icon

Sú deti na umelom mlieku viac chorlavejšie?

blazena2
30. jan 2011

Su deti ktore boli na umelom mlieku od narodenia viac chorlavejsie a nachylnejsie na choroby? bola by som rada ak by pisali mamicky ktore odchovali babatka na UM ,ako je to s nimi teraz ked su uz starsie

jerryjanka
28. feb 2012

moja nebola kojena ani deň
jediná choroba bola 6. choroba
inak len bežné soplíky pri zubkoch bez teploty, bez anginy, nič len sopliky ktore sme poodsavali par dni

dany1986
28. feb 2012

ahojky to je uplna blbost ...moji drobci su od narodenia na UM a nemam ten pocit zeby boli chorlavejsi alebo mali neake alergie .... mali bezne tep.pri zubkoch soplíky ale to sme doma rychlo preliecili 🙂 u nas uz ani nepamätam kedy naposledny boli antibiotika.....ale asi uz tomu bude viac ako rok 🙂 a napr.sesternica kojíla 2 roky a jej deti su neustale chore 😖 maju alergie,,takze ja si myslim ze je to o imunite a nie ci je kojene alebo na UM 😉

radlinka
28. feb 2012

nie, je to blbost.

mimi21mimi
28. feb 2012

Moja Jasminka je od 3 tyzdnov na UM a ATB mala raz a aj to pre chybu lekarky na pohotovosti, neboli treba... inak bola len dvakrat trochu nachladnuta a je zdrava.

pastelka74
28. feb 2012

tak to je korunovaná hlúposť,my sme boli na umelom mlieku od narodenia a prvé choroby sme objavili až v škôlke...moje dievčatá vôbec nepoznajú materské mlieko a nemajú žiadne alergie,zuby majú ako perličky a najvážnejšiu chorobu ktorú sme mali je nádcha a zápchá,iba u staršej....nepáči sa mi,ked niekto strašne preferuje iba materské mlieko a umelé odsudzuje... 😢

chanel5
28. feb 2012

NIE!!!

lenocka84
28. feb 2012

NIE NIE a este raz NIE, my sme mali materske len 5tt, zvysok na UM, ma 22m a ziadna extra choroba, ziadne ATB, nic. len klasika pri zubkoch, pri zmene pocasia trosku kasel-soplik, ale inak nic. a to si musim zaklopat klop klop klop. 😉 😉 😉

amanda683
28. feb 2012

samozrejme ze nie su!!!To su vymysly skalnych zastancov kojenia,aj keby si mala krv dojit.

elise
28. feb 2012

je to individuálne môj syn bol 3,5 roka kojený a neterka od narodenia na umelom mliečku obaja su zdravučky a prekonali iba kiahne🙂

njonja
28. feb 2012

No, zastankyne kojenia by ti asi povedali, ze urcite.. Ale z vlstnej skusenosti timozem povedat, ze sa to v nasom pripade vobec nepotvrdilo. Kojila som 13 mesiacov a dieta bolo skoro stale chore.

efci
28. feb 2012

Nie, nie su. Su rovnako chore ako ich kojeni rovesnici, u nas choroby prisli s nastupom do kolektivu, tie choroby si musi odbit kazdy. Kym nebol v kolektive bol uplne ready a to sme sa kojili len 7 tyzdnov. Teraz ide mat 6 rokov a to uz vidno, ze je odolnejsi, medzi tym 3-4 rokom to boklo najintenzivnejsie, potom uz vidno, ze sa vytvorila imunita a neskoli ho len tak hocico.

andreah25
28. feb 2012

Môj syn bol od narodenia prikrmovaný UM a od troch mesiacov je už len na UM a chorý ešte nebol. Teda raz sme mali ATB, lebo mal streptokoka v nose, no toho schytal od manžela ☹ . Inak nič. V štvrtom mesiaci sme začali s prikrmovaním so zeleninkou a ovocím a tiež mäsom, v podstate má ovocie a zeleninu každý deň - či už varenú alebo surovú - a sme zdraví. 😀

zzuzana82
28. feb 2012

podla mna nie, my sme tiez na UM, lebo kojit sa nam nepodarilo a moj maly bol zatial chory len raz 😉 kamaratka koji a jej mala bola chora castejsie, takze ja si myslim ze to ma minimalny vplyv na to , ci bude dieta chorlavejsie alebo nie 🙂

adkaa
28. feb 2012

Tu sa netreba pytat, ci byvaju chorlavejsie, mozu aj nemusia byt, tu ide hlavne o to, ze deti na UM maju vacsie riziko vzniku civilizacnych chorob, ako je cukrovka, vysoky krvny tlak, ateroskleroza a pod. Ale na toto sa zabuda, vacsina ludi nepozera takto daleko do buducnosti, vidi len ,,obycajne" choroby...

molka
28. feb 2012

ja som mladšiu nekojila vôbec, takže bola od narodenia len na UM. Teraz má 3,5 roka a ešte nikdy v živote neužívala ATB, vlastne ani nebýva chorá, len občas nejaké soplíky. Od septembra chodí do škôlky, čiže je aj v kolektíve detí, ale aj tak nebýva chorá. Myslím si, že imunita dieťaťa nezáleží len od kojenia, ale aj od toho, ako sa dieťa stravuje neskôr.

machiabeli
28. feb 2012

moj maly je na UM od narodenia a este nebol chory a ma skoro 15 mesiacov

jeny
28. feb 2012

Moja dcera bola od zaciatku dokrmovana UM kedze mojho mliecka nebolo dostatok a nepriberala, nakoniec po dvoch mesiacoch trapenia sme ostali iba na UM a do troch rokov mala nebola chora,ak neratam abcas sopliky a kasel. Inak ziadne teploty ani vazne choroby. Prve antibiotika dostala az po nastupe do MS ten prvy rok bol dost ukaslany a soplikov a mali sme aj kiahne ktore mali fain priebeh. TEraz chodi do skolky druhy rok a od septembra este nebola chora 🙂

dm1
28. feb 2012

baby ale ta otazka nema podla mna jednoznacnu odpoved. Ved neda sa porovnavat len kojene-nekojene ale aj genetika, alergie v rodine, prostredie, starsi skolkarsky surodenec a podobne.

adapo
28. feb 2012

Tak ja som môjho malého kojila 13 mesiacov a do dvoch rokov bol úplne zdravý. S nástupom do jaslí je striedavo doma a tam, čiže to pripisujem kolektívu. Niektoré deti sú viac chorľavé, iné nie a podľa mňa to nezávisí od toho, či bolo kojené alebo nie. Je to individuálne. Mám známu, ktorá nekojila vôbec, malá jej začala chodiť do škôlky 2- ročná a nebola vôbec choručká, pričom je v škôlke viac detí ako v jasliach. Takú skúsenosť máme my....

mata1826
28. feb 2012

ahoj ja mám jedného syna 9rokov na umelom mliečku bol pár krát chorí ale len bežná chrípka do šesť rokov aj tri krát do roka potom už chorí tak raz za rok a pol. druhý syn dva roky tiež UM a chorí nebol ani raz zatiaľ klop-klop. je to individuálne a myslím že UM nemá nejaký vplyv na zdravie dieťatka mám kopec kamošiek ktoré koja a sú s deťmi u lekára ako na prechodnom pobyte 😉

halit13
28. feb 2012

moje obe dcérky odrástli na UM - nevedela som po sekciách - málo mlieka, tinka - beba , lucka -nutrilon , obe boli choré minimálne, švagrinka kojila malého cez rok a je dosť často chorý, takže to bude určite aj o inom. A ešte, viem , že to bolo už veľmi dávno, ale mňa napr. mamina dojčila cca 2 roky, a angíny ako na pravidelnom poriadku -až my obe mandle vybrali ako 6 ročnej, mám silnú alergiu a astmu .....

melpomene
28. feb 2012

moj maly bol asi od 3 tyzdna plne na UM. do dnesneho dna este neuzival ATB a to bude mat v maji 3...ratam, ze tie pridu na rad s nastupom do skolky...dcera ma dva mesiace, je na MM a je z nej atopicka...moj manzel je alergik a zrejme sa to nalepilo aj na nu..musim si davat riadneho bacha co vlozim do ust pretoze manzel ma nielen potravinovu alergiu ale aj na byliny a pele...kazdym dnom zacinam mat mlieka coraz menej a uprimne povedane riadne ma boli srdce ked vidim jej suche, flakate telicko lebo som si na nieco nedala pozor.

mircalla
28. feb 2012

Nie, neovplyvnuje.
@stardust 🙂
@yoda_ Nepises tu nic nove, podla mna 90% mamiciek kojit chce. Ale ked to nejde, tak to nejde. Ja osobne som proti tomu nechat dieta hladovat a skusat len kojit, aj ked je malo mlieka.
Ja osobne nemam rada, akym sposobom zvyknete reagovat na tie, ktore nekoja. Ja osobne sice kojim uz 19 mesiacov, ale vadi mi agresivne presadzovanie kojenia za kazdu cenu. Cize maminy sa neohraduzju proti podpore dojcenia, ale proti tomu akym sposobom ju presadzujete, uz sme si tu precitali par nenavistnych diskusii na tuto temu, ze?

lucka1987
28. feb 2012

nie nie sme chorlavejsi od inych deti.. je super dojcit.. skoda, ze nam to nevyslo..
dojcenie zvysuje vyvoj obranyschopnosti dietata .. nehovori sa o tom, ze dieta bude chore.. to, ze mamicka nedojsi sa moze, ale aj nemusi preukazaj aj v neskorsom veku.. v puberte alebo tak... teda to som si nastudovala..

a teraz k paxi ... otec nebol dojceny.. ma 48 rokov a jakziv nelezal v nemocnici. nic si nezlomil, a chory je len raz za cas.. ale to je dan za jeho zalubu.. polovnictvo.. ci prsi ci snezi.. ci je 50 pod nulou.. on proste musi do teh hory ist...

taktiez babka v podstate nedojcila ani jedno zo svojich 6 deti .. len prve dni odstrekovala... a ani jedno z mojich tiet a ujov nie su chorlavy, a ani iny problem nemaju ...

macamac
28. feb 2012

chvalabohu,že je to otázka a nie diskusia,aj tak by bola už zatvorená,lebo by tu boli zvady
prečítala som pár príspevkov a netrvalo dlho a bum. " som za kojenie! kto nemôže, na nete sa dá zohnať / 😅 / trávila by som s mamičkou viac času,aby som zistila,čo je zač.." 😅 😀 😀 😝
preboha, to čo za fanatizmus a extrémizmus? si neviem toto v reále predstaviť. ako budem s cudzou ženou tráviť nejaké dni a pozorovať ju / ?/ aby som posúdila,ako žije,stravuje sa-či jej mlieko je vhodné pre moje dieťa? 😕
"A ešte myslím jedna najhlavnejšia vec Kojenie je zblíženie matky s dieťatom a to možem povedať,že je pravda! " to čo???
tak milá zakladateľka, bohužiaľ, všetky detičky-ako čítaš-čo sú na UM sa bohužiaľ nikdy nezblížia so svojou mamičkou tak "natesno a hlboko" ako dojčené deti 😝 😝
my všetci odchovanci na UM -aj ja konkrétne-nemáme taký hlboký citový vzťah k svojim mamám 😝 a samozrejme z tejto štúdie niektorých mamičiek na MK tým pádom vyplýva,že žiadne dieťa si nikdy nevybuduje hlboký vzťah s otcom,pretože otec nedojčí 😅
no skrátka - JE TO TAK 😀

k tvojej otázke:
moje deti boli na UM, predtým chvíľu dojčené a môžem povedať klop-klop, žiadne vážne choroby. dokonca v rámci rodiny máme dosť dojčených detí a sú omnoho!! chorľavejšie,ako moje. moja malá klop klop doteraz nebrala ani ATB /bude mať 3 roky/, mala asi 2x soplíky. a v okolí pozorujem to isté.
takže-je jedno,či UM alebo dojčenie. na imunitu vplýva rozhodne viac faktorov,ako dojčenie. to je len jedna zložka zložitého systému. 😉
a neboj-krásne vzťahy medzi rodičmi a deťmi sú aj pri podávaní UM 😉

nsoci
28. feb 2012

Mám dve detičky, dojčení neboli kvôli mojim zdravotným problémom, ale prídu mi rovnako ak nie viac odolní voči chorobám než ostatné deti. Mlieko nie je všetko, dôežitý je aj životný štýl, primeraná hygien, jedlo, genetika.

tinki
28. feb 2012

Ja som sa nikde nedočítala, žeby nedojčiace mamičky boli zlé, alebo aby sa "mali hodiť pod vlak", alebo žeby niekto hovoril, že nie sú dobré matky. Ak to niekto niekde prečítal, nech mi dá vedieť. Ale dojčenie ako také je nielen o jedení, ale aj o vytváraní vzťahu medzi matkou a dieťaťom. Ja si myslím, že dojčením sa odovzdáva matkina imunita bábätku, nikde sa o tom nepíše, ale myslím si, že je to tak.. Materské mlieko obsahuje probiotiká, nedojčené detičky môžu dostať probiotiká z lekárne. Ktovie kde je pravda. Ale isté je to, že materské mlieko je zadarmo, pri dojčení si žena oddýchne. Môže si k bábätku ľahnút. A v noci, je to oveľa jednoduchšie len vytiahnuť prsník, ako ísť rozrábať mlieko.
A ešte, žiadna laktačná poradkyňa nikdy nepovedala, že nedojčiaca mamička je zlá. Alebo že sa dojčiť musí. Laktačné poradkyne len radia tým, ktoré dojčiť chcú.
Moja staršia bola dojčená len krátko, 3 a pol mesiaca. Do roka nebola chorá. Potom sa to rozbehlo. Mladšiu dojčím stále, už má cez rok a už bola viackrát chorá. Ťažko sa dá ubrániť bacilom, ktoré prinesie staršia zo škôlky.
A čím dlhšie žena dojčí, tým skôr sa jej váha vráti do pôvodnej. Vlastná skúsenosť.. 😉

minewka
28. feb 2012

Imunita kojením sa dá odovzdať len taká, akú má matka, protilátky len tie, aké má matka. Nič viac nedostane 🙂

Jedno je imunita získaná, vrodené, genetické predispozície. Druhá je imunita vybudovaná - otužovaním pobytom vonku, vhodnou stravou, pobytom medzi ľuďmi... 🙂

Dcérka má 11 mesiacov, je na UM - BEBA, nebola ani raz chorá, všetko očkovanie znáša bez problémov, bez teplôt, zuby bez teplôt - 1x, keď jej išli horné 1tky - mala vtedy soplík. Len som ho odsávala.

Druhá vec je, že od narodenia - prvé 2 týždne sme boli doma, odvtedy dennodenne , za každého počasia - prechádzka vonku, v lete mala len body s krátkym rukávom, v spálni máme 18stupňov, pred večerným spaním vždy poriadne vyvetráme, žiadne extra vyhrievanie kúpelky - proste určitá forma otužovania od narodenia. 🙂

henulienka
28. feb 2012

súhlasím s @minewka, toto isté mi povedala moja alergologička, keď som sa jej sťažovala, že ani jedno dieťa som nevedela kojiť viac ako mesiac a aj to boli viac hladné ako sýte - povedala mi, že u mňa to vlastne nemá žiadny význam, pretože moja vlastná imunita je tak mizerná, že dostávam injekčné kúry aby som fungovala a preto by zo mňa žiadny špeciálny osoh nemali

Inak nebadám vyššiu chorobnosť u mojich detí, ako u detí kojených z môjho okolia.

@macamac 100 bodov za tvoj príspevok, špeciálne za časť o otcoch ,ktorý nedojčia 😀

alexis617
28. feb 2012

ahoj ja si myslím ,že je to pravda drobca som kojila do dvoch rokou a neboli sme doteraz chorí 😉