Ako urobiť skromné Vianoce a nezničiť rozpočet?
Ahojte, zaujímajú ma Vaše tipy čo by nám pomohlo urobiť si Vianoce skromné, keďže sme mali počas roka veľa výdavkov, muselo sa brať aj z rezervy tá je teraz pomerne menšia. Nejaké nápady na lacné menu, darčeky ktoré nezaťažia náš rozpočet? A čo voľný čas, nejake prechádzky v lese, po meste? Ako budete vy tráviť sviatky ( sme doma z práce pomerne dlho skoro 3 týždne dovolenky). Ďakujem za všetky odpovede.
Vcera v textilhouse bolo vsetko za 1€ a plný kôš plyšakov tam bol. Už nemám malé deti ale kebyže mám tak tam im razdva nakupim.
@anonym_ec9dfb tak tínedžeri vždy stáli aj budú stať veľa, o tom sa baviť ani netreba. Aj o tom, koľko pojedia. Stále sa smejeme doma, že si potom vezmeme hypotéku na stravu ale pri jednom 5r dieťati a 2 dospelých ľuďoch toho fakt človek veľa neminie ani keby si urobili švédske stoly, lebo zo všetkého ti stačia max 4 kusy. Či mäso, či porcie šalátu, kapustnice, aj koláče stačia 3-4 na osobu. Kdežto pri teen je to koľko 10ks koláčov na jedného minimálne, šalátu ako pre 3 osoby a 2-3 filety k tomu (keďže športovci).
@anonym_49f32d nie všetci teen jedia veľa, môj muž koláče skoro vobec, ešte svokra sa rozčuľuje že načo piekla keď sme u nej. Mladšia 11 ročná je ako vrabec, staršia 14 viac ale nie extra viac ako ja. Ja jem tiež pomerne malo. Muž je klasika ako normálny chudší chlap , žiadne porcie pre 3.
@anonym_ccd9bc kolekcie? kolko stoja? ved minule pomaly 10 euro, mozem ich kaslat. kupila som v akcii merci 5.99 a musi nam stacit 400g balenie. zial. uz nevedia co by si za kolekcie pytali :( a mrzi ma to lebo tie sa predavaju len na Vianoce. :(
@anonym_5c01bc kolekcie kupujem zasadne po Vianociach , stoja štvrtinu pôvodnej ceny v Tesco. Na strome nemusia visieť kolekcie, stačia gule a tie predsa netreba kupovať každý rok.
@anonym_autor Lacne menu zavisi aj na tom co vam chuti, ake mate zvyky. Idealne by bolo keby si napisala aku max sumu mozes minut, aky mas rozpocet. Tak ak vezmem klasiku, upiect mozes linecke kolaciky, staci muka, hera a cukor v pomere 3:2:1, muka 300g, vajce davat nemusis. Džem snad doma mas. Napecies cely plech odhadom za 3eur. Orechy su drahe, tak take kolaciky tento rok vynechaj. Na Stedry den oblatky s medom a cesnakom, sosovicova polievka alebo kapustnica staci s 1 klobaskou, pripadne vynechaj, kapusta a zemiaky zas tolko nestoja. Kuracie prsia na rezne kup v akcii a mate aj na druhy den alebo file, kapor bude drahsi. K tomu zemiaky, ak chces salat tak miesto majonezy pouzi biely jogurt, ten kupis aj za 0,30eur. Ostatne dni ved by ste takisto nieco jedli, tak kup nejake maso v akcii a sprav na stave, k tomu knedlu. Nemusi kazdy jest kačku. Ak navaris hrniec kapustnice tak s chlebom mate na 2-3 dni a zasyti. Nekupuj ziadne nove ozdoby a dekoracie, ak mate umely stromcek tak staci len vytiahnut ozdoby co mas doma. Vy si dajte len symbolicky darcek, nejaku kazetu s drogeriou a kludne ponozky k tomu a malemu nejaku stavebnicu ci auticko. Lacno kupis v Pepco, KIK, Sinsay. V pohode sa to da, hlavne nepodlahni osialu ze musis mat napecenych 10 druhov kolacov a na stole 5 chodov
@anonym_ccd9bc ja viem, to bolo moje detstvo ale serie ma ta nenazranost...:( tych vyrobcov
@anonym_5c01bc to nie je nenažranosť výrobcov, tí sú radi, keď nepokryjú len náklady, ale obchodných reťazcov
Ja mám doma 5 synov, 19, 18 16, 14 a 13 + manžel , milujem ich najviac na svete ale prichádzajú Vianoce a keby mi nepomáhajú tak sa na to vykašlem . Dva kýble klasického majonézového šalátu , dva veľké kapre, 10 litrový hrniec poriadnej kapustnice s klobáskou a hubami , pečiem plechy zákuskov a nosím k mojej mame , lebo by mi to " vyžrali " Nadávam , hromžím ale v duchu som neskutočne rada za to že sme zdraví , že mám za čo navariť, kde navariť a upiecť , že sa moji synovia veľmi dobre učia , že nepočítam v obchode každý cent a tak vždy si po Vianociach poviem že tieto boli najkrajšie. Ale faktom je že cez Vianoce minieme hodne.
@anonym_5c01bc to nie je nenažranosť výrobcov, tí sú radi, keď nepokryjú len náklady, ale obchodných reťazcov
@zuzanaam ale zas neprehanajme.,😈
@anonym_5c01bc kolekcie kupujem zasadne po Vianociach , stoja štvrtinu pôvodnej ceny v Tesco. Na strome nemusia visieť kolekcie, stačia gule a tie predsa netreba kupovať každý rok.
@katulienkax aj ja kupim ked je vypredaj. ako tuto pani @zuzanaam si mysli ze som asi padla z hrusky. mila pani, ak dokazem kupit merci v lepsej cene o 1/2 sa pytam kde je problem u nas?
@anonym_autor čím som staršia, tým viac si uvedomujem, ako sa Vianoce zmenili na niečo čudne komerčné, čo v mnohých ľuďoch vzbudzuje predovšetkým stres.
Veď pre kresťanov sú Vianoce hlavne o oslave narodenín Ježiša, neveriaci čo nemajú dostatok prostriedkov to nemusia vôbec riešiť.
Keď mali moje deti 5 rokov, bežne som im kupovala darčeky z druhej ruky - hlavne knihy a Lego duplo.
Ja budem medzi sviatkami v práci, ale keď budem doma tak budem s deťmi piecť, variť, chcela by som ich vziať do kina alebo múzea, proste robiť veci ktoré na jar a v lete robiť nebudeme, lebo budeme robiť v záhrade a športovať.
Netreba to preháňať aj keď sa nás reklamy snažia presvedčiť že hej.
My budeme mať majonezový šalát, rybu, šošovicovú polievku. Medovníky budeme piecť preto, že deti baví valkať a vykrajovať - nie preto, že by som to bez nich neprežila.
Deti už sú väčšie, vedia, že "Ježiško som ja", tak už vyberajú darčeky s rozumom. Mužovi som kúpila tričko na podporu BROZ plus jedno s vtipným nápisom, ale to len preto, že nové tričká potrebuje. Boli roky, keď sme si nekúpili nič, lebo sme šetrili. Veď už nie sme deti.
My máme Vianoce dobrovoľne skromné aj keď peňazí máme dosť. Celý rok sa neprejedáme tak prečo by sme sa na Vianoce mali? Kapustnica, šalát s rybou - na slávnostnú večeru a 25. a 26. na obed. Namiesto bábovky čo pečiem vo všedné dni budeme mať medovníky a pár iných druhov vianočného pečiva. Koniec sveta sa neublíži, tak nevidím dôvod vykupovať obchody a potom tie potraviny po sviatkoch vyhadzovať. Darčeky kupujem z V**ted, tak 3-4 kusy na dieťa, my s mužom po jednom. Výlety do prírody, po meste pozrieť výzdoby a osvetlenie, v kostoloch betlehemy, doma rozprávky. Ver tomu, že čím menej hmotného budete mať a viac sami seba navzájom, tym budete mať krajšie Vinaoce. Mám to vyskúšané na vlastnej koži.
@anonym_autor tak minuli ste cez rok, vy si nekupujte nič a niečo dieťaťu. Klasické menu a k tomu 2 druhy nejakého vianočného pečiva nestoja veľa. A voľný čas? Doma rozprávky, spoločenské hry, leňošenie a vonku spoločné prechádzky, ak nebude sneh tak aj bicykel. Notmálne oddych. Čo chceš plánovať? 😏
@anonym_autor vsetko zavisi na co ste zvyknuti a co ocakavate.
klasicke vianocne menu (oplatky s medom, opekance s makom, kapustnica, majonezovy salat a rybka) mi nepride extremne drahe, najma kapustnica sa uvari na niekolko dni, rovnako aj salat. Teda aspon my nepotrebujeme jest kazdy den nieco ine, ani rezne a maso nemusia byt kazdy den. Kazdy rok sa tešíme, ako si pomedzi sviatky spravíme obycajne cestoviny 😂 Kolace peciem az 2 (metrovy a linecke). Keby som musela vyslovene setrit, metrovy nespravim, nakolko cokolada sla velmi hore.
Darčeky si s muzom nedavam roky, kazde dieta od nas dostane knihu (bez nej nie su u nas Vianoce), nieco prakticke (tentokrát tanier s hrncekom - maju z toho radost) a nieco na oblecenie (nepotrebuju tricko za 20e ani nic podobne). Hracky dostanu od starych rodicov a zvysku rodiny. Darceky kupujem pre deti od celej rodiny, preto ich kupujem priebezne pocas celeho roka, mam prehlad, ktora co potrebuje a po com tuzi.
Keby sme mohli mat s mužom 3 tyzdne volna s detmi, fuuuu - rozpravky, prechadzky, spolocenske hry a vela oddychu, spanku. To nestoji nic.
Netreba si to zbytočne komplikovat, Vianoce nie su o tom, aby sa clovek predbiehal, co dostal, co jedol, kde vsade bol. Teda aspon pre nasu rodinu nie.
Drzim palce, nech si uzijete pohodove Vianoce a sviatky.

@anonym_5dd608 a?
@a0 To bol odpoveď na tvoje čo si myslíš že väčšina domácností má doma kopa alkoholu a opija s tým aj susedov.