icon

Zmenila som veľkonočné zvyky. Urobila som chybu?

Dnes o 16:02

Pekný deň, chcem počuť názor iných ľudí, lebo neviem či som sa zachovala správne. Mám syna a dcéru. Vždy na šibačku manžel zoberie syna a ide vyšibať moju aj mužovu rodinu. Lenže máme aj dcéru čiže keď všetkých došibú tak sa celá rodina zoberie a prídu knám... nie len muži šibači, ale všetky manželky a deti. Čo je okrem mňa s manželom a deťmi ešte 11 ľudí (8 dospelých a 3 deti - švagrov syn a sestriny dvaja synovia). Moja dcéra je teda jediné dievča v rodine. A tak náš Veľkonočný pondelok vyzerá vždy tak že prídu všetci o cca 12 knám a vysedávajú tu 4 hodiny. Vždy majú navarené rezne a šalát, pripravené misy a napečené. Vypijú sa u nás dve flaše tvrdého a tri flaše vína, deti narobia bordel a ja okrem toho že makám celý deň predtým tak makám aj deň potom. Vždy som to brala tak že mám dcéru a to tak má byť. Takže kto mi povie že som si ich tak naučila, tak má samozrejme pravdu ale vždy som to robila rada. Ale minulý rok som ochorela a obvolala som všetkých aby sa knám neišlo a viete čo ? Prišli aj tak aj keď som ich žiadala že chcem chorobu vyležať a mali reči že kde je pohostenie. Lenže tento rok, piaty v poradí som to chcela zmeniť. Všetkých som u nás privítala ale nachystala som len jednu malú studenú misu ako malé občerstvenie, každému chlapovi naliala jeden pohárik, deťom dala balíčky a zavelila som že dobre chlapi je pekné počasie ideme my na výlet ako rodina. Výsledok ? Dnes mi celý deň niekto vyvoláva a vyjadruje svoj hnev. Že som pokazila tradíciu, že ničím deťom spomienky a rozvraciam rodinu a že vraj si nemyslím že by mali rodinu hostiť matky synov. Keď som sa ohradila že nie, že som v poode stým že sa chodí knám ale že to budeme robiť v menšom lebo že nevládzem, tak som si vyslúžila titul "lakomca" lebo že oni celé doobedie šibú a sú hladný... Taká som nešťastná, neviem ako z tohto von. Keby mi niekto aspoň pomohol, ale moja sestra so švagrinou išli spolu doobeda na wellness. Človek sa snaží, lieta mesiac predtým po obchodoch zháňa sladkosti, ozdoby... a toto si zaslúži. Čo myslíte ?

autor
Dnes o 16:50
@sasa1310

@anonym_autor a pán manžel prečo tak nerobil doteraz? No to máš teda doma podporu v podobe manžela

@sasa1310 no nejdem si ho ani zastávať lebo v tomto smere ma veľmi hnevá, akože on bežne robí domáce práce aj viac ako by som chcela, niektoré veci si robím rada sama, ale na Veľkonočnú nedeľu ide spať skoro večer lebo že ráno skoro vstáva, potom je doobeda preč a keď všetci odídu tak je unavený...ako keby som ja nebola

earlgrey
Dnes o 16:51

Mám jedinu dcéru...tieto sviatky z duše neznášam ale vždy k nám niekto príde...dcéru vynechávajú zo všetkého, keďže je autista, proste ona sa zavrie do izby, mňa decentne s voňavkou, deti korbáčom...potom príde aj dcéra a je normálny deň, normálna návšteva. Alkohol sa u nás neponúka a chodia len muži s chlapcami, posedia pol hodinu, mám na stole nejaké chipsy, tyčinky, oriešky, mám tam pár zákuskov, niečo na pitie, džús, kofola, voda...pokecáme, deti sa zahrajú a každý si ide domov. Nechápem načo by u mňa sedeli pol dňa, len preto, že mám dcéru? ktorá aj tak kašle na všetko? 🤔

sasa1310
Dnes o 16:53
@anonym_autor

@sasa1310 no nejdem si ho ani zastávať lebo v tomto smere ma veľmi hnevá, akože on bežne robí domáce práce aj viac ako by som chcela, niektoré veci si robím rada sama, ale na Veľkonočnú nedeľu ide spať skoro večer lebo že ráno skoro vstáva, potom je doobeda preč a keď všetci odídu tak je unavený...ako keby som ja nebola

@anonym_autor jaj on chodí šibať so synom, aha. To som prehliadla

doriiis
Dnes o 16:53

Nabudúcu veľkú noc choďte preč z domu. Alebo naschvál neotvárajte. Inak manžel je riadny slaboch.

autor
Dnes o 17:01
@doriiis

Nabudúcu veľkú noc choďte preč z domu. Alebo naschvál neotvárajte. Inak manžel je riadny slaboch.

@doriiis no veru že v tomto je, veľa krát sa zastane detí, mňa alebo seba v bežnom živote, ale rodine nevie povedať len aby bolo dobre (zabúda však na to že mne takto dobre nie je) a radšej navrhuje že bude chystať hostinu somnou

anonym_4f6d17
Dnes o 17:05
@anonym_autor

@doriiis no veru že v tomto je, veľa krát sa zastane detí, mňa alebo seba v bežnom živote, ale rodine nevie povedať len aby bolo dobre (zabúda však na to že mne takto dobre nie je) a radšej navrhuje že bude chystať hostinu somnou

@anonym_autor No a prečo vlastne nenachystal muž tento rok keď nevedel povedať nie?? Keď si nevie usta otvoriť, mal nakúpiť, navarit, nachystat

anonym_017b0a
Dnes o 17:05

Mala som velmi podobnu situaciu. My sme vzdy ponukali, hostili, pripravovali a nie len Velku noc a este aj prespavacky (cize postel, ranajky...). Aj sme hodili poznamocku, ze co tak na buduce u nich. Ziadna konkretna reakcia, len sa to tak obrbralo.
Az som sa nastvala a stanovila podmienku, ze bud sa to bude najak striedat, alebo ja koncim so statusom pohostinstva. Momentalne su vztahy na bode mrazu, nekomunikujeme. Ale som rada, lebo sa ukazala NEkvalita toho vztahu.

motylik2559
Dnes o 17:08

@anonym_autor Ahoj autorka, fakt prepac co napisem, ale vy mate tak idiotsku rodinu🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️ Tak ty ratas kazde euro, hej? Ked ich je 11?! To je kazde euro? Hlavne, aby sa oni nazrali a ozrali ako prasce, nie? A svagrina co sa stara do tvojich okien? - uz mala plny zaludok, ked to povedala? Nabuduce by som jej povedala, ze ked sa jej nepacia, tak nech pride umyt, ze sa potesis🤷‍♀️😁 Vysrala by som sa im na tie bravcove hlavy aj ake chujoviny rozpravaju. Ked chcu prist, nech donesu kludne aj salat s mäsom, slane, sladke, ved to predpokladam za tie 4 hodiny hravo zmizne, ked dojdu hladní 🙄 Autorka nedaj sa, bud nieco druhy krat prinesu, alebo nech ostanu doma. To ako vazne ze je to nieco za nieco? Za to, ze vysibu tvoju malu chcu taku hostinu? A im to nie je ani trochu trapne, navyse taky nepomer? Ja ked som bola mala, tak otec vzdy vzal po rodine braska, ktory aj sibal, ale vzal aj mna, aby sme sa zahrali s bratrancami a sesternicami a ked dosli niekedy oni k nam (aj len tak mimo sibacky), tak vzdy nieco doniesli ako aj my im....No vysrala by som sa takejto rodine na hlavu, autorka, ved to je chore a uz zvlast, ked ani nerespektuju, ked si chora🤦‍♀️😐

anonym_f4821a
Dnes o 17:22

Uplne na mna z tohto prispevku dycha dedina 19.storocia🙄

lukbe
Dnes o 17:24
@anonym_93b7fb

@anonym_autor k vám chodia dcéru šibať aj ženy z celej rodiny, alebo sa prídu len dobre najesť ??

@anonym_93b7fb presne to, ak uz tak veľmi chcú dodržiavať tradície, mali by aj to, ze zeny v pondelok nechodia po návštevách.

januska12323
Dnes o 17:26

Budúci rok sa pekne krásne vyber s dcérou na výlet hneď ako odíde muž, doma nechaj telefón aj odkaz - ak si hladný máme plnú chladničku prídeme s x večer. Keď prídete uisti sa, že sú už preč a ani im nikomu nedvíhaj nech si myslia čo chcú. Najlepšie keby si nechala upratané ako v bežný deň veď žiadnu návštevu nečakáš.

autor
Dnes o 17:30
@lukbe

@anonym_93b7fb presne to, ak uz tak veľmi chcú dodržiavať tradície, mali by aj to, ze zeny v pondelok nechodia po návštevách.

@lukbe jasné že sa prídu len najesť, lebo nechcú chbať na akcií kde je celá rodina

anonym_cf43b7
Dnes o 17:32
@lukbe

@lukbe veru, ja nechodim s dcerami (v pondelok teda) a muz s detmi sa vsade zdrzi chvilku. Ked uz teda chcu byt tak tradicni, ale nie, oni sa chcu len zadarmo nazrat a ozrat, doslova 🙄

anonym_da8950
Dnes o 17:35

@anonym_autor že máš právo si zariadiť voľný deň podľa seba. Ja by som nebola doma od rana. Šibačov zvykneme čakať max do 11tej, potom odchádzame. 🤷‍♀️

mici88
Dnes o 17:59

@anonym_autor spravila by som to ,že na najbližšiu veľkú noc by som sa zobrala s rodinou preč na výlet a oni nech si riešia pohostenie inde. To čo je toto za prístup . A ten minulý rok? Nikomu by som neotvorila a hotovo . Muž čo na to povedal? Za neho je to ok? Mal on chystať potom a obskakovať hostí

kitycat
Dnes o 18:25
@anonym_autor

@dadanu5 ja som niečo také aj navrhla, ale oni to nechápu, tým že takéto akcie nemusia robiť nevedeia si zrátať čo to cca človeka vyjde peňazí... alebo nechcú. Takže ešte ma aj poohovárali že riešim každé euro. Ale nie je to len o tom, človek chce mať aj upratané, vyzdobené. A nepridáva mi na psychike ani to keď mi švagriná šplechne do očí že "aké máš ucápané to okno, ako keby si mala doma batoľa". Akože srandovala, zasmiala sa pri tom, ale človeka v takejto situácií naserie už hocičo.

@anonym_autor ale jasne ze vedia co kolko stoji a kolko je s tym prace. Ale preco by ony nieco chystali? Ved sama pises, ze sli na wellness. Ten je snad zadarmo? Oddychnute sa k tebe dojdu nechat obskocit aj s rodinami.

Tvoj muz je debil. Nechapem preco vsetkych ku vam taha. Ved nech navari a nakupi na buduci rok on. Nez vyrazia na sibacku, nech soravi udene, zemiakivy salatik. Nejake vianocky nech upecie ci nakupi, baranka nech poprasi cukrom a rozlieva si.
Vy sa s dcerou zdvihnite do toho wellness, predtym si doma oddychnete kym dojdu dali spoluziaci a vasi chlapci su prec. no a potom sa vratis z wellness a vycepuj, ze co vam nenechali a neupratali si po sebe.

anonym_e537d1
Dnes o 18:31

@anonym_autor budem asi za lakomca aj ja, ale...u nás to bolo vždy tak, že som mala jeden tanier veľkonočné jedlo, jeden koláče, muži, chlapci prišli, deti mali vajco, koláč, muži zakusli, dali si za pohárik a išli ďalej. Nikto sa k nám nechodil po šibačke najesť. To ich nikde nikto neponúkol? Tak prečo práve vám to vyčítajú?
A ešte neviem ako u vás, ale my v pondelok očakávame len mužský rod 😁 ženy nech si sedia doma a čakajú šibačov.

anonym_35548d
Dnes o 18:33

Najblizsiu Velku noc nebudte doma. Ked bude manzel pindat … ostane sam a svoju pripecenu rodinu nech si obskakuje sam. Dceru nauc, ze nezije v stredoveku a vasa „chaska“ sa chodi len „nazrat a napit“ a ona je im u prdele… len vy dospeli ich neviete upratat. Kazdy dovod je dobry vyjedat cudziu chladnicku a nechat sa obskakovat. Hlavne ked je to zadarmo … teda pol liter vody a nejaky korbac … a naje sa cela rodina.

michaela329
Dnes o 18:40

U nás sme boli dve dievčatá, sibalo a oblievalo sa fakt vo veľkom - ale teda nikto nikde nevysedaval 😳 Dali si po chlebíčku, vzali výslužku a išli... odkedy som vydatá, tak doma som nebola na sviatky, tento rok prvýkrát - kvôli synovej prvej sibacke. Inak by sme boli fuč - to radím aj vám, pobyt niekde mimo dom vám dokonca podľa mňa aj ušetrí peniaze.

anonym_b51c27
Dnes o 18:41

Keď som bola malá, stretávali sme sa takto celá rodina - bolo nás cez 20. ALE! každý rok u niekoho iného - mamka mala dve sestry, plus babka s dedkom - takže na každého vyšlo každý štvrtý rok. Zároveň každá rodina niečo doniesla, či koláč, či šalát,..... nie že sa gazdinka zbláznila od príprav. Bolo to pekné a rada by som to mala rovnako. Avšak brat žije sám, jedna švagriná je mimo Európu a druhá nechodí ani na narodeniny. Takže manžel vezme syna k jednej i druhej babke, ja som s dcérou doma a poobede ideme na výlet. U vás je chybou, že sa ťa nezastal ani manžel. Škoda. Budúci rok by som nechystala vôbec nič. Kúpači sa vždy môžu ponúknuť, veď niečo pripravené isto máš. Ale nie vyžierky na pol dňa.

prasiatko30
Dnes o 18:41

Myslim si, ze si zaviedla velmi peknu tradiciu a veru by som ju dodrziavala kazdy rok. Dokonca na buduci rok by som ponukla akurat cipsy a ostatky vianocnych saloniek 😂😂😂. Ani by ma nehlo pripravovat obcerstvenia pre 10-15 ludi len preto, ze mam doma dievca. Este by som si vymyslela ist radsej na babsku jazdu s dcerou a doma nech sa stretaju chlapi

anonym_5f33ab
Dnes o 18:52

@anonym_autor
- máš rodinu, čo ťa využíva;
- v dnešnej dobe počítať každé euro je žiaľ bežné, ale je to aj zodpovedné;
- neviem si predstaviť, že dcéra sa vyžíva v tom, že ju chlapci vyšibú, podostávajú sladkosti, najedia sa a ona trčí doma a ešte sa má aj tešiť;
- ďalší rok a nasledujúce by som neupratovala a nechystala nič, naopak, zbalila seba a dcéru a spravila si novú tradíciu - ženy proti debilným zvykom, páni v rodine očividne už svoje zvyky majú, tak nech si to užijú;
- na komentujúcich príbuzných by som sa vykašľala, z tvojho opisu sa mi zdajú všetci akýsi pripečení, takže nič, čo by si mala brať do úvahy;
- nedvíhaj im telefón, neodpovedaj, nech sa sťažujú trebárs na lampárni;
- drž sa a nedaj sa, zo zvykov a tradícií by všetci mali niečo mať, nie len nejaká časť rodiny, ale tá druhá, ktorá z toho nič nemá, má tie tradície udržiavať.

P. S. Ak by šibanie a rodinní príslušníci dcére predsa len chýbali, môže si to pripravovať sama. Neviem, koľko má rokov, ale prinajhoršom, keď vyrastie, môže pol týždňa upratovať, pol týždňa vypekať koláče a smažiť rezne, nkupovať sladkosti (aby potom dotyční povedali, že chcú peniaze a nie nejaké kindervajcia) a pozerať po ožratých chlapoch a nakoniec znovu po všetkých upratať.

anonym_0a4d1a
Dnes o 19:00

@anonym_autor nech si tu tradíciu založia u niekoho iného.
Niektorí práve kvôli tomuto chodia preč.

mila23
Dnes o 19:00

@anonym_autor kolko ma dcera rokov? tesi sa ked ju pridu vysibat ci jej to prekaza? alebo to prezije ako povinnu jazdu? lebo podla dcery by som sa z casti zariadila.....ak to nema rada - chodte dalsi rok spolu na vylet....ak ju sibacka tesi - dobre, ale kazdmeu by som dopredu dala vediet ze dostanu max kolaciky a cipsy. Ked sa im nepaci - nemusia chodit. nenechaj sa manipulovat a vyuzivat....naco pridu este aj zeny? a sprazdnimi rukami?

som_realistka
Dnes o 19:07

Mala si uz minuly rok tresnut do stola, pbrazne a mozno aj v skutocnoti. Aby niekto dosiel nadrzovku na navstevu ked vedia ze si chora,, a este mat drze reci. Rovno by som ich vyhodila. Ale naucis sa. Vekom, neboj sa.

zuzubb007
Dnes o 19:08

Nechápem čo nejdete na pobyt na dva dni, okašlala by som všetkých aj celú celku noc, je to tvoj problém, ako si zariadiš tak máš

sense
Dnes o 19:09

Urob to ešte zo dva roky tak a bude pokoj ako si navykli na bohaté hostenie, tak si aj odvyknu

ivicatolic
Dnes o 19:10

@anonym_autor zamknúť , zhasnúť a fertik.... ukončiť, len to všetci využívajú 👉

anonym_cf43b7
Dnes o 19:17
@prasiatko30

Myslim si, ze si zaviedla velmi peknu tradiciu a veru by som ju dodrziavala kazdy rok. Dokonca na buduci rok by som ponukla akurat cipsy a ostatky vianocnych saloniek 😂😂😂. Ani by ma nehlo pripravovat obcerstvenia pre 10-15 ludi len preto, ze mam doma dievca. Este by som si vymyslela ist radsej na babsku jazdu s dcerou a doma nech sa stretaju chlapi

@prasiatko30 ostatky vianocnych saloniek 🤣🤣🤣

123369
Dnes o 19:21

Všetko je to v tvojich rukách,ako sa v konečnom dôsledku k tomu postavis. Ale je mi ťa ľúto,nikto nemá pre teba pochopenie. ( Z rodiny)
Ja mám dve dcéry a tento rok som zahlásila, že odchádzame na výlet. Ráno o 10 už nás nebolo.
Ani neviem kto si čo o tom myslel a je mi to akosi jedno. Večer som napísala správu,aby sem zbytočne nešli, že ideme preč 🫣