icon

Telefón sa pri nabíjaní nadmerne zahrieva - je to problém?

30. aug 2026

Poslednú dobu si všímam, že keď dám mobil nabíjať, je po chvíli dosť teplý. Nabíja normálne, nevybíja sa nejako rýchlejšie, len toto predtým podľa mňa nerobil.
Môže už odchádzať baterka alebo by ste skôr skúsili inú nabíjačku a kábel? Je to starší telefón, mám ho možno 5-7 rokov.

anonym_2208c8
30. aug 2026

@anonym_autor no, rozhodne to nie je dobre... duplovane, ak nabijas cez kabel a nie bezdratovo... skus s inou nabijackou (kabel / zastrcka) a uvidis...

anonym_49ec08
30. aug 2026

áno je.

maranco
30. aug 2026

Keď nabíjaš skús ho vybrať z obalu aby sa lepšie chladil.
Alebo nabíjať staršou pomalou nabíjačkou, nie novou rýchlonabíjačkou.
Batérii teplo aj rýchlonabíjanie škodí.

jimmyy128
30. aug 2026

Pri 5-7 rokoch je najpravdepodobnejsi vinnik samotny clanok. Ako baterka starne, rastie jej vnutorny odpor a cast prikonu, ktora ma ist do nabijania, sa zmeni na teplo. Preto sa to casto prejavi najprv pri nabijani a az potom na vydrzi.

Skus jednu vec, trva to pat sekund: poloz telefon na uplne rovnu dosku a striedavo zatlac na protilahle rohy. Ak sa hojda, alebo ak vidno medzeru medzi displejom a ramom, clanok sa uz nafukuje. To znamena, ze sa vnutri rozklada elektrolyt a vznikaju plyny, a s takym telefonom sa uz nema nabijat cez noc pri posteli.

Stav baterky sa da aj precitat. Na iPhone Nastavenia, Baterka, Stav baterie. Na Androide to zavisi od vyrobcu, Samsung to ma napriklad v aplikacii Samsung Members v diagnostike. Ak je kapacita pod 80 percent, vymena je jedina rozumna cesta.

Rada s inou nabijackou a vyzlecenim obalu je spravna a zacal by som nou, lebo je zadarmo. Ale ak sa to opakuje aj s pomalou nabijackou a bez obalu, tak uz to o nabijacke nie je. Vymena baterie sa pri sedemrocnom telefone stale oplati viac nez novy kus a vek nie je prekazka, iguru.sk to ma v ponuke aj na modely, ktore su na trhu od roku 2017.