Koľko mesačne platíte za potraviny?
Ahojte, ceny potravín mi prídu šialené a mám pocit, že na ne len míňam a míňam a míňam aj keď sa snažím šetriť. Nekupujem často mäso, plánujem vopred jedálniček atď a aj tak ma to vyjde na stovky eur. Koľko miniete na potraviny, mesačne/týždenne v priemere vy?
200-250€ na týždeň 5ludi
@anonym_92fa9e no to je už aj premňa nereálne :D ale papier všetko znesie
Sme traja, plus babo v bruchu. Tisicka padne ako nic.
@rozculena ďakujem ti, nečakala som polotovar. Neviem, kde robím chybu, ja polotovar vôbec nekupujem, nič hotové a neviem to okresať. Zas chalani pojedia, ježkove oči, to je strach a hrôza. Len raňajky 2 rožky, dnes mali pečeňovú paštétu s paprikou, desiata dve žemle so šunkou a paprikou, na obed mame zeleninovu polievou a placky plnené mäsom. Okolo 5tej si dajú ovocie a puding, a večeru vidím na zapečené včerajšie rožky so syrom, salámou a rajčinou. Aj tak. Ked to zrátam na mesiac, neviem to znížiť.
@vevebono my sme len dvaja,ja nebudem robiť 4 parené buchty.....
Čerstvé parené buchty z malovýroby sú 100x lepšie ako pečeňová paštika z fabriky,v ktorej ani netušíš,čo je pomleté. O dusitanoch a iných konzervantoch v šunke ani nehovorím...alebo tú paštiku a šunku vyrábaš doma?
@anonym_92fa9e no to je už aj premňa nereálne :D ale papier všetko znesie
@sisska96 ale ona to pise na tyzden, takze cca 1000-1250 na mesiac. Co sa v 5 aj da, pokial tam nema pubertiaka/pubertiakov. A ono, ked varis pre viacerych, tak to lacnejsie vychadza, ako ked clovek vari len pre seba alebo dvoch. Lebo pri 1-2 osobach sa skor pokazi ci sunka, ci syr, ci ovocie ci otvoreny liter mlieka. Pri 5 sa to pokazit ani nestihne, uz to neni... Nehovoriac o tom, ze kupovat napr. pollitrove jogurty je ovela lacnejsie, ako kupovat male...
@vevebono my sme len dvaja,ja nebudem robiť 4 parené buchty.....
Čerstvé parené buchty z malovýroby sú 100x lepšie ako pečeňová paštika z fabriky,v ktorej ani netušíš,čo je pomleté. O dusitanoch a iných konzervantoch v šunke ani nehovorím...alebo tú paštiku a šunku vyrábaš doma?
@rozculena joooj, paštéta domáca.. nehejtujem polotovar, len som myslela, ze to zrovna lezie do peňazí. Preto ma to prekvapilo
@rozculena ďakujem ti, nečakala som polotovar. Neviem, kde robím chybu, ja polotovar vôbec nekupujem, nič hotové a neviem to okresať. Zas chalani pojedia, ježkove oči, to je strach a hrôza. Len raňajky 2 rožky, dnes mali pečeňovú paštétu s paprikou, desiata dve žemle so šunkou a paprikou, na obed mame zeleninovu polievou a placky plnené mäsom. Okolo 5tej si dajú ovocie a puding, a večeru vidím na zapečené včerajšie rožky so syrom, salámou a rajčinou. Aj tak. Ked to zrátam na mesiac, neviem to znížiť.
@vevebono chalani sú v puberte? Daj im viac bielkovín, zasýtia viac ako sacharidy, hlavne biele pečivo je "hladné".
@danielahamar známa sú 2+4 a tisícka padne ako nič, hlavne ak sú tam chalani vo vývine. Takže žiaľ to bude krutá pravda.
Mám dvoch chlapcov - 10 a 15 rokov.
Rastú, takže ich samozrejme nekŕmim iba sacharidmi..
RAŇAJKY/DESIATA
Muž - biely jogurt, orechy a vločky
10r - neraňajkuje, iba vypije čaj, namiesto toho desiata - kváskový chlieb, šunka, tvarohová nátierka, sezónna zelenina. Kus ovocia. Napríklad. Inokedy tuniak napr..
15r- 3 vajíčka, kváskový chlieb, zelenina, čaj, desiata - acidko, dva banány, ryzove chlebíčky.
OBED
Sviečková (hovädzie maso), segedín z morčacieho, kuracie prsia na smotane s cestovinou, tikka masala s ryžou, občas losos so zemiakmi, zapekaný karfiol s uhorkovým šalátom, čiže bielkoviny každý deň s tým, že bravčové sa u nás neje vôbec, nikdy.
OLOVRANT
Jogurt, vločky, ovocie..
VEČERA
Hustá polievka s kváskovým chlebom, cestoviny s rôznymi domácimi omáčkami, vývar, keď ich chcem potešiť tak tvarohová kocka s ovocnou omáčkou..
Miniem 1000eur na stravu mesačne cca. Veľa? Áno. Ale na strave pre chalanov by som nikdy nešetrila, hoc nemajú každý mesiac nové tenisky.. mala som na prázdninách netere (5+6) a jedli ako muchy..
Chalani sú štíhli (čiže žiadne prekrmovanie), chodia na gymnastiku a starší do gymu, takže preto vyššie nároky na stravu a výživu.
Je to drahé ale nebude to večne.. skrátka v tejto rastovej fáze je to priorita..
ALE SÚHLASÍM, ŽE V POMERE K SLOVENSKÝM PRIEMERNÝM PLATOM JE U NÁS "ZDRAVÉ" STRAVOVANIE EXTRÉMNE NÁKLADNÉ..
Ja okolo 200 eur mesačne. Som sama
@bielasovicka Ani to nepíš, lebo tu "expertky na zdravú výživu" ťa zahrabu pod čiernu zem. Lebo ty určite kupuješ len mäso z reťazca, a oni z farmy !! Vieš si to predstaviť? Ako si pozadu? Trúby, čo majú potrebu obhájiť nekontrolovateľne míňanie peňazí
sme traja, minieme do 400 eur mesacne. Na nakup ideme raz za mesiac a kupime vsetko naraz aby sme predisli zbrklym nakupom. Tocime 5-6 jedal dokola. Sladkosti nekupujeme vobec, ja napeciem ked je chut. Pecivo peciem doma. Z udenin kupujeme len sunku a obcasne slaninu. Jogurty aj 2-3 pakle tie kilove balenia. Cely karton mlieka, cca 100 vajec, ovocie a zelenina. Najviac nas stoji maso, maslo, vajicka. Mam americku chladnicku a velku spajzu takze pohodka.
@bielasovicka Ani to nepíš, lebo tu "expertky na zdravú výživu" ťa zahrabu pod čiernu zem. Lebo ty určite kupuješ len mäso z reťazca, a oni z farmy !! Vieš si to predstaviť? Ako si pozadu? Trúby, čo majú potrebu obhájiť nekontrolovateľne míňanie peňazí
@anonym_4ef3d6 tak keď sama minie 200 a 4členna rodina okolo 800€ to nie je to íste?
Mám dvoch chlapcov - 10 a 15 rokov.
Rastú, takže ich samozrejme nekŕmim iba sacharidmi..
RAŇAJKY/DESIATA
Muž - biely jogurt, orechy a vločky
10r - neraňajkuje, iba vypije čaj, namiesto toho desiata - kváskový chlieb, šunka, tvarohová nátierka, sezónna zelenina. Kus ovocia. Napríklad. Inokedy tuniak napr..
15r- 3 vajíčka, kváskový chlieb, zelenina, čaj, desiata - acidko, dva banány, ryzove chlebíčky.
OBED
Sviečková (hovädzie maso), segedín z morčacieho, kuracie prsia na smotane s cestovinou, tikka masala s ryžou, občas losos so zemiakmi, zapekaný karfiol s uhorkovým šalátom, čiže bielkoviny každý deň s tým, že bravčové sa u nás neje vôbec, nikdy.
OLOVRANT
Jogurt, vločky, ovocie..
VEČERA
Hustá polievka s kváskovým chlebom, cestoviny s rôznymi domácimi omáčkami, vývar, keď ich chcem potešiť tak tvarohová kocka s ovocnou omáčkou..
Miniem 1000eur na stravu mesačne cca. Veľa? Áno. Ale na strave pre chalanov by som nikdy nešetrila, hoc nemajú každý mesiac nové tenisky.. mala som na prázdninách netere (5+6) a jedli ako muchy..
Chalani sú štíhli (čiže žiadne prekrmovanie), chodia na gymnastiku a starší do gymu, takže preto vyššie nároky na stravu a výživu.
Je to drahé ale nebude to večne.. skrátka v tejto rastovej fáze je to priorita..
ALE SÚHLASÍM, ŽE V POMERE K SLOVENSKÝM PRIEMERNÝM PLATOM JE U NÁS "ZDRAVÉ" STRAVOVANIE EXTRÉMNE NÁKLADNÉ..
@kasssiopea u nas dost podobne, ako citam. menej sacharidov, celkovo chleba malo, ked tak tak Slatinsky alebo ten tmavy razny, vela sa jedia kase Nominal, jogurty biele kilove balenia, salaty balene, ryby aspon 2x do tyzdna, skor sladkovodne, ale obcas aj losos, strukoviny. natierky rozne humusove, cetsoviny bud bZP alebo pre mna celozrne. ano, zdrave stravovanie je u nas drahe..
Ahaho: clanok z tejto diskusie...
@lopka1313 😨
@lopka1313 Dobre vediet, ze ked nebudem mat dost na potraviny, mozem ist robit redaktorku..
@kofa77 Ano, jogurty, tvaroh, tofu, avokado, aspon 3 druhy ovocia a zeleniny, to je v chladnicke stale. Mlieko iba cerstve, nie trvanlive. Sunky iba viac ako 90%, ziadne narezy a pod.. Vajicka z volneho vybehu. Sladime iba medom a to od vcelara, nie z retazca. Ked maju chut na sladke, tak susene mango, kvalitna cokolada.. kupujeme protein + vitaminy.
Samozrejme, ze by som vedela nakrmit rodinu za 500eur. Ale to by ten jedalnicek musel vyzerat inak. A je velmi smutne, ak v rodine pracuju obaja a nemozu si dovolit zdravo a kvalitne jest. Ale ako som pisala vyssie, nemam neobmedzeny budget, ale je to pre mna dolezite aby sme zdravo a kvalitne jedli a tak ide velka cast prijmu prave na stravu. Permon kazdy mesiac by bol sice fajn, ale toto je proste pre mna priorita. A nikto ma nepresveci, ze za 500eur na mesiac sa prestravuje 4clenna rodina naozaj zdravo a kvalitne, ak ziju v meste a nemaju zahradu, sliepky, zvierata na maso a vcely za humnom.. (a obed u rodicov kazdu nedelu)
@lopka1313 Dobre vediet, ze ked nebudem mat dost na potraviny, mozem ist robit redaktorku..
@kofa77 Ano, jogurty, tvaroh, tofu, avokado, aspon 3 druhy ovocia a zeleniny, to je v chladnicke stale. Mlieko iba cerstve, nie trvanlive. Sunky iba viac ako 90%, ziadne narezy a pod.. Vajicka z volneho vybehu. Sladime iba medom a to od vcelara, nie z retazca. Ked maju chut na sladke, tak susene mango, kvalitna cokolada.. kupujeme protein + vitaminy.
Samozrejme, ze by som vedela nakrmit rodinu za 500eur. Ale to by ten jedalnicek musel vyzerat inak. A je velmi smutne, ak v rodine pracuju obaja a nemozu si dovolit zdravo a kvalitne jest. Ale ako som pisala vyssie, nemam neobmedzeny budget, ale je to pre mna dolezite aby sme zdravo a kvalitne jedli a tak ide velka cast prijmu prave na stravu. Permon kazdy mesiac by bol sice fajn, ale toto je proste pre mna priorita. A nikto ma nepresveci, ze za 500eur na mesiac sa prestravuje 4clenna rodina naozaj zdravo a kvalitne, ak ziju v meste a nemaju zahradu, sliepky, zvierata na maso a vcely za humnom.. (a obed u rodicov kazdu nedelu)
@kasssiopea Keby môj muž raňajkoval jogurt a orechy, tak mi na obed zje chladničku, aj špajzu.
@elizabeta56 my napr. doma vôbec nejeme sladkosti, koláče, keď bolo dieťa doma tak sme kupovali, ale fakt striedmo, ale veľa ovocia, každý deň po 1 jablku, plus nejaké bobuľové ovocie či mango... my dáme veľa za potraviny nie preto že veľa jeme, ale že jeme kvalitne a vyvážene ... samozrejme, keby som na to nemala, tak by som musela hľadať nejaké rezervy, lebo pri strave sa nedá obmedzovať aby to nemalo následky ...
@drahomirrra môj muž raňajkuje jogurt 320 g každý deň, k tomu kornbagetu a porciu ovocia... to ako každý je zvyknutý. ale áno, nerobí od rána manuálne, to je pravda ... vtedy by pravdepodobne raňajkoval omeletu alebo anglické raňajky... teraz má energetický príjem rozdelený počas dňa, nie primárne na raňajky ...
Alebo je este moznost, ako u mojej kolegyne, ze nejedia. Vari len zeleninove veci, maso ma u rodicov/svokrovcov kam chodi pravidelne cez vikend na obedy. Takto sa stravuje dlhe roky ona, jej muz aj dve dospievajuce deti. Jednoducho im neda. Doma maju veci iba na ten den a dovidenia. Ked chces, tak si kup. Ona len obeduje, na veceru ani na ranajky neje, tvrdi, ze "nechuti mi jest, staci mi obed". Pritom nie je na to odkazana, ma velky plat, jej muz detto a niekolko investicnych nehnutelnosti. Deti maju obedy v skole, muz pracuje z domu.
u nas muz ma na ranajky bud kasu s ovocim, orechami, alebo tvaroh s flapjackom, ovocie. cez vikedn slatinsky chlieb, zelenina, sunka, vajicko, zelenina. ja vlastne tiez tak.
nepracuje manualne.
ja musim piect bezlepkovo, co s apredrazi, ale zas nekupujeme tiadne sladkosti,
@vevebono chalani sú v puberte? Daj im viac bielkovín, zasýtia viac ako sacharidy, hlavne biele pečivo je "hladné".
@ekira1 jasne, puberta ako vyšitá.. oni sa ani nejak nepýtaju. Pravidlo je, čo je v chladničke, v skrini, v komore, vsetko sa vyžerie. Snažím sa nakupovať aj variť s rozumom, ale oni su furt a vkuse hladný. Dovolím si povedať, ze sa do nich pomestí viac ako do mňa
@danielahamar známa sú 2+4 a tisícka padne ako nič, hlavne ak sú tam chalani vo vývine. Takže žiaľ to bude krutá pravda.
@ekira1 však preto ma to udivilo, že to nie je reálne u niekoho 🤔
@anonym_autor ženy, darmo sa zamýšľame nad cenami, verte - bude to ešte drahšie 😢
Sme 5 členná rodina a minieme 500 eur. Všetko kupujeme v zľavách. Varím stále a nekupujeme drahé potraviny ani zbytočné somariny... ani sladkosti a pod.
@anonym_autor 2 dospelý s 1 dieťaťom okolo €600.
Všetko kupujeme okrem zemiakov. Jeme 3x za deň doma, ja niekedy raz. Obedy v práci a každý deň doma.
Kupujeme všetko čo chceme a máme chuť. Ovocie 2 druhy týždenne na striedačku. Mäso kupujeme v akciách a od farmára. Suma spolu aj z blbostami z drogérie napr. mydlo, pasta a tak.

Nechci vediet, ani ja to neviem 😂 Som sama/ s priatelom a su to stovky mesacne 😶 Tie ceny su sialene, maly bezny nakup (pecivo, zelenina, maslo, mlieko, sunka alebo vajcia, syr) 20- 30 €. Velky nakup okolo 70 🙄