Ako zvládnuť život na jednom príjme?
Ahojte, prosím nesudte ma..ale ako zvládate mladé rodiny s jedným príjmom túto dobu?🫣 Som na rodičovskej dovolenke, po naplánovanom tehu, partner zarobí to, čo nám pokryje bývanie, výdavky a jeden väčší mesačný nákup ( vystačí aspoň na varenie)..ale ja už toto nezvládam psychicky..snažila som si nájsť prácu, brigádu, nič..Šetriť už nemám kde 🫣 Ja už som neminula mimo nákupov potravín a vecí pre deti navyše ani € ani nepamätám kedy 🫣 To nehovorím, že do domácnosti treba kúpiť ešte kopu veci..ale ako?!Ako a kde šetrite maminky? 🫣 Nie do práce nemôžem, som krátko po pôrode 😞Ja som hotová depresia, muž toho som nevidela už asi tretí mesiac ,len viem že si chodí oblečenie meniť domov 🫣 A potom sa len hádame a hádame..život na autopilota..
@anonym_autor ?? Napísala si "po naplánovanom tehu" 😉
1500€ a nie je vôbec doma? Tak to je pekná blbosť.
@anonym_68a8b5 ja tiež nejako nechápem . Tak nAplánované alebo nEplánované? Ale v konečnom dôsledku je to úplne jedno, lebo v obidvoch prípadoch sú totálne nezodpovední.
@anonym_45a5d6 pretože platíme nájom, výdavky na deti, benzín 🫣 a áno to čo zarobí je minimum žiaľ.. zarobí cca 1500€
@anonym_autor moj muz zarobi cca 1500, ja som na rodicaku, platime z toho hypoteku, vydavky na dom, vydavky na deti, psa, dve stare auta a este aj odlozime.
Bud mate velmi vysoke vydavky (hypo alebo najom na ktory nemate), alebo naozaj peniaze rozhadzujete bez rozumu. A dalsia vec, co ma Tvoj muz za pracu ze nie je vobec doma??? Ak nie je doma, nech ide na turnus. Nebude doma rovnako ale prijem bude niekolko tisic.
To je tak, keď niekto najprv koná a potom rozmýšľa. Očividne tak to funguje aj vo finančnej oblasti.
Keď žijem z ruky do úst mám toľko deti, koľko dokážem uživiť, nerobím si ďalšie a keď už silou mocou musím mať dve deti, tak sa hrabem čím skôr do roboty. Rodičovský príspevok je len príspevok, nie zárobková činnosť, neslúži na živenie celej rodiny. Vy si taký luxus dovoliť nemôžte, dieťa čím skôr do jasli, druhé do škôlky a ty makať.
Muž nech tiež začne so sebou niečo robiť, chodiť sa domov len vyspať a zarobiť 1500 eur nie je žiadna výhra.
Musíš viac rozpísať koľko a aké máte výdavky, lebo 1500+rodicak+pridavky je skoro 2000€. To zas nie je tak zúfalo malo. Človek sa musí uskromnit, ale zas vyžiť sa z toho dá. Kým nevieme na čo míňate, tak ťažko poradíme
Takze prijem mate spolu cca 1900. A vydavky? Kolko vychadza byvanie a dalsie fixne vydavky? Spis si vsetko a najdeme kde je problem
@anonym_68a8b5 Ježiš 🫣🫣🤣🤣 neplánovane tehu 🫣 och nevadí..bábätko prišlo nečakane, proste si zmyslelo že príde napriek 0.01% šance 🫣 mám skoro 40 a ešte sa mi to nestalo 😬
@anonym_autor dieťa si zmyslelo, že pride?!
A vek - skoro 40? Ja že pod 25.
Očividne chyba ekonomická gramotnosť a nielen tá. Znalosti biológie tiež 0 bodov.
No koniec toto, tu sú rady zbytočné.
Tak ten najom moze byt aj 600-700 k tomu plienky mlieko benzin a pre 4 ludi to naozaj moze byt na tesno..dieta je uz tu neostava nic ine len to vydrzat. uskromnit sa ozaj na vsetkom.leto prezit nekde na ihrisku s malinovkou z domu a od jesene dat babo do jasli starsie do skolky a ty fakt rychlo do roboty.. neboj sa nebude to takto naveky.
@anonym_autor dieťa si zmyslelo, že pride?!
A vek - skoro 40? Ja že pod 25.
Očividne chyba ekonomická gramotnosť a nielen tá. Znalosti biológie tiež 0 bodov.
No koniec toto, tu sú rady zbytočné.
@anonym_33baa0 prvé máme z umelého oplodnenia, keďže deti prirodzene nemôžem mať.. druhé prišlo prirodzene, neviem, znalosti v oblasti neplodnosti nemám, celý život som od lekárov počúvala jak prirodzene nemôžem otehotnieť..druhé prišlo prirodzene..
Tak ten najom moze byt aj 600-700 k tomu plienky mlieko benzin a pre 4 ludi to naozaj moze byt na tesno..dieta je uz tu neostava nic ine len to vydrzat. uskromnit sa ozaj na vsetkom.leto prezit nekde na ihrisku s malinovkou z domu a od jesene dat babo do jasli starsie do skolky a ty fakt rychlo do roboty.. neboj sa nebude to takto naveky.
@saxana000 ďakujem ♥️♥️
@anonym_autor nenechajte si hlavne znicit vztah, neskor pojdes do prace a bude lepsie.
@anonym_autor nenechajte si hlavne znicit vztah, neskor pojdes do prace a bude lepsie.
@domkakvet snažíme sa ďakujem ♥️
@anonym_33baa0 prvé máme z umelého oplodnenia, keďže deti prirodzene nemôžem mať.. druhé prišlo prirodzene, neviem, znalosti v oblasti neplodnosti nemám, celý život som od lekárov počúvala jak prirodzene nemôžem otehotnieť..druhé prišlo prirodzene..
@anonym_autor veď jasné - vždy je na vine niečo iné. Poznáme, MK klasika - zlyhanie antikoncepcie alebo neplodnosť.
To, že si otehotnela nemá ale nič s tým, že máte okolo 40 rokov, žiadne finančné rezervy, biedne platenú prácu a ste neschopní hospodariť s financiami, keďže až tak malo peňazí na 2 dospelých, jedno malé dieťa a dojča to nie je.
@anonym_autor veď jasné - vždy je na vine niečo iné. Poznáme, MK klasika - zlyhanie antikoncepcie alebo neplodnosť.
To, že si otehotnela nemá ale nič s tým, že máte okolo 40 rokov, žiadne finančné rezervy, biedne platenú prácu a ste neschopní hospodariť s financiami, keďže až tak malo peňazí na 2 dospelých, jedno malé dieťa a dojča to nie je.
@anonym_33baa0 ďakujem
@anonym_autor teraz ťa tu budú hejtovať že si mala mať našetrené a neviem čo ....ale dobre ti rozumiem ...ja som kedysi ostala sama na dve deti a ti poviem zaplatit podnajóm vzdy boli peniaze na podnájom a stravu ale ako náhle som kupila detom oblečenie topanky alebo vylet v skole strasne mi chybalo na stravu....vela krat mi dala mamina...dovolili sme ai az ked som nasla lepsie platenu pracu a aj tak som po nej utekala este na 4 hodiny do obuvi.....tiez som rozmyslala kde zobrat peniaze...pozicat si zas nebolo z coho vratit....ale cez letne prazdniny som ponukla zobrat si dve deti na strazenie...raz som dokonca opatrovala psika.....dala som si inzerat ze umyjem okna a za cenu ze reku aby sa im to oplatilo a mne pomohla kazda koruna.....ale citila som sa vycerpana akoby ma ani zivot nebavil ked kazdy mesiac som rozmyslala co skor kupit a pisem ti to preto ,aby si vedela že vela rodin matiek aj parov s nedostatkom penazi bojuje a nie len ked je zena na rodicovskej.Nikdy nezabudnem ako mi volala kamaratka nech vybehnem pred bytovku a tam ona v ruke kolace slane sladke doma napecene a v igelitke zakladne potraviny....a uz je to dlho ale som jej vdacna doteraz lebo mozno tym gestom vtedy zachranila moju psychiku...Inak napadlo ma ze v obchodnom retazci na K byvaju pri pokladni take debnicky ovocie zelenina za euro lar krat som ich tam videla a naozaj pekna zelenina aj ovocie keby sa ti raz tyzdenne postastilo naozaj by si mala z coho uvarit....dalsia moja mini rada povedz to muzovi ako sa citis aj on je urcite unaveny z tolkej praci snaz sa aby vas vztah neochladol pretoze to ze mate malo penazi je docasny stav ale partneratvo ci manzelstvo sa potom zbiera tazko a najma kednsu male deti je to narocne....keby si napisala odkial si verim tomu ze aj tu sa najdu zeny ktore pomozu.....
@anonym_45a5d6 pretože platíme nájom, výdavky na deti, benzín 🫣 a áno to čo zarobí je minimum žiaľ.. zarobí cca 1500€
@anonym_autor To, že sú aj o dosť nižšie príjmy,to asi vieš, čo vám však nijako nepomôže.Kym ty nemôžeš ísť do práce, musíš znížiť tie výdavky, ktoré sa dá.. Skúste nájsť lacnejší nájom.Vydavky na deti prezri, či by nešlo ušetriť aj tam.Na jedle sa dá tiež šetriť využívaním akcií a úpravou jedálnička.Pomaly sa blíži čas, keď využitie sezónnej zeleniny a ovocia prinesie tiez úspory.Neskor budú rôzne samozbery.Ak to využijes, máš ovocie za dobrú cenu na okamžitú spotrebu a niečo na zmrazenie, zaváranie, čo ocenis v budúcnosti
@anonym_autor treba šetriť, kde sa dá, napríklad si nájdi nejakú mamičku, ktorá má o niečo staršie deti a môže ti posúvať oblečenie a hračky, my sme si tak so sestrou posúvali, tiež teraz nosím veci kamarátke, ktorá je na RD a peňazí nemá nazvyš, možno aj tu na MK by si niekoho našla
píšeš že máš skoro 40 r, a to nemáte nič ušetrené? Lebo ja som myslela že ste tesne po škole max do 25 r. Vtedy by som aj verila že je to ťažké, ale v 40 tke? to ste mali mať ušetrené až až.
V 40tke sme mali 3 deti a z Prodomu kúpený projekt domu ktorý sme išli stavať. Ja vš a manžel učňovka. Žiadne teplé, dobre platené miestečka.
Problém je, že máš skoro 49 rokov a stále bývate v nájme. Za tie roky ste za nájom museli dať celý majland. Radšej v jrdniizbovom byte v menšom meste, aké vo svojom. Už by ste to mali dávno splatené a v pohode by ste vyžili aj z nižšieho príjmu.
Takto jedine dieťa do jaslí, keď bude mať na to vek a ty do práce.
Ako to plánujete ďalej s bývaním? Na dôchodku zasa bude problém platiť vysoký podnájom.
Problém je, že máš skoro 49 rokov a stále bývate v nájme. Za tie roky ste za nájom museli dať celý majland. Radšej v jrdniizbovom byte v menšom meste, aké vo svojom. Už by ste to mali dávno splatené a v pohode by ste vyžili aj z nižšieho príjmu.
Takto jedine dieťa do jaslí, keď bude mať na to vek a ty do práce.
Ako to plánujete ďalej s bývaním? Na dôchodku zasa bude problém platiť vysoký podnájom.
@abbey1 ďakujem ..bývanie riešime zatiaľ tak jak sa dá..žiaľ nie každémy môže hneď do hypotéky..
@anonym_autor Ved hned nie, ale cca 20 rokov ste v najme? Preplatili ste uz az az, kedy myslis ze nasetris 20% aby ste hypoteku mohli vziat?
@nafka0483 presne, a deti maju male takze mali aspon desat rokov ako dospeli bezdetni ludia cas pracovat a nasetrit, neviem preco nie su na tom lepsie financne
@anonym_autor ešte by si mohla napísať,kde robí tvoj muž,keď vôbec nie je doma,na to si nereagovala
@rozculena na Slovensku..
@anonym_autor 🙄
netvár sa,že nechápeš,čo som sa pýtala
Takže prečo tak málo zarobí,keď je non stop v robote?
@rozculena Mozno je "v robote"
Prečo nemáte nič našetrené? Problém bude asi niekde inde, keď v takom veku a s 2 malými deťmi nemáte vlastné bývanie a nič našetrené. Máš skoro 40, 1.dieťa si mala kedy ? Okolo 36 keď druhé má 2 mesiace a otehotnela si pred koncom RD. Za tolko rokov kym ste mali deti ste nic nenašetrili?
Máte 2000€ prijem na 2 dodpelych a 2 deti. U nás kopec ludi robi za minimalku , maju menej, ako vy a vyžiju. Moji rodičia maju dôchodoch 1250€ spolu obaja, starajú sa o 2 bratove vnúčatá, jeden 18 druhý 17 , platia nájom 450€, mobily, internet, benzin, veci pre vnučatá a vyžijú. Otec ešte zarobi mimo dochodku 200€ a to odkladaju na mimoriadne vydavky ako pracka, chladnicka, šetria na pohreb... Varia denne, pijú balenu vodu...
Niekde u vas je problem ked v 40 nemate vlastne byvanie, nestaci vam 2000 a nemate uspory. Uveri, alkohol, cigarety, gambling?
Autorka nic viac co sa pytame nenapises, ake chces potom rady? Odpises len na to co ti vyhovuje, ze dakujem a odpoved ze muz robi na slovensku... bud chces pomoc a rozpises vydavky alebo si sa len vyrozpravala a o ziadne rady vlastne nestojis?
Mate prijem ako mnoho ludi na slovensku,kde obaja donesu po 1000cke a musia z toho vyzit a uzivit tiez 2 deti,k tomu ale vlastne byvanie a platit hypo.
Pekne musis len vydavky znizit.

@anonym_autor ?? Napísala si "po naplánovanom tehu" 😉
1500€ a nie je vôbec doma? Tak to je pekná blbosť.
@anonym_68a8b5 Ježiš 🫣🫣🤣🤣 neplánovane tehu 🫣 och nevadí..bábätko prišlo nečakane, proste si zmyslelo že príde napriek 0.01% šance 🫣 mám skoro 40 a ešte sa mi to nestalo 😬