Ako zvládať absencie na vysokej škole?
Ahojte, tie ktoré máte VŠ alebo študujete denne, ako to je s absenciou? Rada by som si spravila VŠ ale pritom pracujem, zamestnávateľ mi umožňuje skrátený úväzok / brigádu ale ak napríklad budem mať vyučovanie do 5tej každý jeden deň, tak či tak by som musela 1 prednášku vynechať. Je to možné? Alebo účasť je povinná na každej jednej? Ako ste vy chodili?
Moze to byt rozne, ako pise kocka vyssie. Mozes mat vyucovanie len doobeda, len poobede, alebo roztahane na cele dni s velkymi oknami. Alebo napr jeden den v tyzdni volno. Hocijako to moze byt. Rovnako absencie na cviceniac a prednaskach zalezi od vyucujuceho. Prednasky byvaju nepovinne (moze sa ale podpisovat prezencka), ale aj povinne. Cvicenia su zvacsa povinne.
Pozri si na stranke skoly rozvrh presne pre ten odbor ktory chces ist studovat a uvidis.
Najlepsie je nakontaktovat sa na nejakeho studenta z toho doboru z vyssieho rocnika.
Pozri si aj rozvrh pre externistov, ziskas nahlad ako je to pri externom atudiu.
velmi zalezi od ucitela - prednasky su bezne nepovinne, ale niektori si robili aj tam prezencku (a niektori len niekedy, aby nas drzali v strehu)- nam sice ucast na prednaskach vyslovene znamku neovplyvnila, ale kto nechodil tak na ustnej skuske si na nom ucitel zgustol. Cvika/seminare su vzdy povinne, na niektorych sme mohli mat 2 absencie a znamku to neovplyvnilo, inde u nas vyzadovali 100% dochadzku a vymeskane si si musel nahradit s inou skupinou. Niekedy prezencka koluje a vie ta zapisat spoluziak, inokedy cita ucitel mena a znaci si sam. Podaktori sice prezencku nechali kolovat ale potom si zrátali kolko mien je na papieri a kolko v miestnosti. Vynimocne (jednorazovo) to vies polepit, ze ta ktosi zapise a pod., ale urcite nie cely semester
Zalezi od vysokovej skoly, ako to maju definovane v studijnom poriadku. Na FF UK maju 100% ucast, ale v reale vraj kazdy vyucujuci toleruje 2 absencie (info od dcery).
My sme napriklad na VS nemali povinnu ucast, ale podaktori profaci si fotili a potom chceli na skuske aby si im ukazal kde si 🙂 aj tak
ako kde. Na niektorých prednáškach má dcéra možnosť max. 2x vynechať, niekde iba 1x.
U nas prednasky nepovinne.. Seminare povinne. Bolo mozne vynechat,ked si bola chora a u doktorka,niekde tolerovali aj ine. Pravo. Pozri si nejake rozvrhy alebo tak. Pytaj sa studentov daneho odboru?

Na výške to máš rôzne. Popri práci jedine externé, nie denné. To nemáš ako strednú školu.
Môžeš mať prednášky a cvičenia ráno, na obed, ale aj večer. Ja som prvé 3 roky mala skoro každý deň od rána od 7 do večera do 19tej a niekedy medzi nimi veľké pauzy, 2-3 hodinové. Niektoré predmety môžeš mať blokovom, napr dajú len 2-3x za semester, ale niekoľko hodín v kuse.
Záleží na škole.
Väčšina škôl má povolené 2 absencie za semester.