icon

Chcem lepší plat, ale bojím sa, že nezvládnem vysokú školu

23. júl 2025

Ahojte, veľmi by som potrebovala váš názor a možno aj trocha povzbudenia. Už dlhé roky pracujem ako účtovníčka a svoju prácu mám rada, no v poslednej dobe čoraz častejšie narážam na to že bez vysokej školy sa ďalej nepohnem. Ak chcem lepší plat alebo pracovný posun musím si ju dorobiť. Mám však už 52 rokov a priznám sa že vo mne bojuje veľká neistota. Neviem, či by som to ešte zvládla učenie, skúšky, tlak a stres, popri práci a bežných povinnostiach. Navyše mám doma chorú dcéru, o ktorú sa treba denne starať, takže toho času a energie už nie je veľa. Premýšľam či má zmysel sa do toho ešte púšťať. Má tu niektorá z vás skúsenosť so štúdiom v takomto veku? Prípadne ste to riešili inak? Zvládli ste to?

Budem vďačná za každú radu, skúsenosť.

Strana
z2
melanta
23. júl 2025

Prvú VŠ som študovala pred 40, teraz mám 48 a študujem druhú. Nie je to ani stres ani tlak. Vybrala som si štúdium, ktoré ma baví a ktoré mi niečo dá z pohľadu biznisu. Takže nie je dôvod, aby som to vnímala ako stres a tlak. Študujem, pretože chcem. Ak sa takto nastaviť nevieš, tak mi napadá otázka - akú VŠ potrebuješ k vyššiemu príjmu a prečo?

anonym_598205
23. júl 2025

Dobrá účtovníčka VŠ nepotrebuje. Ak sa v účtovníctve vyzná, stačí jej odvaha robiť sama na seba, získa časovú flexibilitu a môže robiť pre pár stabilných firiem a živnostníkov. Plat je neporovnateľný s tým, ak sedí 8- hodín denne v jednej firme ako zamestnanec.

melanta
23. júl 2025

@anonym_598205 nie každý chce podnikať. Možno robí účtovníctvo v korporáte alebo veľkej firme a ak sa chce posunúť napríklad do manažmentu, tak to v danom korporáte bez VŠ a jazykov nejde. Možno chce robiť audit. Možností je veľa, kde tú VŠ potrebuje. K podnikaniu ako účtovníčka to nepotrebuje, ale to asi nie je jej prípad, keďže píše, že ju potrebuje.

anjelicek26
23. júl 2025

Skor by som si dorobila nejake skolenia a certifikaty, ako komplet vysoku skolu v 52 rokoch... skoncis 57 rocna, ok par rokov prace pred tebou, ale myslis, ze ti tak radikalne zdvihnu vdaka tomu plat? Bez ohladu na to, ci to zvladnes alebo nie, ale tahat rodinu, pracu a skolu v jednom je dost narocne... ci to za to stoji byt cely cas nervozna, nevyspata, sama skuska, samy termin a ten rozdiel v plate kolko ti to spravi?

kacena4
23. júl 2025

ahojko ja som prave zostatnicovala budem mat 50 a nikdy viac, v nasom veku je to zbytocne plytvanie casom, energiou... (ja som po uraze musela zmenit odvetvie). za mna radsej skolenia, kurzy... študovať 5r. je zbytocne a VS využijes ďalších 5 max 10 r je zbytocne. zamerala by som sa inam. tot moj nazor

domkakvet
23. júl 2025

@anonym_autor ked skoncis budes mat 57, cize vyuzijes cca 5 rokov skoly, nie je to vela.

tramtada31
23. júl 2025

Ja som manzela dotlacila k VS v pokročilom veku a tu sú moje dôvody. Je dobre trenovat mozog aj vo vyššom veku, hlavne v tejto dobe, kde máš všetky informacie na tanieri a otupievame. Neviem, ako chora je dcéra, ale už asi nie je malička, takze je tam ista samostatnosť, vysoka skola tá nauci nielen vedomostiam, ale zlepsi aj množstvo tvojich mäkkých zručnosti, prida ti to náboj do zivota, spoznas novych ludi. Podľa mna sa VS dá zvládnuť, tie naroky už nie sú tak vysoke ako keď sme boli studentami my. Podľa mna chod do toho.

tramtada31
23. júl 2025
@domkakvet

@anonym_autor ked skoncis budes mat 57, cize vyuzijes cca 5 rokov skoly, nie je to vela.

@domkakvet a kde sa chodi do dochodku v 62 rokoch? Určite sa to bude posúvať a kým pôjde do dochodku ona, bude to tak v 68 rokoch. V niektorých velkych spoločnostiach sa naozaj lipne na vs vzdelani, možno jej bude stacit aj len bakalár-ktorý sa študuje po novom zase už len 3 roky.

anonym_d55ec1
23. júl 2025

@anonym_autor moja mamina, tiež účtovníčka, si teraz v 47 rokoch tiež dorába ekonomickú vysokú školu je to ale kvôli túžbe posunúť sa na daňového poradcu. Školu má cez víkendy online, je to náročné aj časovo aj psychicky popri práci ale sama povie, že ju to veľmi baví a veci ktoré sa účí vie hneď aplikovať v praxi.

lienka.7
23. júl 2025

@anonym_autor moja mama bola presne v tejto istej situácii. Nestačilo, ze vedela, potrebovala k tomu "papier" z VS. Takže išla študovať a nič lepšie ani nemohla urobiť. Ja som VS končila, ona začínala, plus mínus v tvojom veku. Samozrejme sme jej aj so súrodencami pomáhali. Inak máš 52, este tak 15 rokov budeš robiť určite. A lepší plat si ti zíde minimálne kvôli dôchodku.

anjelicek26
23. júl 2025
@anonym_d55ec1

@anonym_autor moja mamina, tiež účtovníčka, si teraz v 47 rokoch tiež dorába ekonomickú vysokú školu je to ale kvôli túžbe posunúť sa na daňového poradcu. Školu má cez víkendy online, je to náročné aj časovo aj psychicky popri práci ale sama povie, že ju to veľmi baví a veci ktoré sa účí vie hneď aplikovať v praxi.

@anonym_d55ec1 vikendova skola online bude mat urcite skvelu kvalitu 😔

tramtada31
23. júl 2025
@anjelicek26

@anonym_d55ec1 vikendova skola online bude mat urcite skvelu kvalitu 😔

@anjelicek26 prečo by nemala? Externe štúdium prebieha skoro vzdy cez vikendy, keďže je určené pracujúcim a online prednášky sú úplne normálne, po covide určite. Predpokladám, že statisticky je na nich aj vyššia ucast, keďže nikto nemusi nikam cestovat a stačí sa mu len pripojiť.

letfenixa
23. júl 2025
@tramtada31

@anjelicek26 prečo by nemala? Externe štúdium prebieha skoro vzdy cez vikendy, keďže je určené pracujúcim a online prednášky sú úplne normálne, po covide určite. Predpokladám, že statisticky je na nich aj vyššia ucast, keďže nikto nemusi nikam cestovat a stačí sa mu len pripojiť.

@tramtada31 presne tak. Vlani som absolvovala 2 školenia komplet online, za mňa násobne lepšie ako osobne.

lienka.7
23. júl 2025
@tramtada31

@tramtada31 ešteže bol ten covid, aby ste sa všetci mohli odvolávať na online.

melanta
23. júl 2025
@letfenixa

@tramtada31 presne tak. Vlani som absolvovala 2 školenia komplet online, za mňa násobne lepšie ako osobne.

@tramtada31 nepoznám jedinú dobrú VŠ, kde štúdium prebieha cez víkendy a výlučne online.
@letfenixa kurz a VŠ je celkom rozdiel, nemyslíš? Kurz je iba kus papiera pri všetkej úcte. VŠ je vzdelanie. A žiadne riadne a kvalitné vzdelanie nie je výlučne online.

tramtada31
23. júl 2025
@lienka.7

@tramtada31 ešteže bol ten covid, aby ste sa všetci mohli odvolávať na online.

@lienka.7 ja mám ukončené dve VŠ, keď sa o covide ešte ani nechyrovalo, takze nechapem tuto tvoju reakciu na mna. Na druhej strane, idem s dobou, som otvorená novým pristupom vzdelávania a online sposob umoznuje študovať aj tým, ktori sa vzdelávania predtým zúčastniť nemohli, lebo mali malé deti, či zdravotne znevýhodnenia… a tiež som absolvovala nejaké školenia online, dokonca interaktívne… neviem, ale na kvalite im neubralo

tramtada31
23. júl 2025
@melanta

@tramtada31 nepoznám jedinú dobrú VŠ, kde štúdium prebieha cez víkendy a výlučne online.
@letfenixa kurz a VŠ je celkom rozdiel, nemyslíš? Kurz je iba kus papiera pri všetkej úcte. VŠ je vzdelanie. A žiadne riadne a kvalitné vzdelanie nie je výlučne online.

@melanta už aj štátne vs k takémuto hybridnemu modelu prechádzajú… nebudem pisat konkretnu skolu, lebo vidim, že sú tu proti tomu predsudky, ale sú tam také tazke matematiky s prezenčnou skúškou, že tu skolu len tak niekto nespravi… a samozrejme je veľa veci na samostúdium, projekty, domáce úlohy, semestrálky, takže to nie je len o tom, že si si pozrela live prednášky a si pripustená ku skúške. Mne sa to páči, ja si napríklad pamatam predmety ako štatistika, kvantitatívne metódy, kde som vôbec nestíhala klikať v Excel spolu s prednášajúcou a trápila som sa potom doma. Tu si vieš pozrieť video, stopnúť si ho a naučiť sa to podľa toho, aj sa k tomu vrátiť, prednášky sa nahrávajú, takže keď sa pripravuješ na skúšku, vieš si ich počúvať v aute,atď. Všetko je to o prístupe študenta k štúdiu, keď chceš dostať zo štúdia maximum, tak máš na to viac možností ako sme mali my.

melanta
23. júl 2025
@tramtada31

@melanta už aj štátne vs k takémuto hybridnemu modelu prechádzajú… nebudem pisat konkretnu skolu, lebo vidim, že sú tu proti tomu predsudky, ale sú tam také tazke matematiky s prezenčnou skúškou, že tu skolu len tak niekto nespravi… a samozrejme je veľa veci na samostúdium, projekty, domáce úlohy, semestrálky, takže to nie je len o tom, že si si pozrela live prednášky a si pripustená ku skúške. Mne sa to páči, ja si napríklad pamatam predmety ako štatistika, kvantitatívne metódy, kde som vôbec nestíhala klikať v Excel spolu s prednášajúcou a trápila som sa potom doma. Tu si vieš pozrieť video, stopnúť si ho a naučiť sa to podľa toho, aj sa k tomu vrátiť, prednášky sa nahrávajú, takže keď sa pripravuješ na skúšku, vieš si ich počúvať v aute,atď. Všetko je to o prístupe študenta k štúdiu, keď chceš dostať zo štúdia maximum, tak máš na to viac možností ako sme mali my.

@tramtada31 ja som jednu VŠ študovala pred pár rokmi a druhú študujem teraz ako 48 ročná. Čiže neporovnávam s dobou minulou. A myslím, že novým veciam som otvorená extrémne, inak by som svoju prácu nemohla robiť ani náhodou. Vychádzam z reality, ak sa bavíme o slovenských VŠ.

lucik194
23. júl 2025

isla by som do toho, pozri EUBA (ci este je moznost sa zahlasit na externe studium), lebo prihlasky na VS sa davaju ovela skor, ako v juli

letfenixa
23. júl 2025
@melanta

@melanta nuž, prekvapivo, asi sa tí lektori posnažili, alebo sa naučili učiť online, ale to online školenie bolo oveľa lepšie, ako keby som do tej prednáškovej miestnosti sedela a hľadela na slidy a potom dostala materiály na usb kľúč, ako sa dialo pred Covidom.

letfenixa
23. júl 2025
@tramtada31

@tramtada31 súhlasím, mnohí prednášajúci sa do toho opreli a vedia kvalitne odučiť aj online.

lienka.7
23. júl 2025
@melanta

@tramtada31 ja som jednu VŠ študovala pred pár rokmi a druhú študujem teraz ako 48 ročná. Čiže neporovnávam s dobou minulou. A myslím, že novým veciam som otvorená extrémne, inak by som svoju prácu nemohla robiť ani náhodou. Vychádzam z reality, ak sa bavíme o slovenských VŠ.

@tramtada31 myslím, že
@melanta to tu napisala uplne perfektne. Kurz je kurz a VS je VS.
Poznám jednu VS, ktorá má online štúdium a to iba kvôli ľahšiemu zarábanie peňazí.

iwesska
23. júl 2025

Urcite by som do toho v tomto veku nesla. Ak mas choru dceru,o kt.sa popri praci musis starat tak to je akurat tak cesta k vyhoreniu. Vies,tu ti budu pisat ludia,co riesia len vzdelanie a svoju karieru a nevedia,co obnasa starostlivost o choreho clena rodiny,zvlast v tomto veku,kedy uz je clovek prirodzene unavitelnejsi. Ja som s takym zila a viem,ze by som studium + pracu popritom nedala.

jozef1890
23. júl 2025

@anonym_autor Zvládneš, neboj, trochu viac sebavedomia, hlavu hor. Stále si hovor, som silná, som bojovníčka nič ma nezastaví, a zvládneš a dokážeš nemožné. Nepoddávaj sa. Toto som vždy hovoril mojej a podarilo sa, a ver mi že sme to mali aj mi veľmi ťažké. ZVLÁDNEŠ TO.

tramtada31
23. júl 2025
@lienka.7

@tramtada31 myslím, že
@melanta to tu napisala uplne perfektne. Kurz je kurz a VS je VS.
Poznám jednu VS, ktorá má online štúdium a to iba kvôli ľahšiemu zarábanie peňazí.

@lienka.7 Ale o čo opieraš svoje argumenty? Ja mám možnosť navštevovať tú online výučbu na VŠ, aj keď nie som oficiálne študentom, ale navštevujem prednášky preto, lebo chcem, lebo som daný odbor študovala pred skoro 20 rokmi a chcem vedieť, čo sa v mojom obore zmenilo z hľadiska poznatkov, legislatívy, prístupov. Viem Ti povedať, že najväčšie negatívum je, že sa nebudujú až také silné vzťahy a vazby medzi študentami, čoho následkom je nezdielanie si výcucov ku skúške, absencia priateľstiev atď. Ale ostatné negatíva nevnímam. A to som jednu vysoku školu študovala denne, druhú externe a teraz neoficiálne tretiu online. Viem, že ľudia majú predsudky z toho, ako online výučba vyzerá z čias covidu, ale neúčastnia sa jej 8 ročné deti, ktorým treba stále cikať, nevedia sa koncentrovať. Účastnia sa jej dospeli ľudia, ktori si chcú zvysovat kvalifikaciu a zaplatili si za to. A ver tomu, že niektoré prednášky sú veľmi interaktívne, napr po jednotlivých blokoch máš prípadové štúdie, kde sa snažíš urcit správnu odpoved uplatnením novonadobudnutych poznatkov, vykonávaš to cez Slido a sutazis so spoluziakmi o bonusové body k predmetu, ktorý 40% študentov prenáša, takze si dostatocne motivovaná. A ako vyzerali prednasky u nás na dennom pred 20 rokmi? Študenti na ne ani nechodili, vyučujúci si odrapotali svoje, bola to generácia úplne iná, ktorá ti chcela dokázať, že nič nevieš, nie sa podelit o to, čo vedia oni.

tiika
23. júl 2025

@anonym_autor naozaj chceš VŠ, aby si sa prepracovala k vyššiemu platu? Otvor profesiu, najdi prácu, ktorú si vieš predstaviť robiť a pozri si podmienky. Podla mojho názoru by ta viac posunulo, keby si 3-5 rokov venovala štúdiu jazyka, rôznym kurzom ohľadom ovládania programov ako i mäkkým zručnostiam (komunikácii, tímovej spolupráci, zvládaniu stresov, konfliktov..), jednoznačne lepšie investovaný čas.

taktotedanie
24. júl 2025

@anonym_autor vek nie je problem, mas istotu ze s vs budes mat lepsie podmienky v praci? Poznam ludi bez vs a plat maju ovela lepsi ako ludia s vs
Porozpravaj sa s rodinou ci ti vedia dat podporu, , pomahat s dcerou, domacnostou. prepocitaj si to financne kedze ani zadarmo studovat nebudes

kaktusik007
24. júl 2025
@tramtada31

@lienka.7 Ale o čo opieraš svoje argumenty? Ja mám možnosť navštevovať tú online výučbu na VŠ, aj keď nie som oficiálne študentom, ale navštevujem prednášky preto, lebo chcem, lebo som daný odbor študovala pred skoro 20 rokmi a chcem vedieť, čo sa v mojom obore zmenilo z hľadiska poznatkov, legislatívy, prístupov. Viem Ti povedať, že najväčšie negatívum je, že sa nebudujú až také silné vzťahy a vazby medzi študentami, čoho následkom je nezdielanie si výcucov ku skúške, absencia priateľstiev atď. Ale ostatné negatíva nevnímam. A to som jednu vysoku školu študovala denne, druhú externe a teraz neoficiálne tretiu online. Viem, že ľudia majú predsudky z toho, ako online výučba vyzerá z čias covidu, ale neúčastnia sa jej 8 ročné deti, ktorým treba stále cikať, nevedia sa koncentrovať. Účastnia sa jej dospeli ľudia, ktori si chcú zvysovat kvalifikaciu a zaplatili si za to. A ver tomu, že niektoré prednášky sú veľmi interaktívne, napr po jednotlivých blokoch máš prípadové štúdie, kde sa snažíš urcit správnu odpoved uplatnením novonadobudnutych poznatkov, vykonávaš to cez Slido a sutazis so spoluziakmi o bonusové body k predmetu, ktorý 40% študentov prenáša, takze si dostatocne motivovaná. A ako vyzerali prednasky u nás na dennom pred 20 rokmi? Študenti na ne ani nechodili, vyučujúci si odrapotali svoje, bola to generácia úplne iná, ktorá ti chcela dokázať, že nič nevieš, nie sa podelit o to, čo vedia oni.

studujem externe, pocas skuskoveho mam stanovenu prioritu skola, takze domacnost tak vyzera.... robim len to najnutnejsie a neprijimam navstevy ;) kazdym semestrom je to ale lepsie a lepsie....
@tramtada31 tie negativa, co popisujes, su presne dovody pre ktore nemam rada online vyuku a radsej si tych 100 km do skoly odsoferujem..... plus este mam dalsie negativum, pri online vyrazne klesa pozornost a stupa unavitelnost --- a osobne mi viac padne vhod pauza, kedy idem so spoluziackami na kafe do bufetu, ako pauza, kde si kafe zalievam sama v kuchyni 🤷🏼‍♀️

autorka - neodpovedala si, naco tu vs potrebujes a ci musis mat 5 rokov celych.... a tiez nevieme, ci postup v ramci kariery vies urobit este aj pocas studia, alebo uz musis mat diplom..... mam aj 50tnicky spoluziacky, ale teda vacsina je mladsia odo mna, tak do 35 rokov... nikdy nie je neskoro zacat, len si treba proste utriast priority. a este dolezita vec --- vies zurocit vs aj popri dochodku? lebo ja sa teda chystam pracovat, kym sa mi bude dat ---- mam to v rodine, mama ma 70 a pracuje stale 🤷🏼‍♀️

maca173
24. júl 2025
@kacena4

ahojko ja som prave zostatnicovala budem mat 50 a nikdy viac, v nasom veku je to zbytocne plytvanie casom, energiou... (ja som po uraze musela zmenit odvetvie). za mna radsej skolenia, kurzy... študovať 5r. je zbytocne a VS využijes ďalších 5 max 10 r je zbytocne. zamerala by som sa inam. tot moj nazor

@kacena4 Súhlasím!

pstrap
24. júl 2025
@iwesska

Urcite by som do toho v tomto veku nesla. Ak mas choru dceru,o kt.sa popri praci musis starat tak to je akurat tak cesta k vyhoreniu. Vies,tu ti budu pisat ludia,co riesia len vzdelanie a svoju karieru a nevedia,co obnasa starostlivost o choreho clena rodiny,zvlast v tomto veku,kedy uz je clovek prirodzene unavitelnejsi. Ja som s takym zila a viem,ze by som studium + pracu popritom nedala.

@iwesska Úplne súhlasím. Ja som si chcela tiež rozšíriť vzdelanie, minulý september som začala chodiť na jednu VŠ, mal to byť 2.r.program. na konci prvého semestra som to vzdala, mám malé deti a oni tam do tých dvoch rokov šupli objem učiva pre denných, semestrálne práce, časovo som to nedávala a bola som z toho na nervy. Tiež si myslím, že len vytiahli peniaze z ľudí, lebo veľa z nás to takto ukončilo. To sa proste nedalo popri rodine a práci.

Strana
z2