icon

Problém s pripojením externého disku WD na Windows 11

6. aug 2026

Mám externý disk WD Elements 2 TB a posledné dni sa deje zvláštna vec. Pripojím ho k notebooku s Windows 11, kontrolka svieti, disk aj počujem rozbehnúť, ale v Prieskumníkovi sa vôbec nezobrazí. Keď kábel vytiahnem a zapojím znova, naskočí hneď.

Skúšala som iný USB port, no robí to rovnako. Je skôr problém v kábli, disku alebo vo Windowse? Už neviem, čo vyskúšať :-/

anonym_2a7247
6. aug 2026

Skús pripojiť k inému PC alebo k TV.
Môže byť že USB port nedodáva dostatočné napájanie a disk sa vypína.
Ale môže byť aj to že disk odchádza, radšej si urob zálohu dôležitých súborov.

jimmyy128
30. aug 2026

Skus si to rozdelit na dve moznosti, lebo kazda ma iny fix. Ked sa disk zase raz nezobrazi, nechaj ho zapojeny a otvor Spravu diskov (Win+X - Sprava diskov). Ak tam ten 2 TB disk vidis, len bez pismena, je to konflikt pismen jednotiek a staci pravy klik na oddiel - Zmenit pismeno jednotky a cesty - Pridat, priradis lubovolne volne pismeno a hned naskoci aj v Prieskumnikovi. Ak ho tam nevidis vobec, tak ho Windows z USB naozaj nedostal.

Na to druhe je najcastejsim vinnikom selektivne pozastavenie USB. Windows uspi port kvoli setreniu energie a externy disk sa uz z toho neprebere - presne preto pomaha odpojit a zapojit, port sa nanovo naenumeruje. Vypina sa to v Ovladacom paneli, Moznosti napajania - Zmenit rozsirene nastavenia napajania - Nastavenia USB - Selektivne pozastavenie USB - Zakazane, a k tomu v Spravcovi zariadeni pri kazdom USB Root Hub na zalozke Sprava napajania odskrtnut Povolit pocitacu vypnut toto zariadenie.

Kabel by som menil az ako posledny, a ak, tak za original alebo aspon za dokazatelne datovy USB 3.0 Micro-B. Kopa lacnych je len nabijacich alebo na USB 2.0 rychlostiach.

A to, co pisal anonym vyssie, plati - zaloha teraz, nie az potom. Stiahni si CrystalDiskInfo, je zadarmo, a pozri sa na SMART, hlavne na prealokovane sektory a Current Pending Sector. Ak tam nie su nuly, disk odchadza a kazde dalsie zapojenie je riziko. Ked uz disk zlyha uplne, zachranu dat z disku robia servisy, napriklad aj iguru.sk.