icon

Môže dlhodobé nepoužívanie ovplyvniť externý SSD?

28. aug 2026

Ahojte. Mám jeden SSD, na ktorom mám zálohované fotky a už asi rok som ho ani nepripojila. Len leží v šuflíku.
Napadlo mi, či mu to nevadí a či ho netreba občas zapnúť, aby sa s dátami niečo nestalo. Vôbec sa v tom nevyznám, tak nechcem o pár rokov zistiť, že som o všetko prišla. Díky.

anonym_5dcb69
28. aug 2026

@anonym_autor pisu kazdych 6-12 mesaicov... lebo "zachytene elektrony" sa mozu uvolnovat...
A teda AI pise, ze nestaci len zapnut, ale aj aktivne otvorit priecinky / subory... niektore... proste "pobrowsovat"...

wade
28. aug 2026

SSD disk nie je velmi vhodny na dlhodobe zalohovanie. Ak tam mas fotky, ktore pre teba vela znamenaju, zvazil by som dalsiu zalohu (idealne cloud). fotky su jedna z mala veci, ktore sa nedaju nijak nahradit.

anonym_5dcb69
28. aug 2026
@wade

SSD disk nie je velmi vhodny na dlhodobe zalohovanie. Ak tam mas fotky, ktore pre teba vela znamenaju, zvazil by som dalsiu zalohu (idealne cloud). fotky su jedna z mala veci, ktore sa nedaju nijak nahradit.

@anonym_autor
Suhlas s @wade... inac akoze nic nie je nepriestrelne... aj HDD sa ti moze pokazit... dvdcko znicit (hlavne tie lacne)... urcite veci, co urcite nechces stratit mat na viacerych miestach (tak 3 minimalne) a / alebo v bezpecnom cloude

jimmyy128
29. aug 2026

Norma pre spotrebitelske SSD hovori, ze disk ma udrzat data aspon rok bez prudu pri tridsiatich stupnoch. Lenze to je hodnota pre disk uplne zajazdeny na konci zivotnosti, teda ten najhorsi mozny pripad. Bezny zalohovaci disk, na ktory si par krat nahrala fotky, je na tom omnoho lepsie a ten rok v supliku mu nic neurobil.

Co tu dobu realne krati, je teplo. Kazdych par stupnov navyse ju zhruba polovi, takze suplik v izbe je v pohode, povala alebo auto cez leto uz nie.

Prehrabavat sa v priecinkoch netreba, to nic neobnovi. Staci ho raz za pol roka pripojit a nechat chvilu pripojeny, o zvysok sa postara radic v disku.

A keby raz nenabehol vobec, hlavne ho neformatuj a neklikaj na opravu disku, ktoru ponukne Windows - tym sa sance kazia najviac. Da sa to dat do servisu na zachranu dat, ma to v ponuke aj iguru.sk.