Šetríte na potravinách na úkor kvality?
Ahojte 🌞
Ste ochotné šetriť pri nákupe na úkor kvality potravín? Alebo si radšej priplatíte za lepšie zloženie, pôvod a kvalitu?
Ceny potravín idú stále hore a človek to už dosť cíti pri každom nákupe.
Dnes som minula 40 eur a to som kúpila fakt len bežné veci, stravujeme sa iba doma, teda bežné veci na varenie /kurča tam bolo/, jogurty, maslo, mlieko, žiadne somariny, sladkosti . Začínam viac rozmýšľať nad tým, čo kupujem a kde by sa dalo ušetriť.
A čo ma úplne vytáča je to zmenšovanie balení, niekde si to ani tak nevšimnem na prvý pohľad, až doma - aby človek všetko skúmal :-/
@anonym_7c873b co je zle na Polskych potravinách ?
@anonym_4e8fe9 ved toto nechapem, chodim do Biedronky a pomer cena/kvalita 👍
A inak ku šetreniu, u mňa je základ kupovať prvotné potraviny, nespracované, neochucované, takze obycajna zelenina, ovocie, 100% chladena pomaranč šťava (toto u nas musi byť), biely jogurt vedierko, klasicke syry, tvaroh, maslo, zakladne maso (tu si potrpim na kvalitu resp. obzeram, vyberam), cokolada, muka, vajicka, mlieko, ryza, orechy, cestoviny, olej... a z toho potom doma pripravujem jedlo.
Ziadne jupiky, hopiky, tapiky, maťkovia ci ine mňamky. Ziadne dzusy, sladene napoje ani hotove bagety, salaty, pizze a pod. Ešte mame rezervy v chipsoch a slanych tyčinkach, to si dame. Ale snazim sa obmedzovat.
Asi kvalita prvoradá ale aj cena. Hlavne lehota spotreby, nepozeráme až tak na cenu, keď máme na to chuť, alebo niečo odskúšané. 100€ v hrnci neuvaríš.
A bude este drahsie. Slovensku pre Ficovu korupciu chcu zmrazit eurofondy. To znamena, ze statu budu chybat dalsie peniaze. A dvakrat si tipnite, odkial ich Fico zoberie chybajuce miliardy ... Spravne. Kym ovce nebecia hladom, tak zvysuj dane. Ked zacnu becat, vytiahni staru Simeckovu (a stareho Sorosa), ze ona ma chybajuce miliardy doma pod perinou. Len nikto nevie, odkial ich mala zobrat, ked nebola nikdy vo vlade ...
https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/803657-e...
Európsky parlament dnes bude hlasovať o tom, či navrhne Európskej komisii zmrazenie eurofondov pre Slovensko. Europoslanci o osude Slovenska rozhodnú v rámci hlasovania o rozpočtovom absolutóriu. Európska komisia môže stopnúť krajine eurofondy v záujme ochrany európskych verejných zdrojov.
@anonym_df8c76
Prvy krok sa uz stal agentura Standard &Poor znizila pred par dnami Slovensky kredit rating , takze v preklade pre Ficovych neadrtalcov to znamena ze hypoteky pojdu hore 🫶
@anonym_7c873b tento potravinarsky biznis mnoho ludi ani nevie,ze to tak robia stale.Ved obal znesie vela,bio a ine v dnesnom svete,plnom chemii uz v ovzdusi neexistuje.Tiez mame uz posadene rajciny ale tu chemiu treba a to ich mame v sklenniku,teda su chranene pred chemicky dazdom,polievane denne zo studne.Ale vzduchom aj tak chytia rozne chrasty a uz to ide.
Nic ako bio neexistuje.
@anonym_603fac Absolutne bio neexistuje, ale aspon obmedzenie chemii tam je.
Napr. je rozdiel kura z velkochovu v nejakej schranke a kura z vybehu, ktore sa nicim nepicha. Pripadne krava z nejakej luky a krava zo stajne chovana nejakym chemickym srotom.
@anonym_603fac Absolutne bio neexistuje, ale aspon obmedzenie chemii tam je.
Napr. je rozdiel kura z velkochovu v nejakej schranke a kura z vybehu, ktore sa nicim nepicha. Pripadne krava z nejakej luky a krava zo stajne chovana nejakym chemickym srotom.
@anonym_7ced1a pracuješ v potravinárskom odvetví?Vieš,co je oznacenie "Bio"?Predpokladám,ze nie.
@anonym_7ced1a pracuješ v potravinárskom odvetví?Vieš,co je oznacenie "Bio"?Predpokladám,ze nie.
@amel Nepracujem. A ty? Ak ano, tak vysvetli.
@zuzulienocka78 neviem.. povedala by som ze ano pozeram sa aj po akciovych cenach ale pri mne overenych produktoch (cize nekupujem najdrahsie, ale nekupim nejaky lacny sunt plny umelin), nie som ochotna uz napr dat premrstene ceny za veci v bioobchodoch, gazdovskych dvoroch, kde velakrat ide o marketing, tie veci sa daju kupit aj lacnejsie a mam skusenost s tym, ze si tam pekne zeleninu ovocia nakupia na trhu, a daju riadnu marzu :D
Skor na cistejsie zlozenie sa pozeram.. ak je to jogurt = nech je to jogurt, osvedcilo sa mi kupovat kilovy biely... napr vcera sme sa zastavili pri kolibe na syry.. ostiepok, dve zincice, mala bryndza.. nieco cez 25EUR, osobne keby to moj chlap veeelmi nechcel z tade, nekupim to. Bryndzu kupim kilo dve potom u nas, aj s cerstvymi syrmi bez turistickej prirazky, osteipok za 25EUR/kg ozeliem... :D
Ak je maslo v akcii kupim 2-3, hodim do mrazaka. Aj trvanlive potraviny ine... take co opuzivame. Posledne som MUSELA kupit struhanku v coop, a pytali za nu 3,60EUR !!! nechapala som, spytala som sa ze co to.. no ze taka je cena.. vcera bola za neviem.. 1,50?? (nepamatam, proste normalna cena).. cize na tieto chytaciky si treba davat pozor. Ak nemusim nekupit to. Mam ale napr v rodine zenu, co je ochotna za nalepku bio aj zivot polozit, nevadi ze cely prijem ide na taketo potraviny.. ked mi doensu nakup za majland a mini tasticka, s par kuskami napr masa, tak mi ide dekel odstrelit :D
Myslim, ze kym ludia kupia = ceny pojdu veselo hore. V Pl clovek nakupi vela veci lacnejsie, kvalitnejsie.. ALE tiez si treba pozriet co kupujete a kde. Clovek co nechce prejest majland, dnes musi pozerat trochu aj na tie cenovky. Napr mimosezonna zelenina ovocie = osvedcilo sa mi skor mrazene kupit. aj je lepsie aj je lacnejsie...
Ako maso je drahe, ale kvalitne aj vzdy bolo.. kupovala som napr na trznici cerstve kura, vyslo ma tak na cca 15Eur/ks.. lenze okrem toho z ebolo domace, bolo aj velke, ze sa z neho ludia najedli. Tie par eurove z obchodu su niekedy fakt len kosti. Na hydinu chodime do madarska, sem tam nieco kupime ak je cesta v PL (ale tam len ak ideme pracovne par krat do roka)
@zuzulienocka78 áno, pozerám na ceny a šetrím. Varím so základných potravín, polotovary používam veľmi zriedka, aj to iba obaľovaný syr a občas slivkové knedle. Niečo si dopestujeme v záhradke - zavaríme, zamrazíme, vysušíme. Jogurt kupujem biely vo vedierku (český), dochutíme domácim džemom, niekedy kupovaným čoko müsli. Snažím sa pozerať na pôvod potravín, mám už overené a tie kupujem v postate dookola. Najčastejšie nakupujem v Lidli - potravín vyrobených na Slovensku, alebo v ČR sa tam dá nájsť dosť. Žijeme obyčajný život ako vládzeme tak, aby sme zvládli aj niečo ušetriť do rezervy.
@amel Nepracujem. A ty? Ak ano, tak vysvetli.
@anonym_7ced1a msm 10 ročnú prax.
V súčasnosti je to najmä marketingové označenie výrobku s úlohou zvýšiť jeho predaj za vyššiu cenu.
S limitami na obsah niektorých (velmi malý zoznam v porovnaní s existujúcimi hrozbami) cudzorodych látok v potravinách.0-lovych poloziek je tam naozaj velmi málo, vo všetkých môže byt prítomnosť najmä pesticídov povolená.
Bola si niekedy napr na bio plantazi ?Odporucam návštevu 🙂
P.S.Vedela si,ze vajíčka od sliepok s vybehom su nebezpečnejšie ako z klietkoveho chovu?Dioxiny Ti niečo hovoria?
Nikdy. Radsej by som chodila hola,ako si kupovat lacne chemicke sajrajty,ktorych ucinky potom zaplatim lekarovi.
Nikdy. Radsej by som chodila hola,ako si kupovat lacne chemicke sajrajty,ktorych ucinky potom zaplatim lekarovi.
@iwesska To ako za sociku si pisu maly pionier zo Sale a cernosko z Ghany. Cernosko: Je tu teplo. Kazdy den jeme banany a chodime holi. Petrik pise. Aj tu je teplo. A kebyze kazdy den jeme banany, tiez chodime holi. 🙂
@anonym_df8c76 ak ťa to ukľudní, tak vedz, že napríklad u nás je to oveľa horšie. Kanada má najvyššiu infláciu potravín z krajin G7, v porovnani napríklad s USA dvojnásobnú. Máme liberálnu vládu ktorá ruinuje krajinu už vyše 10 rokov.
@sisaka táto vláda je čokoľvek len nie liberálna
@sisaka
Přehled od AI
Priemerná čistá (netto) mzda v Kanade sa líši v závislosti od provincie, odvetvia a skúseností, ale v roku 2025/2026 sa priemerný mesačný plat po zdanení pohybuje približne v rozmedzí 2 200 až 2 800 EUR.
V kanadských dolároch (CAD) sa priemerný mesačný príjem po odpočítaní daní často uvádza na úrovni okolo 3 000 až 4 000 CAD a viac, v závislosti od konkrétnej situácie a výšky odvodov.
---
Priemerná nominálna mesačná mzda v hospodárstve SR v 3. štvrťroku 2025 dosiahla 1 569 € v hrubom. Pri prepočte na čistú mzdu (netto) pre zamestnanca bez detí a iných úľav to vychádza približne na 1 180 € až 1 210 €. Táto suma sa líši podľa veku, odvetvia a regiónu.
@anonym_df8c76 čiže priemerná mzda na Slovensku je polovičná oproti tej kanadskej. Teraz si pozri, koľko u nás stojí dom/byt, koľko stojí prenájom, koľko stoja energie a pozri sa koľko stoja potraviny a porovnaj so slovenskými cenami.
Napr. kilo jabĺk u nás stojí v prepočte na eurá vyše 5€, kilo kuraťa vyše 6€, pól kila kvaskoveho chleba vyše 6€, liter mlieka takmer 3 eurá…
Čoraz viac ľudí je odkázaných na nekvalitné potraviny a food banks
@zuzulienocka78 neviem.. povedala by som ze ano pozeram sa aj po akciovych cenach ale pri mne overenych produktoch (cize nekupujem najdrahsie, ale nekupim nejaky lacny sunt plny umelin), nie som ochotna uz napr dat premrstene ceny za veci v bioobchodoch, gazdovskych dvoroch, kde velakrat ide o marketing, tie veci sa daju kupit aj lacnejsie a mam skusenost s tym, ze si tam pekne zeleninu ovocia nakupia na trhu, a daju riadnu marzu :D
Skor na cistejsie zlozenie sa pozeram.. ak je to jogurt = nech je to jogurt, osvedcilo sa mi kupovat kilovy biely... napr vcera sme sa zastavili pri kolibe na syry.. ostiepok, dve zincice, mala bryndza.. nieco cez 25EUR, osobne keby to moj chlap veeelmi nechcel z tade, nekupim to. Bryndzu kupim kilo dve potom u nas, aj s cerstvymi syrmi bez turistickej prirazky, osteipok za 25EUR/kg ozeliem... :D
Ak je maslo v akcii kupim 2-3, hodim do mrazaka. Aj trvanlive potraviny ine... take co opuzivame. Posledne som MUSELA kupit struhanku v coop, a pytali za nu 3,60EUR !!! nechapala som, spytala som sa ze co to.. no ze taka je cena.. vcera bola za neviem.. 1,50?? (nepamatam, proste normalna cena).. cize na tieto chytaciky si treba davat pozor. Ak nemusim nekupit to. Mam ale napr v rodine zenu, co je ochotna za nalepku bio aj zivot polozit, nevadi ze cely prijem ide na taketo potraviny.. ked mi doensu nakup za majland a mini tasticka, s par kuskami napr masa, tak mi ide dekel odstrelit :D
Myslim, ze kym ludia kupia = ceny pojdu veselo hore. V Pl clovek nakupi vela veci lacnejsie, kvalitnejsie.. ALE tiez si treba pozriet co kupujete a kde. Clovek co nechce prejest majland, dnes musi pozerat trochu aj na tie cenovky. Napr mimosezonna zelenina ovocie = osvedcilo sa mi skor mrazene kupit. aj je lepsie aj je lacnejsie...
Ako maso je drahe, ale kvalitne aj vzdy bolo.. kupovala som napr na trznici cerstve kura, vyslo ma tak na cca 15Eur/ks.. lenze okrem toho z ebolo domace, bolo aj velke, ze sa z neho ludia najedli. Tie par eurove z obchodu su niekedy fakt len kosti. Na hydinu chodime do madarska, sem tam nieco kupime ak je cesta v PL (ale tam len ak ideme pracovne par krat do roka)
@simca06022011 úplný suhlas. My chodíme do CZ na nákup týždenne, resp. raz za dva týždne na veľký nákup. Plná špajza, plný mraziak aj chladnička. Od horčice po mäso. Nápoje, sirupy. Proste všetko. Aj benzín.
@amel
Zili sme v Afrike tam bolo umele hnojivo drahe tak hnojili Bio- to znamena ludskymi vykalmi minuly tyzden som videla krasne bio jahody z Afriky no nekupila som 😁
@sisaka čomu nerozumieš? Táto ficovláda je liberálna? Ti asi preplo v hlave, nie? Toto je čistý boľševik.
@kocuris pred tým než začneš na niekoho útočiť je dobré si dôkladne prečítať to, na čo reaguješ. O slovenskej vláde nikde nepíšem, píšem o kanadskej a tá je, kľudne si over fajty na internete, liberálna.
Takže sa zamysli, komu v tej hlave prepína. Našepkám ti - ja to nie som
@kocuris pred tým než začneš na niekoho útočiť je dobré si dôkladne prečítať to, na čo reaguješ. O slovenskej vláde nikde nepíšem, píšem o kanadskej a tá je, kľudne si over fajty na internete, liberálna.
@sisaka som nevedel, boha, že sme v Kanade. Musím prestať huliť, silný matroš
@sisaka jaj, ale my v Kamade nie sme. Kanadu môžem mať u riti aj jej vládu. Chod múdrosti rozdávať na kanadského modrého koníka. Bluehorse.ca. ak neexistuje, založ
nesetrime na ukor kvality potravin... zmenili sme iba sposob nakupovania...vela nakupujeme v zlavach a do zasoby, ale bohuzial toto nejde aplikovat do kazdej domacnosti, najma ak nie je kde skladovat potraviny
Sme normálna rodina, ale zloženie potravín študujeme a určite si priplatíme za kvalitnejšie.
A bude este drahsie. Slovensku pre Ficovu korupciu chcu zmrazit eurofondy. To znamena, ze statu budu chybat dalsie peniaze. A dvakrat si tipnite, odkial ich Fico zoberie chybajuce miliardy ... Spravne. Kym ovce nebecia hladom, tak zvysuj dane. Ked zacnu becat, vytiahni staru Simeckovu (a stareho Sorosa), ze ona ma chybajuce miliardy doma pod perinou. Len nikto nevie, odkial ich mala zobrat, ked nebola nikdy vo vlade ...
https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/803657-e...
Európsky parlament dnes bude hlasovať o tom, či navrhne Európskej komisii zmrazenie eurofondov pre Slovensko. Europoslanci o osude Slovenska rozhodnú v rámci hlasovania o rozpočtovom absolutóriu. Európska komisia môže stopnúť krajine eurofondy v záujme ochrany európskych verejných zdrojov.
@anonym_df8c76 no už ich berie,ruší PN,a OP
@simca06022011 úplný suhlas. My chodíme do CZ na nákup týždenne, resp. raz za dva týždne na veľký nákup. Plná špajza, plný mraziak aj chladnička. Od horčice po mäso. Nápoje, sirupy. Proste všetko. Aj benzín.
@kocuris no tak ja napr do CR ani nahodou, ja neviem precoa, ale nic dobre som tam nekupila este :DDD asi som nemala stastie..
Fakt milujem, keď sa k nákupu potravín vyjadruje baba z ritnej diery v Kanade.Vie hovno o realite na Slovensku a mudruje tu. Nakupujte si, čo chceš, len neraď Slovákom žijúcim na Slovensku. Ty si v inej dimenzii @sisaka. Pekný večer.
@kocuris nie som v inej dimenzii, napísala som, že nezáleží na vláde, ceny potravín rastú aj inde vo svete a uviedla som, že Kanada má najvyššiu infláciu cien potravín z G7. Celá pointa je v tom, že Slovensko s nárastom cien potravín nie je ničím výnimočným.
Písať budem kde chcem a čo chcem, nepotrebujem na to nikoho súhlas. Kľudne ignoruj.
@kocuris no tak ja napr do CR ani nahodou, ja neviem precoa, ale nic dobre som tam nekupila este :DDD asi som nemala stastie..
@simca06022011 nechcem presviedčať, ale nižšia DPH... Naše úspory na CZ nákupoch sú cca 30 % oproti SK
@kocuris nie som v inej dimenzii, napísala som, že nezáleží na vláde, ceny potravín rastú aj inde vo svete a uviedla som, že Kanada má najvyššiu infláciu cien potravín z G7. Celá pointa je v tom, že Slovensko s nárastom cien potravín nie je ničím výnimočným.
Písať budem kde chcem a čo chcem, nepotrebujem na to nikoho súhlas. Kľudne ignoruj.
@sisaka áno, kľudne píš. Ale o Slovensku, nie o Kanade. Z Kanady sa tu ľudia nenajedia. Ty možno, my ťažko. Akurát tak javorového sirupu, ale inak asi neviem čoho.
@simca06022011 nechcem presviedčať, ale nižšia DPH... Naše úspory na CZ nákupoch sú cca 30 % oproti SK
@kocuris tak nizsia DPH mi je na nic, aj ceny, ak tie potraviny proste nie su dobre :D lebo to pisem ja, ze proste na nic dobre som tam nenatrafila..

áno, začala som pozerať na ceny, viac siaham po akciách a zlacených veciach....kupovať jogut Fantazia za 0,95€ a deti zjedia 4 ks len tak, po večeri ( kúpim kilový grécky a doma si ochucujú a pod...)..alebo dať 1,85€ za bambíno ....nie neprosím....o znižovaní gramáži ani nehovorím....a to máme svoje vajíčka, sezonnu zeleninu a ovocie, mäso...niektoré cenu sú desné