Je výhodnejšie obedovať vonku alebo variť doma?
Ahojte ,čo sa podľa vás oplatí viac keď som sama doma a manžel pracuje v zahraničí,deti ešte nemáme.Ide o to ,že blízko panelaka mame reštauráciu kde obedové menu s polievkou stojí 6€ ,bez polievky 5€.Varia tam naozaj chutne. Ide o to že keď som sama sa mi neoplati variť aspoň mám taký pocit z finančného hľadiska.Dnes som tam bola s dozou a mám hotový obed za 6€ aj s polievkou.Keď idem na nákup s tým že chcem variť tak mám len na dva dni a kým všetko pokupim tak zase 20-30€ a dokopy nic v košiku,poznáte to.Nepoviem keby sme doma 2-3 tak sa oplatí varit. Ale pre jedného si myslim že to vyjde trochu lacnejšie keďže mám aj polievku aj druhé jedlo.Keď si vezmem nákup za 20-30€ a plus ešte ten čas varenia,upratovanie atd mám pocit že to vyjde horšie.Pracovnú dobu mám nepravidelnu ale do dózy sa da stale vziať aj počas práce. Čo si myslite vy že je vyhodnejšie keď je človek väčšinu času sám to čo som popisala alebo varenie?
Varenie vzdy vyjde lacnejsie. Na druhu stranu - ja tiez ked som bola v situaciach ze som mala varit len sama pre seba, nevarila som, malokedy. Prestravovala som sa vacsinou na menuckach. Samozrejme ak by som potrebovala usetrit kazde euro, varila by som.
Samozrejme že doma. Ale záleží na lenivosti. Či sa ti chce alebo radšej zaplatíš za menučko
Varit doma je vzdy lacnejsie ale varit pre jedneho je o nicom. Jednu porciu nenavaris a budes potom 3-4 dni jest jedno jedlo. Ak ti to financie dovolia, radsej sa prestravuj na menickach, popripade kombinuj domacu stravu s menickami.
ja nevarim, bez roboty mam jedlo a straty casu, ked zacnem tak kvoli konkretnej strave
varenie doma urcite vyjde lacnejsie ako v restike, rozdiel ak nakupis za viac a navaris viac bude skor vporcii potom :D ze iste si nedas tu mini porciu na tanier.
Druha vec je, ci ten cas straveni varenim, upratovanim atd okolo ti ako niekomu kto je sam doma za to stoji... ale to jedlo ako take, doma urcite vyjde lacnejsie..
ja varim, ale tak sme 5clenna domacnost....musela by si si to nejaky mesiac odskusat ci sa ti to oplati...aj u nas v ziackom centre maju kompletne menu za 6,5e a vyber je naozaj schopny...osobne by som ale varila - vareniu niekoho ineho velmi nedoverujem...
@anonym_autor problém domáceho varenia nie je len nákup surovín, ale aj energie a umývanie potom (teplá a/alebo studená voda a elektrina) a niekedy aj plytvanie (po 2-3 dňoch sa to už nezje). A to ešte nepočítame to najvzácnejšie - čas. Pri cene menu 6,60 (a niekde býva aj nižšie), ideálne do svojich obalov, čo človeku vyjde na 1,5 krát jedlo, dámam aj 2x, sa podľa mňa variť pre jedného neoplatí. A kvalita práve v takýchto vývarovniach (staré panie kuchárky) môže byť lepšia ako obchoďáková, mnohé vyprážaná, celý deň na teple držaná strava.
ako bezdetna som cez tyzden nikdy nevarila. Chodila som do roboty a tam sme cele oddelenie chodili na obed do nedalekej vyvarovne/ restiky
Väčšina žien kupuje aj tak tie najlacnejšie suroviny na prípravu jedla. Kvalitné hovädzie mäso kupuje veľmi veľmi malé percento ľudí. Taktiež ovocie, zeleninu či len také cestoviny. Čiže v tom prípade či sa človek stravuje doma alebo v reštaurácii je šuma fuk.
@anonym_autor ja si občas niečo objednám, no myslím, že domáca strava je vždy kvalitnejšia. Záleží teda či preferuješ skôr kvalitu alebo viac zaváži strata času 😉
@anonym_b2cfdb no veď práve. Tu na modrom koni každý píše, že kupuje len kvalitné mäso u mäsiara, z farmy a čojaviem čo. Ale na druhej strane to, z čoho varia reštiky akosi nikoho nezaujíma.
@anonym_9380b5 u mäsiara? kupujem a známa mi povedala že pred mojim obľúbeným mäsiarstvom stojí auto s tovarom z PL - 3 krát do týždňa.
To isté mám aj v susedstve. Rešt. a auto s tovarom tam vozí PL značka. Len rýchlo vyloží a už ho niet.
Väčšina žien kupuje aj tak tie najlacnejšie suroviny na prípravu jedla. Kvalitné hovädzie mäso kupuje veľmi veľmi malé percento ľudí. Taktiež ovocie, zeleninu či len také cestoviny. Čiže v tom prípade či sa človek stravuje doma alebo v reštaurácii je šuma fuk.
@anonym_autor ja si občas niečo objednám, no myslím, že domáca strava je vždy kvalitnejšia. Záleží teda či preferuješ skôr kvalitu alebo viac zaváži strata času 😉
@zarrinka nie je šuma fuk. Pretože rešt. si zaráta aj prácu ktorú si ty doma nerátaš. Takže sa ti to vidí omnoho lacnejšie.
@michaela329 som pochopila že suroviny na guľáš aj na obed ju vyšli na 10 e.
Tak nevieš, možno kúpila 1/2 kg hovädziny to máš 6-7 e. ostatné suroviny + knedľa - do 10 e sa zmestí.
@anonym_b2cfdb Milujem slovo "guľáš". To kde sa tak hovori? 😃
@anonym_b2cfdb Milujem slovo "guľáš". To kde sa tak hovori? 😃
@anonym_c05fc4 v BA
@anonym_c05fc4 v BA
@anonym_b2cfdb no to urcite, gulas s makkym l sa urcite nehovori v ba. Jedine ze si sa sem pristahovala z detvy ci zo zvolena🤣. V ba je to gulas s tvrdym L
@anonym_b2cfdb no to urcite, gulas s makkym l sa urcite nehovori v ba. Jedine ze si sa sem pristahovala z detvy ci zo zvolena🤣. V ba je to gulas s tvrdym L
@anonym_9380b5 Tak never. 😀😝
@anonym_9380b5 Tak never. 😀😝
@anonym_b2cfdb no jasne ze neverim. Bratislavcanovi by to z ust nevyslo.
@anonym_9380b5 Myslela som si ;)
@anonym_c05fc4 v BA
@anonym_b2cfdb v Ba guĽas? Neblazni. V zivote nikto u nas v rodine, z kamaratov ani nikoho koho poznam nepovedal gulas s Ľ.
@anonym_autor trosku sa to zvrtlo mimo temu, ale tak odpoved na tvoju otazku, mne ro vyjde dokonca lacnejsie aj s detmi, obedy maju v skolach, ranajky a vecere mame suche alebo polievky, a mne sa samej obedovat nechce doma tak sa prejdem a najem sa.. varim iba v pondelok a piatok.
@anonym_autor varenie doma ma jednu nepopieratelnu vyhodu a to ze:
1. Vies z akych surovin varis
2. Vies v akych podmienkach to varis
3. Vies na com to varis
Ked chodia po restauraciach v televizii kuchari alebo inspekcia zo statu, vzdy najdu to iste a to vyse 90% surovin je z Polska co je cista smelina a teda rakovina plus k tomu je to velakrat po zaruke a s plesnami, dalej podmienky v ktorom sa to vari su take ze potuch, vsade nasiaknuty olej a niekedy smietky padaju rovno do taniera, do tretice vybavenie na ktorom sa to robi je obhorene, stare a spalene.
V restauracii sa ide na kusy/kvantita, nie na kvalitu, teda vstup(suroviny) musi byt lacny a vystup(cena porcie) maximalny, medzi tym je zamestnanec ktory si to odrie za supky zatial co majitel su kupuje uz svoje tretie BMW X6 za 110 000€ pricom place ako to sa uz neda utiahnut, ja beriem restauracie len ako nutne zlo.
ps- rovnako by som si dal hovädzinu ale jej cenu medzi 14 - 16€/kilo jednoducho nie som ochotny akceptovat!
@michaela329 som pochopila že suroviny na guľáš aj na obed ju vyšli na 10 e.
Tak nevieš, možno kúpila 1/2 kg hovädziny to máš 6-7 e. ostatné suroviny + knedľa - do 10 e sa zmestí.
@anonym_b2cfdb a kde sa zmestí knedľa plus ostatné suroviny do 3 eur pre 6 ľudí? Len knedľa v obchode stojí cca 2,5 a ten zvyšok čo? A energie, voda, čistiace prostriedky?
@anonym_autor obcas ano, pravidelne urcite nie
@anonym_autor variť doma
@anonym_autor za mna je vyhodnejsie varit, hlavne kvoli tomu, ze vies, co jes.
Vo velkom varene bude mat vzdy viac soli, najlacnejsieho tuku, mozno nejake zvyraznovace chuti, prilis malo zeleniny...ja by som sa tak stravovat nechcela. Obcas si zajst do restiky, ok, ale jest to pravidelne, to nie.
@anonym_autor urcite lacnejsie doma, ved za 6 eur si kupis cele kura a urcite ho nezjes za 2 dni. Alebo kilo bravcoveho kare kupis za 4-5 eur v masiarni.A dalsia vyhoda varenia doma je ze presne si kupis suroviny kvalitne a vies co do toho das plus hygiena. Lebo nepoznas povod surovin, mozno kupuju najlacnehsie polske maso a zeleninu zo spanielska
Varíme doma skoro denne. Vieme, z čoho varíme a ako varíme. Tá kvalita je úplne inde ako pri menu za 5 či 10 eur. Drvivú väčšinu jedál, okrem polievok a sem tam niečoho ma šťave, varíme presne k obedu alebo večeri. A to 90% znamená jedlo pre 2.
Nevufim problém variť v malom.
Ja by som radšej doma. Ved v akcii nakúpiš toho veľa lacného. A nemyslím tým predzáručné veci.. občas bývajú dobré akcie na napr mäso, vždy nakúpim keď natrafim a rovno naporciujem do mraziaka, občas rovno nameliem a mám z toho balíčky, ktoré iba vytiahnem.. ak máš miesto tak takto sa dá toho veľa nakúpiť, či už zemiaky, ryža, múka, cestoviny... ja keď niečo natrafim a odložím do špajze, tam mi to vydrží dlho a pomedzi to len dokupujem čerstvé veci, ktoré tak či tak budeš kupovať na raňajky. Ale nám nevadí jest 2 dni po sebe to isté. Sme dvaja.
Keď sa rieši kvalita - chcete povedať, že to menučko za 6€ je z kvalitných ingrediencií?

@anonym_autor "Keď idem na nákup s tým že chcem variť tak mám len na dva dni a kým všetko pokupim tak zase 20-30€ a dokopy nic v košiku,poznáte to." Nie toto nepoznam. Co potrebuje 1 zena len pre seba kupovat v potravinach kazdy druhy den za 20 - 30 Eur?
Vies co, vyskusaj 1 tyzden sa stravovat v tej jedalni a jeden tyzden varit doma a nakoniec si to spocitaj, co Ta vyslo lacnejsie.
Lebo v tych Tvojich "20 - 30 Eur" su ranajky, vecere, pripadne desiata a olovrant, pochutiny, urcite nejaka drogeria, mozno cigarety...a nie iba suroviny na obed. Okrem toho kupis liter oleja a mas ho na dlho (pol roka? ked nevyprazas) kupis ryzu 1 kg sacok nezjes za 2 dni, detto cestoviny....cokolvek. Hadam to nevyhadzujes, ked stale nakupujes za 20 -30 Eur?