Susedské konflikty: Ako riešiť problémy s nepríjemnými susedmi?
Dobrý deň, velmi by som potrebovala od vas radu,pomoc ako to mam riesit. Lebo ma to uz nebavi.
Byvame v bytovke s este jednou rodinou. (Uz tu bývali ked sme sa prisťahovali)
Správajú sa tu ako by len oni tu bývali,ze im vsetko patrí. V spoločnej miestnosti (tzv. kocikaren,bočná pivnica) maju zajacov a vtákov. Samozrejme ze to tam smrdí. Všetky tie h*vna, slamu, vyhadzujú pred bytovku , kde si vlastne uz spravili 4 kopu tohto smradu,. Mam pre deti vonku trampolínu a tie ich kopy smradu su hned vedľa trampolíny. Samozrejme ako je teplo tak smrad, muchy ,potkany. (Žiaden súhlas sme nedali, nakolko nas sa ani nic nepýtal)
Manzel je fajčiar. Ked je vietor tak z popolnika sfukne spaky , a proste sused tie spaky dal do pieskoviska mojich detí kde sa hrajú. Ked som mu povedala ci sa to robi povedal mi ze ako inak ho donútiť zbierať spaky. Bars aky spak ked najde tak ho nalepí na garážovu bránu, alebo nam to hodí na čelné sklo. A to uz bolo viac x ze tam dal cigarety ktore ani manzel nefajčí.
Co sa tyka záhradky ani nehovorím. Vsade maju vsetko posadene len oni. Bazén? Nemam kam dat lebo maju vsade kvety, skalky , stromy, ...
Posielame mu peniaze kazdy mesiac na fond, kde teda je ohladom bytovky koruny a aj voda. No ako správca riadne nieje zapísaný....
Mna uz toto nebavi, ze mame vo vlastníctve byt a my tu žijeme ako v podnájme, lebo tu nic nemôžme. Normálna komunikácia u nich nehrozí.
Prosím o pomoc , lebo to uz nedavam 🤦♀️
O aký druh bývania sa jedná?
@dominiicka čo vlastne po nás chceš? Ty sa spravaš ako keby nič nemôžeš, veď to je tvoj byt, teba vyhodiť nikto nemôže. Ale reálne s takýmito sa nebude dať spraviť nič. Jedine sa odsťahovať
O aký druh bývania sa jedná?
@anonym_6e10ce byt je náš. No ja sa tu cítim ako v podnájme, nemozem nič .
Popolnik sa da kupit aj zatvaraci, aby nic neodfukovalo.
To ze maju v bocnej pivnici zvierata, ste pri obliadke nehnutelnosti nevideli?
Toto bude len eskalovat kym sa jeden z vas (asi vy) nevzda a neodide). Kedze ani jedna strana nie je schopna dialogu.
Popolnik sa da kupit aj zatvaraci, aby nic neodfukovalo.
To ze maju v bocnej pivnici zvierata, ste pri obliadke nehnutelnosti nevideli?
Toto bude len eskalovat kym sa jeden z vas (asi vy) nevzda a neodide). Kedze ani jedna strana nie je schopna dialogu.
@anonym_0d15e7 my sme neboli v bočnej pivnici. Komunikovať sa da ,ale len z našej strany. Oni nereagujú jedine co vedia je pisat emaily , ked im nieco povieme tak proste ignoracia. ...
zobrať všetky dokumenty ohĺadom bytu a navštíviť právnika. Aspoň nech dá radu ako ďálej postupovať.
chybu robíte aj vy, necháte si sra´t na hlavu. špaky lepí na dvere? Hodím mu hnoj pred dvere. Keď ráno vstane nech vykročí rovno do hnoja.
Ak už bude ozaj na figu predať byt neprispôsob. cigánom. s nimi si môže vypisovať maily koľko chce.
@doriiis ano len dve rodiny. Bytov je tu styri
@dominiicka teda nejaká stará dedinská bytovka bez správcu kedysi asi družstevné byty? Mám pravdu?
@dominiicka teda nejaká stará dedinská bytovka bez správcu kedysi asi družstevné byty? Mám pravdu?
@marsmykkok ano. Ale teda od druzstva to kúpil majiteľ pred nami. My sme vlastníkmi bytu.
Len proste ako hovorim ja sa tu citim ako v podnajme.
Uz sme tu 5 rokov. A stale je to dookola to iste. Komunikácia z ich strany je nulová. A to som chcela vychadzat so susedmi , stale sa snažím nadviazať komunikáciu
zobrať všetky dokumenty ohĺadom bytu a navštíviť právnika. Aspoň nech dá radu ako ďálej postupovať.
chybu robíte aj vy, necháte si sra´t na hlavu. špaky lepí na dvere? Hodím mu hnoj pred dvere. Keď ráno vstane nech vykročí rovno do hnoja.
Ak už bude ozaj na figu predať byt neprispôsob. cigánom. s nimi si môže vypisovať maily koľko chce.
@anonym_c55c48 jeden cas to mamzel robil ze co neboli jeho spaky dal mu pred dvere. On ich vzal a dal pred garáž, potom pred bytove dvere, aj za čelné sklo na aute. Najnovšie do pieskoviska ... 🫣
@marsmykkok ano. Ale teda od druzstva to kúpil majiteľ pred nami. My sme vlastníkmi bytu.
Len proste ako hovorim ja sa tu citim ako v podnajme.
Uz sme tu 5 rokov. A stale je to dookola to iste. Komunikácia z ich strany je nulová. A to som chcela vychadzat so susedmi , stale sa snažím nadviazať komunikáciu
@dominiicka Tak to ste urobili blbosť že ste to kúpili, lebo tieto bytovky nik neudržiava, sú neobývané z veľkej časti alebo obývajú ľudia čo majú hlboko do vrecka a budú problémy aj do budúcna že kto zaplatí opravu strechu, výmenu vchodových dverí a tak, nemáte fond opráv a ani peniaze ani správcu. Predpokladám že ste to kúpili aspoň veľmi lacno, toto by som fakt nikdy nechcela a to že sa sused rozťahuje na dvore je najmenší problém tej bytovky. Predajte a kúpte normálnu bytovku v meste so správcom.
@anonym_6e10ce byt je náš. No ja sa tu cítim ako v podnájme, nemozem nič .
@dominiicka V kúpno-predajnej zmluve by malo byť špecifikované aj to, že aká časť spoločných priestorov vám prislúcha a aj to, či ste spoluvlastníci pozemku -zahrady.V prípade, že máte podiel,ste vlastníkom časti záhrady,dozadujte sa svojich práv.Ohladom chovu zvierat v kocikarni a pivnici: Sú to spoločné priestory,a tak nemá právo sused na to, aby tam niečo choval.Oznam to správcovi,hygiene, lebo sused neporušuje len vaše vlastnícke práva, ale aj vďaka prítomnosti zvierat a ich výkalov,ohrozuje aj vaše zdravie.Otazka spakov: Nedávajte susedovi dôvod na to,aby mohol aj on tvrdiť, že rozhadzanymi spakmi znečisťujete aj vy okolie.Ako bývalý fajčiar mám radu na uloženie spakov pred vyhodením.Zatvaraci zavaraci pohár je ideálny.Nauc manžela,aby ho používal na spaky.
@dominiicka V kúpno-predajnej zmluve by malo byť špecifikované aj to, že aká časť spoločných priestorov vám prislúcha a aj to, či ste spoluvlastníci pozemku -zahrady.V prípade, že máte podiel,ste vlastníkom časti záhrady,dozadujte sa svojich práv.Ohladom chovu zvierat v kocikarni a pivnici: Sú to spoločné priestory,a tak nemá právo sused na to, aby tam niečo choval.Oznam to správcovi,hygiene, lebo sused neporušuje len vaše vlastnícke práva, ale aj vďaka prítomnosti zvierat a ich výkalov,ohrozuje aj vaše zdravie.Otazka spakov: Nedávajte susedovi dôvod na to,aby mohol aj on tvrdiť, že rozhadzanymi spakmi znečisťujete aj vy okolie.Ako bývalý fajčiar mám radu na uloženie spakov pred vyhodením.Zatvaraci zavaraci pohár je ideálny.Nauc manžela,aby ho používal na spaky.
@anonym_6e10ce manzel ma na balkóne pohar s vodou , a aj zatvárací popolnik. Pred bytovkou ma popolnik ktory kupil sused (ako spravca) , ale to je taky ze tam nieje to zatváranie. Takze samozrejme spaky lietajú.
My tu správcu nemame ,teda riadne zapísaného.
Takze jedine poslat list na hygienu?
Mozno predať byt urcite nepripadá do úvahy, nakolko tu ma muz robotu.
Vy ste sa tam našli také 2 podobné rodiny
@abbey1 a to ako? Prečítali ste si aspon par odpovedí? Ja nemam problem so susedmi, sama som bola vedená ku tomu ze susedia si pomáhajú. Tu aj ked chcem nadviazať komunikáciu tak je to nula bodov z ich strany. Radšej vypisujú papieriky a dávajú nam ich pri dvere, akoby mali otvoriť usta.
@anonym_6e10ce toto je najrozumnejšia rada.
Ako sú tie pivnice, a vonku záhrada napísané na vašom liste vlastníctva? V pivnici žiadne zvieratá nemajú byť. Nech im postaví chlievik vonku na svojej časti záhrady. Oznámiť mu mailom (nájdi si vzor, akoby nejakú právnicku výzvu), že má dať spoločné priestory do poriadku pre normálne užívanie. Daj mu lehotu, inak nahlásiť hygienu atď. týranie zvierat-ochranárov. Neviem ako to máte papierovo so záhradou, ale tiež by som poslala email, že si na jeseň po zbere jeho úrody ohradíte svoj podiel záhrady. Nechaj mu časť kde sú vysadené stromy, skalku nech si premiestni. Proste bez kecov si zobrať na čo máte nárok. Kopy hnoja ak budú na tvojej časti záhrady použi na svoje záhony, ak si ich nebude chcieť upratať. Špaky nech si muž upratuje po sebe, tie nemajú čo vonku sa váľať.
@anonym_6e10ce manzel ma na balkóne pohar s vodou , a aj zatvárací popolnik. Pred bytovkou ma popolnik ktory kupil sused (ako spravca) , ale to je taky ze tam nieje to zatváranie. Takze samozrejme spaky lietajú.
My tu správcu nemame ,teda riadne zapísaného.
Takze jedine poslat list na hygienu?
Mozno predať byt urcite nepripadá do úvahy, nakolko tu ma muz robotu.
@dominiicka Ja som zástanca riešení podobrom,ale keď to nejde inak,treba sa domáhať svojich práv aj úradne
ja teda mám byt v ,,štvorbytovke,, a každý máme svoju záhradu dokonca aj miesto na garaž a pred
vy to nemate takto rozdelené ?
to ste kupili len byt a bez záhrady či ako
Ako sú tie pivnice, a vonku záhrada napísané na vašom liste vlastníctva? V pivnici žiadne zvieratá nemajú byť. Nech im postaví chlievik vonku na svojej časti záhrady. Oznámiť mu mailom (nájdi si vzor, akoby nejakú právnicku výzvu), že má dať spoločné priestory do poriadku pre normálne užívanie. Daj mu lehotu, inak nahlásiť hygienu atď. týranie zvierat-ochranárov. Neviem ako to máte papierovo so záhradou, ale tiež by som poslala email, že si na jeseň po zbere jeho úrody ohradíte svoj podiel záhrady. Nechaj mu časť kde sú vysadené stromy, skalku nech si premiestni. Proste bez kecov si zobrať na čo máte nárok. Kopy hnoja ak budú na tvojej časti záhrady použi na svoje záhony, ak si ich nebude chcieť upratať. Špaky nech si muž upratuje po sebe, tie nemajú čo vonku sa váľať.
@anonym_c1baba skalka aj kvety , stromy , a zas kvety , kamene vsetko je pred aj za bytovkou. Ja nehovorim , chcu aby to tu bolo pekne ale takto sa to nerobi ze si neviem nic nikde dat. Najviac ma to mrzí kvôli deťom lebo mame pozemky pred aj za pekne veľké na bazén ako super pre deti. A neviem ten bazén tam dat.
ja teda mám byt v ,,štvorbytovke,, a každý máme svoju záhradu dokonca aj miesto na garaž a pred
vy to nemate takto rozdelené ?
to ste kupili len byt a bez záhrady či ako
@minesasubu garáž mame , co sa tyka záhradky to uz neviem. Muz kupoval tento byt pred tym ako sme sa dali dokopy...
To ja si pojdem pozriet časť ktora nam prislúcha, len mne sa jedna hlavne o tom zvieratá. Ide hovoriť ako pivničné priestory nezametam je tam prach a deťom to škodí. Ale výkaly a smrad , vlhko to je v pohode. Ked nechcem byt taka mrcha
Snažím sa to riesit snimi normalne komunikáciou ,ale z ich strany ziadna odozva proste.
Takže medzi tými stromami, kvetmi atď. nie je nikde miesto na veci pre deti? No tak pred bytovkou budú kvety a vzadu sa to miesto proste vytvorí, zrušením niektorých záhonov. A to ti píšem ako záhradkárka..
@anonym_6e10ce Len ak je dvor spoločný tak každý 1cm2 je každého, teda rovnaké právo má sused si tam posadiť kvety a ak autorka mať bazén... Ak je to klasický dvor jedine vysporiadať pozemok že každému bude patriť určitá časť a časť kde sa chodí bude spoločná, ale to by chcelo geometrický plán a teda financie a hlavne vôlu susedov dohodnúť sa čo nebude asi.
@anonym_6e10ce Len ak je dvor spoločný tak každý 1cm2 je každého, teda rovnaké právo má sused si tam posadiť kvety a ak autorka mať bazén... Ak je to klasický dvor jedine vysporiadať pozemok že každému bude patriť určitá časť a časť kde sa chodí bude spoločná, ale to by chcelo geometrický plán a teda financie a hlavne vôlu susedov dohodnúť sa čo nebude asi.
@marsmykkok Áno,aj to je jedna z možností,aby sa oficiálne určilo,ze ktorá časť pozemku je koho.Ohladom spoločných priestorov, chovu zvierat v nich a uskladňovania ich výkalov však platí, že ak sused nemá súhlas suseda/v tom prípade manžela autorky/, tak nič chovať nesmie,
@dominiicka Takže správcu nemáte, ak bude treba vymeniť strechu na celej bytovke z čoho sa zaplatí a hlavne KTO? Polka bytovky neobývaná, takže iba vy... Kúpil muž aspoň ten byt lacno? A v okolí iné byty nie sú ak tvrdíš že tam má prácu a preto nemôžete preč čo je to jediná bytovka v okruhu 20Km?
A druhá vec, za konflikty sú vždy zodpovedný obaja, susedovi česť že aspoň sa o dvor asi dlhé roky stará, hoci možno má nejaké maniere že proste tam roky žije tak sa nechce prispôsobiť moc. Ale na druhej strane ste tam 2 rodiny, ak len muž fajčí tak fakt ako ak vietor špaky rozhádže treba ich nechať tak? Keby máš dom tiež necháš tak tiež a povieš že máš popolník od predchádzajúceho majiteľa taký čo sa nedá zatvárať? Proste chápem aj jeho že sa mu nepáči že proste on udržiava ten dvor a vy proste ani svoj bordel si neupracete...
@dominiicka Takže správcu nemáte, ak bude treba vymeniť strechu na celej bytovke z čoho sa zaplatí a hlavne KTO? Polka bytovky neobývaná, takže iba vy... Kúpil muž aspoň ten byt lacno? A v okolí iné byty nie sú ak tvrdíš že tam má prácu a preto nemôžete preč čo je to jediná bytovka v okruhu 20Km?
A druhá vec, za konflikty sú vždy zodpovedný obaja, susedovi česť že aspoň sa o dvor asi dlhé roky stará, hoci možno má nejaké maniere že proste tam roky žije tak sa nechce prispôsobiť moc. Ale na druhej strane ste tam 2 rodiny, ak len muž fajčí tak fakt ako ak vietor špaky rozhádže treba ich nechať tak? Keby máš dom tiež necháš tak tiež a povieš že máš popolník od predchádzajúceho majiteľa taký čo sa nedá zatvárať? Proste chápem aj jeho že sa mu nepáči že proste on udržiava ten dvor a vy proste ani svoj bordel si neupracete...
@marsmykkok správcu nemame riadne zapísaného. Avšak správca je sused , jemu posielame peniaze do fondu. Co sa tyka popolnika ja som go nekúpila ale sused. Kvoli tomu lebo muz fajci , a to co kupil som obrblala viac x. Co sa tyka pozemku, a spakov. Spaky si muz zbiera. Pozemok? Ja chápem ze sa snažil o predzahradku nech je pekná. A nemam najmenší problem aby som mu stym pomohla,udržiavať to. Avšak co sa tyka dvora nepovie ani ň, ako aj ostatných veci, robia si vsekto sami. A preco? Ja sa snažím komunikovať a mat susedov za dobre , žiaľ oni sa tomu vyhýbajú
Ja som bola vedená ku tomu ze susedia si pomáhajú, pochádzam z dediny ,taktiež zo 4 bytovej bytovky. A kazdy sme si pomáhali.
zavolaj geodeta nech vymeria na pozemku parcely, ktora cast komu patri podla listu vlastnictva ... zvierata v pivnici, tyranie, slobodu zvierat, hygienu
@marsmykkok co sa tyka bytu. Nie nemame moznost ist prec. Sme tu 5 rokov a toto je tu od začiatku, ja som to znášala doteraz , ked som nieco povedala tak uz boli vyhrážky. Za tie roky sme boli pozerať nie jednu ponuku bytov /domov..

@dominiicka mam jednu radu predat to a prestahovat. Viem ze to nie je lahke.