Ako na Vianoce neplytvať jedlom?
To množstvo jedla je šialené, chcete pripraviť všeličo, ale potom vám doma stoja fľaše plné pečiva, litre polievky, kilo šalátu, mäso,... Je mi už teraz smutno z toho, že budem musieť niečo z toho vyhadzovať. Ak máte nejakú taktiku, ako ste si to rozrátali, poraďte prosím.
2 dospely a 4 deti- kapustnice robim 2litre, salatu 2 kilovu misu a 12kusov file, a to mame este aj na 1.sviatok vianocny+ kolace, korbace, syry, ovocie to vydrzi viac dni tazke dojedame. 27.12 vzdy robime pizzu a tam spotrebujem vsetko co v chladnicke ostane.
Varim tak ako ostatné dni, len iné jedla. Nemam tri zaludky
Snažím sa nevyhadzovat!
Ale nie len na Vianoce ale stále..Varim tak aby sa zjedlo,ak niečo ostane ďalšie jedlo naviažem a zúžitkujem(ryža-masové gulky a pod.,ked sa nezje cely chleba-na ranajky je vo vajci a pod.) Ale to je velmi málo kedy.Pečivo si napr.dam na sviatky do mrazáku a rano vytahujem,tak je kazdy den ako čerstvé,maso vytahujem z mrazaku podla potreby-navarim(ryža,zemiaky,cestovina-trvácne)..v podstate neviem co myslíš že na kvantum vyhadzuješ.
Varím podla spotreby,maškrty sa tiež nemusia hned všetky zjest.
Neviem, u nás sa celkovo málo vyhodí, v podstatě na sviatky aj nič..lebo niekto dojde a hned je popapané 😊 aj čo nebolo v pláne
To môžete vysvetlovať aj moje mame, lebo ona plytvá že až až
@michaela12_34 tak to ste potom velmi bohaty ked mate na take mnozstva zbytocnosti
Taktika varit ako vzdy. Ked sme 4ja tak pre 4roch.. vacsinou chodime na nasu chatu kde si potraviny musim doniest a tak mam presny jedalnicek s tym kolko coho. Ked na ranajky chcem prazenicu pre 4 tak tam nedonesiem 30 vajec. Ak chcem na veceru rybu a salat tak max 2kg salatu a 4 rybky... v restikach sa to vola ze sa potraviny normuju. Ak sme 4ja a a kazdy zje 4dcl kapustnice je to 1.6 litra x 2x je to 3.2 ak spravim 5 litrov mozem este susede odniest a manzel dojeda... kolace tiez.. my jeme kapustnicu napr. 2x 24.12. A 25.12. ... 26 chcem uz cokolvek ine
Pečiem reálne 2 alebo 3 druhy koláčov niečo dostanem od rodiny iné zase darujem ja im
Šalát robíme tak na 2 dni k tomu filé nejaké kupime do mrazu keď sa nezje zje sa neskôr..netreba sa obzierat
Kapustnicu jeme zväčša 3 dni cesnakovy osuch alebo chlieb k nej..takže do 27 .12 máme čo jesť a ostatné dni varím ako normálne žiadne vymýšľanie
@michaela12_34 varím len trochu bezne porcie trochu šalátu z toho dame aj rodičom aby sa zjedol za jeden dva dni, kapustnice trochu malý hrniec a koláče uz nepeciem lebo ich nikto neje a na návštevách ti ich aj tak každý dava domov- svokrovci, rodina... , jedna porcia lososa na osobu a to je vsetko na druhý den sa pečie kačka tak uz nikto nechce dojedat a zvyšok sme po návštevách.
Var tak nech sa nevyhadzuje
Rybu a maso nakrajaj naporcuj za cerstva a supni do mrazaku po 3-4 kusky vyber len kolko zjes.kapustnicu odober do maleho hrnca a ostatne zasterilizuj do poharov.salat sprav z 7-8 zemiakov netreba plnu vanu. Vyvar si odober cisty zamraz.Medovniky linecke vydrzia.kremovych jednu krabicku nie 4.plechy.z ovocia co uz nie je najkrajsie zvyknem robit smoothie alebo v avent hrnci uparim a mam pre malu vyzivu.pecivo ked obschne pomelem na struhanku.vsetko viem zuzitkovat. A hlavne rozmyslam co budem varit kedy budeme doma kedy sme u rodicov a ziadne obzerstvo sa nekona..salam sunka syr zasadne kupujem uz len balene pod atmosferou vydrzi ovela dlhsie. Udeneho ozaj len na misu a co ostane z toho spravim francuzske zemiaky po sviatkoch.. staci rozmyslat uz pri nakupovani zobrat kolko ozaj zvladnete zjest a potom vyhodit nemusis nic..
Ľudia sa na Slovensku majú aj príliš dobre keď si môžu dovoliť vyhadzovať jedlo
.🤗🤗🤗🤗🤗

Načo variš a pečieš na kila?Ja navarím normálne, ako bežný obed, malý hrniec polievky, miska šalátu, 2ks ryby pre mna a muža detom každému 1 ks syr.Nam to uz na druhý deň nechuti.Peciem síce veľa, lebo mame radi veľa druhov ale všetko z polovičnej dávky a z toho 3 krabičky rozdam