icon

Nebudem môct kojiť. Ako to ovplyvní moje dieťa?

nikolakolenikova
23. dec 2013

Ahojte, nebudem moct kojit. Ako to ovplyvni moje dieta? Da sa kupit umele mlieko, ktore aspon do istej miery nahradi materske ? Bude moje dieta v niecom znevyhodnene ? Ake mate skusenosti?

nikoleta15
23. dec 2013

Ahoj.ja som starsiu dcerku kojila iba 3 mesiace.maleho sa mi podarilo kojit 14 mesiacov.musim napisat, ze v ich imunite bol dost velky rozdiel.mala bola po nastupe do skolky chora vyse roka takmer nonstop
Maly je ok,chory byva menej a ma to u neho lahsi priebeh. Kazdopadne sa to neskor rapidne zlepsilo a teraz je to tak 1:1.Tolko moja skusenost 🙂.

anjelicek26
23. dec 2013

@macamac -ja som dnes v total dobrej naladicke 😀 Kojim tretie dieta ale tych problemov, nervou, starosti, placu z oboch stran okolo toho....obcas sa pytam, ze preco som sa takto tyrala... toto je cele o tolerancii, neodsudzovani, akceptacii... ze to niekto robi inak... ale tu na konovi boli a budu len tabory za a proti, nic medzi tym 😝 Ako vravis, stara konickarka 😀 Do tem o mlieku, plienkach, prispevkoch, choditkach, piskotach, pribinakoch sa NEZAPAJAT 😀 😀 😀

macamac
23. dec 2013

@anjelicek26 😀 😀 tak veru 😀
a inak - teraz som pozrela, že ja som ešte staršia koníčkarka, ako ty 😀
vekom, ale aj registráciou 😀 😉
a myslím, že si vyčerpala všetky témy, kde sa nezapájať- ale ba, ešte si zabudla - očko/neočko 😀 😉

zuzkaanicka
23. dec 2013

@anjelicek26 presne tak, do takych tem sa netreba ani zapajat ... svoje deti som si odkojila, ale to neznamena, ze teraz budem nutit kojit druhych-to uz by som potom rovno mohla robit kojnu 😅

gabrielkaa
23. dec 2013

Ja som tiež "supermama" ako tu tak čítam 🙂. Kolija som 2,5 roka, a cici vyťahané vôbec nemám, ako to tu bolo písané a v noci som tiež nekojila, lebo malá vždy spala až do 6tej rána 🙂. Ale ja som kojiť mohla, takže sa tu nevystatujem. Ak niekto kojiť nemôže, tak práve pre tých sú tie umelé náhrady. Myslím, že je to v poriadku a netreba si nič vyčítať.

luciferkax
23. dec 2013

Ahoj. Prečo nesmieš dojčiť? Ak smiem vedieť..... 🙂 ak to nie je tajomstvo :D :D

Prídeš o krásny pocit, ale zas.... Na to sú umelé náhrady, hladkať, mojkať ho môžeš aj tak... ber to ako "super vec", že budete mať odzačiatku pevný režim.. a k tomu "zlému" :D
Moje prvé dieťa dojčené nebolo, za to je "anjel", no druhé dva a pol roka dojčené je "diabol", ktorého sa bojí ktokolvek postražiť :D :D

lauricka
23. dec 2013

@nikoleta15 hej, ale to nemusi byt sposobene kojenim. Su kojene deti furt chore a nekojene zdrave a opacne. Uplne kludne to moze byt i nahoda. Preto som spytujucej sa napisala, aby to neriesila, lebo sa to aj tak takto dopredu povedat neda. A ako pises Ty, s postupujucim vekom sa to meni a vplyva mnoho inych veci na zdravie.

jabadaba
23. dec 2013

@nikolakolenikova ...ovplyvni ho to do takej miery aku si budes pripustat. Kludne si mozes zacat nahovarat, ze bude menej inteligentne, ze vase vzajomne puto bude o nicom alebo bude obezne a podobne hefty, ktore sa omielaju dokolecka. Ked nebudes moct kojit tak nebudes moct. Ziaden armagedon nepride. Aj ked Ti ho tu aktivne dievcata isto rady vykreslia ako nevyhnutnu realitu! Uz sa tesim na prispevky....tu bude este veselo. 😀

lauricka
23. dec 2013

@macamac le k tej relaxacii na konovi.....sme zeny a zenske dokopy riesiace cokolvek nemoze ani inak byt, nez taketo, jednoducho, je nam to prirodzene, kon nikdy iny nebude 😉

macamac
23. dec 2013

@lauricka jasné 😉 🙂

martinamk
23. dec 2013

@nikolakolenikova tuto na konikovi to bude vzdy, boj medzi nedojciacimi a dojciacimi, ockujucimi a neockujucimi, biomatkami a nebiomatkami 🙂 kazda bude tvrdit ze ma monopol na pravdu a pritom sa pravdepodobne mylia obe strany....zial v dnesnej dobe ma pravdu ten kto ma viac penazi, preto treba stavit na zdravy sedliacky rozum.

Ked sa neda kojit tak sa prejde na UM, tolko deti na tom vyrastalo bez ujmy na zdravi, ja tiez. Mlieko je sice zaklad ale dalsi vyvoj a imunitku ovplyni vela dalsich faktorov ako strava, kolko sa dieta hyba, ci chodi casto von, ci sa otuzuje atd. Vela kojenych babatiek je naopak chorych pretoze vela maminiek si vobec nedava pozor na stravu a mozu dietatku este aj ublizit.
Takze pre klud tvojho svedomia 🙂 naozaj sa nemusis bat ze dietatku bude nieco chybat, pretoze ako maminka urcite urobis aj v buducnosti vsetko preto aby bolo babatko stastne, zdravucke a malo dostatok lasky 😉

albao
23. dec 2013

@nikolakolenikova daj dieťatku čo mu môžeš dať a netráp sa tým, čo nemôžeš dať. Tak budeš najlepšou maminkou, či s UM, či s kojením. 😉
Všetko ma svoje výhody a nevýhody - citové puto z kojenia sa dá ľahko nahradiť prikladaním dieťatka na holú pokožku, nasýtiť sa dá UM, ten nádherný očný kontakt pri kojení sa dá aj pri držaní fľašky a po zdravotnej stránke kojenie nie je všetko, len jeden aspekt zo stoviek ďalších.

aristka
23. dec 2013

@nikolakolenikova prosím ťa čo riešiš ,ak máš dôvod nekojiť ,dáš umelé mlieko a hotovo ,nie je čo riešiť ani výhody a ni nevýhody ,za ktoré ja považujem finančnú stránku najmä v prvých mesiacoch ,kedy malinké nepapá ešte inú stravu .....nemáš si čo vyčítať a malinké to v poho prežije bez ujmy .....iank radšej som ani nečítala čo ti tu píšu.... 😉

lenocka123
23. dec 2013

Ziadne nevyhody mat nebude neboj sa 🙂 bude presne taky isty ako ostatne deti 🙂, moj bol kojeny 2 mesiace, a dokonca ani chory absolutne nieje oproti inym detom. 🙂

zita19
23. dec 2013

@anjelicek26 priznavam sa k pouzitiu terminu supermatka.
Ano, je tu skupina zien, ktore sa same pasovali do polohy supermatiek. Z roznych dovodov. Spomeniem niektore:
- koja svoje deti do predskolskeho veku
- neznizia sa k tomu aby dali dietatu prikrm z chladnicky, mraznicka alebo nedajboze kupeny v obchode
- neockuju svoje deti
- zastavaju megaskorbicku liecbu
- zastavaju homeopaticku liecbu
- nekocikuju, ale nosia
- dieta s nimi spi v posteli a nie v postieke
a mnoho dalsich...
Kazda matka, ktora nejde podla ich pravidiel je stavana do pozicie menejhodnotnej matky.
Zakladatelka temy s najvacsou pravdepodobnostou nebude kojit zo zdravotnych dovodov. To, ze jej dieta vyrastie na UM ju uz teraz trapi, pod vplyvom nazorov tychto "supermatiek", ktoresi uz urcite precitala v mnohych diskusiach na MK. Chcela som ju podporit. Moj nazor je, ze kvalita matky sa nepocita od litrov materskeho mlieka, ktore poskytne svojmu babu. Kvalita matky sa rata z mnohych veci. Kojenie je jednou z nich, ale nie bezpodmienecne nutnou polozkou tejto matematiky.

jana5555
23. dec 2013

Neopvplyvni ho to nijak, bude take iste milovane, sikovne, krasne ako ostatne deti a v dnesnej dobe sa uz asi vsetky mlieka
,,snazia,, napodobnit materske mlieko, aspon teda beba a nutrilon, takze nic hrozneho sa na svete nestane, nemusite sa bat 🙂

zita19
23. dec 2013

@luciferkax mas v uvodnom prispevku napisane, ze doktori povedali... To nemas ani tolko taktu do toho nerypat?? Zakladatelka sa uz aj bez toho tym, ze nemoze kojit dost trapi a ty tu kladies otazky, ktore jej trapenie ste prehlbuju. Trosku empatie a taktu, poprosim.

maznacik007
23. dec 2013

dievcata sak to je jasna provokacia precitajtesi ine temy tykajuce sa tohto nicku

nikolakolenikova ahojte, mám 19 rokov a chcem si dať zmenšiť prsia. Momentálne moja veľkosť je F, nemajú tvar a už od detstva ich nenávidím. Obmedzujú ma v športe, v nákupoch oblečenia, vo všetkom. Po dlhom zvažovaní som sa rozhodla, že podstúpim operáciu a dám si ich zmenšiť. Našetrila som si peniaze, a som rozhodnutá. Avšak, prečítala som veľa diskusií, veľa stránok a viem, že najlepšie je ísť priamo na konzultáciu, ale mám ešte nejaké otázky.

1)potrebovala by som nejaké odporúčanie lekárov, kliník. Mestá, ktoré by som prijala sú Bratislava, Pezinok, Trnava, Nitra. Máte nejaké skúsenosti? odporúčania ?

2) Môžu mi ich lekári zmenšiť napríklad na béčka?

3)Ostanú mi jazvy doživotne, alebo sa časom dajú aj odstrániť alebo zmiznú ?

4)Deti chcem mať, ale ak mi zmenšia prsia je možnosť, že kojiť nebudem. Čo to znamená pre moje budúce dieťa? Dá sa nahradiť nejakým mliekom pre deti materské?

5) Ostane mi veľkosť a tvar už navždy alebo by mi mohli napríklad sa po pôrode zväčšiť a pod. ?

6) Dá sa tento zákrok absolvovať aj v lete? (napr. jún?)

za všetky odpovede, rady, odporúčania vám dakujem!

a dalsie si najdite same.... 😀 ale mlada baba evidentne netehotna a riesi ake bude mat prsia po porode a pod.. 😀

veronkarisko
23. dec 2013

Ja som tiez nekojila, pretože maly nedokáže sat, kedze ma razstep podnebia aj pery. Takze som si odsavala mlieko dennoc. Myslím, ze mame krasny vztah, chodi sa ku mne len tak postiskat, alebo pricupita a da mi slintavu bokanku 🙂 je šikovný a prefikany. Moje mlieko mal len cca 4 mesiace ale nebolo to dojcenie v pravom slova zmysle. Takze ak mliecko nie je tak nie je a ty dietatko hlavne lub, mojkaj a budete mat vztah ako z učebnice.... Urcite sa tym netráp 😉

zuzkaanicka
23. dec 2013

@maznacik007 no, prazdniny sa zacali, niektore dievcence sa nudia 😝

dodasofi
23. dec 2013

ahoj, moje dieťa nebolo vôbec kojene, nakoľko som mala veľmi ťažky pôrod a mlieko sa mi nevytvorilo, papkala nutrilon, pekne spinkala a priberala, je to bucľate, zdravé a až velmi pritúlne dieťa, ktoré ma teraz 5 rokov a robí mi velku radosť 🙂

monika15
23. dec 2013

@nikolakolenikova aboslutne nie !!!!!!!!!!!!!!!!!
ani o takych veciach nerozmyslaj... bodaj by ludia mali len tolko problemov v zviote ze nekojili......

luciferkax
23. dec 2013

@zita19 čože? nechápem?? toto je rýpanie? šibe ti? som sa normálne slušne spýtala aj na dôvod, ktorý doktori uviedli, nič menej, nič viac... nerýpem, slušne s pýtam..

zita19
23. dec 2013

@luciferkax no dobra. Mne by to nenapadlo sa pytat. Mne by to pripadalo netaktne, pytat sa neznameho cloveka na jeho zdravotne problemy.

kotatko1232
23. dec 2013

ja si myslim ze nutrilon sa najviac podoba materskemu mliecku 🙂

macamac
23. dec 2013

@maznacik007 😀 😀 😲
fakt
síce má uvedené v pase 4 príspevky...ale tém stihla založiť bohato 😲
@nikolakolenikova
kočka, čo? vysvetlíš? či?
som myslela, že nejaká tehulka píše 😖

veriiii
23. dec 2013

@zita19 tak, tak, suhlasim🙂

draciatko
23. dec 2013

pre fanaticky aj tie co ich odsudzuju...staci si precitat zlozenie materskeho mlieka a zlozenie umelej vyzivy...jedine co maju spolocne je farba aj ked kolostrum je trosku inej farby ani dokonca konzistencia nieje rovnaka lebo UM je prasok 😀 😀

luciferkax
24. dec 2013

@zita19 čo ja viem, mne to až tak čudné nepríde, šak je to forum, nepýtam as ho na ulici :D : D

nikolakolenikova
autor
24. dec 2013

Aka cista provokacia? Ja som nikdy nenapisala, ze som tehotna 🙂 som rozhodnuta pre zakrok zmensenia prs, a doktor mi povedal, ze potom uz nebudem kojit, chcela som vediet ako to v buducnosti ovplyvni moje dieta, a sem je najlepsie sa obratit, nakolko je tu vacsina z vas skusenych mamin 🙂