icon

Ako vnímate veľkých voľne pustených psov?

aweramina
19. júl 2024

ako vnimate velkych psov velke mnozstvo pustene na volno, bez dosahu majitela, som jediny psickar, ktory ide z toho do vyvrtky? Co to vnimam tak v sirsom centre je to

aceris
23. júl 2024

@wolf_ presne. Na sSlovensku je len vsade zakaz. V Cechach som sa dostala so psom takmer vsade. Aj na hrad, len musel byt na voditku. Druha vec, ze mame viac sprostejsich ludi co porusuju nariadenia. Napriklad je zakaz vstupu na skolsky dvor ale oni tam aj tak idu. Neskutocne ma to vytaca, pretoze prave kvoli takym davaju stale nove a nove zakazy. A samozrejme nas vsetkych hadzu do jedneho vreca a aj my co dodrzujeme veci sme kvoli takym ludom zli psickari.

simca06022011
23. júl 2024

@aceris no a este k tomu dodam, ze potom vznikaju cirkusy napr. kovli "pes v auteee.. ueeee"... ked potrebuje majitel vyskocit z parkoviska na 5minut niekam a psa zobrat nemoze, tak co ma robit? :DDD (ako jasne, neobhajujem ludi co idu na pol hodinove nakupy a zavru auta na slnku aj s posadkou)...
Rovnaky vrieskac na parkovisku, by vrieskal, keby vedla neho kracal pes po obchode aelbo ho onuchal priviazany pred obchodom.

aweramina
autor
23. júl 2024

@simca06022011 naozaj tu pchas tvoje "pes v aute"? Predvcerom som volala hliadku na psa ktoreho majitel zavrel v tom teple a odisiel, necakala som ani minutu, dostal pokutu a hanbu na celu ulicu...este nieco?

simca06022011
23. júl 2024

@aweramina neprskaj na mna laskavo, preco moje "pes v aute"?:DDD vidim, niekomu som skocila na otlak :DD

aweramina
autor
23. júl 2024

@simca06022011 tvoje pes v aute loebo temu som nazvala "Ako vnímate veľkých psov, ktorí sú pustení na voľno?" Prvy rocnik ZS sme si uz plynule citali slova....

lenkalienka321
23. júl 2024

@aweramina ja to vnimam negatívne ako mama s malými deťmi. Veď keď sa taký obor ku nim rozbehne, tak z toho majú len zbytočne stresy a najstaršia si takto vypestovala strach zo psov. Teraz už v pohode, ale čo nás to stalo síl a energie, pričom dôvodom bol jeden neuviazany pes.

simca06022011
23. júl 2024

@aweramina ak si si vsimla, ja som ani nereagovala na tvoj prispevok ale inej prispievatelke, kde sa riesilo to, ze u nas pes na vela miest nemoze, a okrem toho nepisala som o MOJ pes v aute. Ale kludne si tu prskaj.. :D ano citat sme sa ucili... a niektori aj vieme.

aceris
23. júl 2024

@simca06022011 v tom pripade by som psa vybrala a priviazala radsej pred obchodom ako ho nechala v aute. Bezne nechavam psa pred obchodom ale vzdy ho dam bokom kadial nechodia moc ludia a na kratko...

ktochytavzite
23. júl 2024

@aceris ja zasa nechapem preco sa ludia vsade musia so psami trepat,tolko ten pes neostane sam kym si niekto nakupi?Ja zasa podporujem zákazy,hlavne zákazy do Tatier a nákupných centier,parkov,ihrísk,vsade tak kde pes nema co obcuravat trávniky.

aceris
23. júl 2024

@ktochytavzite napriklad ides s detmi aj psom na vylet do lesa. Cestou domov chces ist nieco kupit v obchode, lebo ides okolo vzdialenejsieho od tvojho domu a staci zaparkovat. U nas pri dome napriklad nemaju kopu roznych veci co v tom vzdialenejsom najdeme. Kolkokrat ides s detmi prec na vylet na cely den? To nie je dlho pre toho psa? Vynechas aj poobednu prechadzku a nechas ho chudaka az do podvecera cakat s mocakom na prasknutie?
Alebo ides niekam kde pes rozhodne neprekaza ale mas chut si dat kavu a ides okolo kaviarne, to si tam nesadnem lebo mam psa??
A ja napriklad denne idem poobede vyvencit psa s dvoma detmi a zistim ze mi chyba chleba to ho fakt nemozem zaparkovat na 5min pred obchodom ale niest ho domov koli takym ako ty? To by mi zabralo namiesto tych 5min aj 40min....uplne zbytocne.

aceris
23. júl 2024

@ktochytavzite a este otazka. Preco by pes nemohol ist do parku a do tatier?
A druha podotazka to ze polka mamiciek necha deti curat na ihrisku do travnika je v poriadku?? Maloktora sa unuva a bezi s dietatom za plot!

ktochytavzite
23. júl 2024

@aceris pretoze v Tatrach ohrozuje zvierata kt tam maju domov,minule som o tom počúvala,obmedzia psy do vyšších casti pretoze jednak tie chodníčky su užšie,jednak nie vsetci psickari po psoch upratujú a to najhlavnejšie plašia zver,kt napr ma potomkov a podobne.Ja si myslim ze naozaj psy ludia nemusia vsade trepat.

ktochytavzite
23. júl 2024

@aceris tie situacie co si napisala su aj pochopiteľne az na tu kaviareň,hold mam psa ,nabuduce bez psa.Mne prekáža pes v kaviarni napriklad.
My sme sa min po ceste sli najest do ostrá kde bol zakaz psov a sedeli sme na terase ,prisiel par so psom pes prve vyskocil na lavicu,potom ho dali dole ale aj tak,nemal zam co robit ked jednak zakaz a za druhe sa treoal na lavicu.Alebo na jarmokom,vela ludi ,jedlo hluk s medzi ten dav samozrejme psickari nesmú chybat lebo ved osa strasne zaujima jarmok,potom sa stretnu dva psy a uz je tam okrem hluku aj stekať.NOr to su situacie co naozaj si myslim ze nemusia tych psov vsade trepat.A suhlasim s tebou asi lepsie pes pred obchodom na voditku ako v aute,Le zasa tych 5’ v aute tiez psa nezabije.Toto ma netankuje vobec,nakolko ja psa mam len doma my s nim nechodime medzi ludi a do obchodov.
No ja mam nedávnu skusenost z ihriska kde pes obcural cudzie dieta! Majitelka akoze nic,mala som naozaj dost ,kebyze to urobi mojmu dietatu tak by som za seba nerucila.

wolf_
Autor odpoveď zmazal
tilly
23. júl 2024

@ktochytavzite chudák pes, pozná to len doma... potom sa vonku nevie správať.
My patríme presne k tým, čo sa trepú so psom všade. Náš pes pozná viac krajín, ako priemerný Slovák. Do reštaurácií, kam nemôžem ísť so psom, ani nejdem...
Pes chodí od troch mesiacov na lyžiarske, cyklistické preteky, je socializovany, vie sa správať. V kaviarni, reštaurácii si ľahne pod stôl, 90% ľudí ani nevie, že tam nejaký pes je... keďže je to pastiersky a nie poľovný pes, môžem ho kľudne pustiť aj v lese, on divé zvery ani nevníma, za to kozy, ovce za plotom hypnotizuje hodiny 🤣.
Ide o to, že keď máš psa vychovaneho a socializovaneho, je s ním menej problémov, ako s deťmi.

ktochytavzite
23. júl 2024

@tilly preco by mal byt chudak.ma dost podnetov aj pohybu,on nepotrebuje sediet kdesi pod stolom a nudiť sa tam,cakat na povel kym sa moze postaviť.
A moj pes počúva na slovo,cize vie sa spratať do koze.
A urcite tvoj oes ocení ze videl Taliansko😂

tilly
23. júl 2024

@ktochytavzite keď nikam nechodí. Pozná len svoje okolie... pes potrebuje aj nové podnety, pachy, socializaciu
Škoda, že si si z toho celého zobrala len tú kaviareň 🤷‍♀️

ktochytavzite
23. júl 2024

@tilly moj oes ma dost podnetov,kazdy den nove,ved kazdy den je iny,ja sa snim nepotrebujem vlacit po meste a kaviarňach ,naco?

tilly
23. júl 2024

@ktochytavzite zas len tie kaviarne... a keď si so psom na prechádzke a ideš okolo zmrzliny a máš chuť, tak si nesadneš ani na tú zmrzlinu? Berieš psa domov a vraciaš sa? Či pes pozná len dvor? Tak to má fakt super, každý deň iný 🙊

aceris
23. júl 2024

@ktochytavzite ak si stale doma, je to ok ked je pes s tebou. Ide hlavne o to, ze je to spolocenske zviera a ked je odkladane a same, trpi. Aj preto @tilly spomina tie nove podnety si myslim. A uplne suhlasim, ze daleko otravnejsie su deti v kaviarni ako ten pes, ktory spokojne lezi pri nohach pana a je ticho. My uz do kaviarni roky nechodime ale nie koli psovi, no kvoli tomu, ze starsi syn mi neobsedi ani 5minut. Radsej si vezmeme kavu so sebou a vypijeme za pochodu🫣

tilly
23. júl 2024

@aceris presne. Pes, ktorý je stále sám, je chudák, potrebuje spoločnosť, občas pohladkat

ktochytavzite
23. júl 2024

@tilly nechápeš ze so psom nechodim tam,kde nema?Nepozna len dvor ,radsej s nim idem do lesa ale o na bike,urcite to viacej ocení ako sedenie pod stolom a čakanie na povel vstan.
A samozrejme mu doprajem predovšetkým kontakt na luke medzi psami,my tu totižto mame minimalne 3 take miesta s velkou plochou kde chodia povatsine psickari,cize kazdy den novy pes,a ine pachy od zvierat.

tilly
23. júl 2024

@ktochytavzite a ty zas nechápeš, že to, že pes chodí do kaviarní, neznamená, že nechodí na lúku alebo do lesa, kúpať sa na jazerá a pod. 😉.
Má mať všetky podnety a socializaciu ako v lese, tak aj v nákupnom centre.

322sima123
23. júl 2024

@aweramina zle, velmi zle, vsetci takyto arogantni psickari by mali dostat mastne pokuty aby sa poucili

seepferdchen
23. júl 2024

@aweramina zle!!! Hlavne bez kosikov medzi malymi detmi, ktore maju vsetky dolezite organy na urovni psa. Hlava , krk… az mi je zle… dospeleho, ked hryzne pes do nohy tak sa z toho este ako tak dostane ale male dieta to schyta hned na tvar, krk brrr Majitel ma predvidat. Tiez sa nepojdem prechadzat medzi ludi/ psov s nabitou zbranou a nepoviem: nebojte sa, nic Vam neurobim, este sa nic take nestalo - v podstate by to bola adekvatna odpoved na ich nebojte sa on nic nespravi… ti psickari proste nechapu, cest vynimkam vacsinou profesionali, ze nemozu dat za psa ruku do ohna…

yoxinka
24. júl 2024

@wolf_
Súhlasím so všetkým, čo píšeš. Mňa ako decko napadol susedov doberman. Sused ich mal asi 5. Po tom incidente všetkých psov presunul mimo obec a venoval sa im tam. Ja som sa hrala na ulici, zrazu štekajúci pes rozbehnutý mojim smerom. Mala som asi 6 rokov, ja som sa tak zľakla, že som začala bežať a psovi viac nebolo treba. Vyšla som z toho bez nejakých vážnych zranení, sused priletel za ním, ospravedlňoval sa, že mu zdrhol, keď sa venoval ostatným štyrom. Ja trauma. Myslím, že kvôli tomu podvedome psov nemám rada a hlavne im neverím. Viem, že sú múdre, šikovné a zlaté (kamoška cvičí psov pre nevidiacich ľudí a sú to mega zlatíčka … ale niekde v podvedomí mi to ostalo. Deti mám naučené, že NIKDY za žiadných okolností nesmú siahnuť na psa bez toho, aby im to majiteľ dovolil. Sú naučené, že keď chcú pohladkať, musia sa opýtať človeka, či môžu. My máme aj v škôlke dvoch psov riaditeľky. Jeden deti nemá rád, je už starý, chce svoj kľud a ten nikdy nie je s deťmi. Keď ho tam má, je zavretý, nikdy ho k deťom nepustí. A deti vedia, že toho psa majú nechať na pokoji. Druhý je s deťmi v pohode, ten je pri nich často, deti sa s ním radi hrajú, ale vždy je pod kontrolou riaditeľky. Raz sa mi stalo, že som šla po ulici a zrazu vlčiak navoľno. Skoro som umrela. Keď ma ten pes zbadal, zastavil, otočil sa a niekam sa pozeral. Pozrela som sa kam sa pozerá a až vtedy som si všimla majiteľa. Stačilo, že mu majiteľ prstom ukázal a pes mu bol pri nohe. Prešli okolo mňa a keď som sa otočila, pes zase pobehoval hore dole. Tak toto ja považujem za ovládanie psa a taký nech si behá. Ale väčšinou stretávam navoľno veľké psy, ktoré sú tam so starými tetami a robia si totálne čo chcú, keby niečo, teta nemá žiadnu šancu nijako zakročiť.

milanemila
24. júl 2024

Na mojho rocneho syna sa minule rozbehla mala civava a on sa aj tesil a aj ledva este stal na nohach a proste na nu nejako nestastne padol, doteraz nechapem ze ten pes nepdbehol alebo co 🤦🏼‍♀️ Pani majitelka na mna zacala vrieskat, nech si strazim dieta a nepustam ho, lebo ublizil jej milankovi 😂 ja som ani nevedela, ci sa mam smiat alebo ju poslat doprdele. Som si na chvilu nebola ista, ci teda ja mam dat rocne dieta na sidliskovom chodniku na voditko, nech je jej pes v bezpeci pred tym mojim ozrutnym agresorom :D
Chcem tym povedat, ze normalny psickar sa sprava tolerantne k okoliu a berie do uvahy, ze sa pohybuju na ulici deti a aj ludia kt sa psov boja a preto ma svpjho psa na ociach a pod kontrolou. Ja rovnako nedovolim detom hladkat psa bez opytania sa majitela a aj ich ucim aby nesli ku psom zozadu, ale ak majitel dovoli isli z predu a nechali sa najprv onuchat a potom ho pohladkali.
Proste tak ako aj pri inych veciach v zivote, treba si vidiet dalej od nosa a byt vnimavy a tolerantny aj voci okoliu. To iste ako cyklisti vs. chodci vs. soferi, nekonecna tema 🤷🏼‍♀️

aweramina
autor
24. júl 2024

@milanemila pani sa nechovala ok, ale ak nemas psa tak ti vysvetlim ekonomicku cast, ktoru sme podstupili: mr chrbtice 1000 eur, operacia chrbtice 1000 eur, operacie kolien 700 eur jedno, mozno hystericila preto, lebo sa bala co ju zdravotne a ekonomicky caka ...len taka info..ale kedze sa na neho rozbehla civava, pani ti nemala co vytykat

aweramina
autor
24. júl 2024

@yoxinka je velka skoda, ze nepracujes na svojej traume, z tvojho opisu mas hlboku dusu a dobre srdce a psik by ti svojim napojenim vedel do zivota vela priniest

yoxinka
24. júl 2024

@aweramina
Vieš čo, ja mám tri deti a to mne aj mužovi úplne stačí 🤣🤣🤣. My aj veľa cestujeme, my by sme psíka museli vkuse niekam dávať.