icon

Pokles kapacity batérie ASUS Vivobook po roku. Ako postupovať?

24. sep 2026

Mám ASUS Vivobook 15 niečo vyše roka a podľa stavu batérie je už len na 80 % pôvodnej kapacity. Notebook používam normálne, väčšinou doma.
Nezdá sa vám to po roku dosť veľký pokles? Premýšľam, či to už skúsiť reklamovať.

patrike
•
24. sep 2026

Bateria je vsade vylucena zo zaruky, jej opotrebovanie je prirodzene. Velmi jej skodi plne nabitie. Moje Lenovo ma moznost nastavit, na kolko nabijat, mam tam 70%.

anonym_4ccf1a
•
24. sep 2026

@anonym_autor
Ja mam moju naschval nastavenu na 80% na laptope aj mobile

anonym_a17de9
•
24. sep 2026

@anonym_autor trvalý stav plného nabitia nie je pre batérie notebookov (a UPSiek) z hľadiska životnosti batérie ideálny. Čiže kapacita im klesá aj keď vlastne nepracujú. Pre batériu je fajn, keď sa občas "predýcha" v plnom tozsahu vybitia/nabitia, ktoré povoľuje jej battery management (udávaných 0 až 100% nie je nikdy skutočných, ale bezpečných pre články batérie, ktoré dovolí battery management).

anonym_0c41e0
•
24. sep 2026

@anonym_autor nie lebo si to mal furt v zasuvke, znicil si baterku

anonym_315565
•
24. sep 2026

Ja mam tiez rok rovnaky notebook bateria uplne v poriadku. Ale na vsetkych zariadeniach vratane notebooku mam nastavene setrenie baterie.

jimmyy128
•
24. sep 2026

K tomu, ci je 80 percent po roku vela alebo malo, sa neda povedat nic rozumne bez cisla, ktore tu zatial nepadlo. To cislo je pocet cyklov. Spusti prikazovy riadok ako spravca a daj powercfg /batteryreport. Vypadne html subor a v nom je povodna designova kapacita, aktualna plna kapacita a hlavne cycle count. Litiove clanky stratia tych 20 percent zhruba za 300 az 500 cyklov. Takze ked mas za rok 400 cyklov, si presne tam, kde mas byt, a ked mas 80, tak nie si a ma zmysel to riesit dalej.

K tej zaruke. Ze je bateria automaticky vylucena, nie je uplne presne. ASUS ma na svojej stranke napisane skor opak, ze samotny pocet cyklov nie je dovod na vymenu a ze o opravnenosti vymeny rozhoduju oni na zaklade celkoveho stavu baterie a vlastnej diagnostiky. Cize sa to skusit da, len sa to neposudzuje podla percenta, ktore ti ukazuje Windows.

A k tomu obmedzeniu nabijania, co pise patrike o svojom Lenove. To iste vie aj Vivobook. Je to v MyASUS v Battery Health Charging a su tam tri rezimy. Vyvazeny zastavi nabijanie nad 80 percentami a pusti ho znova pod 78, rezim maximalnej zivotnosti zastavi nad 60 a pusti pod 58. Ked ti notebook stoji vacsinu casu doma v zasuvke, tak ten treti.

Este jedna vec, aby to neprekvapilo. Po restarte a pri ceste cez BIOS sa limit docasne vrati na 100 percent a tvoje nastavenie zacne platit az ked sa nacita plocha. Je to tak navrhnute, nie je to chyba.