icon

Ako správne prať a triediť bielizeň?

Včera o 17:37

Ako periete,moje pradlo nevyzera dobre,v satniku velakrat ma cudny puch,plesen doma nemame,vetram periem kaudy den.Avivaz nepouzivam.No ale robim chybu,biele pradlo vsetko miesam dokopy a davam na 69-90C uteraky,spodne pradlo,utierky,tricka no vsetko biele.Ciene davam na 40 a to tmave veci ,ponozky ale aj spodne ,tmave pradlo.Takze asi robim chybu- ako sortujete pradlo vy? Castokrat mam bielu vec sivu.

Strana
z2
doriiis
Včera o 17:39

Utierky a uteráky per zvlášť. Aj posteľné prádlo.
Ja periem zvlášť aj oblečenie a spodné pradlo

autor
Včera o 17:42
@doriiis

Utierky a uteráky per zvlášť. Aj posteľné prádlo.
Ja periem zvlášť aj oblečenie a spodné pradlo

@doriiis spodne pradlo peries s cim? Nedavas plnu oracku?Ja mam 9litrov.

anonym_2f3ce9
Včera o 17:43

Uteráky so spodným pradlom
Oblecenie zvlášť
A ja väčšinou na 60tke všetko
Biele tričká a pod samostatne

anonym_0066f0
Včera o 17:44

Oblečenie triedim na biele, bledé farebné, tmavé farebné a čierne (nemám problém naplniť takto práčku), oblečenie periem aj so spodným prádlom vo vrecúšku, riflové veci zvlášť, posteľné zvlásť, uteráky zvlášť, handry zvlášť... rôzne programy

doriiis
Včera o 17:45
@anonym_autor

@anonym_autor ... Spodné prádlo periem so spodným prádlom. 😁 Nohavičky, ponožky, podprsenky. Ja mám 7 kg práčku a nedávam plnu práčku. Periem ich zvlášť na parnom programe. Zvlášť biele a farebne

lukbe
Včera o 17:47
@anonym_autor

@anonym_autor ved pracka si vie sama navazit, resp. dat vody a cas, podľa váhy. Nemusíš tam napchat 9 kg. Zvyčajne triedim na tmavé, cierne, pridám sanytol, potom svetle, farebné, syntetické spolu. Posteľné plus uteráky spolu, biele zvlášť. Nikdy mi nic nesmrdí. Nebude to aj sušením? Ja susim na balkone, ale uz som naozaj to pradlo cítila, ak.niekto sušil len v byte.

rozculena

@anonym_autor vyčisti si práčku,od zatuchnutej práčky prádlo smrdí.
https://www.alza.sk/ako-vycistit-pracku

veselo_neveselo

Spodne pradlo periem s ponozkami, a trickami co zvladnu 40 - 60 teplotu.
Teplaky, mikiny spolu. Uteraky a postelne zvlast. Triedim aj umele a jemne materialy, tie idu tiez zvlast. Vlna zvlast.
Triedim svetle, tmave, farebne. Biele pradlo budes mat sedive, ak ho peries spolu s tmavym.
Na biele je fajn aj praci prasok na biele, ma v sebe rozjasnovac, tak bude krajsie. Na tmave potom prasok na tmave, udrzi farbu lepsie.
Pracku nepreplnat, aby sa mohlo to pradlo hybat ked sa tam toci.
Poriadne vysusit, neskladat pradlo ani ked je co len trosku vlhke, lebo zatuchne.
Do skrine vloz nieco na prevonanie. Tie moderne drevotriesky, ale aj stare masivne skrine, maju trochu puch, preto aj babky davali trochu levandule, alebo tuhe vonave mydlo na peknu vonu.

autor
Včera o 17:48
@lukbe

@anonym_autor ved pracka si vie sama navazit, resp. dat vody a cas, podľa váhy. Nemusíš tam napchat 9 kg. Zvyčajne triedim na tmavé, cierne, pridám sanytol, potom svetle, farebné, syntetické spolu. Posteľné plus uteráky spolu, biele zvlášť. Nikdy mi nic nesmrdí. Nebude to aj sušením? Ja susim na balkone, ale uz som naozaj to pradlo cítila, ak.niekto sušil len v byte.

@lukbe v lete na balkone,inak vnutri,vnutri to oradlo viacej smrdi na vesiaku,Ale susicku nemam.

veselo_neveselo
Včera o 17:49
@rozculena

@anonym_autor vyčisti si práčku,od zatuchnutej práčky prádlo smrdí.
https://www.alza.sk/ako-vycistit-pracku

@rozculena toto tiez. Prebehni pracku na vysoky program s nejakym cisticom, skontroluj sitko v odtoku a filtre, pozri poza tesnenia ci tam nemas usadeniny.

lukbe
Včera o 17:50
@anonym_autor

@lukbe v lete na balkone,inak vnutri,vnutri to oradlo viacej smrdi na vesiaku,Ale susicku nemam.

@anonym_autor ved vravím, je to aj sušením vnutri. Na vzduchu mu je najlepšie.

autor
Včera o 17:50
@veselo_neveselo

@rozculena toto tiez. Prebehni pracku na vysoky program s nejakym cisticom, skontroluj sitko v odtoku a filtre, pozri poza tesnenia ci tam nemas usadeniny.

@veselo_neveselo pracku cistim a je novsia.Periem aj na 90

katulienocka999
Včera o 17:51

@anonym_autor ja periem uteráky zvlášť, utierky zvlášť, posteľné zvlášť, biele oblecko sa snažím zvlášť a keď už miešam s veľkými svetlým a tmavé tiež zvlášť a potom farebné. Všetko okrem uterákov na 40tke...oblečenie sa snažím nazbierať co najviac aj utierky a tak púšťam. Poloprazdnu pracku sa snažím nemať

anonym_2f3ce9
Včera o 17:51

Niekedy gél robi zatuchnute

anonym_01125d
Včera o 17:52

Triedim prádlo. Biele zvlášť, tmavé tiež. Postelné prádlo zvlášť, uteráky zvlášť aj utierky zvlášť. Spodné prádlo tiež. Možno preto ti to "zapácha".
Ako písali i vyššie vyčisti práčku, aj bubon, aj odtok.
Pri utierkach dávam i jaso ..

anonym_c62c1a
Včera o 17:56

Svetle a biele davam naraz, je jedno ci je to spodne pradlo, tricko alebo ponozky, naraz ide aj farebne, samostatne tmave, vsetko na 40. Postelne a utierky na 60 zvlast. Uteraky a osusky mame mikrovlaknove, tie chodia do pracky s farebnym. Velmi spinave zo zahrady alebo z turistiky periem osobitne. Avivaz davam len na pulovre a svetre z cistej syntetiky, deky a zaclony. Na vsetko pouzivam formil gel. V lete susim na balkone, v zime na susiaku ale kazdy kus vesiam cez dve tycky aby vyschlo co najskor. Drobne veci sa susia na radiatoroch. Pracku cistim 4x rocne (ak nezabudnem)

anonym_04d766

Periem podla farby a materialu … biele s bielym … bavlnaky vestko dohromady v ariel prasku + Sil prasok na skvrny a zvysok v ariel gely. Kupujem v DE/AT alebo iba v Tescu jeden druh. Vsetko vonia uzasne aj par tyzdnov. Zasednute nemam nic … okrem par bielych ponoziek, ktore nemali stastie ujst z pracky. Vzdy davam tie colour catcher …. Mam vario pracku tak niekedy periem na 40 aj len 1,5kg … nastavim ako mi pasuje … je sice starsi rocnik ale stale perie perfektne

rozculena
@anonym_autor

@veselo_neveselo pracku cistim a je novsia.Periem aj na 90

@anonym_autor keď vyberieš prádlo z práčky,tak vonia alebo už vtedy smrdí?

rozculena
Včera o 17:57
@lukbe

@anonym_autor ved vravím, je to aj sušením vnutri. Na vzduchu mu je najlepšie.

@lukbe suším len vnútri a nesmrdí,vonia od neho celá izba

anonym_6eb05c
Včera o 17:59

@anonym_autor nepoužívaš nejaký eko-bio prací prostriedok?

euka210
Včera o 18:16

@anonym_autor ja mam len 5kg a...gate a biele oblecko Ba 40C, uteraky, utierky a postelne na 60C, na 40C zvlast tmave (cierne,modre, tmavozelene), sive (sive, zelene a mix), obcas vyjde cervene a oranzove, extra 40C rifle a nohavice, extra pracovne spinavsie z domu a manzelove monterky z prace. To je taky moj zaklad, min.6pracok za tyzden vyjde.
Moze byt, ze davas malo prasku ked smrdi. Ja avivaz len na postelne a uteraky a oblecko nijako nesmrdi.

lukbe
Včera o 18:16
@rozculena

@lukbe suším len vnútri a nesmrdí,vonia od neho celá izba

@rozculena ved ja sa nehadam, len píšem o svojich skúsenostiach. Stretla som sa s tým, ze sušia len v byte a páchne ako zatuchnuté.

anonym_b3377b
Včera o 18:19
@veselo_neveselo

Spodne pradlo periem s ponozkami, a trickami co zvladnu 40 - 60 teplotu.
Teplaky, mikiny spolu. Uteraky a postelne zvlast. Triedim aj umele a jemne materialy, tie idu tiez zvlast. Vlna zvlast.
Triedim svetle, tmave, farebne. Biele pradlo budes mat sedive, ak ho peries spolu s tmavym.
Na biele je fajn aj praci prasok na biele, ma v sebe rozjasnovac, tak bude krajsie. Na tmave potom prasok na tmave, udrzi farbu lepsie.
Pracku nepreplnat, aby sa mohlo to pradlo hybat ked sa tam toci.
Poriadne vysusit, neskladat pradlo ani ked je co len trosku vlhke, lebo zatuchne.
Do skrine vloz nieco na prevonanie. Tie moderne drevotriesky, ale aj stare masivne skrine, maju trochu puch, preto aj babky davali trochu levandule, alebo tuhe vonave mydlo na peknu vonu.

@veselo_neveselo spodné prádlo s ponožkami? 😨

anonym_b3377b
Včera o 18:22

autorka, skús pridať viac prášku. Keď je takto teplo sušíme prádlo vonka - krásne vonia za slnkom. V zime v mraze tiež len von. Sušičku využívame jedine v sychravom počasí a vôňa prádla je už iná.
Kvôli zafarbeniu prádla používam papieriky proti zafarbeniu.

anonym_067545
Včera o 18:23

@anonym_autor no ja dávam už všetko na 30 okrem obliečok, údajne to stačí. Uteráky, utierky periem samostatne. Začala som používať aviváž detskú, používam gél Lovela a susim jedine v sušičke okrem veci, ktoré sa nesmú. Odvtedy mi viac vonia prádlo, a je príjemne mäkké. Na uteráky a športové veci nedávam aviváž. Periem biele samotne, tmavé a farebné a ptm ak niečo treba šetrne tak len na jemné. Možno treba viac prášku/ gélu.

anonym_8489fe
Včera o 18:42

Uteraky, pyzama, obliecky a spodne pradlo spolu na 60
Tricka, ponozky, nohavice farebne spolu na 40
Kuchynske utierk samostatne na 60 aj ked bude prazda pracka
Vsetko davam dvojite plakanie

anonym_427141
Včera o 18:56

Do každého prania dávam trochu octu. Nie je ho cítiť na prádle. Periem zvlášť biele, čierne, uteráky, postelne. Ak periem mix, pridávam papierik proti zafarbeniu. Existujú aj papieriky na biele prádlo. Biele pred pranim namacam, aby pustili ponožky špinu. Často periem aj tenisky a šľapky, bývame v novej štvrti, kde nie je cesta a práši sa tu.

andrejka1974
Včera o 19:08

Ja perím všetko spolu na 60 stupňov a všetko je v pohode

anonym_3b84e2
Včera o 19:16

Ja periem svetle a tmave na 40, obliečky zvlasť a nikdy nesmrdí nič. Dávam dezinfekciu a čistím práčku

doux
Včera o 19:27

mne keď ostával v prádle puch, smrad a v práčke tiež, začala som používať ocot do každého prania. lejem aj 1/3 fľaše do prania. odvtedy ani raz. podotknem, že práčka má 9 rokov, smrdieť prádlo začalo po 2 rokoch. stačili mi 3 várky prádla a začala som ten ocot používať. smrad sa už nikdy neobjavil. mimochodom, periem podľa farby a všetko. a všetko mám pekné, žiadne zničené prádlo ani farby.

Strana
z2