icon

Neznáma slečna mi zaplatila kávu. Stalo sa vám to tiež?

jennyska
Včera o 07:52

Dobří lidé nevymřeli ❤️

Dnes ráno jsem šla nakoupit. Normálně chodím až po práci, ale dnes to nějak vyšlo jinak. Po cestě jsem dostala chuť na kávu v jedné pouliční bratislavské kavárničce, tak jsem si ji objednala. Viděla jsem terminál, takže jsem počítala s tím, že zaplatím kartou. Jenže hotovost u sebe nula, měla jsem jinou kabelku než obvykle. A platba přes QR kód nešla. Výpadek banky. Prostě nic.

Navrhla jsem, že částku převedu na účet, ale to prý bohužel neumožňují. Bylo mi to strašně trapné. Káva už byla hotová a já ji neměla jak zaplatit. Už jsem chtěla říct, že doběhnu domů pro hotovost a aspoň ji zaplatím, i když bych si ji už nevzala, protože by mezitím vystydla.A v tu chvíli se ozvala mladá slečna za mnou: Paní, já vám tu kávu vezmu.

Úplně mě to zaskočilo. Nejdřív jsem odmítala, že to určitě ne, že si dojdu pro hotovost. Ale ona trvala na svém. Řekla mi, že se jí něco podobného s platbou už několikrát stalo a vždycky ji někdo „pozval“. Tak že teď zase pozve ona mě. Stála jsem tam skoro bez slov a jen děkovala. V hlavě mi hned běželo, že skočím vedle do obchodu pro čokoládu a dám jí ji aspoň jako malé poděkování. Jenže slečna si vzala kávu s sebou a než jsem se vzpamatovala, byla pryč.

A tak jsem pak pila svou kávu a bylo mi hrozně hezky u srdce. Že jsou mezi námi lidé, kteří jsou nejen dobří, ale to dobro dokážou takhle nenápadně posílat dál.

Dnes jsem díky jedné neznámé slečně měla opravdu krásné ráno.

A pokud si to tady někdy přečte, ještě jednou děkuji. Jste skvělá a dobrosrdečná ❤️

Stalo se Vám někdy něco podobného, že Vás takto někdo noname na něco pozval nebo za Vás prostě něco zaplatil?

Strana
z3
marca12
Včera o 17:30

@jennyska Tiez sa mi stalo,ze som sa ponukla na doplatenie nakupu. Sme ludia a mne spravi radost pomoct niekomu.

weronika171717
Včera o 18:09

Ja to pekné od tej slečny. Ale opäť sa potvrdzujú moje slová, že bez hotovosti je človek otrokom. 😉

anonym_fd7993
Včera o 23:18
@jennyska

@anonym_ecf058 a nemůže to být například tím, že opravdu nerozumí? Tím nechci nikoho bránit, ale na základě mé zkušenosti (mám kamarády, známé i rodinu po celé ČR),
Češi (hlavně teda mladší generace z Čech, na Moravě je situace díky blízkosti hranic o něco lepší) mají dnes se slovenštinou reálný problém a Slováci naopak rozumí češtině úplně bez problémů. Navíc, na Slovensku je převaha češtiny i v rámci médií, ať už jd eo knihy nebo o filmy. Už jen si vezměme to, že např. medicínské knihy na sk fakultách, ze kterých se učí sk studenti, jsou v češtině, nebo že hodně zahraničních filmů v kinech a na streamovacích platformách má pouze český dabing anebo české titulky. Pohádky v televizi detto, jsou na Slovensku česky. Čech se ale se slovenštinou v běžném životě fakt moc nesetká. Slovenská televize se v ČR vysílá minimálně a slovenských filmů není až tak hodně, že by se k Čechům dostávaly na tuny.... naopak CZ tvorba je daleko větší. A zase se do sk nedabuje a zůstává v cz.

@jennyska Myslim, ze toto je hlavny dovod, preco Slovaci cestine rozumeju a opacne velmi nie. Moje vnucky od malinka kombinovali slovencinu s cestinou, presne z tych rozpavok, ani nevedeli ze tie ceske slova su nejaky iny jazyk, nerozumeli este tomu, ze existuju rozne jazyky. Teraz starsia 10 rocna rozumie v cestine takmer uplne vsetko, mladsia 4 rocna velmi vela. ALe tiez mi dlho nedochadzalo, preci to tak je, ze slovaci cestine rozumeju a opacne to velmi nefunguje.

anonym_fd7993
Včera o 23:27
@anonym_fd7993

@jennyska Myslim, ze toto je hlavny dovod, preco Slovaci cestine rozumeju a opacne velmi nie. Moje vnucky od malinka kombinovali slovencinu s cestinou, presne z tych rozpavok, ani nevedeli ze tie ceske slova su nejaky iny jazyk, nerozumeli este tomu, ze existuju rozne jazyky. Teraz starsia 10 rocna rozumie v cestine takmer uplne vsetko, mladsia 4 rocna velmi vela. ALe tiez mi dlho nedochadzalo, preci to tak je, ze slovaci cestine rozumeju a opacne to velmi nefunguje.

@anonym_fd7993 A taka mila vsuvka, minule ma strasne pobavilo, ked ma ta mladsia opravovala, ze slovo lienka nehovorim spravne, ze to nie je lienka, ale beruška 😅. A nie kocur, ale kocour 😅. Kedze jej oblubena rozpravka Beruska a cerny kocour sa samozejme ako vacsina rozpravok vysiela v cestine 🙂.

Strana
z3