Finančná neschopnosť mladých
Ahojte, aký máte názor na to že veľa mladých si nevie našetriť financie na štart do života? Poznám veľa mladých ktorí nemajú po 30 doslova nič a to pracujú už od strednej. Neviem to pochopiť že sa nechystajú na budúcnosť a potom sa sťažujú aké je to ťažké s bývaním. My máme pred 30 a spolu našetrených 80tis. Nie nechválim sa - Partner pracoval hned po strednej a este sa mi to zda málo že mohli sme mať našetrené aj viac.
Nie je to o veku, moj syn nasetrene ma, ale vidim skrz pracu nezodpovednych zadlzdnych dochodcov.
@janinah prečo? Nech si cestuje kým vládze, nie na starobu sa jej zochce. Nejako bude, mnoho dôchodcov vyžije aj z mála, nie z úspor.
@valria ved to nejako bude...a ako presne? Dochodky budu minimalne,skór uz vobec nebudu ,deti ? dnesne zeny preferuju jedno alebo ziadne a teda ja by som ozaj nechcela ostať finančne deťom na krku,ved taka staroba moze trvat aj do 90+
Z coho a kto bude platit tvoj DSS alebo opatrovatelku? Nie kazdemu bude dopriate pracovat do 70 -75 a potom odpadnut na ulici na infarkt a vybavene...
Tak ako sa chcete pripravit na starobu ak nie setrenim v podstate od prvej vyplaty? Nikde nepisem,ze netreba normalne zit,ze netreba chodit na dovolenky,ze netreba zabezpecit vlastne byvanie...ale kazdy mudry clovek na starobu mysli uz v mladosti
@valria ved to nejako bude...a ako presne? Dochodky budu minimalne,skór uz vobec nebudu ,deti ? dnesne zeny preferuju jedno alebo ziadne a teda ja by som ozaj nechcela ostať finančne deťom na krku,ved taka staroba moze trvat aj do 90+
Z coho a kto bude platit tvoj DSS alebo opatrovatelku? Nie kazdemu bude dopriate pracovat do 70 -75 a potom odpadnut na ulici na infarkt a vybavene...
Tak ako sa chcete pripravit na starobu ak nie setrenim v podstate od prvej vyplaty? Nikde nepisem,ze netreba normalne zit,ze netreba chodit na dovolenky,ze netreba zabezpecit vlastne byvanie...ale kazdy mudry clovek na starobu mysli uz v mladosti
@janinah ved ale to pokryvaju dochodkove sporenia druhy a treti pilier....takze nejaku malu rezervu ma manzel a zvysok minam. Mna by nebavil zivot ze len setrit nic si nedopriat...
Ja si skôr myslim že starci nevedia šetriť a budovať majetok. Na staré kolená ma starý zatuchnutý byt a žije z dôchodku. Prečo nemá tých bytov aspon 5 za ten čas to nepochopím.
@anonym_da6fc4 kedysi boli platy také, že nebolo z čoho šetriť. A na čo má starý človek budovať majetok, aby mladí zhrábli? Veď jemu starý byt stačí, on to tam už doklepe, maldí nech sa postarajú
Máš od strednej 80 tisíc na účte a čo si zažila okrem sporenia? Nie každý túži odkladať každý cent a nič si nedopriať aby mal tisíce na účte. Ja mám 30 a nemám vlastne bývanie a vôbec nie som z toho v strese práve naopak, cítim voľnosť. Mám kopu zážitkov za posledné roky, výplatu minam na seba, svoje koníčky a na to, čo sa mi páči. Vidím to na rodičoch a aj starších generáciách, že ti len šetria šetria šetria aby bolo pre deti vnukov atd a sami si nedoprajú ani kvalitnú šunku pomaly…
Ano bola som taka krava, setrila a setrila, muklovala od maturity, aj popri skole, potom popri VS, a o 10rokov popri MD a potom rychlo do prace, dieta do jasiel a odkladala, mala rezervu na "horsie casy". Z mojho dnesneho pohladu: mala som si viac uzivat, viac cestovat, a nie si v praci zdravie nicit, ten cas a vek nikto nevrati nikdy... ale tak kazdy sme nejaky. ani jedne extrem nie je dobry.
@janinah zaklad je mat byvanie, co az taky problem nie je, a na to aby si sa mala na dochodku dobre predsa nemusi mat v 30tke na ucte 80t.. setrit vies vo fondoch a kade tade po normalnych sumach, peniaze sa zhodnotia za tych 40rokov...
@anonym_autor Myslím, že problém nie je len vo finančnej negramotnosti Slovákov vyplývajúcej zo škôl, kde sa o financiách takmer nič neučí. Veľa mladých jednoducho nezačína investovať alebo šetriť od 18 rokov, hoci práve to by im dalo náskok pri budovaní vlastného kapitálu. Práca od strednej je fajn, ale bez cieľavedomého sporenia a investovania sa peniaze rýchlo míňajú. Každý, kto myslí na budúcnosť, by mal rozumne plánovať financie a budovať úspory, aby po tridsiatke nemusel začínať od nuly a zvládal životné výzvy ako bývanie.
@anonym_autor
Ja som asi 10 rokov robil vo firme a získal dobrú prax, žiadal som zvýšenie platu a my povedali ze ja mam strop že ďalej my už nemôžu zvýšiť a ze jediná možnosť nech odídem a skúsim to na vlastné triko, to bola najlepsia vec co som mohol spraviť so mnou odišlo aj niekoľko ich zákazníkov..
Máš od strednej 80 tisíc na účte a čo si zažila okrem sporenia? Nie každý túži odkladať každý cent a nič si nedopriať aby mal tisíce na účte. Ja mám 30 a nemám vlastne bývanie a vôbec nie som z toho v strese práve naopak, cítim voľnosť. Mám kopu zážitkov za posledné roky, výplatu minam na seba, svoje koníčky a na to, čo sa mi páči. Vidím to na rodičoch a aj starších generáciách, že ti len šetria šetria šetria aby bolo pre deti vnukov atd a sami si nedoprajú ani kvalitnú šunku pomaly…
@anonym_73cc99 a kde bývaš?
@anonym_autor Nuz..ak mas biedny plat, neusetris.. Ja kedysi ako zacinajuca ucitelka som mala.naozja velmi biendny plat. Chodila som si privyrabat a vdaka tomu, ze som zila u nasich, tak som si mohla aj vtedy trochu odlozit. Az po roku, ked som zmenila zamestnanie, tak som si mohla normalne odkladat. Ale aj tam sme mali ludi, co celu vyplatu rozflakali do 2 tyzdnov... To je v kazdej generacii..
@anonym_autor nečítam všetko...ja som najviac nasetrila od 20-30, ale mala som na tú dobu nadštandardný príjem.Do 25 r som bývala doma.Je iné, keď niekto ide na internát, VŠ podnájom študuje popri práci tam sa šetrí ťažšie a dnešným mladým, keď majú platiť dráhy podnájom, alebo hypo vôbec nezávidím.Ale celkovo moc nesetrim
@anonym_autor myslim si o tom to, ze ich to rodicia nenaucili 🤷🏼♀️
@anonym_284897 mysli na starobu
@anonym_42fec7 ale sú ľudia, ktori bývajú v zlom regióne, sú samoživitelia, alebo majú prácu za tabuľkový plat a veľa neusetria.Setrit môže ten, kto s mužom lepšie zarobí.A, keď ušetrí to zhltne dovolenka, krúžky, tábory deťom som realista aj, keď ušetrí mesačne 300 eur, alebo aj viac čo to je za rok?Za 10 r to je nič aj, keby investoval.Oplati sa mať len pôdu, byt atď. Za posledných 10 r išli nehnuteľnosti hore o 80%.
@janinah myslíš to dobre, ale úprimne, ak by tvoj muž nebol dobrý doktor myslíš, že by si nasetrila z tvojho platu?Veľa ľudí najprv šetrí na byt, potom deti to je bezpečná studnica výdavkov, zrazu sú na VŠ nedaj Boh chcú ísť študovať do ČR, zahraničia to sú výdavky ako ďalšia hypo, alebo pomôcť rodičom dnes, keď sa skoro každý rozvádza a zostanú sami, vdovci musia deti pomáhať.Par krát sa vyspia a deti chcú niekde bývať.Zial, sme generácia, ktorá dostala veľké ceny bytov, hypo my budeme prvá generácia, ktorá niečo splácala už naše deti, keď zdedia nebudú mať také bremeno hypotéky.A veľa ľudí povie, že na starobu predá dom, 3 izbový byt a z toho bude žiť popri dôchodku.A tie piliere to bude taký oblb ako, keď mne babka šetrila na 18 tku zaplatila som z toho vodičák a jednu súpravu tanierov.Nikto nevie aku budú mať peniaze hodnotu o 25-30 r r radšej na to nemyslím a doprajem si normálny život.
@anonym_autor nerátaj koľko máte spolu , ale koľko máš len ty ....stále je to len priateľ. Tvoje je tvoje , jeho je jeho. Nikdy nevieš čo sa môže zajtra stať. A tiež zbytočne sa porovnávať s inými. Nakolko každý má inú štartovacie čiaru, a následne iný spôsob života
@anonym_autor nemusi to znamenat, ze nevedia setrit. Niekedy pridu necakane vydavky. Ak odides po skole musis sa starat o seba. Platit najom alebo hypoteku.. platy boli predtym omnoho mensie. Treba mat auto aby si mohla ako chodit do prace, treba sa onho starat.. platit ucty. Nie kazdy ma moznost takto zit.
@anonym_07f476 je pravda ze po skole som šetrila co sa dalo ziadne vylety restiky ale chcem aby sme sa ako rodina mali raz dobre a mohla som dopriat sebe aj detom. Teraz mi to vobec nevadi a tesim sa ze nebudeme musiet brat maxi hypoteku
@anonym_autor keby ste pred 5r vzali "maxi" hypoteku usetrili by ste viac ako 40.000. Byty su ovela drahsie a hypoteky ani nevravim. Financna neschopnost v praxi
ja som zástancom toho že treba makať a šetriť kým je človek mladý a výkonný . Vtedy sa treba vybičovať na maximum , okolo tej 50 tky postupne zvolňovať, mať rezervu , bývanie a určite istoty, začať si plniť sny.
ja som zástancom toho že treba makať a šetriť kým je človek mladý a výkonný . Vtedy sa treba vybičovať na maximum , okolo tej 50 tky postupne zvolňovať, mať rezervu , bývanie a určite istoty, začať si plniť sny.
@subartic podla mna v 50ke je neskoro si zacat plnit sny, mnohym zacinaju zdravotne problemy, a mnohi uz nemaju energiu ani chut si plnit sny. Sny si treba plnit ked tie sny su a clovek je mlady.
@subartic podla mna v 50ke je neskoro si zacat plnit sny, mnohym zacinaju zdravotne problemy, a mnohi uz nemaju energiu ani chut si plnit sny. Sny si treba plnit ked tie sny su a clovek je mlady.
@anonym_7ae3ba ja mám 51 a tie sny si začínam plniť, energie mám dosť. išla som podľa vzoru svojich rodičov a ako vidím oplatil sa mi . Rovnako tak brat, vybudovali sme firmy , niekam sa dostali, máme bývanie , pracovne zvolňujeme , viac venujeme času svojmu zdraviu a relaxu a plníme to čo chceme. Ja tento rok v októbri Uzbekistan a Kazachstán.
@anonym_42fec7 ale sú ľudia, ktori bývajú v zlom regióne, sú samoživitelia, alebo majú prácu za tabuľkový plat a veľa neusetria.Setrit môže ten, kto s mužom lepšie zarobí.A, keď ušetrí to zhltne dovolenka, krúžky, tábory deťom som realista aj, keď ušetrí mesačne 300 eur, alebo aj viac čo to je za rok?Za 10 r to je nič aj, keby investoval.Oplati sa mať len pôdu, byt atď. Za posledných 10 r išli nehnuteľnosti hore o 80%.
@janinah myslíš to dobre, ale úprimne, ak by tvoj muž nebol dobrý doktor myslíš, že by si nasetrila z tvojho platu?Veľa ľudí najprv šetrí na byt, potom deti to je bezpečná studnica výdavkov, zrazu sú na VŠ nedaj Boh chcú ísť študovať do ČR, zahraničia to sú výdavky ako ďalšia hypo, alebo pomôcť rodičom dnes, keď sa skoro každý rozvádza a zostanú sami, vdovci musia deti pomáhať.Par krát sa vyspia a deti chcú niekde bývať.Zial, sme generácia, ktorá dostala veľké ceny bytov, hypo my budeme prvá generácia, ktorá niečo splácala už naše deti, keď zdedia nebudú mať také bremeno hypotéky.A veľa ľudí povie, že na starobu predá dom, 3 izbový byt a z toho bude žiť popri dôchodku.A tie piliere to bude taký oblb ako, keď mne babka šetrila na 18 tku zaplatila som z toho vodičák a jednu súpravu tanierov.Nikto nevie aku budú mať peniaze hodnotu o 25-30 r r radšej na to nemyslím a doprajem si normálny život.
@anonym_cc5342 tak ja som si z mojho platu na starobu nasetrila,ak ťa toto zaujima,a to neznamena,ze vsetky vydavky rodiny aj moje platil len manžel.ktorý ako bežný lekar v nemocnici tiež nemal ktovieaky plat,aj ked si to asi mysliš..Nikde nepisem,ze nežiť,nedovolenkovať len šetriť.Ja som tu zareagovala na niekoho kto si len užíva a nemysli na starobu.
@anonym_7ae3ba na sny vzdy bude energia,sme s muzom v dôch.veku a včera som kupila zajazd k pyramidam,este sme ich nevideli
@anonym_7ae3ba ja mám 51 a tie sny si začínam plniť, energie mám dosť. išla som podľa vzoru svojich rodičov a ako vidím oplatil sa mi . Rovnako tak brat, vybudovali sme firmy , niekam sa dostali, máme bývanie , pracovne zvolňujeme , viac venujeme času svojmu zdraviu a relaxu a plníme to čo chceme. Ja tento rok v októbri Uzbekistan a Kazachstán.
@subartic tak ja som niekde inde, ziadne firmy sme nebudovali, tiez asi po vzore rodicov😄, vzdy som mala bezne zamestnanie za bezny plat a moj muz tiez.
V ramci moznosti som si plnila sny subezne, nemam pocit ze teraz je ten cas konecne zit.
Nie každý zarába tak aby si mohol šetriť a to nemusí ani rozhadzovať stačí zaplatiť nájom, účty,jedlo a je po peniazoch.Popripade ak pomáha rodičom čo nemusí byť ale niektorý sú v takej situácii .A už som sa zľakla že máš nad 50 rokov lebo taký zvyknú rozprávať ,mudrovat hlavne že vtedy dostávali byty zadarmo a robiť museli či chceli či nie
Nie každý zarába tak aby si mohol šetriť a to nemusí ani rozhadzovať stačí zaplatiť nájom, účty,jedlo a je po peniazoch.Popripade ak pomáha rodičom čo nemusí byť ale niektorý sú v takej situácii .A už som sa zľakla že máš nad 50 rokov lebo taký zvyknú rozprávať ,mudrovat hlavne že vtedy dostávali byty zadarmo a robiť museli či chceli či nie
@tinka3435 50tici nedostavali byty zadarmo, ale ich rodicia mozno, cize 70nici
Môj otec dostal a nemal by teraz vôbec 70
@tinka3435 v roku 1989 som mala 15 rokov , byt som si kupovala ako aj drvivá väčšina mojich rovesníkov s úverom a úrokom 7 %, v roku 1998 som skončila VŠ a prvý štartovací byt som kupovala v roku 2000. Neviem koľko rokov má tvoj otec , ale 50 tnici určite nodstávali byty zadarmo .
@anonym_7ae3ba my 50+ sme zacinali podnikat ked tu o tom nik nic nevedel.
nebolo tolko casu a ani moznosti cestovat a plnit si sny. v r.2000 sa malokto mohol rozhodnut z tyzdna na tyzden odletiet do japonska ci thajska ciny .... mali sme male deti letenky neboli tak dostupne ako dnes a ani internet v mobile aplikacie....
v 50tke mame financie stabilny tim vo firme velke deti a aj chut cestovat lyzovat lietat balonom bezat maraton ci prejst jakubsku cestu.

To nie je len problem mladych ale aj mnoho ludi,co zarobia 850eur a viac sa platom nepohnu roky,ked aj muz zarobi 1000cku z coho maju setrit,ked maju napr.hypoteku,male dieta skolopovinne,ved je to stale almuzna aj s 2ma platmi.
@anonym_68e906 ale nooo, vacsina zije s rodicmi, tak nasetrit si vedia. ti co sa hned hrnu do svojho zial, nesie svoju dan