icon

Ako na Vianoce neplytvať jedlom?

michaela12_34
8. dec 2025

To množstvo jedla je šialené, chcete pripraviť všeličo, ale potom vám doma stoja fľaše plné pečiva, litre polievky, kilo šalátu, mäso,... Je mi už teraz smutno z toho, že budem musieť niečo z toho vyhadzovať. Ak máte nejakú taktiku, ako ste si to rozrátali, poraďte prosím.

goodidea
8. dec 2025

@michaela12_34 čo to zas za trola

anonym_8b69b5
8. dec 2025

@michaela12_34 Na to je jednoducha odpoved. Mozes kludne pripravovat viacere druhy, ak teda to casovo a financne zvladnes, ale vsetko rob z polovicnych davok. Naco kilo salatu? Sprav z 5 zemiakov, k tomu hrasok, mrkva, uhorka, cibula a mala majoneza ci jogurt. Ostane tak maximalne este na dalsi den. Rezne z pol kila stacia akurat na 1 den, teda neviem kolko vas je doma. Ak kupis kilo v akcii, rovno rozdel na polovicu a druhu daj do mrazaku a mozes spravit na novy rok. Ak pecies vianocne kolaciky, takisto nepeč z celej davky receptov. Pečivo mozes vyberat z mrazaku len kolko sa zje.

bomba36
8. dec 2025

Načo toho toľko chystáte? Ja nerobím ani zemiakový šalát, lebo by mi ho deti nejedli, ja som to nikdy nemusela a manžel to prežije 😂
A urobím také množstvo, ktoré sa zje. Nemusíme sa prežierať len preto, že sú Vianoce.

vreckovka2
8. dec 2025

Vobec nenam tento pocit. Uvarim len tolko, kolko zjeme. Upeciem tiez len tolko, kolko zjeme. Velmi jednoduche.

abbey1
8. dec 2025

Šalát robím2 krát ročne. Čiže potom ho kľudne jem i 3-4 dní, kapusticu detto. Takže určite nič z toho nevyhadzujem. Krémové koláče objednávam domáce a s mierou. Čiže a chuťou zjeme. Suchých pečieme veľa a manžel pomaličky vyjedá aj po sviatkoch. Iné nemám čo vyhadzovať, keďže nakupujem prevažne zeleninu a ovocie priebežne len podľa potreby. Syry vydržia dlho. Neviem, čo by som mala vyhadzovať. Viem, koľko nás je doma a akú asi máme spotrebu.

autumn1
8. dec 2025

Najlepšia a najúčinejšia taktika nerobiť šialené množstvo. Len to, čo sa naozaj zje.

slavomira236
8. dec 2025

@michaela12_34 nikdy nic nebyhodim
Ani cez rok ani cez vianoce

anonym_d7eadf
8. dec 2025

@michaela12_34 nerátam nič. Varím na 1den, nič nepeciem. Neplytvam.

rozculena
8. dec 2025

@michaela12_34 nechápem,už plánuješ,že budeš vyhadzovať? keby si si tak naplánovala,uvariť len toľko,koľko zjete?
Rozum gde?

jesenzima
8. dec 2025

@michaela12_34 u nás sa nevyhadzuje.. neprejedáme sa..nachystám toľko, koľko sa zje. Dokonca si ani nenosime domov jedlo a koláče z návštev, už vedia, že nám nemajú ani ponúkať. Každý nakúpi a potom si to len posúvajú medzi sebou ...

sara07
8. dec 2025

z toho čo popisuješ nič u nás nie je
však máš hrnce také isté , tak vieš že xy máte na 1 obed , sy vyda na 3 dni
vieš kolko cca zjete tak šalat vieš kolko zemiakov na hlavu
my celkovo nič nevyhadzujeme , nie to o sviatkoch, radšej dorobim alebo nemusime mat zrovna ako by sme to potom dojedali lebo sa to vyhodi

ivik4
8. dec 2025

Nerobim to co nejeme,cize nepeciem tie suche stare kolace . Zbytocne
A aj vecera len tolko, kolko zjeme. Keby sme na druhy den doma tak spravime na obed tiez len po 1porcii

sara07
8. dec 2025
@biba_18

minule tu bola diskusia o tom kto koľko minie na jedlo cez vianoce a koľko výsmešných príspevkov bolo keď sme viaceré písali že nič extra nekupujeme a ani veľa nevaríme… no nie, u nás sa nič nevyhodí a ani nie sme prejedení. nikdy cez vianoce nepriberiem, vôbec nevidím dôvod aby som to robila…

@biba_18 tak to vieš ked si niekto urobí z vianoc "žránoce" tak to aj tak vyzerá
tiež tomu nerozumiem

cimage
8. dec 2025

My napr polievku ani nevarime, mame len hlavny chod. Polievku si urobime na druhy, alebo treti sviatok. Naco mam vyvarat, ked deti sa tesia na dar eky a na veceru kaslu. My sa neradi prejedame, tak nevarime viac ako v ine dni.

viestta
8. dec 2025

Nerobim salat vo vani, ale tolko kolko sa zjedlo po minule roky, staci asi z kila zemiakov, ani reznov nenapeciem za furik, len tolko kolko zjeme. Na Stefana mame pecene kura, to sa vzdy zje cele. Zakusky a pecivo sa u nas zjedia vzdy, jedine co nezjeme je ten kotol kapustnice, ktorej sa neda navarit 2 litre, ale to co ostane v hrnci po Stefanovi ide do mraznicky a tam caka na svoju chvilu.

evansova
8. dec 2025

Ja to.mam ťažké. Rodina sa zíde na prvý sviatok u nás, celkom 21 ľudí. Dosť mladých mužov, ktorí si radi dajú dupľu, takže ťažko odhadnúť čo sa zje.
Tak nachystáme a čo sa nezje rozdelím, zabalim, doma nechám minimum, sme len dvaja. Rodina už vie, že si mám priniesť nádoby, aby bolo do čoho baliť.

sisska96
8. dec 2025

Ja tiež nevarím veľa. U starších je to trend. Aj moja mama aj svokra vari pre 100 ľudí.
A potom moja mama ma otravuje nech pomôžem lebo nestíha

anonym_2c76ec
8. dec 2025

Jednoducho.
Koláče - peciem len tie ktore mame radi, koľko ich realne dokážeme zjesť. Nie je to súťaž kto ma viac druhov pečiva. Ked sa zje, spravím ďalšiu dávku.
Kapustnica - keďže sme traja a ja ani syn kapustnicu jeme len 1x a to na štedrú večeru, zoberiem si od maminy do fľaše.
Šalát - da sa kúpiť aj mala majonéza a nemusi sa robit z 5kg zemiakov.
Rezne - mäso si naporcujem a zamrazim. Ked nam pôjdu na chuť, vyberiem, obalím a vypražím. Jeme ich vždy čerstvé.
Takto nikdy ničím neplytvame a hlavne nejeme takto 2 týždne. Stačia dva dni, potom ideme na bežný jedálniček.

tykat
8. dec 2025

@michaela12_34 vianoce su jedine dni v roku kedy jeme 3 dni to iste. Takto to vsetci chceme. Vianocne pecivo peciem priebezne, uvarim poobede 23.12 kapustnicu, naplnim 2 zakusky, vecer robime salat, ryby robim na stedru veceru cerstve. 24.12. uvarim na obed nejaku lahku polievku (cesnakova, vajickova) a upeciem cisty kolac. A do 27.12. sa varesky ani nechytim. Zje sa vsetko do poslednej omrvinky, stalo sa raz ze som dorabala salat.
Ak by som chcela aby sme 25teho jedli nieco ine, tak varim na pocet porcii plus 1-2naviac.

anonym_bae0a8
8. dec 2025

@michaela12_34 prečo priravuješ šialené množstvo jedla? My nevyhodíme nič, veď vieš koľko vás bude pri stole, nie? Nikto nemá tri žalúdky a ak príde návžšteva, tiež vieš, koľko ich bude, či sú pozvaní na obed alebo na kávu s koláčom.

natalka13
8. dec 2025

@michaela12_34 bezne ako varis? Tak navar aj na Vianoce. U nas sa ziadne jedlo nevyhodi.

anonym_bae0a8
8. dec 2025
@sara07

@biba_18 tak to vieš ked si niekto urobí z vianoc "žránoce" tak to aj tak vyzerá
tiež tomu nerozumiem

@sara07 žránoce je geniálne!

anonym_daed6c
8. dec 2025

@michaela12_34 Kdežeee nikdy v živote sa nič u nás nevyhodilo.Ba naopak ešte aj málo a na Štefana treba variť. Ja koláče ak nechce naozaj nikto vyložím na kontajner Ale tp bolo len raz nakoľko balím aj známym čo žijú sami.

anonym_daed6c
8. dec 2025

@michaela12_34 Už za tie roky vieme, že šalát jehe iba my s deťmi, manžel až druhý deň a chodime k našim aj k svokrovcom a každému zabalím koláče a oni na výmenu ich.Nic sa nevyhadzuje a trvanlivé koláčiky svokra odloží a hodujeme ešte aj po Novom roku a sú vzácne .

jana_eyre_2
8. dec 2025

varím len toľko koľko zjeme... vyžaduje to síce viac varenia, lebo mi neostáva na ďalšie dni.. tak to robím cez rok aj na Vianoce.. ok, kapustnica a šalát nám ostane aj na 25, ale inak viac nerobím.. takže sa to všetko zje.. čo sa týka koláčov, tak to robím tak - každé dieťa si zarobí cesto na svoje obľúbené koláčiky, upečieme ich s len s mojou pomocou, niečo niekedy urobím navyse, čiže to vychádza na 5druhov koláčikov a to sa tiež zje.. potom dostávame od sestry darček vo forme jej koláčikov a to máme ešte po vianociach do Silvestra.. na Silvester robím novu kapustnicu a nový šalát, takže to máme aj na 1.1. a tiež to zjeme.. proste varim v takom množstve (možno trosicka väčšom) ako vždy a potom nevyhadzujeme.. používam bežné hrnce..

ale teda ja už mám iných stravníkov.. mám okrem muža už skoro 14r syna veľkého ako dospelý chlap, takže ten zje dosť, dcéra normálne a najmladší syn má teraz celkom apetít pretože hrava futbal.. takže možno aj preto je to u nás také ľahké dojest..

euka210
8. dec 2025
@minenkaa

@michaela12_34 to prečo toľko varis a vypekas však môžeš radsej každý deň niečo iné a trocha koľko sa zje
Teda my mame na Vianoce a druhý deň a potom už varím zas niečo iné čo sa dohodneme

@minenkaa aj ja tak...navarim na Stedru veceru, 25.12.mam od varenia volno a potom varim co pride. Nemame ziadne ze....na novy rok musia byt rezne a pod.
Ale my sme 5+1, z toho uz 1 hladny pubertak, takze ked im chuti, tak viac ako den-2 nevydrzi jedlo.

minenkaa
8. dec 2025
@euka210

@minenkaa aj ja tak...navarim na Stedru veceru, 25.12.mam od varenia volno a potom varim co pride. Nemame ziadne ze....na novy rok musia byt rezne a pod.
Ale my sme 5+1, z toho uz 1 hladny pubertak, takze ked im chuti, tak viac ako den-2 nevydrzi jedlo.

@euka210 ale to je presne to ,že vies a máš mieru a nie variť veľa a ešte viac

anonym_a9cb35
8. dec 2025

Pise clanok do casopisu a potrebuje fakty z pravej ruky

sense
8. dec 2025

Vianočné jedlo sa u nás ešte nevyhodilo, maximalne zarazilo...stačí urobiť menej...

rachel36a
8. dec 2025

@michaela12_34 nikdy nič nevyhadzujeme...robím toľko aby sa zjedlo....ziadne kvanta....kapustnicu v 2,5litrovom hrnci, šalát z kila zemiakov...vacsinou uz 1 sviatok vianočný jd to zjedene a na 2 sviatok varim nieco ine