Ako vnímate veľkých voľne pustených psov?
ako vnimate velkych psov velke mnozstvo pustene na volno, bez dosahu majitela, som jediny psickar, ktory ide z toho do vyvrtky? Co to vnimam tak v sirsom centre je to
Inak minule som zažila taký šok, bola som so všetkými deťmi a dvoma psami na prechádzke pri lese, zrazu sa k nám zozadu prirutil bernardín, zľakli sa aj moji psy, normálne sme ho nepočuli, zrazu za nami.. moja fenka ktorá inak so psami aj veľkými vždy vychádza a je socializovana (druhý pes bohužiaľ menej, lebo ho máme az od 3r, dovtedy bol v inej rodine a nebol socializovany, neviem ho to už naučiť) tak normálne začala hystercit, toho som sa zľakla aj ja, jednoducho taká šialená situácia, že sme sa všetci zľakli.. ten pes nám nič nechcel spravit ale fakt to bol šok.. najprv som ho odhanala ale potom som si všimla že je sám a keď sme sa všetci ukludnili, tak som ho hladkala a už ostal pri nás.. príbehol majiteľ, že mu usiel, tak ho konečne dobehol, skoro ho zrazilo auto. stáva sa, ja len že jednoducho v šoku nikdy nikto nevie ako sa zachovajú všetci zúčastnení a ako na to bude reagovať pes.. uvedomila som si aj svoju chybu že som sa zľakla zbytočne a keby to bol troška agresívny pes ktovie ako by reagoval a mala som šťastie že to bol kludas, len teda obrovský.. jednoducho psy by mali byť na voditkach aj ak majú tendenciu sa od majiteľa vzďaľovať.. mojich psov privolávam kumne vždy po 10m odomna a teda ak je niekto v okolí, idú na vodítko..
Pripnem sa, mňa z toho ide poraziť!!!
Mala som veľmi zlú skúsenosť ešte v meste (kde by som to najmenej čakala) môj vtedy 15r psík (nemecký špic) bol zakusnuty do krku keďže pes bol veľký zmeska vlčiak -labrador bez majiteľa nedokázala som ho uchrániť pred napadnutím nezabil ho ale škaredo zranil kvôli veku ho nemohli operovať ale zachránili mu život môj krik ho našťastie odohnal ale za dva mesiace môj psík dostal mozgovú príhodu.... Teraz žijem na dedine a som opatrná (kaser, krik , udred do slabiny palicov no nikdy malé plemeno dvíhať na ruky! Pes nesmie vidieť v očiach strach ale rešpekt.Ale nepomôžeme si nástrahy sú všade a mám pocit že v dnešnom svete byť treba ozbrojený nielen voči psom
Psov nevnímam nijak ale majiteľa mám za debil@,hlavne keď si nevie privolať psa. A je mi jedno či je to veľký či maly pes, lebo väčšinou sú prave maly agresívny jak hovado. Ja mám 30kiloveho ale mám ho na voditku stále. Jedine keď sme niekde mimo civilizácie kde nanho vidím, tam ho pustím na voľno. Ale nás je poriadne vycvičený a príde hneď na prvé privolanie. Ešte dodám že nášho už 2x napadol druhý pes, jeden bol maltezak a druhý pitbull
@aweramina nie nemám rada takých ľudí, ktorí bez hlavo púšťajú svoje psi voľno a ešte bez náhubku.
Minule som pozerala cez okno a po ulici sa prebehla svorka obrovských psov, hneď mi hlavou prebehlo, keby tak išiel syn alebo dcéra domov - ani nechcem pomyslieť.
V tom momente, som obom prečítala, čo v takom prípade a ako sa chovať.
Chcem sa opýtať na tú pozíciu, o ktorej píšeš - aká je to? Vďaka.
@jana_eyre_2 uziel majitelovi...bernardin...co ti poviem, nulove privolanie, ale majitel by sem urcite napisal, ze ved ho ma navolno lebo poslucha, KYM NEMAS 100 PERC PRIVOLANIE, NEMAS ZIADNE PRIVOLANIE
@diewcatqoo a ako sa treba spravat, ked k takemu niecomu dojde?
Zalezi kde ,ak je to niekde na luke medzi psickarmi,nevadia mi.Ak v meste kde su ludia ano,aj v restike a napr v obchodoch a nákupných centrach mi viacej vadia psy ako niekde na luke pustene medzi psickarmi.Hadam si kaudy svojho psa pusteného navolno vie spacifikovat v pripade potreby.Medzi psickarov chodia povatsine aj tak len psickari pustat psy.
Ale nakupne centra,obchody,parky tam kde pes nema co robit a vie vsetko obcurat mi vadia viacej.A nielen velke ale aj male,kabelkove .
ti co ste se napisali, ze mate psa na volno, dobre sa nad sebou zamyslite, ci ste psa odvolali VZDY ergo ci mate to 100 per privolanie (v zivote som stretla 2 ludi co ho mali)..Samozrejme tam neratam psychacov co psov mlatia alebo pouzivaju elektrinu...A odpovedzte si sami aky svet robite tym ostatnym...
My mame problem s malymi psami.
Sice su na na 90%?na voditku ( lebo su nevychovane a bez vycviku, sak naco ked staci ho dvihnut do luftu aj s voditkom alebo zobrat na ruky, ze?)
ale skacu do deti, utocia, stekaju trhaju sa z voditka, ked aj chcu pohladkat vyskakuju az na hlavu.... To je jedno ze nedociahnu, ale desia deti.
nase deti sa obe boja malych psov.... K velkym vzdy idu.
A teraz pohlad z druhej strany:
My mameme krizenca vlciaka s retrieverom chodi na 69% na volno. Ale to preto ze viem, ze nechodi k cudzim ludom ani psom, nema zaujem a je vycviceny, ked poviem zostan zastavi. A psickari sa stratavame ti isti na sidlisku, vsetci ho poznaju.
Medzi srnami a mackami je na vodzke.
Ked vsak ideme mefzi viac ludi najme kde su deti, tam si ho drzim pri sebe, pretoze sa ludia ani neopytaju ci ho mozu chytit, ani sa neobzru kde je majitel... Rovno hladkaju, odzadu za chvost chytaju.... Pridu aj ked caka sam priviazany v tieni pod stromom a ja som pri hojdacke.... Raz mu male cudzie dievcatko jednou rukou otvaralo papulu a druhou cpalo tycinky, to uz bol vrchol.... A jej mama stala pri nej.... Tak som im aspon povedala ze ked uz nie opatrnost tak slusnost kaze sa opytat, a ue jej mohol kludne ruku odkusnut keby chcel a ani by som im na to nic nepovedala 🤣
@aweramina a psychosov co nechaju zo zabavy usmrtit sliepku sukou tam tiez neratas?
@aweramina viem ho ovládať, ak ho trhnem tak vie koľká bije 😁 ľudí ak ho okriknem tak sa snaží nevšímať si, ale má pár "vyvolených " ktorých nemusí 😀
So psami ktoré pozná je v pohode len tí cudzí sa mu veľmi nepáčia 😁
A že som silná 🤣 mám 158cm kíl menej ako pes (on má niečo cez 70) , ľudia keď ma vidia asi nie sú nadšení že malé žieňa s takým psom ,ale vie že nesmie trhať na vodítku, od mala to bol uceny, ale aj kvôli tomu keď a ním chodím ja má poväčšine náhubok že ak by náhodou
@lsebinka ja vzdy upozornim,ze pozor moj pes skace rad,ale moj pes je velmi dobry a mierumilovnz,pusti ja zlodeja, ja by som si nekupila nikdy agresivneho psa.
Takze ludia tiez musia vediet akeho psa chc mat a ako ho vychovat.
A mne napr nevadi pes navolno,ked je kdesi medzi psami,psickarmi,kde nechodia ludia alebo deti,len psickari vyvencit svojho psa,tam mi neprejazaju psy vobecmci na vodzke alebo navolno,praveye to je to miesto kde si moze pes pobehat.
Ale vyslovene mi vadia psy tam a je jedno ci velke alebo male,kde nepatria..a to v obchodch, nakupnych centrach , parku,tam vobec a medzi ludmi jedine na voditku.
Ja som extrémne tolerantná, psíčkarka...a pes, ktorý je na voľno a inak, ako pribity k nohe majiteľa, je pre mňa veľký problém.
Pretože žiaden slušný psicjarvnevrxha na verejnom mieste voľbe pobehovať akéhokoľvek psa.
Riešila som problém s jednou chuderou, ktorá mala neustále na voľno ovčiaka, mestská polícia nič, štátna polícia jej dohovárala.
Potom jej agresívna cena napadla dvoch psov a majiteľ jedného z nich jej veľmi jednoznačne "vysvetlil" ako skončí oba aj jej pes, keď ho ešte raz bude mať na voľno.
Ja nie som fanúšik takýchto riešení, no toto už bol akože extrém.
Dokonca aj jej rodina je z nej už na prášky...
mam male deti vadi mi to, aj ked ide velky pes bez nahubku, zrovna sme sli s detmi a take bojove plemeno nam hned za zatkom zacalo vrcat na psa oproti…
Odkedy nemusia mať psy náhubky a bez vôdzky môžu voľne behať? Kto to zrušil ?
Áno, záleží na majiteľovi, či má vycvičeného psa, mal by ísť vedľa neho. Ak ho nemá na vôdzke a bez náhubku. Pokutu by som im dala. Cudzí pes "si zmyslí" a môže zaútočiť. Ak má človek strach, vydáva určitý pach, čo pes má signál- zaútočiť. Toto by si mali psíčkari uvedomiť.
Je mi ľúto veľkých psov, čo žijú v bytoch. Pes potrebuje výbeh
@vyrovnanaosoba nemôžete to nahrať, keď útočí a dať na políciu?
@tilly 1. Vodiť psa mimo chovného priestoru alebo zariadenia na chov môže iba osoba, ktorá je
fyzicky a psychicky spôsobilá a schopná ho ovládať v každej situácii, pričom je povinná
predchádzať tomu, aby pes útočil alebo iným spôsobom ohrozoval človeka alebo zvieratá a
zabraňovať vzniku škôd na majetku, prírode a životnom prostredí, ktoré by pes mohol spôsobiť.
2. V katastrálnom území mesta Trnava a v katastrálnom území Modranka je voľný pohyb psa
zakázaný na všetkých verejných a verejne prístupných priestranstvách, nachádzajúcich sa v
intraviláne (súvislo zastavané územie mesta vrátane vnútorných komunikácií, plôch zelene,
technickej a občianskej vybavenosti) mesta, okrem miest vyhradených na venčenie psov. Pes
musí byť vedený na vôdzke. Mapky a zoznam vyhradených miest na výbehy pre psov tvoria
prílohu č.1 a č. 2.
!!!
podľa článku 71 Ústavy Slovenskej republiky a podľa § 6 ods. 2 a § 11 ods.4 písm. g), zákona č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení v
znení neskorších predpisov a v zmysle príslušných ustanovení zákona č. 282/2002 Z. z., ktorým
sa upravujú niektoré podmienky držania psov v znení neskorších predpisov
@wolf_ suhlasim..
zial všetko co sa psikov tyka je len o zakazoch..ako nemôžu byt na retazi a tak... ale psickarom sa nepomaha s nicim ..ci uz parky, vybehy...
Mali sme labradorku, chodili sme s nou polnou cestou...milovala utekat vedla bicykla...zial k tej polnej ceste musela ist na voditku a to tahala ako besna (mojho muza na bicykli). Nahodou sme sa dozvedeli ze pes vobec nemoze tahat bicykel...ze za to mozme schytat pokutu....zda sa ze idealny pes je neexistujuci pes.
Znama isla rovnakou trasou so psom a polovnici ju drzo stopli a hovorili s nou jak so sprostou...este pochopím aj to ze ak je akurat polovne obdobie, da sa tato info komunikovat aj slušne

@aweramina tiež mám z toho nervy. A to sama mám veľkého psa -stredoazijata, čiže môj pes požerie všetkých ostatných, ale aj tak.
Moja skúsenosť- môj stredoazijat stále na vodítku vonku, nemá rád iných psov, cudzích ľudí, takže beriem často aj náhubok. Ale keď sa voľne pohybuje hocijaký pes(či malý či veľký ) a zdiaľky mi kričia berte si psa, dajte pozor 🙄 aby mi môjho nezozral a ten jeho "pes na voľno " ide provokovať môjho normálne by som dala majiteľovi toho psa rovno po papuli !! A hovoria on sa chce len hrať.. Ok ja to chápem ale môj pes to berie ako provokáciu prípadne cudzie psy=korisť
A toto sa mi stalo neraz. 😏
Nechápem rozmýšľanie týchto ľudí. Podľa mňa by pes na voľno mal byť pustený len na oplotenom pozemku.