Sú deti na umelom mlieku viac chorlavejšie?
Su deti ktore boli na umelom mlieku od narodenia viac chorlavejsie a nachylnejsie na choroby? bola by som rada ak by pisali mamicky ktore odchovali babatka na UM ,ako je to s nimi teraz ked su uz starsie
moji boli od začiatku na UM a v roku 2010 sme dr navštívili iba na preventívnu prehliadku,. Ja aj moja najmladšia sestra sme boli na UM a nie sme chorlavé, za 8 rokov školy som ani raz nechýbala 😒 , ale stredná sestra bola kojená 1 apol roka, ma alergie, a je neustále chorá, podla mňa je to náhoda ale ani to nie je pravda že deti na UM su chorlavejšie, aspoň u nas to tak nebolo
podla mna to nie je problem. mam kamosku, ktora kojila 2 roky a su stale so synom chori! plus riesi ortopeda, alergie, astmu, logopeda a zubny strojcek. ja som kojila jedno dieta 2 mesiace a druhe 3. bolo to zle, nepomohla ani poradkyna dojcenia, neprisli sme na pricinu, preco sa nam s tym nedarilo ☹. teraz sa len snazim dobrou stravou podporovat imunitu a hlavne dodavat doplnky vyzivy. zaoberam sa cinskou medicinou a velmi si tym pomahame. este sme nebrali antibiotika!!! pravidelne deticky beru detske biokalcium a mame s tym dobru skusenost.
ja som Matka kojila len 6 tyzdnov, ale uz od porodnice som ho aj dokrmovala umelym mliekom, kedze sa nam nedarilo kojit uplne a zatial bol len raz na antibiotikach, aj to asi dva mesiace dozadu to bolo a nachytal to tak, ze kamoska mala choru malu a ked ju krmila jogurtom, tak supla aj nasmu Matkovi z tej istej lyzicky jogurt, ze nech ochutna, lebo sa lakomil.. nestihla som ju ani zadrzat, lebo som necakala, ze nieco take z nej vyjde.. som myslela, ze ma viac rozumu..
ja si nemyslim, ze deti kojene su zdravsie, nez deti na umelom mlieku
ja ti poviem takto,teraz je velmi preferovane kojenie,nazvala by som to doslova kojomaniou,ale ja o nejakych super ucinkoch materskeho mlieka nie som vobec presvedcena 😒 moj syn bol kojeny asi mesiac,teraz ma 14 rokov,v zivote nebol chory,nebral antibiotika a u doktorky bol len ked potreboval peciatku do letneho tabora....dcera tak isto nekojena,ma sice len 7 mesiacov,ale zatial uplne zdrava,priam ukazkove vysmiate babatko....nech si hovori kto co chce ja neverim,ze materske mlieko je take super najlepsie pre dieta ako to poniektori tvrdia,skor preferujem pri kojeni ten kontakt matka a dieta 😉
Ja som musela zacat prikrmovat v 3 tyzdnoch od 6tich mame iba UM.Zatial sme ani sople nemali nieto este viac.Aj pocas prerazavania zubkov sme boli bez teplot a vsetkych neduhov.Lekarka nas iba z poradni pozna.Kojenie nie je jediny faktor co ovplyvnuje imumitu dieta .
my sme od narodenia na UM a este sme nemali ATB.Soplik asi 2x
ahoj,
moje obe deti sú odchované na UM a nevidím rozdiel od tých, ktoré boli kojené. Prvá dcéra má 5 rokov, kojila som ju necelý mesiac s tým, že som musela aj prikrmovať, lebo som mala málo mlieka. Nikdy ešte nebola vážne chorá, nikdy jej nebrali krv. Väčšinou len nádchy a občas kašlíky. Ale je to skôr na genetike, nie na tom, aké mlieko dávaš od malička. Jednoducho ja ani manžel sme nebývali chorý. Ona je celá po manželovi a ten nebýval celý život chorý, takže chvalabohu a dúfam, že toto zdedila. Ale v mlieko to určite nie je.
Druhá dcéra má 16 mesiacov (bola ešte menej kojená), vážne chorá ešte tiež nebola a dúfam, že bude na tom ako prvá dcéra.
Ale pravdu povediac - až v škôlke zistíš, akú imunitu má Tvoje dieťaťko. Pretože dovtedy nemusí bývavať chorá, no tam môže byť každú chvíľu. Poznám dosť takých mamín, ktoré to zažili a tiež to nechápu.
Treba len pravidelne chodiť von, aj v zime a neprehrievať a jednoducho podporovať imunitu. Nemusia to byť lieky či vitamíny, stačí vetranie a jedenie a podobne.
Pripajam sa k väčšine. Prikrmujem od pôrodnice. Cca 2 mesiace som popri tom aj kojila, potom som prestala. Malá bola chorá len raz, ale to bola celá rodina okolo.
Dojčenie je určite krásne a prirodzené a prve mesiace som sa aj naplakala, ze nekojim. Potom som sa s tym zmierila a dnes vidim aj vyhody - krásne spinka od narodenia, ma super rezim, zaspava sama nie na prsniku, mohli sme s manzelom hocikedy odbehnúť a nechat malú u starkých, je viac samostatná, nie taká "ciciková" 😵 Toto mi dojčiace mamičky z mojho okolia aj závidia 😉 A určite nebýva viac choré ako kojené detičky klop-klop.
Ja myslím,že poradiť možem 😀 Mám dcéru,ktorá v auguste bude mať 5rokov a syna,ktorý teraz oslávil 1ročik 🙂 Dcéru som nekojila,nemala som z čoho.Bola na UM.Syna som kojila,bolo z čoho a veľmi som bola spokojná 😉 a teraz to viem perfektne porovnať! 😕 Keby som mala ešte daľšie deti,čo už neplánujeme (ale človek nikdy nevie 😀 ) určite by som IBA kojila! ☹ Dcéra nemá imunitu je tlstá má 30kg stále je chorá s vysokými teplotami.Príde do školky a za 2dni utekáme doktorke a je daľšie 2týždne doma.Teraz chodí do sanatória.Je to ako školka a majú tam bazén,inhalujú atď... Takže ak už nemá teplotu,šupneme ju do sanatória a tam inhalujú a to je zasa na týždeň zabere 😠 No proste od narodenia problémy 😠 😠 A syn? 😅 Má soplíky,lebo je zima.Ale klop-klop žiadne teploty okrem štepenia a zúbkov nemal je zatiaľ v poriadku a je chudučký 😀 má len 8kg 😅 .Može niekto povedať,že to nieje s čím porovnať no ja mám.Mám tetu,ktorá má 4mesačnú dcéru a nemože zo zdravotných dovodov kojiť a pije len UM a tiež je tučnučká až ide prasknúť 🙂 a tak isto mám sestranicu,ktorá má 4mesačného syna a tá ho kojiť mohla no nechcela 😠 tak malý pije UM a tiež je tučnučký a ide prasknúť.Má veľké problémy s kakaním a stále ho cievkujú,lebo nemožu prísť na mlieko,ktoré by mu sadlo 😔 .....Ja som len za kojenie!Ak sa kojiť nedá alebo nemože,tak mliečko sa dá po nete zohnať 😒 Trávila by som s dotyčnou voľné chvíle,aby som ju bližšie spoznala,no a kde je problém? 😅 A ešte myslím jedna najhlavnejšia vec Kojenie je zblíženie matky s dieťatom a to možem povedať,že je pravda! 😉
no, môj názor imunita nijako nesúvisí s kojením
my sme sa snažili strašne ale nešlo to (resp. vzdala som sa)
sme na UM od cca 2 týždňov a malý je zdravý ako buk (klop, klop)
zubky, očkovanie...všetko prebehlo bez akýchkoľvek problémov, žiadne koliky, chorý sme zatial vážne neboli, cez deň spí vonku v kočíku a chodíme aj na kurz plávania
ani váha dieťatka s tým nijako nesúvisí, sú to len fámy 🙂 ak by to bola pravda tak mám doma guličku (papá strááášne vela, od narodenia sme sa nijako nevedeli zmestiť do informačnej tabulky na balení Nutrilonu, stále bol tak 2-3 mesiace dopredu - t.z. ako 2-mesačný vypil množstvo odpoúčané pre 4-5 mesačné, a teraz vypije na jeden šup 300ml ako nič)
ale malý je tenký ako slížik, za všetko teda môže genetika a pohyb
ja by som to vôbec neriešila, ak je dieťatko štastné a zdravé...
a všetko má svoje plusy i mínusy
my sme napríklad nemali problém si niekam vyraziť🙂)) veď aj babka vie podať flašku
uspávanie bolo a aj je jednoduché žiadne scény že chce zaspávať pri prsníku, takže je to výsada tatina
a zbližovať sa dá aj maznaním a masírovaním
mám kamošku ktorá stále kojí a malý má rok a je stále chorý, má alergie, večne sú na gastro...pernamentne nevyspatá, malý sa dožaduje prsníka v noci každé 2-3 hodiny
my si ráno vstávame o 8-9🙂)))
no napriek týmto výhodam, pri druhom dieťatku budem rubiť všetko pre to aby som mohla dojčiť
my sme este ani jeden krat nic neuzivali, a iba raz nas trapili sopliky.....nic viac. ockovania sme tiez presli bez horucok a bolesti a zuby ani nevieme kedy idu von.....proste nic 😉
my sme boli na UM od narodenia. Do 2 rokov sme nemali ani soplik, nic. Ako 2-rocny bol prvy krat chory, mal anginu. 😉
Ahojky, moja dcérka bola dojcena necelé tri mesiace, nebývala chorá ani ked bola malá, ani teraz casto nebýva, len tak zbezne nadcha obcas, sopliky. Chlapec bol dojceny 4 tyzdne viac to neslo,, ma astmu, ale vazne chory byva len raz za rok. No a najmladsieho dojcim od narodenia a zdravy este nebol..........
Tak? Staci si vybrat.... Ja uz tomu tiez nejako neverim.
sestra dceru kojila asi 2 mesiace a potom bola na UM a vobec nebyvala chora a ani nebyva ma už 13 rokov 🙂 A mna mama kojila do 3 rokov a mala som ako dieta katastrofalnu imunitu doslova každe h.....o sa na mna nalepilo 😨 Teraz to je už dobre.Ale ja tomu neverim ,že deti kojene byvaju menej chore .
prvy syn nedojceny....do 2 rokov ani raz nebol chory.prve ATB dostal ako 2 rocny kvoli zapalu hlasiviek.druhe dieta nedojcene...ATB este nebral....samozrejme nemam zazracne deti....sople a kasle uz mali.jedine s cim mozem porovnavat,tak manzelove sestry dojcili obe do 15 mesiacov...deti su non stop na liekoch,ale nemyslim si,ze dojcenie-nedojcenie robi tak znacne velky rozdiel.....je omnoho viac faktorov,ktore mozu suvisiet s chorlavostou dietata....ani dojcene dieta nemusi dostavat najlepsie mlieko ak matka nema zdravu stravua,fajci a pije alkohol.
podla mna je to uplne jedno, vobec to nezalezi na mlieku, ja s bratom sme dojceny neboli vobec a kym ja som horko tazko dostala bezne detske choroby moj brat bol chory nonstop
pridavam sa-od narodenia sme na UM a zatial nebol chory,ani sopliky..kazdy den sme vonku,aj v -10st mrazoch,ked aj len na 0,5 hod,ale kazdy den.neviem ci to s tym suvisi,ale tiez zastavam nazor ze kojene deti neznamena ze su 100% zdrave,tiez poznam pripady plne kojenych deti snad aj do roka a maju alergie,astmu plus bezne choroby a podobne..takze rozdiel v UM a materskom mlieku nevidim..iba v tom ze ked poviem niekomu ze nekojim tak sa pozera na mna ako keby som bola z inej planety.. 😒 tak ale ked to neslo tak to neslo... ☹
Ozaj neviem, ale moja mala mala raz CRP 9, ako pol rocna a brala len vitaminy a stoptusin a teraz ked jej isli naraz stolicky, tak prvykrat soplila zo zubov. ATB nebrala, doteraz chora nebola vobec. Snad to nezakriknem.
Malucka nikdy nebola dojcena ani jeden den a este nebola chora-raz soplik
aj ja sa pripájam k babám nie s vlastnej skúsenosti ale so skúsenosti známej syna kojila a dcéru nemohla pretože malazápal,prsníka tak musela prejsť na UM a syn čo bol kojený bol podstatne viac chorý ako dcéra ktorá bola na UM tá bola chorá minimum 😉
par zien si urobilo z dojcenia ideologiu a teraz tyranizuju ostatne, ktore z hocijakeho dovodu nedojcia..dojcenie rozhoduje o zivote alebo smrti v krajinach tretieho sveta, kde ludia nemaju pristup k hygienicky nezavadnej vode a kedze na pripravu umeleho mlieka treba vodu...ktora obsahuje plno nebezpecnych bakterii a virusov, tak je jasne, preco WHO odporuca dojcenie.
Moj syn bol tiez na umelom mlieku od siestich tyzdnov a zatial nebol ani raz chory.
Kojila som 6 tyzdnom, potom zacala prikrmovat, od 3 mesiacov iba na UM a doteraz sme nemali antibiotika, ziadna alergia, ziadna choroba a to uz 4 mesiace sme v jaslickach. Podla mna to je o celkovej imunite tela, nie o umelom mlieku.
ja som sice svoje dieta neodchovala na UM, ale mozem ti napisat skusenost o generaciu skor 🙂 moja mamina ochovala aj mna, aj moju sestru na UM, kojila nas asi 2 mesiace, mozno ani to nie.
Moja sestra isla z choroby do choroby, horucky cez 40 stupnov, doktorka u nas bola ako doma, co jej musela od horucky pichat injekcie, lebo lieky nezaberali. Takto to trvalo do predskolskeho ockovania. Ked ju zaockovali, akoby utalo, prestala byvat chora. Iba mala stale nejake bakterie v moci. Potom niekedy ku koncu zakladky jej alergologicka zistila totalnu priepustnost sliznic na alergeny ako aj bakterie. Zacali ju liecit na alergiu a zmizli aj tie bakterie v moci.
No a ja uplny opak, nebyvala som chora, netrpim ziadnou alergiou, som byvaly darca krvi (skoncila som len kvoli porodu a naslednej starostlivosti o drobca).
TAkze urcite by som nekladla rovna sa medzi UM/kojenie a zarucena imunita. Kojenie moze pomoct imunite, ale nie je jej zarukou, tak ako UM nie je zarukou chorob a podobne.
Kamosky s podobne starymi detickami ako mam ja su toho prikladom, aj tie ktore kojili, maju deticky chore casto a kamoska, ktora mala malu na UM od par tyzdnov po porode, este chorobu u nej nezazila.
Mna mama dojcila len prvych 6 tyzdnov, aj to s dokrmovanim, mala malo mlieka. Potom som uz bola na sunare.
Imunitu som mala velmi dobru. Mna jedinu z triedy nemuseli preockovat. Na VS som marodovala 1 tyzden, v praci vobec nie (ani som necerpala dovolenku zo zdravotnych dovodov) a to mam 31 rokov
nemyslim si, ze imunita je dobra len u kojenych deti. mam kamosku, ktora do roka kojila a maly jej isiel z choroby do choroby... je to velmi individualne
Podla mna takto otazka nestoji. Nemyslim si, ze dojcenie ovplyvnuje chorlavost dietata, ale ma vplyv na priebeh choroby. Kojene dieta zvladne chorobu lahsie ako by ju zvladlo keby bolo na umelom mlieku. Ale ak chces serioznu odpoved na tvoju otazku, nepytaj sa takto na fore, precitaj si odborne clanky alebo sa porad s niekym, komu doverujes.
Mrzi ma, ze niektore z vas podporu dojcenia beru ako maniu alebo dokonca tyraniu - ked vidim kolko zien nekoji a pri tom moze, povazujem za dolezite zdoraznovanie, ze materske mlieko je pre dieta idealna strava. Mamicky by si nemali stavat otazku kojit ci nekojit, UM ma byt nahrada kojenia len v pripadoch ked kojit nie je mozne a robit vsetko pre to aby kojit mohli. Bohuzial casto prave z nedostatku informacii a podpory dojcenie zbytocne ukoncia, lebo vsak takmer kazda zena ma alebo mala s dojcenim problemy.
je to asi individulne, starsia dcerka kojena nebola, nepodarilo sa nam od zaciatku, bolo mi to luto, ale stalo sa...chora nebyvala, a ked tak sme to zvladali myslim velmi fajn...akurat zacala v sept chodit do skolky...samozrejme sa na nu uz vselico "nalepilo" ale opat to zvlada dobre....syncek bol naopak kojeny 13m od babenka bol chorlavy, ockovania, sopliky a vobec vsetko znasa ovela tazsie ako ona...nemyslim, ze je to kojenim, ci nekojenim....je to vec imunity a osobnosti 😉
moja mala bola ciastocne kojena do 4 mesiaca a od zaciatku dokrmovana aj bebou a doteraz este nebola ani raz chora. a kojene deti v jej veku co poznam tak uz mali aj ATB niekolkokrat 😒 takze podla mna to nie je o mlieku, ale o celkovom zivotnom style rodicov to znamena chodit casto von aj ked nie je najkrajsie pocasie, zbytocne dieta nebabusit a ked nieco chyti do ruky netreba hned vytahovat dezinfekciu 😀 😀 podla mna si takto postupne buduje imunitu a potom ju uz len tak nieco neskoli 😎
môjho synceka som dojcila do 3 mesiacov, potom sme presli na UM, od jednora roka mu davam cisto kravske mlieko....musim "poklopat", zatial sme neboli vôbec chory, ani nadcha, proste nic....sme zatial zdravi ako rybky.. 🙂

zdravim, my sme na umelom mlieku od 17.tyzdna doteraz, zeby bol nejaky rozdiel oproti ostatnym detom co sa chorob tyka, nevidim ziaden, hlavne ze mala je zdravucka a pekne pribera, papame od tretieho mesiaca denne probiotika.