Hrozí mi nebezpečenstvo z elektrickej zástrčky?
Prosim vas byvam sama so synom, som rozvedena zacala mi obcas skripat tak jemne akoby elektrika v takejto zasuvke neviem ci to ide z kabla fialoveho alebo zo zastrcky ale je to taky prasklavy zvuk traslavy ktory trvá len par sekund...neviete čo to moze byť? Zavolam asi hned aj elektrikara...ci nemoze ked odidem nejak zoskratovat mam napojenu k tomu ( ten bielg kabel je predlzovacka s 5timi dierami) a ten cierny je na internet. Fialovy hore je televizor neviete co hrozí prinajhorsom? Nie som typ čo takéto ovláda:(
Dakujem,
No 100% istotu tam nemáš určite, radšej by som si to dala skontrolovať. Nikdy nevieš, čo sa stane, keď tam práve nebudeš alebo keď budeš spať...Je to veľký risk.
Prinajhoršom hrozí ak tam iskrí že sa to začne prehrievať, zásuvka sa zapáli a vyhoríš.
Vytiahni všetko z nej a zapoj na inú zásuvku a keď pôjdeš z domu vypni istič ktorý je pre tú zásuvku.
Skoda, ze si nevyfotila zasuvku samotnú bez pripojených kablov a adaptéra. Podla foto usudzujem , ze vrch je asi opálený a neviem posúdiť. Treba vypnúť istic, dat dole kryt a hlavne dotiahnuť skrutky na zásuvke. Ak si mala v zásuvke spotrebič s vyššim výkonom , tak môžu byt uz kontakty na zásuvke prehriate a treba vymenit celu zasuvku. Pokial je krabicka hlboká (taka istá ako nad zásuvkou) , tak ti bude pasovať kazdy model ak je plitka, tak vyber je velmi obmedzený.
Zabudol som dodať. Hlavne treba pozriet ci v zásuvke je iba prívod , alebo aj vyvod. Pokial je iba prívod ( dva alebo tri vodiče ) , tak staci vsetko vytiahnuť zo zasuvky a nic sa nestane. Pokial je viac vodičov 4 alebo 6 , tak je napojená aj ina a tu hrozí riziko !!!!! Treba vypnúť istic a hlavne dotiahnuť skrutky a pripadne následne ju dat vymenit
Zabudol som dodať. Hlavne treba pozriet ci v zásuvke je iba prívod , alebo aj vyvod. Pokial je iba prívod ( dva alebo tri vodiče ) , tak staci vsetko vytiahnuť zo zasuvky a nic sa nestane. Pokial je viac vodičov 4 alebo 6 , tak je napojená aj ina a tu hrozí riziko !!!!! Treba vypnúť istic a hlavne dotiahnuť skrutky a pripadne následne ju dat vymenit
@frflos_nespokojny týmto všetkým si jej chcel povedať nech zavolá elektrikára 😂.
Skoda, ze si nevyfotila zasuvku samotnú bez pripojených kablov a adaptéra. Podla foto usudzujem , ze vrch je asi opálený a neviem posúdiť. Treba vypnúť istic, dat dole kryt a hlavne dotiahnuť skrutky na zásuvke. Ak si mala v zásuvke spotrebič s vyššim výkonom , tak môžu byt uz kontakty na zásuvke prehriate a treba vymenit celu zasuvku. Pokial je krabicka hlboká (taka istá ako nad zásuvkou) , tak ti bude pasovať kazdy model ak je plitka, tak vyber je velmi obmedzený.
@frflos_nespokojny plitka- y 😂
@frflos_nespokojny týmto všetkým si jej chcel povedať nech zavolá elektrikára 😂.
@anonym_c3bdd5 nic zložité. Ak je šikovná, tak to si vie sama skontrolovat
Na 99% je problem v tej zasuvke. Ten fialovy kabel to nebude. Zavolaj elektrikara cim skor, kludne aj nieco ako hodinovy manzel. Najskor to bude "iba" uvolneny kontakt na zasuvke. Ale ta zasuvka moze byt aj na odpis a mozno ju bude potrebne vymenit. Urcite to musi spravit niekto, kto vie co robi. Ak ju vies nepouzivat, tak do nej nic nezapajaj. Iskri ti v tom najskor uvolneny spoj. Bez zataze by nemalo hrozit nic. Inac na uvolnenie, mne takto davnejsie "iskrila" zasuvka a po rozobrati v nej bola mucha 😀 Taka ta velka "masiarka". Zasuvka bola OK, len v nej ta mucha bzucala.
A ano, ako pise frlflos, tak ak je "priechodza" - cize cez nu pokracuju kable k dalsej zasuvke, tak tu zataz a iskrenie moze "spustat" aj pouzitie tej dalsej zasuvky.
Inac aj ten fialovy kabel by sa mal dat "poludstit" na nejaku zasuvku.
Sama sa do toho urcite nepustaj. Nie je to nic zlozite, ale fakt musis vediet co robis.
Nám toto robilo q bol len povolený sroub v zásuvke. Elektrikár povedal ze môžem byt rada, že to nezačalo horieť
Na 99% je problem v tej zasuvke. Ten fialovy kabel to nebude. Zavolaj elektrikara cim skor, kludne aj nieco ako hodinovy manzel. Najskor to bude "iba" uvolneny kontakt na zasuvke. Ale ta zasuvka moze byt aj na odpis a mozno ju bude potrebne vymenit. Urcite to musi spravit niekto, kto vie co robi. Ak ju vies nepouzivat, tak do nej nic nezapajaj. Iskri ti v tom najskor uvolneny spoj. Bez zataze by nemalo hrozit nic. Inac na uvolnenie, mne takto davnejsie "iskrila" zasuvka a po rozobrati v nej bola mucha 😀 Taka ta velka "masiarka". Zasuvka bola OK, len v nej ta mucha bzucala.
A ano, ako pise frlflos, tak ak je "priechodza" - cize cez nu pokracuju kable k dalsej zasuvke, tak tu zataz a iskrenie moze "spustat" aj pouzitie tej dalsej zasuvky.
Inac aj ten fialovy kabel by sa mal dat "poludstit" na nejaku zasuvku.
Sama sa do toho urcite nepustaj. Nie je to nic zlozite, ale fakt musis vediet co robis.
@aalt ten fialový tipujem na ftp , alebo utp lán kabel na internet, ale aj koaxialny kabel to moze byt. Stocit do krabicky a staci namontovat vicko na KO 68, ale na skrutky
Mas to ohorete okolo ochranneho vodica(kovovy cudlik) . vybrat vsetko zo zasuvky a zavolat odbornika . mozes vyhoriet
Ak nechces vola elektrikara kvoli malej veci. 1.Vypnut poistky, rozobrat, dotiahnut sroby, pozriet, ci sa kable nedotykaju. 2.Mozno je na nej zapojenych privela spotrebicov. Treba ich rozlozit na viac zastrciek, 3.Dalsi napad je kupit novu zasuvku (vnutro co je v tej krabici, kde sa pripajaju kable zo steny a vymenit to za nove). Stoji to 2-3 eur. 4.Posledna moznost, ak mas dost inych zastrciek, tuto vysrobovat, odpojit droty, zaizolovat droty paskou a nepouzivat tu zastrcku vobec.
Zo steny idu tri droty. Svetlozeleny je nulak, hnedy/cierny/sivy je s elektrikou (faza). Modry uzatvara okruh. Kde je prud, zistis skusackou (smer Hornbach,...).
https://www.elmit.sk/blog/oznacovanie-zil-v-kab...
Ochranný vodič PE je vodič, ktorý slúži na ochranu pred úrazom elektrickým prúdom a musí byť vždy žlto–zelený.
Nulový vodič N je pracovný vodič, ktorý má vždy modrú farbu a používa sa na uzatvorenie obvodu – nesmie sa používať ako fáza.
Fázové vodiče L1, L2, L3 sú najčastejšie hnedá, čierna a sivá; dôležitá je ich konzistentnosť v celej inštalácii.
Sorry, ale vsetkym, ktory radia spravit si to sama a pisu navody ako, by som chcel odkazat, ze to fakt nie je dobry napad. Elektrika fakt nie je vec, ze skusim a nejak to spravim aby to fungovalo. Lebo je rozdiel funguje to a funguje to BEZPECNE! A pri elektrike to naozaj MUSI fungovat bezpecne a to bez toho aby tomu rozumela fakt neda.
Ta zasuvka vyzera byt uz "obhoreta", takze najskor ju musi vymenti a spravne zapojit, ak je priechodzia tak spravne zapojit aj ten prechod na dalsiu zasuvku.
Sorry, ale vsetkym, ktory radia spravit si to sama a pisu navody ako, by som chcel odkazat, ze to fakt nie je dobry napad. Elektrika fakt nie je vec, ze skusim a nejak to spravim aby to fungovalo. Lebo je rozdiel funguje to a funguje to BEZPECNE! A pri elektrike to naozaj MUSI fungovat bezpecne a to bez toho aby tomu rozumela fakt neda.
Ta zasuvka vyzera byt uz "obhoreta", takze najskor ju musi vymenti a spravne zapojit, ak je priechodzia tak spravne zapojit aj ten prechod na dalsiu zasuvku.
@aalt seriózne. Ja len pozerám 🫣🤣 odporúčať niekomu, kto otvorene píše, ze sa v tom nevyzna nech sa v tom sama srobovakom pospara je top 🫣
@aalt seriózne. Ja len pozerám 🫣🤣 odporúčať niekomu, kto otvorene píše, ze sa v tom nevyzna nech sa v tom sama srobovakom pospara je top 🫣
@anonym_7adbf9 ak ma suseda o ktorom vie (nie myslí si), ze sa v tom vyzná, ok budis.
V opačnom prípade, tá 100 moze zachrániť oveľa viac, potenciálne životy. Nieje to málo, ale je to jedna z nevyhnutnych investícií.
Btw ja tu vždy pri debatách ci si ma dotyčná spraviť kadernícky kurz alebo nehty odporúčam elektrikár, inštalatér. 🤣🤣🤣 jedny z remesiel kde bude vždy príjem 🤷🏽♀️
Keď píšeš, že Ti tam už praská k vyhoreniu je už len krôčik.
Zavolaj odborníka..nie hodinového manžela,suseda, kamaráta! ODBORNÍKA!
@anonym_7adbf9" povolené šrobky" v zastrčke v živote nepraskali,nepraskaju, praskať nebudú.
To ti kto takú kravinu nahovoril, že povolené šrobky praskajú?
@anonym_autor 100 % istotu nemá nikto, treba len eletrikára, povedať mu o čo sa jedná... mi sme raz prišli domov.. velký zápach, horela zastrčka, prišli sme včas.. pri prerabke za zistilo, že tam bolo mrte polystirenu otras práca

Ja ako neodbornik si myslim ze to moze max vyhodit poistky. Ale nenechavala by som to tak. Zavolajte radsej hned elektrikara. Aby nahodou nejaky poziar nevznikol. Upozornujem komentujucich ja nie som elektrikar.