Je umelé mlieko horšie od materského?
Ahoj, chcem pekne poprosit aby dojciace mamicky ktore sa vyznaju napisali v com vsetkom je materske mlieko lepsie od umeleho/umele horsie od materskeho... chcem druhe dieta dojcit (prve sa mi nepodarilo) tak by som chcela objektivne vediet rozdiel.... dakujem 🙂 🙂
joj zas tato tema..to nem dopadne dobre 😓🤔😣😥
@nikitavb Veď jasné, že nie je.
Zaujíma ma prečo nie tá zavinovačka? Okrem názoru, že umelo predlžuje spanok? Wtf?!
@akronop to je pravda 😂 Moja v noci v zavinovačke, cez deň rozvalená na gauči 😂
Lebo minule sa nejaka laktačná poradkyňa (jak ma irituje toto slovné spojenie) vyjadrila, že to umelo predlžuje detský spánok, tak som si na to spomenula, vytočilo ma to aj teraz 😂
@evittam " Nerob z fľaše, prosím, strašiaka - lebo to strašiak nie je - záleží len a len na dieťati" presne tak, a preto je podla mna lepsie sa snazit flasi vyhnut, pretoze co ak prave mojmu dietatu ta flasa uskodi? Cesta spat k dojceniu moze byt potom narocna a bolestiva. Obzvlast v prvych tyzdnoch a mesiacoch by som sa jej snazila co najviac vyhnut. Ak to nejde, dieta treba dokrmit, a neda sa inymi formami (cievka, lyzicka, poharik, striekacka), tak ok. Ale nemala by to byt prva volba.
@ammellia a prečo by to nemohla byt prva volba? Co je kojenie nejaka povinnost? Je to moznost...ide to ide, nejde to nejde.
Ja som si uzila s kojenim, odsavanim, roznymi psími kusmi s cievkou svoje...a never ever, za tie nervy to nestoji. Dalšie deti som uz vedela, ze kojit nechcem a dala som im hned Nutrilon. Spokojna cela rodina, deti najedene. No mozem sa vyprdnut sa na nejake striekačky a pohariky ked mam doma dalšie deti o ktore sa treba starat.
Mna by len zaujimalo ako moze taka flasa uskodi 🤔🤔🤔 kokos tak nie len z UM sa tu urobil dobre ze nie jed ale uz aj flasa je povazovana za pomaly najhorsiu zbran 😱😱😱😰😰😰😰
@sam2 fľaša môže uškodiť, keď ňou žena dokrmuje a zaroven sa snaží uškodiť...pije sa z nej inak ako z prsníka, jednoduchšie, preto dieťa môže sat menej a menej lebo vie, že aj tak dostane fľašu...no a čím menej dieťa saje, tým menej mlieka sa tvorí a konanie končí neúspechom lebo "mlieko skoncilo"...to nie je JPP, ale reálne skúsenosti žien z oboch termínovych diskusií, kde som bola...@evittam
snaží rozkojit...tam malo byť
@stratilikova vsak dobre, ale strasiaka robit z flase? Ach zeny..... kojenie ma byt prirodzena vec ale mam pocit, ze niekto to tu povysil na modlu... cievky, pohariky, chodenie hola po byte s dietatom na prsniku 24/7, druhe dieta odsunute na druhu kolaj, domacnost 0 bodov (vsak rodina a kamosky sa postaraju), muz 0 bodov (aby sa aj tu kamosky nepostarali), dopovanie sa liekom primarne urcenym na zaludok v konskych davkach a neviem co... lebo kojit sa MUSI?! Ja neviem zeny, ja som teda dost chapava a tolerantna, v podstate tieto veci neriesim, ale vam TOTO pride normalne???? Sorry, pre mna je toto prisilna kava... keby som bola prvorodicka, tak mam z kojenia strach jak hovado. A pritom to je jedna z najprirodzenejsich veci... ale co z nej urobili niektore zeny, normalne mi to hlava neberie 😱
@sardinka336
pre teba su tvoje dalsie deti dolezitejsie nez kojenie? no toto 😀

Takže aj ja by som rada prispela do tejte témy, kedže táto plus očkovanie je niečo nekonečné na čom sa nikto asi nezhodne.
Moj názor baby však MY sme štatistika - kolko z nás bolo kojených versus nekojených? Kolko z nás bolo na sunare? ako dlho nás mamy dojčili? Však to všetko viete.Ste tu vekovo 20plus čo známená, že ste dospelé a prežili dost dlhý život na to aby sme to vedeli porovnat. Napr. tie čo ste kojené neboli - máte zlý vztah s matkou?resp. nie ste na seba napojené? a tiež tie, ktoré kojené boli aký máte vztah? Vidíte nejaké rozdiely a hlavne v okolí? Však si vezmite len kamošky, sesternice hocikoho a urobte si štatistiku sami.Taktiež tie čo kojené neboli, určite tu také ste - aké máte IQ menšie väčšie?
Co neoklameme na prvom mieste je GENETIKA. Môžeme bábo ktoré bude mat predispozíciu, že niečo zdedí po predkoch rodičoch kojiť do blba ked aj tak genetika nepustí a bábo bude aj tak mat napr. slabšiu imunitu alebo napr. bude mat cukrovku - to som uviedla iba ako priklad.
Moja známa mala deti v 18 kojila dlho a deti choré maju 18,17 rokov a slabu imunitu. Takže nie je to iba o dojčení ale hlavne aký sme rod, čo mali naši predkovia a rodičia, po prípade nejaká náchylnost na niečo napr. alergie a pod.
Imunitu dietata treba budovat celý život - nie je to iba o kojení a nekojení. Ked to nejde tak to nejde a umelé mlieko je na to aby bolo ked nebude materské to je celé. A vyjadrenia, že budem kojit a dieta nebude choré nie sú 100%, podla čoho sa môžeme držat.
A ked nebudem kojit tak sa zrúti svet a budem zlá matka vôbec to tak neni. Za tým si stojím.A ospravedlnujem sa zakladatelke témy ak som písala trosku mimo temy.
@stratilikova jedla a pila som dost, psychicky celkom ok, davala som obcas z flase ked som niekam sla a cumel len na spanie.... vdaka za rady
Zeny, autorka sa pytala, ake chyby nema robit, aby mohla dojcit. Fakt je ten, ze cumel a flasa (a je jedno ci s um alebo mm) je castou pricinou strajku, ci zleho prisatia. Ja som tiez nezazila bonding, prve tri dni som dieta nemohla kojit (bolo dokrmovane cievkou po prste), ale nebudem preto tvrdit, ze bonding a samoprisatie je precenovana blbost.
Ak niekto nechce kojit vobec, alebo nechce kojit na poziadanie, tak nech to nerobi. Nebude o nic horsia matka, ani horsia zena, bude to jej rozhodnutie. Ale ak sa pyta, co treba spravit pre uspesne dojcenie, tak jej to napisem a moze si vybrat.
@sardinka336 ak nechces dojcit, je to samozrejme ina vec, ja respektujem slobodnu volbu matky, nech si kludne aj v nemocnici aj zastavi laktaciu hned. Ale bavime sa tu o tom, co spravit pre uspesne kojenie.
@sam2 prečítaj si všetky moje príspevky, snažila som sa poradiť triezvo, bez emócií, vecne, nie som LP ani kojofilka z mamily...nič z toho, o čom pises, som sama nikdy nerobila a ani to nikomu neradim....Ale ak niekto prvé dieťa nekojil a druhé chce kojit, tak áno, odporúčam nedavat fľašu...pretože som tu pod iným nickom fungovala roky rokúce a mám predstavu o tom, aké základné chyby ženy robia (stresuju sa, dávajú deťom fľašu s UM lebo "plačú od hladu", nejedia, nepiju,atď) a prečo po pár mesiacoch prichádzajú úplne zbytočne o MM
@majinka81 super napisane 🙂
mne povedal pediater v nemocnici, ze najdolezitejsie na imunitu je kolostrum.. kvalita materskeho mlieka vela zalezi ako sa matka stravuje, ci ma dostatok vitaminov a mineralov.. tie su do UM pridavane.. moj syn nebol od 2m. vobec kojeny a v 15m. prestal pit UM a ja nepoznam jedno dieta v jeho veku (4r) ci kojene alebo nekojene, co ma lepsiu imunitu ako on, on napr. tuto zimu nemal ani len soplik ci kasel a to je v kolektive.... ale tam sa odrazilo viac faktorov.. a teda citovo mame krasny vztah.. tam zas vela robi psychika matky, mozno ovplynena hormonmi, ze aky blizky vztach si vytvoria.. hlavne nech je pohoda a babatko najedene, netreba stresovat🙂
@stratilikova ono to nebolo vsetko konkretne myslene len na teba... skor to bol taky povzdych, ze kam sa az kojenie dostalo...
@sam2 áno, to chápem a viem, že to ide aj bez toho humbuku okolo....A to som sa snažila zakladatelke napísať - nerobiť z kojenia strasiaka ani modlu, lebo jedno aj druhé môže viesť k problémom
@ammellia Ja ti tvoj nazor neberiem. Ako som uz napisala moje deti mali z flase od 1.tyzdna caj,vodu a dojcila som. Aj cumel mali-na spanie-syn do 3,5mesiaca,dcerka do 8. Takze to su moje skusenosti. A to som nemusela nic citat-ani MK ani nic ine. Zariadila som sa sama podla seba.
@stratilikova Ani tebe tvoj nazor neberiem-ja mam vlastne skusenosti a nepotrebujem a ani sm nepotrebovala ohladne toho rady podobneho typu...
@sam2 👍👏 Asi tak nejak....Krasne si to napisala....,😉
@aranel16 ano, je ovela lepsie ... niektore vlastnosti sa uz vyrobcom podarilo napodnobnit a mnohe dalsie este neboli ani objavene. a je to aj ovela pohodlnejsie. umele mlieko je vsak dostatocne v pohode pre zdravy vyvoj babatka na to, aby si nemusela nervacit, cpat do seba off label lieky a trapit sa opakovanymi zapalmi a pod. Zaklad je stale prikladat. Prve dni je slabsi spustaci reflex, takze sa ti zda ze nic netecie aj ked tam mliecko je. Potom neskor ziadne casove schemy, dojcit treba na poziadanie, pit vela tekutin, dobre a vela papat, oddychovat. Mnozstvo mliecka sa vzdy prisposobi babatku, len to nejaky cas trva. Ked babo zacne pytat viac, den-dva treba vydrzat castejsie kojenie a potom sa spravi mlieka viac.
@ammellia čo spravit pre uspešne kojenie? Hlavne nečítat diskusie mamičiek a modreho konika....
@evittam ale zakladatelka potrebovala rady...prvé kojenie jej nešlo, tak sa chce vyvarovať chýb, ktoré urobila...je na tom niečo zlé?

@aranel16 neviem co popisali ostatne baby, ale len takto - materske je lepsie, lebo su v nom prirodzene probiotika a vzhladom na stravu matky je omnoho rozdielnejsie, chutami, konzistenciou, zlozenim... no a tu sa dostavame ku kamenu urazu - ak sa matka stravuje zle, tak mu aj kadeco moze chybat. Cez zelezo, d-ko, tuky, a vseobecne ho proste moze byt malo aj ked sa bude mamicka od rana do noci nalievat cajmi zo senovky a benediktu a zut kapsule more milk... o mamickach, co pri dojceni fajcia ci maju hormonalne nerovnovahy ci beru lieky a koja dalej ani radsej rozpravat nebudeme, to je uz proste na hranici s uplnou nezodpovednostou... Co sa tyka zdravia dietata do buducna, genetika je potvora, neoblbnes ju ani dojcenim do 6 rokov, proste chorlave dieta a jeho imunitny system bude musiet dozriet. Napriek tomu velke plus dojcenia - vzdy, vsade, aj ako ukludnovadlo... ja vam neviem, odkojenych 8 rokov a aj tak... mi UM neprijde ziadna katastrofa, obcas by mi to zachranilo posledny nerv, ked mliecka malo... prsia... tie sa menia v tehotenstve hormonalnymi zmenami a rastom prsnych zlaz, neoblbnes to nekojenim.. a inteligencia? No s toho je mi do smiechu a ze je to geneticky potencial hlavne a ono to mliekom 😂