Sú deti na umelom mlieku viac chorlavejšie?
Su deti ktore boli na umelom mlieku od narodenia viac chorlavejsie a nachylnejsie na choroby? bola by som rada ak by pisali mamicky ktore odchovali babatka na UM ,ako je to s nimi teraz ked su uz starsie
Ja sice mam malinku dcerku ale moja kamaratka ktora ma 7 rocneho syna ma s nim problemy skoro kazde 2 mesiace je chory zvycajne ma: zapal pluc a zapal priedusiek.
ja mám 2 detičky, syn kojený 2 roky a dcérka 1 rok a 2 meiace, syn ako maly do 1 roka mal 1 krát antibiotiká, ale tie mu dala iná pani dokrorka nie naša, potom mal antibiotiká až ked nastúpil do MŠ 1 krát a má teraz 6 rokov, naozaj chorý nebýva, a dcérka 3 ročná antibiotiká asi 3 krát, tak jednoznačne kojiť. ale aj ked velmi záleži akú mate pani doktorku, niektoré deti len zakašlú a už im písu antibiotiká potom deti nemajú žiadnu iminitu, jasné že ked treba tak treba ale...žiadne alergie ani ekzémy ,aj ked ja som alergička, s ekzémami.
ja mam dve deti,obe boli kojene dva tyzdne,a niesu chorlave,praveze to nechapu mnohe moje kamaratky ktore vytrvalo koja,a koja,a vkuse maju deti chore,neviem cim to je ,ale viem ze umele mlieko hoci sa nevyrovna maters.ml.,musi mat predsa urcity stupen kvality,aby sme ho mohli davat od narodenia.....starsi syn ked nastupil v septembri 2009 do skolky,tak kazdy mi vravel,len pockaj aky bude chorlavy a prvykrat bol vypisany az v marci buduci rok
ja som malu kojila tri roky a tri mesiace a veruze chorob sme si uzili dost. sice nic vazne len sopliky ale to skoro vkuse :( a teraz ako chodi do skolky je kazdy druhy tyzden doma :(
mojej sesternice syn bol kojeny 8 mesiacov, z toho 7 bol chory v kuse
bud usi bud teplota bud sople, v kuse.............
teraz ma rok a pol a este stale je taky chorlavy...
takze podla mna to neni pravda.....
kazde dieta je ine 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂
syn bol na Nutrilone od narodenia a chory bol do 3 rokov len raz. ako nastupil do skolky, tak prvu rok bol chory casto. druhy syn je tiez od narodenia na Nutrilone, chory byva castejsie, ale to preto, lebo starsi zo skolky donesie bacily. nieje to pravda, ze deti na UM su chorlavejsie.
Blazenka, mozem Ti povedat, ze nas prvorodeny, kojeny len mesiac aj to nie na plno je tip top zdrave dieta. My nepozname co je to chore dietatko, nemaval ani len novorodenecke koliky, len zo dva razy ked mal asi desat dni. Spaval fantasticky od zaciatku. A mentalne je popredu oproti rovesnikom, cize tu neplati ani to, ze kojene su inteligentnejsie. Vztah mame skvely, ziadne nenadviazanie puta sa nekonalo. Uvidime ako to bude pri druhom, kolko nam vydrzi kojenie, ak nie no dramu opat robit nebudeme. 😉
Prva bola kojena 15 mesiacov, prvykrat chora v 13.mesiacoch.
Druha je stale kojena (ma 9,5 mesiaca), uz bola chora 5 krat 😒 vzdy sa nabrala od starsej, nastastie su to vacsinou len sople.
Myslim ze nezalezi na mlieku, skor na kolektive okolo a prilezitosti sa nakazit.
to ste ma potesili, ja mam malu tiez na UM, kojim len rano, cez den si odsavam, aby som horko tazko na vecer mala aspon 100ml na dokrm. tiez mam pocit, ze okolo kojenia je rozputany taky fanatizmus, ze my co nemozme kojit sa asi mame rovno hodit pod vlak, a dieta odovzdat socialke. ja osobne som bola kojena 3 dni a doteraz som brala antibiotika 3x a to mam 30rokov. nijaku psychicku ujmu nemam a s mamou mam super vztah 🙂
Je to mýtus. Prvé dieťa - kojené do roka, zdravé ako repa, chorá býva málokedy. Druhé dieťa - od začiatku na UM, od 4. mesiaca výlučne na UM - doteraz nebol chorý /má 10mes/, včera prvýkrát prechladnutie, dnes už behá zdravý ako rybička. To, či dieťa býva často choré závisí od toľko ďalších rôznych faktorov, že takto to zvaliť výlučne len na UM je hlúposť. Samozrejme, pre dieťa je najlepšie a najzdravšie mliečko jeho mamičky 🙂
...kazdy si to otoci tak, ako sa mu to hodi...
u nas je to tak, maly bol kojeny kratucko, kojit som chcela, ale nedalo sa...a chory doteraz vaznejsie nebol ( klop klop), neratam par krat sopel, ale vsetko bez ATB...takze akoby chory nebol 🙂
Nasu druhu dcerku som "kojila" iba 6 tt. Aj to odstrekovanim a pod. a popri tom mala aj UM - Nutrolin HA. Teraz ma 3 rociky a zacala chodit do skolky. pred skolkou nebyvala vobec casto chora.Teraz je ta nadcha uz castejsie, ale to je zasa kolektivom deti, ze sa tam stretne aj s bacilami.Tym sa zasa buduje jej imunita a kazde dieta co ide do skolky si tym musi v podstate prejst. nemam vsak pocit, ze to ze musela byt na UM by sposobilo to, ze bola viac a castejsie chora. Viem ze materske mlieko je najlepsie, no ale ked sa nedalo, nedalo sa 😢 . Sme tu aj na UM.
Ahoj moja prvá dcéra bola vylucne dojcená. Do pol roka uplne a potom s prikrmami zeleninky, ovocia a mäska. Od narodenia sme sa trapili so silnym atopickym ekzemom, zapalmi usiek, ociek a roznymi virozami. Skolka bola pre nas doslova peklo lebo mala bola stale chora. Dodnes sme stalymi navstevnikmi koznej klinky v BA 😒 Maly ma teraz dva mesiace a tyzden. Plne dojceny nebol vobec. Od narodenia sme museli prikrmovat lebo mliecka proste nebolo aj ked som sa snazila. Uz asi tri tyzdne sme na UM uplne. Doteraz vsak maly nemal ani soplik ani zapal usiek, co v jeho veku jeho sestra mala uz niekolkokrat. Aj pokozka je bez dermatitidy ci ekzemu. Takze podla mna imunita s MM a UM vobec nesuvisi. Ak ma dieta predispoziciu napriklad na alergiu- co dcera ma- MM to nezachrani.
Podla mna sa to neda tato porovnavat. Muselo by sa porovnat to iste dieta, rovnaka geneticka vybava, rovnake podmienky, a bolo by raz kojene a raz nekojene, ci by bol rozdiel.
Mozno dieta, ktore je chorlave ako kojene, keby bolo na UM, bolo by este chorlavejsie, ktovie. Je to nemozne zistit...
ja si myslím že nie sú zdravšie deti,čo sú kojené.možno sú viac odolnejšie voči alergiám
Ja som dcerku odchovala na UM je menej chorlava ako syn ktoreho som poctivo kojila 😉
moje kojene dieta bolo chorlavejsie, ako nekojene. Misku som kojila mesiac a fakt s nou problem nebol, Maxim bol kojeny 13 mesiacov a v 4.mesiaci prvé ATB, neskor tazka anemia a nasledna hospitalizacia 😝 .
Matka ma kojila 2 týždne. Potom UM. Ako dieťa som bola zdravá ako rybička. Od puberty sa somnou vlečie nádcha, chrípka, zápaly furt dookola už celých 20 rokov. 🙄
(Ja som kojila dcerku 2,5 r. a zatial klop klop je zdravučká....aj ked čas ešte môže ukázať a zvlášť pri nástupe do školky,školy)
Inak súhlasím so zuzanamv 😉
odpoved na otazku: je to mytus. Z vlastnej skusenosti. Len niektori lekari, sestry atd. potrebuju "sikanovat" mamicky a dat im pocitit nadvladu, tak im to neustale prizvukuju...Je uplne jedno, ci je dieta dojcene alebo nie....Vlastne - ak to mam rozobrat do detailu, nie je to jedno - do UM mozno dat dake vyrobne "svinstvo", na ktore sa pride, ked uz je neskoro, pri materskom mlieku sa to stat nemoze....Ale ako take zdravie deti by som do toho neplietla.
ja mam dve baby, starsiu som kojila ani nie 3 mesiace a je zdrava, nadchu ma dva krat do roka, a raz mala zapal priedusiek, mladsiu som kojila rok a je zdrava tak isto ako jej sestra, mala tiez zapal priedusiek . antibiotika jedli iba raz, obidve naraz ked mali tie priedusky chore. ☹
naposledy boli chore v lete, kazde dieta je ine , nezalezi podla mna od ako dlho su kojene. 😉
ja by som toto tiez netrvdila... moja mala nebola nikdy plne dojcena, teda dojcena a prikrmovana bola do 3,5 mesiaca, odvtedy je iba na UM. Neboli sme zatial za 16 mesiacov vobec chori, ak neratam nejake sopliky a hnacky zo zubkov...
Je to veru mytus, na vyvin imunity a celkoveho zdravia vplyva milion inych faktorov, nielen kojenie, takze ziadne pausalne - kojene deti su zdravsie neplati... niektore maju rodicov alergikov, astmatikov, maju doma skolkarskych surodencov, co stale domov vlacia choroby, ako to chces pausalne porovnavat? Su maminy, co su s detmi doma, a take, co su od pol roka v jasliach, v kontakte s bacilami.. takisto rozdiel.
Dcerka bola kojena 2,5 roka a chora bola prvy raz v 5 rokoch - prechladnuta bez liekov, prvy raz teplota. Inak ked na nu nieco lezie, staci "skludnit", dat caj, C-ko a o dva dni nevieme, ze nieco bolo. Maly bol kojeny do roka, mal uz anginu a aj antibiotika na to a este dva krat chytene hrdielko - uz bez antibiotik, zvladol to sam. Ma 20 mesiacov a neprijde mi "chorlavy" kvoli tomu. Moze byt aj horsie ;) A vraj chalani su vseobecne chorlavejsi ked su maly - ale to bude zasa taka vec, co raz plati, druhy raz nie, ze ano 😀
zevraj je to tak, pise o tom aj Bukovsky v knihe Navod na prezitie pre bejby 😉
vobec by som to netvrdila, z mojho okolia praveze poznam kojene deti, ktore boli chorlavejsie ako tie, ktore boli na UM ... nie je to podla mna o tom, z coho je zivene,ale zalezi na celkovej imunite dietata ...
moja mala bola kojena len cca 3 mesiace, a okrem dvoch soplikov, ktore do roka prekonala uplne bez liecikov, je zdravucka. Teraz sme chytili slaby zapal moc. ciest, ale to s kojenim vazne nema nic spolocne. Zatial sme nebrali ziadne ATB ani ine lieky ..... V mojom okoli mam deticky zhruba v jej veku, kojene az doteraz, a troska chorlavejsie.
Neda sa to pausalizovat .
prvého- takmer 19r syna som kojila max 3týždne, a bol a je zdarvý 😉
druhá- 15r kojená 6mes, tretia- 13r kojená rok, sú astmatičky a alergičky...
štvrtý, kojený 2roky začína byť chorý až teraz,ako 6ročný a tiež je sledovaný v alergologickej ambulancii
Ahoj, nas bol na UM asi od 2tyzdna, raz mal vyrozu co priniesol manzel s prace, 2x teploty po ockovani, co neratam ako chorobu. a inak chory este nebol, dokonca ani sopliky nemava...normalne sa pohybuje medzi detmi, v sterilnom prostredi nie je a nerobime ziadne zvlastne opatrenia aby nebol chory 😉
ale osobne si myslim, ze na tom az tak nezalezi, sestra kojila asi 10mesiacov a jej krpec je chory skoro stale, uz bol par krat aj na ATB, takze si mysli, ze to zalezi aj od dietatka aku ma imunitu, nie vzdy to ovplivnis.
my sme na UM asi od 2m. maly mal raz anginu ked mu isli zuby. Inak mal iba bezne sopliky z ktorych sa vzdy rychlo dostal. teraz uz nebol asi rok chory. nemame ziadne alergie, nie je tucny. proste normalne dieta 🙂
@blazena2 moja Sofia bola od 3tt na UM a prvy krat chora bola az ked zacala chodit do skolky...zatial nevie co su to antibiotika 😵 vsetko riesime cajikmi sirupmi z byliniek a vela ovocia...zo skolky ale pravidelne nieco prinesie, ale nastastie nic co by bolo nutne riesit lezanim a izolovanim od sveta 🙂

ahoj, sme skoro vobec nekojeni (kojeni asi 4 - 9 tyzdnov), prve ATB v 22,5 mesiaci. podla dr. sme boli doteraz maximalne zdravi (aj ked sme mali sopliky, 2-krat kasel a raz hnacky, ale v porovnani s ostatnymi detmi uplne nic 😉 ) alergie nevieme, zatial ziadne... fixacia na mamu strasna, ale uz sa to snazime presuvat aj na ocka, v dalsom mesiaci aj na dalsie osoby, lebo by sme chceli (a potrebovali) ist do skolky - nielen kvoli praci....