icon

Ako sa správať na pohrebe bývalého svokra?

24. máj 2026

Ahojte. Ešte som nebola na pohrebe blízkeho človeka, len susedom a pod. s rodičmi a to skôr v pozadí. Žiaľ, čaká nás pohreb deda mojich detí (ex "svokra"). S ex sme neboli zosobášení, rozišli sme sa v zlom, v podstate kvôli svokre a švagrinej. Ale teda, na pohreb zrejme pôjdem. Viem, že je nejaká hierarchia. Švagriná (tiež nie sú zobrati) bude asi so "švagrom". Ale neviem to isto. Resp. mám stať niekde vedľa nej? Či mám byť len v pozadí? Deti neberiem, sú malé ešte. A čo sa týka kondolencie - podám ruku všetkým, ale mám aj švagrinej? Prepáčte, sú to možno trápne otázky, ale naozaj vôbec neviem ako to chodí. Teta mi len napísala, že pohreb je o jednej a truhla otvorená do 12:30 cca. Je povinné k nej ísť? Či to je len pre rodinu? A ešte jedna otázka - môžem pozvanie na kar odmietnuť alebo je to nevhodné? Ďakujem.

Strana
z2
cacianka
25. máj 2026

Kar - keď ťa pozvú chod, alebo nie. Ja by som nešla, rezeň by sa mi zasekol

cacianka
25. máj 2026
@anonym_autor

Tak ja chcem ísť, lebo to tak cítim. Áno, nie som nadšená, že stretnem svokru a švagrinú, ale zase, svokor bol fajn. Deti majú 2 a 5, určite ich neberiem, oni ešte ani nevedia, že dedo už neni. S ex sme sa dohodli, že to povieme spolu, keď bude správny čas. Len teda, mnoho ľudí ani nevie, že už s exom nežijeme. Kondoluju mi aj teraz. Preto som chcela poradiť, ako to bude naj. Lebo na pohrebe asi nie je vhodná chvíľa vysvetľovať takéto veci.

A nebude blbé, že švagriná aj keď nie sú zobrati a nemajú deti, bude vpredu a ja ako matka jeho vnúčat niekde úplne vzadu?

@anonym_autor nebude to blbé, ona ju súčasť, ty už nie. Ale ak by ťa aj ex požiadal stáť pri ňom, urob len tak ako je tebe vhodné, nedaj sa nútiť.

anonym_bfed6f
25. máj 2026

Ja by som bola niekde vzadu. Nešla by som nikam, ani k jeho rodine, ani k truhle. Vzťahy ste moc dobré nemali, tak načo sa hrať na pohrebe na rodinu. Kvety alebo veniec by som potom položila, pomodlila za svokra a išla domov.

katkaseiner
25. máj 2026

Necitam komentare, isla by som na pohreb, kondolovala vsetkym ale neostala pri nich ale skor obdalec (tam kde budu aj iny ludia). Na kar by som isto nesla ak mas s nimi zle vztahy. Ospravedln sa ze musis vyzdvihnut deti lebo su u (vymysli si u koho).

jaond19
25. máj 2026

@anonym_autor za tychto okolnosti ktore predchadzali vasmu rozchodu by som nesla. Nie je to rodina. Tebe keby nedajboze zomrie rodic, volala by si ex svokru a svagrinu?

anonym_189ce0
Dnes o 06:38

@anonym_autor ahoj, bola si na tom pohrebe? Ako to dopadlo?

Strana
z2