Veľkonočné tradície: Aké zvyky dodržiavate?
Šibačka a oblievačka podľa etnologičky:
Mládenec sa mal prútikom z vŕby dotknúť rúk, bokov a nôh dievčaťa. Rúk pre to, aby jej práca išla od ruky, bokov pre to, aby keď príde jej čas, porodila veľa zdravých detí, a nôh pre to, aby ju dobre niesli do práce i do tanca. Symbolika prebúdzania dievčat zo zimného spánku. Na východe sa zase namiesto šibania mali dievčatá jemne pokropiť „živou“ vodou z potoka, aby sa prebudili do letného života. Za šibanie či oblievanie dostávali mládenci kraslice
Šibačka a oblievačka podľa cirkvi:
Spomienka na bičovanie a opľúvanie Pána Ježiša, alebo na rozháňanie žien, ktoré rozchyrovali po meste Jeruzaleme, že Pán vstal z mŕtvych, a keďže ich inak nemohli rozohnať, oblievali ich vodou a bili ich korbáčmi
...že príde zajačik s vajíčkami, dostanú aj chlapci aj dievčatá a budeme mať pekný deň.
No zmizneme niekam na 3 dni 😃 ked boli deti male , hladali vajcia po zahrade.ja mam averziu na tie tradicie uz od decka , ked nas hadzali do vane 🙄
Neznášam to, je to cele hlúpy pohansky zvyk a báchorky o naháňaní žien v Jeruzaleme, sak jasne, ženy boli vždy podradné indivídua, chlapi ich tlkli, keď neurobili po ich vôli a tento zvyk je obrazom neúcty k ženám v celej historii
nenávidela som tieto debilné sviatky už od decka 😀 takže akurát muž zoberie syna k babkám ktoré si na to potrpia a syn sa teší že dostane čokoládové vajíčka 🤷 ja sa teším že mám pondelok pre seba a asi budem čítať knižku alebo pôjdem do kina keďže sa má počasie pokaziť 😎
@anonym_autor pre mňa tieto sviatky neexistujú. Čistý ignor mnoho rokov 😉
Chodim s chlapcami po dedine, keďže tu nemame rodinu, tak po susedach a spolužiačkach zo školky/školy. Korbačom veľmi symbolicky, chlapci povedia rečňovanku, žiadnou vodou nerobíme bordel, povoňavkujeme vlasy a to je všetko. Niekde posedíme, niekde nie. Ja to už beriem v mojom veku jak nutné zlo a veľká noc je pre mňa o niečom úplne inom. Ale tak deti radosť majú a je to nevinný zvyk (v tomto našom štýle).
Čo robime tak budu deti hladať po zahrade vajička, rovnako budeme požehnavať ženu a dceru doma.. žiadny oblievačky kde je neucta uplna, ale že zoberem ten prút a jej požehnam, pohladkam ju tym prutom, rovnako ju "pokropym" trochou vody, ktorou požehnam aby bola vždy krásna, kde napriklad taky ritual pripravim..
Je mi jedno čo cirkev hovorí, že rozhananie žien po jeruzaleme... úcta, láskavosť, pochopenie, súcit, láska, porozumenie.. kvality ktore treba viac kultivovať
@anonym_autor sranda, ze ta ista cirkev v Taliansku alebo hoc aj Spanielsku alebo v Nemecku nepotrebuje pripisovat slovanskemu pohanskemu zvyku sibaciek a oblievaciek povod v bicovani Jezisa...
Kvetná nedeľa mala mi povie básničku a dostane zato vajíčka a peniaze a na veľkú noc náš syn a muž obleku symbolicky štamperlíkom vody syn dostane nejakú čokoládu a peniaze. Nič iné nedodržiavanie plus ešte svokru a starkú chodíme spolu ako rodina keďže nebývajú blízko. Keďže ja ako decko som poznala kvetmi nedeľu ale nie všade je to tak brané. Som veriaca ale nie až takto aby som všetko podľa cirkvi dodržiavala
Využijeme voľné dni, stretneme sa ako rodina a ak počasie dá, tak grilujeme, nešibeme, neoblievame, sladkosti dostanú chlapci aj dievčatá 🙂
Serte na to🤣🤣 všetko vždy ofrflete.. hlavne, že detiska pchate krampusom a vy ste z toho happi jak dva grepy..
Už odmalička vštepujete deťom nenávisť voči všetkým sviatkom,to bude za generácia, ktorá bude musieť všetko nenávidieť ani nebude vedieť prečo....lebo rodičia
Ja od mala neznášam Veľkú noc, aj skrz to, že som bola celý deň sama doma, kým brat a bratranci sa zobrali, celý deň chodili po všetkých čertoch, aby sa vrátili s našibanými peniazmi a sladkosťami. Odvtedy tieto hlúpe zvyky ignorujem a deťom v rodine robíme hľadanie čokoládových vajíčok od Veľkonočného zajaca po záhrade. Je to fér pre obe pohlavia. Ale zas balíčky pre deti v rodine a kamarátom robím balíček so zdravými sladkosťami robím.
Serte na to🤣🤣 všetko vždy ofrflete.. hlavne, že detiska pchate krampusom a vy ste z toho happi jak dva grepy..
Už odmalička vštepujete deťom nenávisť voči všetkým sviatkom,to bude za generácia, ktorá bude musieť všetko nenávidieť ani nebude vedieť prečo....lebo rodičia
@anonym_750f78 úplná nenávisť, že sa už mesiac dopredu tešia, ako budú hľadať vajíčka 😀 a akým krampusom ich pcháme, prosím?
@anonym_750f78 nebude to generácia, ktorá všetko nenávidí, bude to generácia, ktorá sa k tradíciám vráti, lebo nebude mať z nich traumu ako my 😀
Ziadne zvyky nedodrziavame, nie sme veriaci, a uz 27 rokov mam pokoj aj od toho ostatneho cirkusu okolo toho....
Žiadne. Nie sme veriaci a tento sviatok a ten cirkus okolo neho považujem za prežitok
@anonym_750f78 tvoj prispevok je plny lasky, vludnosti a pochopenia. Ozaj, mam taku osobnu otazku, ked si tak ctis zvyky: Chodis aj basu pochovavat, aj morenu vynasat?
Blablablabla blablablabla blablablabla blablablabla
Ešte niečo?🤞
Blablablabla blablablabla blablablabla blablablabla
Ešte niečo?🤞
@anonym_750f78 fí, ty si samá láska a krásna vyhliadka do budúcnosti 😀
my folklorne zvyky ignorujeme prave preto ze sme veriaci 😁 proste ideme velku noc na inej vlne, najprv stisenie, potom v nedelu radost zo zmrtvychvstania... nejake sibacky, oblievacky a saskovanie my k tomu vobec nepasuju
V nedelu a v pondelok navstivime rodinu a uzijeme si pekny cas 🙂 keby sme mali dom a dvor, asi by som spravila detom hladanie vajicok, ale sme v byte, tak co uz 😁
Velku Noc extra nemusim, neznasam to sibanie a oblievanie uz od decka. S deckami ideme v nedelu do prirody, muz ich zabavi a ja sa zahram na velkonocneho zajacika, ktory postracal velkonocne vajicka. V pondelok idu s muzom vysibat tety, ktore sa na nich kazdy rok tesia. U kazdej chvilu posedia, jemne vysibu, navonaju mojim parfemom, dostanu vajicko alebo zajka. Poobede sa ideme opat prejst do prirody. U nas sa napriklad v piatok neje mäso, povolena je ryba, inak bezmäsite jedlo. Prvykrat jeme mäso az v sobotu vecer, ked cela rodina spolocne veceriame.
@anonym_autor
Vo štvrtok máme symbolickú večeru - chlebové placky/arabský chlieb, pečené mäso, a ako sladkosť charoset. A ako rodina si navzájom umývame nohy a čítame k tomu evanjelium o tom, ako Ježiš umyl učeníkom nohy.
Na piatok, sobotu, nedeľu nemáme doma nič špeciálne, pozornosť sústreďujeme na obrady v kostole a ich význam - aby deti vedeli, čo sa bude diať, a rozumeli jednotlivým gestám, symbolom. Najstarší (7) to má veľmi rád, už niekoľko rokov sa na to vždy teší, posledné dva roky aj veľkonočnú Vigíliu chcel byť celú - chceli sme ísť len na úvod, ako roky predtým, keďže je to v noci, ale nakoniec s ním jeden z nás vždy zostal na celej.
v pondelok my chodíme k pár rodinám s vinšom, prianím - Márie i Magdalény, radujte sa všetky ženy. Pán Ježiš z mŕtvych vstal. Kameň nebol na mieste, klince boli na ceste. A tak vám ich nesieme a pokoj vám zvestujeme. - a drobci dajú ženám, dievčatám klince (karafiáty).
Najeme sa šunky a vajíčok, otec ma pofrka vodou alebo voňavkou, dostane za to niečo sladké a veľká noc za nami.

určite je to pohanský zvyk, takmer ako všetko ...