Ako na Vianoce neplytvať jedlom?
To množstvo jedla je šialené, chcete pripraviť všeličo, ale potom vám doma stoja fľaše plné pečiva, litre polievky, kilo šalátu, mäso,... Je mi už teraz smutno z toho, že budem musieť niečo z toho vyhadzovať. Ak máte nejakú taktiku, ako ste si to rozrátali, poraďte prosím.
U nas sa na vianoce nic nevyhodi. Pravda, obzerieme sa, ale cca robime tolko, kolko zjeme
Navarit a napiect menej. Pripadne, ak uz medzi sviatkami budes vidiet, ze kolacov je prilis vela, tak oslovit utulky/organizacie, ci mozete priniest.
@michaela12_34 to prečo toľko varis a vypekas však môžeš radsej každý deň niečo iné a trocha koľko sa zje
Teda my mame na Vianoce a druhý deň a potom už varím zas niečo iné čo sa dohodneme
My veru uz tak nevarime. Clovek aj na vianoce zje len tolko, ako zvycajne. Aj tak pecieme. 1 druh a ak sa nebodaj zje a "dojdu" aj donesene kolaciky, dopecieme nove. Ale, zvycahne uz netreba
Veď uvar menej. Ja robím tak 3 porcie šalátu, ktoré zjem sama. Vypražím 6 podkov kapra a ugrilujem 1 porciu lososa. K tomu 2 porcie zemiakov.
Tak navo tolko varis, ked to asi nikto nechce jest viac ako 2,5 dna za sebou?
My vravime svokre aj mojej mame, nech pecu len tena ten druh, nie upecu 20 druhov, aj take co sa neje a potom to hadzem do kosa ja sa nebudem pchat niecim co enchcem.
My si carime akurat, kolkokrat mame lososaa zjedeneho uz v stedry den a potom si dorabame rezne
Kedze je viac chodov, tak jednotlive jedla robim v mensom mnozstve ako obvykle. Nerobim litre polievky, ani kila salatu (salat nerobim na Vianoce vobec). Robim tolko, kolko zjeme a aby ostalo max. tak na buduci den. Co sa tyka pecenia, tak tiez peciem len tolko, kolko si myslim, ze by sme mohli zjest a pripadne ponuknut nejaku navstevu. Este pred Silvestrom mame zjedene a na Silvestra peciem nieco este, aby bolo pod zub.
Nedokazem pochopit, preco niekto tolko vyvara a vypeka. Moja svokra je taka - navari a napecie jak pre regiment, cele sviatky su len o tom, ze stoji pri sporaku nervozna, vobec si neoddychne a po sviatkoch zas nervozna, lebo kolko toho musi vyhodit.
neplanujem varit viac ako zvyknem. Viem kto co nema/ ma rad, cize uvarim radsej castejsie nieco cerstve. Nemam rada plytvanie ani pocas roka a pocas vianoc clovek tiez nezje viac ako obycajne
u nás sa nikdy nič nevyhodí a to sme na Vianoce u mojej mami aj 8-10 ludi a ptm ideme ešte ku svokre na druhý deň
niektoré koláče robím len z polovičnej dávky aj ked viac druhov nikto nechce jesť 20 medovnikov denne
svokra nám nabalí (pečie moriaka na Vianoce) dávam do mrazáku lebo máme jedlo aj od mojej mami
@michaela12_34 šalát zjeme a mäso aj polievka sa dajú zamraziť u nás sa všetko zje mám veľkých jedákov
My chodíme k rodičom aj s bratom aj s rodinami. Každý donesie niečo aby toho bolo akurát a zbytočne nekupujeme všetkeho vo velkých množstvách.
Na štedrý den kapustnica, rybka a salat. A dali sme napiecť 50 kolacov, rozdelím k nasim a ku svokre 🙂 Nerobíme 3 polievky/omáčky ako zvyknu niektorí...
Jediné jedlo, ktorého robíme veľa, je kapustnica. Delím totiž polku mojej mame a polku si necháme my a to sa vždy poje. Šalát trochu, lebo každý nás ponúkne a samé nevieme zjesť také kopy, rybu len na štedrý deň a toľko, čo ostane stačí na 25. Ďalšie dni sme po návštevách, takze nevarime, priebežne robíme len chlebíčky a vyjedame koláče. Nikdy nič nevyhadzujeme, ak nahodou ostane, dám niekomu, kto zužitkuje. Ale to sa vôbec nestáva, rovine reálne množstvá jedla.
Tak ako hospodariš. Rozpocitat polievku. 300 ml na osobu. Jete ju jeden deň?3?Salat takisto. Urobiť len podľa toho. Vždy vieš dovariť. Dorobiť šalát a nemusíš nič vyhadzovať ani kupovať väčšie nohavice a nebudeš nič vyhadzovať.
Nevyhadzujem. Jedlo navarim len presny pocet porcii, kedze sme doma len 24. Kolacikov tiez menej, co ostane, zamrazim. Najviac si asi doprajeme ovocia, to ked ostane, urobim smoothie.
nevaríme veľké množstvá, toľko koľko zjeme za 2 dni ako v iné dni, pečieme max 2 druhy, keď sa zje urobíme čerstvé
@michaela12_34 ja chystam iba tolko, kolko zjeme.... vzdy sme to tak doma robili a mama nas k tomu viedla. Vzdy zasnem, ked som u jednej svagrinky - neskutocne plytvanie....
@michaela12_34 nechcem pripraviť všeličo. Pripravím len to, čo zjeme a len toľko, koľko zjeme. Načo litre polievky? Načo vandel šalátu? Načo koláčov po aleluja? Keď to nikto nechce, tak sa to vyhadzuje… Radšej uvarím menej (nie sme naučení jesť dokola to isté niekoľko dní) a potom uvarím niečo iné, ale nikdy nevarím kvantum jedla.
Sama to vieš zregulovať, načo to obžerstvo. My chystáme len toľko, čo zjeme.
U nás sa max kúsok šalátu vyhadzuje.. ináč sa všetko zje. Robíme jedlo na dva dni. Kapustnica zmizne do troch, lebo tu ma manžel veľmi rad. Nepreháňajme a varíme klasiku, kapustnica, salat x2 a ryba, rezne. Koláče trváce alebo v chlade. Pirohy, bobalky a iné obdoby z mrazaku a len trocha na tanier..
@michaela12_34 musíš to urobiť také dobré, že sa zje všetko😉
@michaela12_34 priznám sa , aj my sme vyhadzovali každoročne šalát.
Prestala som variť haldy
Šalat robím akurát pre nás 4, presne z 8 zemiakov (už to mám v oku 😀)
Polievka sa vždy zje, robím tiež akurát
A ryba a filé sa vždy zje
U nás bol problém vždy len šalát
Varime tolko co bezne zjeme, potom nemusime vyhadzovat
Polievku a šalát máme na viac dní, ale nevyhadzuje sa nič. Sprav len toľko co zjete. Ak chceš mať 30 chodov, tak sprav menšie množstvo.
ja varim len ako na klasicky obed na 2 dni... nic sa nevyhodi .. ale je nas malo ..obchody mam aj tak otvorene nonstop takze ak dostaneme na daco chut ideme sa prejst ..kolace sa u nas nejedia takze nevypekam .. je to len den ako kazdy iny a aj medzitym...
minule tu bola diskusia o tom kto koľko minie na jedlo cez vianoce a koľko výsmešných príspevkov bolo keď sme viaceré písali že nič extra nekupujeme a ani veľa nevaríme… no nie, u nás sa nič nevyhodí a ani nie sme prejedení. nikdy cez vianoce nepriberiem, vôbec nevidím dôvod aby som to robila…
@michaela12_34 však a načo toľko jedla chystáš? Ja uvarim štedrú večeru v množstve ako aj bežne, ideálne nech sa večer všetko zje. Upečiem jeden/dva druhy pečiva, polovične davky. Na Silvestra urobím nejaké slané. Vybavené. Kde je napísané, že treba variť ako pre celú rotu?
Vieš, koľko ti ostáva, tak presne o toľko menej nachystaj. Žalúdky nikomu cez Vianoce nepribudnú.
Ja nevyhadzujem nic. Kapustnicu robim v klasickom polievkovom hrnci, jeme ju niekolko dni, vydrzi dlho.. (25. varime ine jedlo, u nas sa robi kacica/hus ten den, cize to co vecer sa vobec neje u nas). Salat robim za misu vacsiu, cast davam do chlebickov, zje sa aj na ranajky napr. dalsie dni, do 2-3 dni je prec a casto na silvestra robime dalsi :D Ryba presne na porcie. Opekance je len chlap,upeciem mu maly plech, pripravim len jednu porciu na veceru. Z vecere teda nic neostava.
CO sa tyka pecenia, mame opacny problem, ako som prestala robit suchare typu linecke a perniky, neostava u ans nic. TIe kolace sa u nas nejedli a nejedia, plus casto ich donesie aj tak nejaka navsteva. Ostatne robim normalne = parizske rozky, kokosove gule, grilaz, flodni a este ak nas nieco napadne sladke tie = v normalnom mnozstve (az malo by som povedala= proste z jednej davky) zje sa vsetko, na ochutnavku beriem mame, otcovi zabalim, a je po kolacoch. Realne to vyzera tak, ze som si sadla minuly tyzden do obyvacky a nahlasili si obyvatelia kto by co chcel. Spisem zoznam na nakup, postup ako to budem zaradom piect, a mam vybavene. Vzdy ratam nejake maslo, sunku, syr, vajcia navyse ak by nas nieco napadlo.
NEMUSIS vyhadzvoat, nemusis varit nad pocet... ak sa ti opakuje nieco co kazdy rok vyhadzujete (u nas to boli tie linecke atd) tak to proste treba uplne prestat robit. MOzes robit viac druhov kadecoho, len prisposob mnozstvo.
Flase plne peciva? 😳😳

Stačí nerobiť na kilá ale koľko zjete.