Ako správne nabíjať a udržiavať drahé telefóny?
Mám model iphone 17. Pro.
Nastavila som si nabíjanie po max 80%.
Je lepšie nechať telefón uplne vybiť alebo pri znížení batérie napr. pod 10% zapojiť do siete? Máte nejaké tipy?
@anonym_autor nabíjam vždy pod 20%, skôr nie.
@anonym_autor Nijako, je to len spotrebný tovar, ktorý potrebujem k práci. Keď vidím, ze sa vybija, dám ho nabiť a keď ho potrebujem, vyberiem ho. Nejaké % som nikdy neriešila, nesledovala, dokonca som sa nas tým doteraz ani nezamýšľala.
Nijako 🤷♀️ mám to podobne ako
@anonym_9fe248
@anonym_autor nikdy nenechám telefón vybiť úplne, ideálne sa snažím neklesnut pod 20%. Akonáhle sa nabije, dávam dole z nabíjačky. Ideálne je není chát ho nabiť na 100%,ale tak ak to sa mi málokedy podarí.
Nezapinam mobil ...
Snazim sa ho dat nabijat ked klesne pod 15% a nabijanie mam limitovane na 80% pocas spanku ale pred zobudenim sa automaticky dobije na 100%. Samsung galaxy ma taku moznost. Na sledovanie stavu baterie som si za 1 euro kupil aplikaciu accubattery. telefon mam uz 2 roky a zatial bol jeden vyrazny pokles kapacity z nejakych 105% baterky (to tak ukazuje ta aplikacia lebo kapacita noveho telefonu je hned po kupe trochu vacsia nez dizajnovana kapacita) na 95%. V priebehu najblizsej doby ocakavam pokles kapacity zas na nejakych 85%. To tak byva ze pocas pouzivania klesne kapacita baterie zariadenia za 2 roky na 80% +-, tak uvidim.
anonym_68dbc4 to ma aspon odmerane a to je zatial najlepsia odpoved vo vlakne, ja doplnim len cisla od vyrobcu. Apple pri iPhone 15 uvadza 1000 nabijacich cyklov do 80 % kapacity, pri 14 a starsich to bolo 500. A cyklus nie je jedno zapojenie do nabijacky, ale spotrebovanych 100 % kapacity, aj ked to nazbieras po kuskoch cez tri dni. Pri beznom pouzivani su to roky, takze ratat percenta pri kazdom nabijani nema velky vyznam.
Uplne vybijat urcite netreba. Litiove baterie nemaju ziadnu pamat, ktoru by bolo treba resetovat, to je zvyk zo starych typov. Apple naopak pise, ze zariadenie nechane uplne vybite moze spadnut do hlbokeho vybitia, z ktoreho uz nabijanie nemusi chytit. Cize tych tvojich 10 % nie je ziadna meta, ktoru treba dosiahnut - pokojne ho zapoj hocikedy.
Ten limit na 80 % ja by som nechal zapnuty. Plne nabita bateria je pod vyssim napatim a prave to ju starne najrychlejsie, preto tu volbu Apple od patnastky vobec pridal.
Ale najvacsi vplyv ma teplota, nie percenta. Apple udava pracovne rozmedzie 0 az 35 stupnov a to horne cislo sa v aute za sklom alebo pri hrani s pripojenou nabijackou prekroci uplne lahko. Ak je telefon pri nabijani v hrubom obale a je horuci, ublizi mu to viac ako to, ci si ho zapojila pri desiatich alebo pri tridsiatich percentach.
Nabijanie nad 80 - 90% skracuje zivotnost, ale menej, ako hlboke vybijanie. Skus ho drzat medzi 40 a 80%.
@anonym_autor tak ako lacné, to co je za otázku 🙄
Je to materiálna vec. Peniaze boli, sú, budú. Aj ja mám taký telefón a je mi úplne šumafuk ako a koľko ho nabijam, nikdy som nad tým ani nepremýšľala. A popravde závidím, ak ma clovek tak nudný život a rieši také hlúposti. Dnes to tu perlí hlúposťami.

@anonym_autor Nijako, je to len spotrebný tovar, ktorý potrebujem k práci. Keď vidím, ze sa vybija, dám ho nabiť a keď ho potrebujem, vyberiem ho. Nejaké % som nikdy neriešila, nesledovala, dokonca som sa nas tým doteraz ani nezamýšľala.