Pokles kapacity batérie ASUS Vivobook po roku. Ako postupovať?
Mám ASUS Vivobook 15 niečo vyše roka a podľa stavu batérie je už len na 80 % pôvodnej kapacity. Notebook používam normálne, väčšinou doma.
Nezdá sa vám to po roku dosť veľký pokles? Premýšľam, či to už skúsiť reklamovať.
@anonym_autor
Ja mam moju naschval nastavenu na 80% na laptope aj mobile
@anonym_autor trvalý stav plného nabitia nie je pre batérie notebookov (a UPSiek) z hľadiska životnosti batérie ideálny. Čiže kapacita im klesá aj keď vlastne nepracujú. Pre batériu je fajn, keď sa občas "predýcha" v plnom tozsahu vybitia/nabitia, ktoré povoľuje jej battery management (udávaných 0 až 100% nie je nikdy skutočných, ale bezpečných pre články batérie, ktoré dovolí battery management).
@anonym_autor nie lebo si to mal furt v zasuvke, znicil si baterku
Ja mam tiez rok rovnaky notebook bateria uplne v poriadku. Ale na vsetkych zariadeniach vratane notebooku mam nastavene setrenie baterie.
K tomu, ci je 80 percent po roku vela alebo malo, sa neda povedat nic rozumne bez cisla, ktore tu zatial nepadlo. To cislo je pocet cyklov. Spusti prikazovy riadok ako spravca a daj powercfg /batteryreport. Vypadne html subor a v nom je povodna designova kapacita, aktualna plna kapacita a hlavne cycle count. Litiove clanky stratia tych 20 percent zhruba za 300 az 500 cyklov. Takze ked mas za rok 400 cyklov, si presne tam, kde mas byt, a ked mas 80, tak nie si a ma zmysel to riesit dalej.
K tej zaruke. Ze je bateria automaticky vylucena, nie je uplne presne. ASUS ma na svojej stranke napisane skor opak, ze samotny pocet cyklov nie je dovod na vymenu a ze o opravnenosti vymeny rozhoduju oni na zaklade celkoveho stavu baterie a vlastnej diagnostiky. Cize sa to skusit da, len sa to neposudzuje podla percenta, ktore ti ukazuje Windows.
A k tomu obmedzeniu nabijania, co pise patrike o svojom Lenove. To iste vie aj Vivobook. Je to v MyASUS v Battery Health Charging a su tam tri rezimy. Vyvazeny zastavi nabijanie nad 80 percentami a pusti ho znova pod 78, rezim maximalnej zivotnosti zastavi nad 60 a pusti pod 58. Ked ti notebook stoji vacsinu casu doma v zasuvke, tak ten treti.
Este jedna vec, aby to neprekvapilo. Po restarte a pri ceste cez BIOS sa limit docasne vrati na 100 percent a tvoje nastavenie zacne platit az ked sa nacita plocha. Je to tak navrhnute, nie je to chyba.

Bateria je vsade vylucena zo zaruky, jej opotrebovanie je prirodzene. Velmi jej skodi plne nabitie. Moje Lenovo ma moznost nastavit, na kolko nabijat, mam tam 70%.