icon

Neznáma slečna mi zaplatila kávu. Stalo sa vám to tiež?

jennyska
Včera o 07:52

Dobří lidé nevymřeli ❤️

Dnes ráno jsem šla nakoupit. Normálně chodím až po práci, ale dnes to nějak vyšlo jinak. Po cestě jsem dostala chuť na kávu v jedné pouliční bratislavské kavárničce, tak jsem si ji objednala. Viděla jsem terminál, takže jsem počítala s tím, že zaplatím kartou. Jenže hotovost u sebe nula, měla jsem jinou kabelku než obvykle. A platba přes QR kód nešla. Výpadek banky. Prostě nic.

Navrhla jsem, že částku převedu na účet, ale to prý bohužel neumožňují. Bylo mi to strašně trapné. Káva už byla hotová a já ji neměla jak zaplatit. Už jsem chtěla říct, že doběhnu domů pro hotovost a aspoň ji zaplatím, i když bych si ji už nevzala, protože by mezitím vystydla.A v tu chvíli se ozvala mladá slečna za mnou: Paní, já vám tu kávu vezmu.

Úplně mě to zaskočilo. Nejdřív jsem odmítala, že to určitě ne, že si dojdu pro hotovost. Ale ona trvala na svém. Řekla mi, že se jí něco podobného s platbou už několikrát stalo a vždycky ji někdo „pozval“. Tak že teď zase pozve ona mě. Stála jsem tam skoro bez slov a jen děkovala. V hlavě mi hned běželo, že skočím vedle do obchodu pro čokoládu a dám jí ji aspoň jako malé poděkování. Jenže slečna si vzala kávu s sebou a než jsem se vzpamatovala, byla pryč.

A tak jsem pak pila svou kávu a bylo mi hrozně hezky u srdce. Že jsou mezi námi lidé, kteří jsou nejen dobří, ale to dobro dokážou takhle nenápadně posílat dál.

Dnes jsem díky jedné neznámé slečně měla opravdu krásné ráno.

A pokud si to tady někdy přečte, ještě jednou děkuji. Jste skvělá a dobrosrdečná ❤️

Stalo se Vám někdy něco podobného, že Vás takto někdo noname na něco pozval nebo za Vás prostě něco zaplatil?

biba_18
Včera o 09:24

a ešte sa mi stalo, fest dávno, v dobe cashu - bola som v obchode a nejak som to neodhadla, fakt mi pár korún chýbalo (možno 10 - čo je teraz 30 centov) - doložila mi pani za mnou... ale aj to sa mi stalo, že mi chýbalo 5 halierov a pani mi nepredala v stánku zápalky (stáli 55 halierov a ja som mala iba 50) - a 5 halierov bolo akože fakt nič...

anonym_24ed23
Včera o 09:28
@unicornlady

@emjee Ja si nemyslím, že to malo byť rýpanie do autorky, že prečo nehovorí po slovensky. Istotne to nikomu nevadí. Skôr poukázanie na to, že prečo Slováci v ČR (neviem koľkí) si neuchovajú svoju slovenčinu a hovoria po česky.
Ale napr. tuším Andrea Verešová sa snaží stále po slovensky hovoriť, aj keď žije v Česku.

no podla mna oni sú hrdí na svoj národ, jazyk ale my slováci sme vo všeobecnosti odjakživa boli tí, čo nemali v sebe zakorenené také to zdravé "sebavedomie" a preto sa rýchlo a ľahko "prispôsobíme" väčšine. Ja som pracovala kedysi v ČR v jednom závode, kde bolo veľmi veľa slovákov a 80% z nich "hneď" mluvilo.. a taktiež som zažila, že u nás v meste žila celá rodina čr, aj žije už cca 40 rokov a stále hovoria vo svojom rodnom jazyku. a prečo by nemali? mne je to úprimne jedno, keď si rozumieme, nemám dôvod ja hovoriť po česky a oni po slovensky. ale nech si každý robí ako uzná za vhodné.

a0
Včera o 09:31

Ja by som ti tú kávu zaplatila tiež, lebo nemám rada zdržovanie 🤣. Ale inak dobré veci robím a dobré sa mi dejú, celkom pravidelne 🙂.

jennyska
autor
Včera o 09:31
@a0

Ja by som ti tú kávu zaplatila tiež, lebo nemám rada zdržovanie 🤣. Ale inak dobré veci robím a dobré sa mi dejú, celkom pravidelne 🙂.

@a0 jéééj, jsi zlatá 💙 Já věřím, že reciprocita funguje.

anonym_ecf058
Včera o 09:33
@jennyska

@anonym_ecf058 co tě na tom zaráží více? To, že si rozumíme cz-sk a je to ohromná výhoda (snad rarita ve světě) anebo to, že se Češi nepodvolili a prostě slovensky, byť rozumí, nemluví? 🙂 A že někteří Slováci po hodině v ČR už mluví? Mě je to například úplně ale fakt že úplně jedno, jak Slovák mluví v Česku a detto jak mluví Češi na Slovensku. Buďme rádi, že si rozumíme... ale pokud je toto tvůj jediný problém, který na Slovensku vidíš, tak jsi šťastný člověk a určitě se tím dále zabývej 🙂

@jennyska nie, len ja mám osobne takú negatívnu skúsenosť z CZ: opýtaš sa niekoho niečo slušne na ulici po slovensky a ani sa nezastaví či sa tvári že nerozumie, no nato začneš po česky a ajhľa už ťa aj rozumejú a dokonca aj odpovedajú.
Takže tak, Češi sú absolútne neprispôsobivý národ a Slováci sú viac-menej nútení hovoriť v CZ po česky

biba_18
Včera o 09:34

@anonym_ecf058 chodím do čr pravidelne a rozprávam tam slovensky. nikdy som tam nemala problém ...

anonym_ecf058
Včera o 09:36
@biba_18

@anonym_ecf058 chodím do čr pravidelne a rozprávam tam slovensky. nikdy som tam nemala problém ...

@biba_18 tak to sa fakt že čudujem, môj brat tam už žije vyše 30 rokov a ako prekročí hranice tam mluví a tu rozpráva, takže asi o tom tiež vie svoje ...

biba_18
Včera o 09:39

@anonym_ecf058 tak sa ho pýtaj prečo to robí. určite nie preto že by mu nerozumeli kebyže hovorí slovensky...
jedine čo nerozumeli slovensky boli ukrajinské recepčné v hoteli, tie ale mali problém aj s češtinou v podstate...

anonym_df36e1
Včera o 09:46

Neviem či sa to bude rátať.
Robím v obchode a pozývajú na kávu každú chvíľku.
Včera som sedela u obvodnej, vyšiel dedo z ordinácie a "idzeme na kávu"
Neviem, či mi na čele svieti, že som/fakt som/ kavopička,🤣🤣..na pol deci ma nikto nepozve

jennyska
autor
Včera o 09:46
@anonym_ecf058

@jennyska nie, len ja mám osobne takú negatívnu skúsenosť z CZ: opýtaš sa niekoho niečo slušne na ulici po slovensky a ani sa nezastaví či sa tvári že nerozumie, no nato začneš po česky a ajhľa už ťa aj rozumejú a dokonca aj odpovedajú.
Takže tak, Češi sú absolútne neprispôsobivý národ a Slováci sú viac-menej nútení hovoriť v CZ po česky

@anonym_ecf058 a nemůže to být například tím, že opravdu nerozumí? Tím nechci nikoho bránit, ale na základě mé zkušenosti (mám kamarády, známé i rodinu po celé ČR),
Češi (hlavně teda mladší generace z Čech, na Moravě je situace díky blízkosti hranic o něco lepší) mají dnes se slovenštinou reálný problém a Slováci naopak rozumí češtině úplně bez problémů. Navíc, na Slovensku je převaha češtiny i v rámci médií, ať už jd eo knihy nebo o filmy. Už jen si vezměme to, že např. medicínské knihy na sk fakultách, ze kterých se učí sk studenti, jsou v češtině, nebo že hodně zahraničních filmů v kinech a na streamovacích platformách má pouze český dabing anebo české titulky. Pohádky v televizi detto, jsou na Slovensku česky. Čech se ale se slovenštinou v běžném životě fakt moc nesetká. Slovenská televize se v ČR vysílá minimálně a slovenských filmů není až tak hodně, že by se k Čechům dostávaly na tuny.... naopak CZ tvorba je daleko větší. A zase se do sk nedabuje a zůstává v cz.

vevesh
Včera o 09:47
@biba_18

@anonym_ecf058 tak sa ho pýtaj prečo to robí. určite nie preto že by mu nerozumeli kebyže hovorí slovensky...
jedine čo nerozumeli slovensky boli ukrajinské recepčné v hoteli, tie ale mali problém aj s češtinou v podstate...

@biba_18 nova generacia po slovensky naozaj nerozumie. A cesi su neprisposobivi- moj dedo ako zil, tak po slovensky ani slovo nepovedal. Takisto dalsia rodina. A v okoli sme sa zhodli, ze takto to robia vsetci cesi na sk, kto mal tu skusenost. Opacne to samozrejme neplati a ano, aj mna donutila napriklad pani na pokladnici CD po cesky, lebo po slovensky mi nerozumela a kto sa chce tam s nejakou "kacou" natahovat, ci rozumie, ci nie, i ked bola vo veku, ze urcite musela rozumiet...🙄🙄🙄

anos18
Včera o 09:53
@anonym_ecf058

@anonym_ecf058 napríklad ja mám pocit, že v ČR mladí už naozaj nerozumejú. Stalo sa mi na recepcii, bola tam taká 20 ročná baba, že niečo rozumela, ale niečo som musela preložiť. Takže niektorí možno naozaj nevedia.

anonym_dc74bf
Včera o 09:57
@anos18

@anonym_ecf058 napríklad ja mám pocit, že v ČR mladí už naozaj nerozumejú. Stalo sa mi na recepcii, bola tam taká 20 ročná baba, že niečo rozumela, ale niečo som musela preložiť. Takže niektorí možno naozaj nevedia.

@anos18 u mňa mladý chalan (asi na praxi) na hoteli nepoznal slovo raňajky

chrobak7
Včera o 10:04
@anos18

@anos18 Tým, že za čias federácie bola čeština dosť používaná aj na území Slovenska (napr. české filmy) a rovnako aj slovenčina v ČR, tak sa ľudia nevedomky naučili ten druhý jazyk veľmi dobre pasívne. Nemuseli ním rozprávať, ale rozumeli mu.

V dnešnej, rozdelenej dobe, sa už mladí aj v ČR aj na Slovensku už nestretávajú v bežnom živote s tým druhým jazykom, preto už to porozumenie jazyku, najmä slovám, ktoré sú v podstate úplne iné (lienka - beruška, karfiol - květák) nie je tak veľké. Je to podobné, ako Slovák pochopí len časť toho, čo mu bude hovoriť Poliak. Podstatu áno, pochopí, ale nie je to tak samozrejmé. Rovnako pre mladšiu generáciu znie čeština ako poľština - tiež už je to pre nich vzdialený jazyk.

Presne ako príspevok predo mnou - mladý chalan nepoznal slovo raňajky, lebo ich nikdy doma nepočul, pre neho je to snídaně. Možno by skôr pochopil Poliaka, keby sa ho Poliak opýtal, či "Pan proszę zjeść śniadanie?"

anonym_ecf058
Včera o 10:06
@vevesh

@biba_18 nova generacia po slovensky naozaj nerozumie. A cesi su neprisposobivi- moj dedo ako zil, tak po slovensky ani slovo nepovedal. Takisto dalsia rodina. A v okoli sme sa zhodli, ze takto to robia vsetci cesi na sk, kto mal tu skusenost. Opacne to samozrejme neplati a ano, aj mna donutila napriklad pani na pokladnici CD po cesky, lebo po slovensky mi nerozumela a kto sa chce tam s nejakou "kacou" natahovat, ci rozumie, ci nie, i ked bola vo veku, ze urcite musela rozumiet...🙄🙄🙄

@vevesh presne tak ako píšeš.Ja tiež v podstate nerozoznávam, keď film či knihu pozerám či čítam v SJ alebo ČJ, no ja som sa narodila ešte za Československa, keď sa bežne Čechom slovenčina a ani Slovákom čeština neprekladala.
No dnes keď navštívim Čechy, tak je mi z toho smutno.

biba_18
Včera o 10:09
@vevesh

@vevesh mohla si skúsiť anglicky alebo nemecky 😂

biba_18
Včera o 10:12
@vevesh

@vevesh a či naozaj nerozumie celá generácia - boli sme na lyžovačke kde boli na lyžiarskom češi - stredoškoláci - a normálne sa so mnou bavili ... možno nerozumeli všetkým slovám, ale z kontextu im to asi zjavné bolo, nemusela som im nič vysvetľovať ...

la_dolce_vita
Včera o 10:16

Tak ja som tiez ceskej narodnosti, zijem na sk az od svojej dospelosti a normalne som sa naucila slovencinu. Kvoli detom, praci, sebe... je to pre mna prirodzene. Ziadna neprisobivost ani nadradenost. Co som si ale vsimla a nechapem, tak zla gramatika Slovakov. Ja sama vidim tie chyby a to mam narok sa pomylit. Pritom slovencina je o dost lahsia, v cestine su rozne rody, ine i/y, tu je zakladne pravidlo a takmer nikto to nevie, nechapem dovod.

la_dolce_vita
Včera o 10:20

*ups chybicka: neprisposobivost 🙂

vevesh
Včera o 10:20
@biba_18

@vevesh mohla si skúsiť anglicky alebo nemecky 😂

@biba_18 takto to riesim s ludmi, pre ktorych nie cestina rodnym jazykom🤪ale skusim nabuduce, ci to bude lepsie s inym jazykom...

moonlight1210
Včera o 10:23

V Taliansku (a tusim aj v Spanielsku - nie som si ista) sa kupuje tzv. kava navyse.

Zaplatis za styri, vezmes si tri. Podnik si to len poznaci. A ked pride niekto, kto sa spyta na to, ci maju takuto predzaplatenu kavu, tak ju odcitaju a daju mu jednu.

Pre ludi je to par eur navyse, ktorymi urobia niekomu neznamemu, kto si to nemoze dovolit, radost, ze si uzije peknu chvilu pri kave v restauracii.

anonym_625124
Včera o 11:05
@anonym_ecf058

@jennyska to je síce pekné, ale čo ma viac zaráža je, že Češi žijúci na Slovensku "pořád mluví' na rozdiel od Slovákov žijúcich v Čechách 😱

@anonym_ecf058 ja som za to, aby každý bol hrdý na svoj materinský jazyk. Českému jazyku a slovenskému rozumieme, nie je dôvod za zapredať 🫣 moja svokra sa hanbí za slovenský a dokonca aj maďarský jazyk, žije v Česku, ona si myslí, že nikto nevie, že "neříka" originál a veľmi počuť akcent...ale darmo...

jomarch
Včera o 13:03

kavu nie, ale raz davno za mna jedna pani zaplatila listok na autobus. bolo to u rodicov v mensom meste, kde zrovna tento bus isiel dvakrat za hodinu a ja som nemala inu moznost nez nim ist, isla som myslim na nejake vysetrenie. bola som este studentka, bolo to roku pane kedy este neexistovala moznost kupit si listok v buse kartou a dali sa kupit len za cash u vodica. ja som mala totiz 10e bankovku a nechcel mi z nej vydat. tu pani to stalo asi 70centov, ale podakovala som sa jej smad 1000krat 🤍

liusa82
Včera o 13:31

ja nechápem čo je na tom nenormálne?😃 toto ti príde ako z inej planéty? ja by som tiež zaplatila pár drobných.Mne to príde normálne slušné chovanie nie nejaký zázrak.Neplatila ti predsa 100 eurový nákup

isafjordur
Včera o 13:35

My s manželom sa stále snažíme pomáhať ľudom a veľakrát sa nám to vrátilo. Obaja sme veľmi zhovorčiví a kontaktní ľudia. Ale najviac si spomínam na situáciu, keď som bola na dovolenke na Slovensku a išla som ku kaderníčke. Čakala som tam na sedačke, keď tam zrazu vbehol mladý pán, že sa strašne ponáhľa a potrebuje ostrihať. Kaderníčka mu odpovedala, že ja čakám, jedine že ho pustím pred seba. Tak som s úsmevom odpovedala, že samozrejme, som tu na dovolenke a mám kopu času. Ona ho ostrihala, on poďakoval mne aj jej a odišiel. Potom mi pani urobila účes, aj podstrihla vlasy a keď som chcela platiť tak mi povedala, že netreba, že ten pán za mňa zaplatil. Vraj je to nejaký bohatý biznismen a má vždy malo času. Bolo to veľmi milé gesto a doteraz si to pamätám.

marsmykkok
Včera o 14:41
@la_dolce_vita

Tak ja som tiez ceskej narodnosti, zijem na sk az od svojej dospelosti a normalne som sa naucila slovencinu. Kvoli detom, praci, sebe... je to pre mna prirodzene. Ziadna neprisobivost ani nadradenost. Co som si ale vsimla a nechapem, tak zla gramatika Slovakov. Ja sama vidim tie chyby a to mam narok sa pomylit. Pritom slovencina je o dost lahsia, v cestine su rozne rody, ine i/y, tu je zakladne pravidlo a takmer nikto to nevie, nechapem dovod.

@la_dolce_vita To je super, poznám ľudí čo sú tu na Slovensku aj 30, 40, 50 rokov, deti sa im narodili na Slovensku a oni "porád mluví". Príde mi to vyslovene také nadradené, nehovorím ak je tu niekto pol-roka-rok nech hovorím ako mu je lepšie, ale po toľkých rokoch...

blanblan
Včera o 15:40

To je milé, snáď sa jej to vráti. Mne sa stalo že som dosť súrne potrebovala byt, išla som na jednu prehliadku (jednu jedinú) a cestou tam má zastavila nejaká pani s barlami že jej chýba 10e na nákup či čo....tak ja že ok, išla som vybrať a dala som jej. Inak takto moc peniaze nedávam hocikomu a nemala som vtedy ozaj nazvyš. No a na to sa stalo že som padla do oka majiteľovi bytu, hneď mi ho ponúkol, ten byt bol strašne fain aj majiteľ veľmi milý. A pani byvala v tej bytovke ako bol ten byt 🙂

lenko
Včera o 16:32

@jennyska
uzavretý kolobeh, nie je často obrátený, ale dobre padne. Príjemné čítanie. Pozdravujem.
L.

rozculena
Autor odpoveď zmazal
rozculena
Včera o 17:28
@la_dolce_vita

@la_dolce_vita v slovenčine nie sú rody a i/y?