Problém s pripojením externého disku WD na Windows 11
Mám externý disk WD Elements 2 TB a posledné dni sa deje zvláštna vec. Pripojím ho k notebooku s Windows 11, kontrolka svieti, disk aj počujem rozbehnúť, ale v Prieskumníkovi sa vôbec nezobrazí. Keď kábel vytiahnem a zapojím znova, naskočí hneď.
Skúšala som iný USB port, no robí to rovnako. Je skôr problém v kábli, disku alebo vo Windowse? Už neviem, čo vyskúšať :-/
Skus si to rozdelit na dve moznosti, lebo kazda ma iny fix. Ked sa disk zase raz nezobrazi, nechaj ho zapojeny a otvor Spravu diskov (Win+X - Sprava diskov). Ak tam ten 2 TB disk vidis, len bez pismena, je to konflikt pismen jednotiek a staci pravy klik na oddiel - Zmenit pismeno jednotky a cesty - Pridat, priradis lubovolne volne pismeno a hned naskoci aj v Prieskumnikovi. Ak ho tam nevidis vobec, tak ho Windows z USB naozaj nedostal.
Na to druhe je najcastejsim vinnikom selektivne pozastavenie USB. Windows uspi port kvoli setreniu energie a externy disk sa uz z toho neprebere - presne preto pomaha odpojit a zapojit, port sa nanovo naenumeruje. Vypina sa to v Ovladacom paneli, Moznosti napajania - Zmenit rozsirene nastavenia napajania - Nastavenia USB - Selektivne pozastavenie USB - Zakazane, a k tomu v Spravcovi zariadeni pri kazdom USB Root Hub na zalozke Sprava napajania odskrtnut Povolit pocitacu vypnut toto zariadenie.
Kabel by som menil az ako posledny, a ak, tak za original alebo aspon za dokazatelne datovy USB 3.0 Micro-B. Kopa lacnych je len nabijacich alebo na USB 2.0 rychlostiach.
A to, co pisal anonym vyssie, plati - zaloha teraz, nie az potom. Stiahni si CrystalDiskInfo, je zadarmo, a pozri sa na SMART, hlavne na prealokovane sektory a Current Pending Sector. Ak tam nie su nuly, disk odchadza a kazde dalsie zapojenie je riziko. Ked uz disk zlyha uplne, zachranu dat z disku robia servisy, napriklad aj iguru.sk.

Skús pripojiť k inému PC alebo k TV.
Môže byť že USB port nedodáva dostatočné napájanie a disk sa vypína.
Ale môže byť aj to že disk odchádza, radšej si urob zálohu dôležitých súborov.