Aké sú vaše skúsenosti s veľkonočnou oblievačkou?
Keď už je ten veľkonočný pondelok 🥰🥰
Neznasala som to. Nastastie u nas sme same zeny a otec polieva asi tym stylom ze nas ofrka vodou a staci mu obycajne kinder vajicko. Akoze tradicia je fajn ale to nasilu tahanie dievcat do potoka s tym nema nic spolocne.
@belllinka U mojej svagrinej to bolo o tom, ze pred dedinou nebolo pripustne debilov nepustit, lebo by ich potom ludia v kostole na kopytach roznosili. V zadubenych mentalitach bezna vec - dolezitejsi bol nazor dediny ako nazor, dokonca zdravie dcery. Aj taki kreteni su.
@mandzula presne, dedina dokazala uplne taku zenu ci rodinu rozniest v zuboch. Moja prastara mama tym trpela roky, a ja ju velmi obdivujem, ze jednoducha dedinska zena dokazala povedat nie a niest nasledky… jej manzel na vojne (1.svetova), doma same dievcata a vsetko na nej a ona sa vzpriecila tomuto hlupemu zvyku, aby v snehu tahali dievcata do potoka. A kazdy rok potom a este to dokazala obhajit pred muzom (a ten znasal posmech dediny, ze si so zenou nevie urobit poriadky, no trochu to chapali, ze ako chlap, co sa z vojny vratil bez nohy, to s nou nema lahke). A pritom jej slo len o to, aby jej neochoreli a neumreli deti na zapal pluc, ako sa stalo susedom, v case, ked neboli atb a ludia ozaj mohli mat rozum. Na tomto pribehu som vyrastla… a stale nechaprm, ked v tv ukazuju “ludove tradicie”, ked krojovani chlapi smaria dievcatu na hlavu kybel vody. No uzasna tradicia.
@mandzula presne, dedina dokazala uplne taku zenu ci rodinu rozniest v zuboch. Moja prastara mama tym trpela roky, a ja ju velmi obdivujem, ze jednoducha dedinska zena dokazala povedat nie a niest nasledky… jej manzel na vojne (1.svetova), doma same dievcata a vsetko na nej a ona sa vzpriecila tomuto hlupemu zvyku, aby v snehu tahali dievcata do potoka. A kazdy rok potom a este to dokazala obhajit pred muzom (a ten znasal posmech dediny, ze si so zenou nevie urobit poriadky, no trochu to chapali, ze ako chlap, co sa z vojny vratil bez nohy, to s nou nema lahke). A pritom jej slo len o to, aby jej neochoreli a neumreli deti na zapal pluc, ako sa stalo susedom, v case, ked neboli atb a ludia ozaj mohli mat rozum. Na tomto pribehu som vyrastla… a stale nechaprm, ked v tv ukazuju “ludove tradicie”, ked krojovani chlapi smaria dievcatu na hlavu kybel vody. No uzasna tradicia.
@simsalabim a vidis a predsa niektori tvrdia ze z toho nemoze clovek ochoriet :(
Ja som asi divná ale vždy som to mala rada a bavilo ma t9. Ale je to evidentne e o ľuďoch, ktorých máte okolo seba. Ale to je asi celoročný a nie len veľkonočný problém. V svojom základe je to veľmi pekná a milá tradícia. Mňa vždy tí mladší chlapci decentne vyšibali, povedali pritom riekanku. Každý ma olial decentne vodou aby som bola zdravá a hotovo. Potom spolu spievame ľudovky, posedíme, porozprávame a hotovo. Keď som bola malá prišlo mi to ako veľmi zábavné, s bratrancami sme sa pritom ponaháňali, zasmiali. K tomu som vždy viedla aj svoje deti, chlapci z toho najmä keď boli malí mali vždy radosť a teraz uz chodia po kamarátkach
@anonym_autor neuznávam, neriešim,neotvaram od detstva...dcéry to isté...chystám deťom dlhe roky veľkonočné balíčky od 🐰...
Chvalabohu, ze tato „tradicia” postupne zakapava.. Ja som zo zapadneho Slovenska, z casti, kde sa sice chodi oblievat, ci sibat, lenze uz male decka chodia s tym, ze cakaju euráče… Dokonca dnes sa mi stalo, ze som sla po ulici, akurat oproti mne siel otec s 3 synmi zo sibacky a ti riesili, ze im teta dala kazdemu len po 2€, skoro ma piclo😅😅 Waau, toto su tie tradicie, o ktorych tu pisete? Ze to decko ani nechape, preco sa vlastne oblieva a sibe, nepovie ziadnu riekanku, nic, len caka co najviac € a este je nevdacne? Ja som rada, ze toto odoznieva. Mozno su casti SR, kde to ludia beru inak, ale tam mam zas pocit, ze zenam to daju o to viac vyzrat… My sa na Velku noc zoberieme a ideme na turu, takto vitame jar. Podporovat tuto bankomatovu kulturu na Slovensku ja nebudem.
Našťastie naša tradícia je ísť von do prírody, dnes sme varili guláš.
@anonym_autor pozitívne. Mam 17 rocnu dcéru a boli ju obliat spolužiaci, bratranec s partiou. Posedeli, ponúkla som ich s kolacami, oblozenym velkonocnym tanierom... posedeli, porozprávali. Bol to veľmi prijemny deň.
@anonym_autor dlhé roky od toho máme pokoj...kľud
Nechýba mi to a ani predtým sme to nejak ,,bujaro,,neprezivali..áno chodilo pár šibačov keď sme boli ešte u rodičov ale teraz k nám nikto nechodí a to máme dve dcéry 🤷v podstate ani nemá kto
Uz to není také ako bolo
Zrušila som tento zvyk..deťom som dala na výber aby nepovedali..aj dcére či mám pustiť šibačov aj synovi či chce ísť šibať obaja odmietli, ja to takisto nemám rada, tak sme si len užívali v pokoji spolu voľný deň 😊
Ako dieťa som v tom videla totálnu nespravodlivosť. Vôbec sa mi nepáčila myšlienka, že niekto príde, vyplieska ma, ja mu za to mám ďakovať a ešte mu niečo dať. A, že keby neprišiel, tak mám byť preto smutná!!! Proste nepochopiteľné.
S odstupom času to vnímam v širšom kontexte a je pre mňa úsmevné ako si kresťania privlasnili niečo, čo je bolo pohanské a ešte si to aj takto sprosto upravili. Pekne to výpovedná o "práchnivosti" celého náboženstva. Ľudia vyznávajú tradície, o ktorých vlastne nič nevedia. Motiváciou sú peniaze a možnosť urobiť tak trochu zle tej či onej, tiež pekné, však?
Odkedy mám deti, tak u nás doma sa hľadajú vajíčka v záhrade. Potom ideme na návštevu, kde vyšibú babku, lebo by bola smrť urazená ( tiež úsmevné, keďže sa majú šibať slobodné dievčatá, a majú byť šibané slobodnými mladencami). ALE. Ja som nechala šibať aj dievčatá, nie len synov. Prvé roky babka, že šibú len chlapci a frflala, tak som povedala, že ešte slovo a nemusíme prísť vôbec. Tiež som zakázala dávať peniaze a ani som za to nikdy nikomu peniaze nedala. Neexistuje. Čokoládové vajíčka, figúrky, cukríky, kraslice, to je všetko ok. Peniaze a alkohol veru nie.

Mne sa to ako decku nepacilo, prislo mi to nespravodlive, ze dievcata mali len stres a chlapci zabavu. Teraz mam chlapceka, ktoreho ucim, co znamena suhlas a ze aj so suhlasom ma byt jemny, ziadne vedra s vodou a i smradlave vonavky. A spolu so sestrou hladaju potom vajicka na zahrade