Neznáma slečna mi zaplatila kávu. Stalo sa vám to tiež?
Dobří lidé nevymřeli ❤️
Dnes ráno jsem šla nakoupit. Normálně chodím až po práci, ale dnes to nějak vyšlo jinak. Po cestě jsem dostala chuť na kávu v jedné pouliční bratislavské kavárničce, tak jsem si ji objednala. Viděla jsem terminál, takže jsem počítala s tím, že zaplatím kartou. Jenže hotovost u sebe nula, měla jsem jinou kabelku než obvykle. A platba přes QR kód nešla. Výpadek banky. Prostě nic.
Navrhla jsem, že částku převedu na účet, ale to prý bohužel neumožňují. Bylo mi to strašně trapné. Káva už byla hotová a já ji neměla jak zaplatit. Už jsem chtěla říct, že doběhnu domů pro hotovost a aspoň ji zaplatím, i když bych si ji už nevzala, protože by mezitím vystydla.A v tu chvíli se ozvala mladá slečna za mnou: Paní, já vám tu kávu vezmu.
Úplně mě to zaskočilo. Nejdřív jsem odmítala, že to určitě ne, že si dojdu pro hotovost. Ale ona trvala na svém. Řekla mi, že se jí něco podobného s platbou už několikrát stalo a vždycky ji někdo „pozval“. Tak že teď zase pozve ona mě. Stála jsem tam skoro bez slov a jen děkovala. V hlavě mi hned běželo, že skočím vedle do obchodu pro čokoládu a dám jí ji aspoň jako malé poděkování. Jenže slečna si vzala kávu s sebou a než jsem se vzpamatovala, byla pryč.
A tak jsem pak pila svou kávu a bylo mi hrozně hezky u srdce. Že jsou mezi námi lidé, kteří jsou nejen dobří, ale to dobro dokážou takhle nenápadně posílat dál.
Dnes jsem díky jedné neznámé slečně měla opravdu krásné ráno.
A pokud si to tady někdy přečte, ještě jednou děkuji. Jste skvělá a dobrosrdečná ❤️
Stalo se Vám někdy něco podobného, že Vás takto někdo noname na něco pozval nebo za Vás prostě něco zaplatil?
Ja to pekné od tej slečny. Ale opäť sa potvrdzujú moje slová, že bez hotovosti je človek otrokom. 😉
@anonym_ecf058 a nemůže to být například tím, že opravdu nerozumí? Tím nechci nikoho bránit, ale na základě mé zkušenosti (mám kamarády, známé i rodinu po celé ČR),
Češi (hlavně teda mladší generace z Čech, na Moravě je situace díky blízkosti hranic o něco lepší) mají dnes se slovenštinou reálný problém a Slováci naopak rozumí češtině úplně bez problémů. Navíc, na Slovensku je převaha češtiny i v rámci médií, ať už jd eo knihy nebo o filmy. Už jen si vezměme to, že např. medicínské knihy na sk fakultách, ze kterých se učí sk studenti, jsou v češtině, nebo že hodně zahraničních filmů v kinech a na streamovacích platformách má pouze český dabing anebo české titulky. Pohádky v televizi detto, jsou na Slovensku česky. Čech se ale se slovenštinou v běžném životě fakt moc nesetká. Slovenská televize se v ČR vysílá minimálně a slovenských filmů není až tak hodně, že by se k Čechům dostávaly na tuny.... naopak CZ tvorba je daleko větší. A zase se do sk nedabuje a zůstává v cz.
@jennyska Myslim, ze toto je hlavny dovod, preco Slovaci cestine rozumeju a opacne velmi nie. Moje vnucky od malinka kombinovali slovencinu s cestinou, presne z tych rozpavok, ani nevedeli ze tie ceske slova su nejaky iny jazyk, nerozumeli este tomu, ze existuju rozne jazyky. Teraz starsia 10 rocna rozumie v cestine takmer uplne vsetko, mladsia 4 rocna velmi vela. ALe tiez mi dlho nedochadzalo, preci to tak je, ze slovaci cestine rozumeju a opacne to velmi nefunguje.
@la_dolce_vita v slovenčine nie sú rody a i/y?
@rozculena samozrejme su, ale tie pravidla su rozne, v sk jednoduchsie. Tak som to myslela 🙂
@biba_18 nova generacia po slovensky naozaj nerozumie. A cesi su neprisposobivi- moj dedo ako zil, tak po slovensky ani slovo nepovedal. Takisto dalsia rodina. A v okoli sme sa zhodli, ze takto to robia vsetci cesi na sk, kto mal tu skusenost. Opacne to samozrejme neplati a ano, aj mna donutila napriklad pani na pokladnici CD po cesky, lebo po slovensky mi nerozumela a kto sa chce tam s nejakou "kacou" natahovat, ci rozumie, ci nie, i ked bola vo veku, ze urcite musela rozumiet...🙄🙄🙄
@vevesh môj otec bol Čech žijúci na SK a rozprával po slovensky, samozrejme bolo počuť, že je Čech. Na češtinu prepínal vtedy, keď sme išli do ČR.
@la_dolce_vita To je super, poznám ľudí čo sú tu na Slovensku aj 30, 40, 50 rokov, deti sa im narodili na Slovensku a oni "porád mluví". Príde mi to vyslovene také nadradené, nehovorím ak je tu niekto pol-roka-rok nech hovorím ako mu je lepšie, ale po toľkých rokoch...
@marsmykkok já zase úplně chápu, že v každé jiné cizí zemi, kde nejsou jazyky podobné našemu mateřskému, bychom se svým mateřským nedomluvili vůbec a museli bychom hned první den mluvit jejich řečí - např. ve Francii francouzsky (ideálně na vysoké úrovni, aby nám Fr. dali prostor a chtěli rozumět 🙂 ). A to je právě to krásné mezi cz a sk, nemyslíš? My toto nemusíme. Nikdo. Ani Slováci, ani Češi. Rozumíme si navzájem svými mateřskými jazyky. Máme obrovskou výhodu, ze které můžeme jen a jen benefitovat. Na světě je prostě krásně 🙂
Ja u nas v kaviarni nechavam eura na dzus kavu pre jednu maminku pre postihnuteho synceka. Viem ze nemaju penazi nazvys a on vzdy tuzi po krabickovom dzuse.
Kaviaren je skoro na ihrisku vsetky deti behaju s dzusmi mamicky s kavou.
Inspirovalo ma taliansko kde ludia zaplatia kavu navyse pre niekoho kto na kavu nema.
Netrap sa nad tym, ak ona chcela urobila to pre svoj aj tvoj dobry pocit.
Ja u nas v kaviarni nechavam eura na dzus kavu pre jednu maminku pre postihnuteho synceka. Viem ze nemaju penazi nazvys a on vzdy tuzi po krabickovom dzuse.
Kaviaren je skoro na ihrisku vsetky deti behaju s dzusmi mamicky s kavou.
Inspirovalo ma taliansko kde ludia zaplatia kavu navyse pre niekoho kto na kavu nema.
Netrap sa nad tym, ak ona chcela urobila to pre svoj aj tvoj dobry pocit.
@natalka13 to je pekné ❤️
@anonym_ecf058 chodím do čr pravidelne a rozprávam tam slovensky. nikdy som tam nemala problém ...
@biba_18 ani ja, v CR zije pracuje kopa slovakov a hovori ich 90% slovensky v nemocniciach hoteloch restikach...
Ja som ceska, mam tu komunitu vsetci hovoria slovensky aj ked samozrejne ceske slovicka nam padnu do textu kde tu.
V CR dam cesky pas ale hovorim slovensky, nikdy som nemala problem s porozunenim ci odmietnutim pomoci...
@anos18 velmi svetla vynimka v mojom okoli🙃
@vevesh nezijes na SK, moja mama hovori cisto po slovensky, roky pracovala ako sekretarka, denne na pisacom stroji pisala niekolko listov, 25rocna sa ucila gramatiku. Kto to potrebuje sa nauci. Poznam viac cechov hovoriacich slovensky ako slovakov v CR hovoriacich cesky, vcetne mojho syna, co mi je luto. Ma ceske obcianstvo aj doklady, ale slovencina tam nikomu nevadi, tak hovori slovensky jedine ano vymenil za jo😀
Ved je to nepodstatne.. Niekomu bude vadit Cech hovoriaci po slovensky a naopak Slovak v CR, iny zasa povie, ze by sa mal prisposobit, ked tu zije. Nesuhlasim s tvrdenim, ze uplne vsetci to robime tak alebo onak, to pausalizovanie. Ja ked tu zijem, tak pouzivam tento jazyk, ktory sa mi aj paci, slovencina je krasna, citam vela knih, snazim sa nerobit chyby. Nie kazdy ma vsak k tomu vlohy a predpoklady, ale neznamena to automaticky, ze sa povysuje.
@vevesh nezijes na SK, moja mama hovori cisto po slovensky, roky pracovala ako sekretarka, denne na pisacom stroji pisala niekolko listov, 25rocna sa ucila gramatiku. Kto to potrebuje sa nauci. Poznam viac cechov hovoriacich slovensky ako slovakov v CR hovoriacich cesky, vcetne mojho syna, co mi je luto. Ma ceske obcianstvo aj doklady, ale slovencina tam nikomu nevadi, tak hovori slovensky jedine ano vymenil za jo😀
@natalka13 to je jedno, ze nezijem na sk. Pochadzam z ceskej rodiny, ktora sa usadila na sk...takze nejake tie skusenosti s cechmi a ceskom mam. V mojom okoli ani jeden cech ani po rokoch na sk slovensky nehovoril-nikdy a to hovorime o 20-30r+. Moj otec a stryko napriklad starobou "prepli" z sk do ceskeho modu a to su narodeni na sk. 🙃🙃
Ešte k tejto téme, ja mám od národniarky nejakej veľmi daleko, ale proste Slovač rada nechá po sebe šľapať. A ešte lepší príklad je juh Slovenska, človek-Slovák sa tam ani presťahovať nemôže, lebo ani do blbého Lidla alebo Orange-u ho nezoberú lebo neovláda po madarsky a bol by bez práce. O tom že ak tam človek ide aj ako turista a opýta sa jednoduchú vetu po slovensky, často sa tvária že nerozumujú a robia si z toho srandu. Proste nulová tolerancia k obyvateľom krajiny kde žijú, pričom Slováci sa im prispôsobujú tam a tolerujú ich.
Ešte k tejto téme, ja mám od národniarky nejakej veľmi daleko, ale proste Slovač rada nechá po sebe šľapať. A ešte lepší príklad je juh Slovenska, človek-Slovák sa tam ani presťahovať nemôže, lebo ani do blbého Lidla alebo Orange-u ho nezoberú lebo neovláda po madarsky a bol by bez práce. O tom že ak tam človek ide aj ako turista a opýta sa jednoduchú vetu po slovensky, často sa tvária že nerozumujú a robia si z toho srandu. Proste nulová tolerancia k obyvateľom krajiny kde žijú, pričom Slováci sa im prispôsobujú tam a tolerujú ich.
@marsmykkok pochádzam z hora a presťahovala sa dole na dolniaky, bývam okolie Nových Zámkov. Čo sa týka práce, asi iba raz sa mi stalo na pohovore, že to bol problém. Inak nie. Tu je to skôr o rodinách, keď sa do rodiny vydá/ožení "nie maďar" s tým majú veľký problém. U manžela v rodine sme traja "slováci" a za tie roky, čo sme v rodine to nebolo nikdy dobré. Dávajú nám dosť pocítiť, že nie sme ich fajta
Ja mám skúsenosť, kedy som ale zostala skôr smutná a zarazená. V meste, kúsok od stanice som stretla starenku, chrbát ohnutý, zjavne smerovala na stanicu, v oboch rukách ťažké tašky, ledva išla. Oslovila som ju, že jej s nimi pomôžem, tá panika a strach v jej očiach sa nedali opísať. Odmietla pomoc, zrýchlila, tak som sa snažila prihovoriť sa jej milšie, že jej nechcem ublížiť, že je asi vo veku mojej babky a tiež by som chcela, aby jej niekto pomohol. Zjavne však bola unavená, s veľkou nedôverou mi teda zverila jednu tašku a po pár krokoch aj druhú, ponúkla som jej, že sa ma môže chytiť pod ramenom, aby sa jej lepšie šlo a mala istotu, že neujdem a takto sme prešli až na stanicu. Keď som jej tašky položila na zem, takmer sa rozplakala, poďakovala a povedala, že je veľmi šťastná, že som ju neokradla. Že sa veľmi bála, ale že jej to veľmi pomohlo. Síce som mala fajn pocit, že som jej pomohla, súčasne ma mrzelo, že dnešní starší ľudia sa viac boja prijať pomoc.
@marsmykkok pochádzam z hora a presťahovala sa dole na dolniaky, bývam okolie Nových Zámkov. Čo sa týka práce, asi iba raz sa mi stalo na pohovore, že to bol problém. Inak nie. Tu je to skôr o rodinách, keď sa do rodiny vydá/ožení "nie maďar" s tým majú veľký problém. U manžela v rodine sme traja "slováci" a za tie roky, čo sme v rodine to nebolo nikdy dobré. Dávajú nám dosť pocítiť, že nie sme ich fajta
@marsmykkok @anonym_305281 mám manžela z južného Slovenska a nikto nikdy mi nedal pocítiť, že som niekto menej, lebo nehovorím po maďarsky. Práve naopak, vždy sa snažili hovoriť po slovensky, alebo prekladať, keďže som nerozumela. Nielen v rámci rodiny, ale aj kamoši a známi.
@marsmykkok @anonym_305281 mám manžela z južného Slovenska a nikto nikdy mi nedal pocítiť, že som niekto menej, lebo nehovorím po maďarsky. Práve naopak, vždy sa snažili hovoriť po slovensky, alebo prekladať, keďže som nerozumela. Nielen v rámci rodiny, ale aj kamoši a známi.
@emjee ako píšem je to o rodinách, kam sa vydáš/oženíš.
@emjee Tak je to o ľudoch, vždy sa nájdu výnimky samozrejme. Ja nejdem sa hnevať na 85 ročnú babku madarskej národnosti čo slovenčinu v škole nemala že ak budem mať na ňu dlhšiu požiadavku že mi nerozumie ani v Prahe na 18ročného brigádnika čo roznáša jedlo že mu poviem že karfiol bol prevarený a on nebude vedieť čo je karfiol-ak proste je snaha dohovoriť sa je to ok, ale fakt vyslovene veľa ľudí tú snahu nemá a aj rozumejú a naschvál sa tvária že nie a robia si z človeka dobrý deň a to ok nie je...
stalo sa mi raz na poste, isla som platit poistku za auto 72 a nejake drobne, do vacku som si vzala papierove 20 a 50 a penazenku k tomu.... az ked som bola pri okienku s ustrizkom, zistila som, ze nemam v penazenke ani fuk, ani kartu, ani obciansky, nic, len vzduchoprazdno a moj maly asi dvorocny ma potahal za rukav, ze maminka, ja som sa hral na obchod :D :D mlady muz za nami zaplatil cca 3 eura a ked som mu povedala, ze byvam len cez cestu, ze mu ich hned vratim, tak nechcel a ja som ani nemala sancu ho dobehnut, lebo odfrcal na aute...
@jennyska
Mne sa podobné stalo v potravinách. Chýbali mi dve eurá, karta bola, teda terminál a ja tam s 2 malými deťmi. Poznáme sa, tak som povedala, že donesiem. A za mnou mladý chalan asi 16 ročný dal 2 eura za mňa. Že je to ok. Chcela som mu to previesť hneď na účet, usmial sa že nie netreba 🙂. Ja som bola extra milo prekvapená aj kôli jeho veku. Ešte aj panibori pokladni povedala, že bývam blízko a donesiem jej, nech nechá tak. Zlaté to boli. Takže keď budem môcť, oplatí ďalšiemu.

@jennyska Tiez sa mi stalo,ze som sa ponukla na doplatenie nakupu. Sme ludia a mne spravi radost pomoct niekomu.