Veľkonočné tradície: Aké zvyky dodržiavate?
Šibačka a oblievačka podľa etnologičky:
Mládenec sa mal prútikom z vŕby dotknúť rúk, bokov a nôh dievčaťa. Rúk pre to, aby jej práca išla od ruky, bokov pre to, aby keď príde jej čas, porodila veľa zdravých detí, a nôh pre to, aby ju dobre niesli do práce i do tanca. Symbolika prebúdzania dievčat zo zimného spánku. Na východe sa zase namiesto šibania mali dievčatá jemne pokropiť „živou“ vodou z potoka, aby sa prebudili do letného života. Za šibanie či oblievanie dostávali mládenci kraslice
Šibačka a oblievačka podľa cirkvi:
Spomienka na bičovanie a opľúvanie Pána Ježiša, alebo na rozháňanie žien, ktoré rozchyrovali po meste Jeruzaleme, že Pán vstal z mŕtvych, a keďže ich inak nemohli rozohnať, oblievali ich vodou a bili ich korbáčmi
Nása najlepšie vymyslena tradícia je, zbaliť sa prvý deň sviatkov a ísť niekam na dlhý výlet. Tento rok rovnako. Vraciame sa den pred koncom prázdnin a možno na záhrade deti nájdu nejaké vajíčka.
Keďže ani moja mama a svokra nemajú tieto sviatky v obľube, tak máme už roky jeden zvyk - cez Veľkonočné sviatky odchádzame na niekoľkodňový výlet a užijeme si spoločný rodinný čas.
@anonym_autor sranda, ze ta ista cirkev v Taliansku alebo hoc aj Spanielsku alebo v Nemecku nepotrebuje pripisovat slovanskemu pohanskemu zvyku sibaciek a oblievaciek povod v bicovani Jezisa...
@viestta šibačka a oblievačka nemá s Cirkvou nič. Ani slovenskou, ani španielskou :D To, že si nejakí jednotlivci k pohanskym zvykom vymysleli kresťanské vysvetlenie, aby mali pre seba vysvetlenie, prečo ich ďalej robiť, nemá nič s tým, že Cirkev...
@anonym_autor ci je oblievacka, či nie, je to o tom, že sa ľudia stretávajú, či už susedia, rodina. Mne sa to paci. Viacej uznavate tie sproste americké Helowiny, Valentiny. Toto je pre väčšinu dôležitejšie ako naše slovenské sviatky. A ešte odkiaľ to mate, že hľadanie vajíčok v záhrade? To určite nie je slovenské.
Tiez sa mi ako decku protivilo oblievanie ladovou vodou a lascivne korbacovanie pripitymi ujkami. Ale teraz som uz velka😅 a mam svoje deti. So synom si vyrobime pekny korbac, nauci sa basnicku, s tatinom nas jemne vysibu, aj susedy, ktore s tym vopred budu suhlasit. Na zajrade budu mat poskryvane vajicka, aby si aj dievcata uzili zabavy. A potom grilovacka

@btus Na Štefana? Akože 26.12.? 😀
U nás veru žiadne a som rada. Absolútne mi to teda nechýba. 😉
@danalop áno, 26.12. Na Veľkú noc sa len polieva. Ale ako sa ľudia sťahujú, tak s korbáčmi prišli aj k nám ,ale je to veľmi divné, šibačka na Veľkú noc. Ináč, ja tiež tieto sviatky nemusím, ale myslím si, že by sa zvyky mali dodržiavať. Nie nasilu, ale nenásilne. Každý národ má svoje zvyky a tradície a to nás odlišuje od iných národov. A nie som kresťansky založená. Veľká noc, Vianoce.. a všetky sviatky sú vlastne pohanské sviatky.