Štekajúci pes u susedov: Ako riešiť situáciu?
Dá sa nejak riešiť takáto situácia? Bývam na dedine , susedia v dome vedľa mňa majú Borderkoliu. V pletivovom plote má (predpokladám) vyrezanú dieru na hlavu a myslím , že to je jej jediný kontakt s okolitým svetom. Nikdy som ich totižto nevidela na prechádzke. Fungujú tak , že ju vypustia na záhradu o 5 ráno keď vstávajú do roboty , takže huláka od 5 cca do 6:30 bez prestávky je to naozaj hulákanie , ten pes musí mať úzkosť a psychické problémy z toho , že nikam nechodí. Na deň ju zavrú do domu a keď sa večer vrátia z práce tak je aj vonku aj vnútri. Potom ju dávajú von pred spaním a to zvykne hulákať o 1 ráno cca pól hodinu a potom ešte okolo 3 ráno. Celá rodina nevieme spať je to už neúnosné , minule som im išla o pól 2 vnoci klopať , videla som že majú zapnuté svetlá, no ako počuli klopanie tak zhasli a neotvorili. Máte niekto skúsenosť že ste sa s nejakou oficiálnou sťažnosťou aj niekam dostali? A vyriešilo sa niečo?
Pes si stráži svoj areál a hlavne v noci ak sa niekde niečo šuchne. Je mi smiešne, ak napíšete je nočný kľud, volajte políciu. Kamarátka má psa, keby im v noci neštekal, tak ich už 2 x vykradnú. To, že štekal tak sa zlodeji nedostali dnu do domu. Mať psa čo v noci nezašteká a nestráži je skôr divné. Na dedine mnohým vadí kohút ráno kikiríka, mačky sú v dedine, psy štekajú, vtáky štebocú. Poniektoré by ste mali ostať bývať v meste.
@anonym_1fa8a5 ale je dosť rozdiel stekať keď už pes naozaj vidí že sa niekto vkradne do domu a štekať na každý list čo sa šuchne za plotom... Taký pes sa vie naučiť kedy treba naozaj štekať a kedy nie.. môj syn má už veľký strach zo psov, už sa boji každého aj maličkého čo len prejde okolo neho na voditku, aj presne z takýchto nevychovancov čo nás išli zakaždým rozdrapit za plotom len keď sme iba prechádzali okolo..
Pes si stráži svoj areál a hlavne v noci ak sa niekde niečo šuchne. Je mi smiešne, ak napíšete je nočný kľud, volajte políciu. Kamarátka má psa, keby im v noci neštekal, tak ich už 2 x vykradnú. To, že štekal tak sa zlodeji nedostali dnu do domu. Mať psa čo v noci nezašteká a nestráži je skôr divné. Na dedine mnohým vadí kohút ráno kikiríka, mačky sú v dedine, psy štekajú, vtáky štebocú. Poniektoré by ste mali ostať bývať v meste.
@anonym_1fa8a5
Borderka nie je strazny pes a nema to ani v povahe. Vystekavanie u nej je zlozvyk. A aj strazne psy sa maju naucit, ze zastekaju az ked sa niekto napriklad dotkne brany alebo plota. Ak pes vystekava len preto, ze niekto prejde okolo, len oreto, ze sa priblizi k pozemku, tak to nie je strazny pes ale nevychovany pes.
niečo mi hovor, naša suseda má 4 borderkólie ked odide do roboty 3 ks štekajú a 1 ks zavíja a to 8 hod v kuse.... a každý víkend zoberie jedneho niekam na vystavu a zvyšok je cely vikend sam doma vieš si predstavit.
@anonym_e5e415 borderka pri svojej práci (aj to je pasenie a v podstate nie stráženie stáda ako také) málokedy "vyštekáva".. jej práca je práveže tichá.. zameraná na prácu s tlakom, s "okom" a skôr keď už tak štípe zubami, ale nešteká. Borderka má hlboko v sebe pasenie, nie stráženie.
@wolf_ tak hej sú geneticky nastavené na stráženie no všetky kolie čo poznám v okolí vyštekavaju 🤷 a pani príspevku má problém tiež práve so psom kólia (aj keď kto vie či je to čistá kólia 🤔)
@anonym_e5e415 borderka pri svojej práci (aj to je pasenie a v podstate nie stráženie stáda ako také) málokedy "vyštekáva".. jej práca je práveže tichá.. zameraná na prácu s tlakom, s "okom" a skôr keď už tak štípe zubami, ale nešteká. Borderka má hlboko v sebe pasenie, nie stráženie.
@wolf_ a susedia čo málajú čistokrvnú koliu, tak hovorili že ak je vonku na záhrade cez noc že štekáva práve na zver ktorú cíti že zrejme je blízko a preto ju nemôžu nechávať na voľno v záhrade cez noc
@anonym_autor psychické problémy z toho , že nikam nechodí. ???? 😂 My tiež máme psa na dvore a nechodíme na prechádzky, však na to má veľký pozemok
@anonym_0c21c3 tebe by to stačilo ty inteligent? By si bol na prášky po mesiaci!
@anonym_0c21c3 tebe by to stačilo ty inteligent? By si bol na prášky po mesiaci!
@wolf_ tak hej sú geneticky nastavené na stráženie no všetky kolie čo poznám v okolí vyštekavaju 🤷 a pani príspevku má problém tiež práve so psom kólia (aj keď kto vie či je to čistá kólia 🤔)
@anonym_e5e415 borderky nie sú geneticky nastavené na stráženie.
To, že pes vyštekáva (nie len) za plotom je, žiaľ, bežná vec. Ja predsa netvrdím, že nie 🙂 Čiže príklady, že tá a tá borderka predsa šteká ma vôbec neprekvapujú... prejav nudy, frustrácie, ako dôsledok nenaplnených potrieb/nepochopenia plemena a iné dôvody.
Ale to predsa neznamená, že to je spojené so strážením a už vôbec nie, že to má geneticky v sebe z dôvodu pôvodného využitia plemena.
V každom prípade nechcem tu autorke spamovať tému niečím na čo sa ona nepýtala. Len skrátka to tvrdenie o border kóliach nebolo pravdivé.
Neviem ako je to v tomto prípade, ale u nás na dedine niekedy psy von štekajú aj 3 hodiny, neviem si predstaviť volať policajtov, čo im zalepia papule alebo ho odstrelia, alebo ho majitelia nechajú urobiť potrebu dnu? Akože neviem si predstaviť, čo urobia s tým, že pes šteká, maximálne môžu dať možno pokutu (ak budú ale v pohode, tak nedajú ani pokutu), po ďalšie kým príde polícia, pes už bude možno aj vyvenčený a dnu. To je akože fakt také hrôzostrašné štekanie, že sused nevydrží ani aby sa pes na dvore vyvenčil. Niektoré psy sú temperamntnejšie, niektore kľudnejšie a tichšie, ale sú to stále len zvierata, tie nedonútiš byť ticho. Možno sú z toho aj majitelia frustorvaní, ale čo majú akože robiť?
Neviem ako je to v tomto prípade, ale u nás na dedine niekedy psy von štekajú aj 3 hodiny, neviem si predstaviť volať policajtov, čo im zalepia papule alebo ho odstrelia, alebo ho majitelia nechajú urobiť potrebu dnu? Akože neviem si predstaviť, čo urobia s tým, že pes šteká, maximálne môžu dať možno pokutu (ak budú ale v pohode, tak nedajú ani pokutu), po ďalšie kým príde polícia, pes už bude možno aj vyvenčený a dnu. To je akože fakt také hrôzostrašné štekanie, že sused nevydrží ani aby sa pes na dvore vyvenčil. Niektoré psy sú temperamntnejšie, niektore kľudnejšie a tichšie, ale sú to stále len zvierata, tie nedonútiš byť ticho. Možno sú z toho aj majitelia frustorvaní, ale čo majú akože robiť?
@anonym_dde358 ja si myslím , že žiadny pes na svete sa nepotrebuje “venčiť” o 1 a 3 ráno , ak to nieje šteňa ktoré sa práve učí na venčenie alebo ak to nieje pes , ktorý ma akurát zdravotné problémy, čo on nemá. Ako som povedala , cez deň je celý deň zavretá vnútri. Toto je čisto len o tom , že majitelia na ňu nemajú čas , nevenujú sa jej a myslia si že keď ju po príchode domov z prace vypustia na 80m2 záhradu na celú noc , tak bude spokojná a splnia si povinnosť.
@anonym_dde358 tady nekdo necital cely prispevek a ak nahodu ano,tak vobec nepochopil ze? tady nejde vobec o vencenie, ale o to ze toho psa po celem dnu co je dnu sam ,susedi “vykopnu na noc von na zahradu a znudeny nevybity pes ,ktoremu sa nevenuju natoz aby s nim nejak pracovali si vsetku tu energiu a frustraciu etc vybiji na ocividne jedine veci co na tej zahrade moze - stekanim od noci az do rana
s celkovym pristupem majitelov k psovi samemu bohuzial
tazko sa nieco zmeni k lepsimu ked zaujem tam neje ale ohladom na autorku myslite ze by byl
tak strasny problem toho psa dat treba na noc do domu ?
a k tomu ze pes sa neda “donutit byt ticho ,to bol vtip
?
@anonym_dde358 boze 🤦🏻♂️ s kazdu vetu horsie a horsie nechapem taky level stupidity a ignorantsva a citat tiez nevies nebo ti nedoslo ze nejde o vencenie ?
@anonym_dde358 tady nekdo necital cely prispevek a ak nahodu ano,tak vobec nepochopil ze? tady nejde vobec o vencenie, ale o to ze toho psa po celem dnu co je dnu sam ,susedi “vykopnu na noc von na zahradu a znudeny nevybity pes ,ktoremu sa nevenuju natoz aby s nim nejak pracovali si vsetku tu energiu a frustraciu etc vybiji na ocividne jedine veci co na tej zahrade moze - stekanim od noci az do rana
s celkovym pristupem majitelov k psovi samemu bohuzial
tazko sa nieco zmeni k lepsimu ked zaujem tam neje ale ohladom na autorku myslite ze by byl
tak strasny problem toho psa dat treba na noc do domu ?
a k tomu ze pes sa neda “donutit byt ticho ,to bol vtip
?
@anonym_268d64 no predstav si, že nie, nedá sa donútiť, keď nejaký pes v okolí začne štekať, automatický šteká npr. aj náš pes, niekedy to trvá hodiny, idem von, donesiem mu pochutinku, robím hocičo ale kým počuje ostatné psy neprestane, skúsila som ho dať aj dnu a predstav si, štekal aj dnu, kým to počul štekal, našťastie sa to stáva len občas, ale keď to nastane tak neprestane, kým neprestanú ostatné psy, je ticho len keď som von. Jasné, je to iný prípad, ale proste ani pes susedy neprestane sám a keď ona na to kašle, nikto s tým nič neurobí.
@anonym_dde358 boze 🤦🏻♂️ s kazdu vetu horsie a horsie nechapem taky level stupidity a ignorantsva a citat tiez nevies nebo ti nedoslo ze nejde o vencenie ?
@anonym_268d64 ty asi nie si najostrejšia ceruzka v peračníku však? Mne došlo, že to není len o venčení, ale tebe asi nedošlo, že keďže je majiteľka psa aká je, tak s tým nikto neurobí nič, bohužiaľ. Pes sám neprestane štekať, len preto, že niekomu to vadí a po druhé, jedinu stupiditu vidím v tvojom príspevku, keď sa ti nepáči iný názor, hneď je to ignorantstvo a stupidita, možno jediná stupidita si tu ty. Nekomemtuj môj príspevok keď sa ti nepáči a radšej poraď autorke čo má urobiť, verím tomu, že s tvojou inteligentnou radou určite dosiahne to, že pes už štekať nebude.
@anonym_268d64 no predstav si, že nie, nedá sa donútiť, keď nejaký pes v okolí začne štekať, automatický šteká npr. aj náš pes, niekedy to trvá hodiny, idem von, donesiem mu pochutinku, robím hocičo ale kým počuje ostatné psy neprestane, skúsila som ho dať aj dnu a predstav si, štekal aj dnu, kým to počul štekal, našťastie sa to stáva len občas, ale keď to nastane tak neprestane, kým neprestanú ostatné psy, je ticho len keď som von. Jasné, je to iný prípad, ale proste ani pes susedy neprestane sám a keď ona na to kašle, nikto s tým nič neurobí.
@anonym_dde358
@anonym_dde358 “jasne ano je to iny pripad “ no
ted sis odpovedala, presne tak to je takze sa to neda porovnat s tym co pises ✌🏼