Nechávate nabíjačky stále v zásuvke?
Nedávno mi niekto povedal, že nabíjačky by sa mali po použití vyťahovať zo zásuvky.
Priznám sa, že ich doma nechávame zapojené prakticky stále.
Riešite to, alebo nie?
Odpajam automaticky, nikdy by mi ani nenapadlo ich nechat zasunute
nie, a nie je to bezpecne.
Nenechávam a aj nabijam iba ked sme doma
@anonym_autor vzdy vytahujem
Nenechávam, všetko čo nepoužívame vyťahujeme zo zásuvky, aj spotrebiče
Mam ich v roztrojke s vypinacom. Takze su tam stale, ale zapinam zasuvku, len ked ich pouzivam.
Ano, nechavam v zastrcke. Preco by som nenechavala? To potom aby som vytiahla aj konvicu, hriankovac zo zasuvky.. dokonca cely pocitac, ne 🤦♀️
ja to odpajam lebo mi to vadí , iny dôvod nemam, beriem to ako bordel, ma to byt v zásuvke 😂
@anonym_autor Nenechavam. Odjakziva vytahujem, vypinam aj TV, aby nebola na standby, lebo vtedy zerrie rovnako ako zapnuta. Ja vytahujem kvoli dovodu 1 a 2.
1. Finančný dôvod: „Upíria“ spotreba (Phantom load)
Nabíjačka zapojená v sieti spotrebováva elektrickú energiu, aj keď k nej nie je pripojený telefón či notebook. Vnútri každej modernej nabíjačky je totiž transformátor, ktorý neustále mení napätie zo siete (230 V) na nižšie napätie potrebné pre elektroniku.
Tento proces beží nonstop a prebytočná energia sa mení na teplo.
Jedna nabíjačka síce minie len zanedbateľné množstvo elektriny (cca 0,1 až 0,5 wattu za hodinu), no ak máš v dome celoročne zapojených 5-10 nabíjačiek (na mobily, tablety, notebooky, zubné kefky), na konci roka sa to už premietne do účtu za elektrinu.
2. Bezpečnosť: Riziko požiaru
Toto je ten najvážnejší dôvod. Lacné, staré alebo poškodené nabíjačky sa môžu začať nekontrolovateľne prehrievať.
Ak je nabíjačka nonstop pod napätím, môže v nej nastať skrat (napríklad v dôsledku únavy materiálu alebo výrobnej vady).
Ak sa takýto skrat stane v noci alebo počas tvojej neprítomnosti a nabíjačka je zapojená v blízkosti horľavých materiálov (záclona, posteľ, drevený nábytok), môže spôsobiť požiar.
3. Ochrana pred prepätím v sieti
V elektrickej sieti dochádza k občasným výkyvom napätia – napríklad pri búrkach (úder blesku) alebo pri poruchách na elektrickom vedení. Ak udrie blesk v blízkosti domu, vznikne obrovské prepätie, ktoré spoľahlivo vypáli akúkoľvek elektroniku zapojenú v zástrčke, vrátane samotnej nabíjačky.
4. Predĺženie životnosti nabíjačky
Každá elektronická súčiastka má obmedzenú životnosť. Tým, že nechávaš nabíjačku neustále „pracovať“ v zástrčke, jej súčiastky (najmä kondenzátory) starnú oveľa rýchlejšie, strácajú efektivitu a nabíjačka sa skôr pokazí.
@anonym_autor Nenechavam. Odjakziva vytahujem, vypinam aj TV, aby nebola na standby, lebo vtedy zerrie rovnako ako zapnuta. Ja vytahujem kvoli dovodu 1 a 2.
Nabíjačka zapojená v sieti spotrebováva elektrickú energiu, aj keď k nej nie je pripojený telefón či notebook. Vnútri každej modernej nabíjačky je totiž transformátor, ktorý neustále mení napätie zo siete (230 V) na nižšie napätie potrebné pre elektroniku.
Jedna nabíjačka síce minie len zanedbateľné množstvo elektriny (cca 0,1 až 0,5 wattu za hodinu), no ak máš v dome celoročne zapojených 5-10 nabíjačiek (na mobily, tablety, notebooky, zubné kefky), na konci roka sa to už premietne do účtu za elektrinu.
Toto je ten najvážnejší dôvod. Lacné, staré alebo poškodené nabíjačky sa môžu začať nekontrolovateľne prehrievať.
Ak je nabíjačka nonstop pod napätím, môže v nej nastať skrat (napríklad v dôsledku únavy materiálu alebo výrobnej vady).
Ak sa takýto skrat stane v noci alebo počas tvojej neprítomnosti a nabíjačka je zapojená v blízkosti horľavých materiálov (záclona, posteľ, drevený nábytok), môže spôsobiť požiar.
V elektrickej sieti dochádza k občasným výkyvom napätia – napríklad pri búrkach (úder blesku) alebo pri poruchách na elektrickom vedení. Ak udrie blesk v blízkosti domu, vznikne obrovské prepätie, ktoré spoľahlivo vypáli akúkoľvek elektroniku zapojenú v zástrčke, vrátane samotnej nabíjačky.
Každá elektronická súčiastka má obmedzenú životnosť. Tým, že nechávaš nabíjačku neustále „pracovať“ v zástrčke, jej súčiastky (najmä kondenzátory) starnú oveľa rýchlejšie, strácajú efektivitu a nabíjačka sa skôr pokazí.
@adri266 dik, chatgpt 😆🤦♀️
@anonym_autor Syn, prvak na ZŠ prisiel minule zo skoly s tym ze si vraveli uz neviem v ramci coho, ze nabijacky sa nemaju nechavat v zasuvke, ze po nabiti treba vybrat. No, priznam sa, my nechavame takmer nonstop. Ja sem tam vytiahnem, odlozim. Ale skor koli poriadku ako bezpecnosti.
Mame stale pichnute v elektrine, ta spotreba je par eur rocne, nie su to desiatky ani stovky eur. Moderne nabijacky uz maju spinany napajaci zdroj, cize transformator nebezi ako dakedy neustale, ale ma svoju riadiacu elektroniku, ktora sleduje, ci napojis zariadenie na nabijanie napriklad. Pred 30 rokmi ked boli tie nabijacky velke a mali v sebe velke transformatory tak ano, tie bezali stale, nasledne sa prehrievali a bolo lepsie ich vytahovat zo zasuvky urcite, ale pri dnesnych modernych nabijackach to uz nie je take podstatne. To je podobne ako ze na chladnicke nemame mat magnetky, lebo sa nam pokazi… syn je elektrikar a pytala som sa ho na to a iba pucil oci, ze co je to za blbost, ze magnetkami sa chladnicka nemoze pokazit. Na to by boli potrebne obrovske magnety, aby to poskodilo chladnicku.
@adri266 dik, chatgpt 😆🤦♀️
@anonym_c95a9e vidis mne chat gpt povedal nieco uplne ine ked som mu tvoj prispevok prekopirovala 😁 je to chuj 🤣
@anonym_autor Syn, prvak na ZŠ prisiel minule zo skoly s tym ze si vraveli uz neviem v ramci coho, ze nabijacky sa nemaju nechavat v zasuvke, ze po nabiti treba vybrat. No, priznam sa, my nechavame takmer nonstop. Ja sem tam vytiahnem, odlozim. Ale skor koli poriadku ako bezpecnosti.
@silvike ano. Mne zas poziarny technik tiez vypraval, jak treba kanvicu vytahovat po kazdom pouziti zo zastrcky 🤣. Ak clovek nekupuje nejake shity za 5€ z ciny, tak sa nema coho bat. A taktiez ak ma dobre spravenu elektriku v zastrckach. Tie skraty sa stavaju naozaj ojedinele
@anonym_autor vyťahujem, vadí mi, keď sú káble kade tade 🤷 Nám napríklad v práci technik zdôrazňuje, že nič okrem chladničky, nesmie byť nonstop v sieti (ale to skôr bude súvisieť so stavom rozvodov tam).
Nabijem, vytiahnem a uložím na miesto. Nenechavam veci len tak niekde ležať v zástrčke na stole alebo niekde 🤔
@anonym_autor Ja uz vytahujem. Odkedy som videla poziar nazivo,tak vsetky nabijacky vytahujem.
nabijacku mam v zastrcke 24/7
Ano, nechavam v zastrcke. Preco by som nenechavala? To potom aby som vytiahla aj konvicu, hriankovac zo zasuvky.. dokonca cely pocitac, ne 🤦♀️
@anonym_c95a9e rýchlovarná kanvica a počíta sú úplne niečo iné ako nabíjačka, z ktorej visi prázdna koncovka a druhá strana je v elektrickej zásuvke pod napätim.
@anonym_c95a9e rýchlovarná kanvica a počíta sú úplne niečo iné ako nabíjačka, z ktorej visi prázdna koncovka a druhá strana je v elektrickej zásuvke pod napätim.
Nechávame, nabíjame aj viackrát denne, nebavilo by nás to stále vyťahovať, z elektriny nevyťahujeme nič, veď ani TV človek neodpája, keď ho nepozerá.
Nechávame, nabíjame aj viackrát denne, nebavilo by nás to stále vyťahovať, z elektriny nevyťahujeme nič, veď ani TV človek neodpája, keď ho nepozerá.
@anonym_af479f ved to pisem, ze Tv je ok. Tam netrci koncovka len tak von. To je úplne iná situácia.
Vyťahujem, zbytočne sa hrejú.
@katkazatka a co ze trci koncovka von?
Videla som zhorety byt kvoli nabíjačke v zásuvke
Odpajam samozrejme
@adri266
Súhlasím, je to absolútna pravda. Iba dodám: môj spolužiak je náčelníkom hasičov (alebo ako sa tá funkcia volá) a povedal mi, že najviac požiarov v domácnostiach je od spotrebičov, ktoré sú stále zapojené v sieti (mikrovlnky, rýchlovarné kanvice, nabíjačky a pod.) Ja som to vyriešila tak, že viacej spotrebičov mám zapojených v predlžovačke s centrálnym vypínačom a keď idem z domu, vypnem tri predlžovačky a mám odpojené všetky spotrebiče (okrem chladničky a mrazničky), a zároveň sa tak šetria aj zásuvky a zástrčky.

@anonym_autor neriesim, nechavam, ale tiez som to pocula