Čo robiť, keď dcéra nezvládne skúšku?
Ahojte žienky. Dcéra študuje na VŠ 2r. V prvom neurobila jednu skúšku, opravný vtedy nestihla,tak si ju prenášala. No bohužiaľ tú skúšku neurobila znova. Ide na opravný termín, no ona upadla do takej depky, že neviem čo s ňou. Vôbec si neverí, že to urobí. A pritom sa všetko doučila. Skúšala som ju a fakt to vie super. Podporujem a povzbudzujem ju že ak to takto vie, tak ju predsa musí urobiť. Bojí sa že zastresuje a hlava bude zrazu off.
Ak by došlo k takémuto scenáru...čo sa bude diať potom? Rovno ju vylúčia alebo má ešte nejake iné možnosti? Dá sa ísť za vyučujúcim a prosiť o ústne preskušanie? Áno viem, ze na študijnom oddelení nám povedia viac, no nechcem týmto ešte viac stresovat dcéru. Nechcem aby videla, že na to myslím a že tiež sa bojím.
Poprosim Vás o radu...samozrejme chce v štúdiu pokračovať ďalej, no čo robiť aby neprišla o status študentky? Ide o to, že ak ju vylúčia, už nie je študent?
Ide o to, že tým pádom by jej otec prestal platiť to mizerné výživné ktoré plati a žiadať ho o polroka platiť znova neprichádza do úvahy. Preto uvažujem, že aj keď ju vylúčia, čo robiť aby bola naďalej študentkou.
@janaanaj45 čiže študuje len preto, aby mala status študentky? Pri posudzovaní tiež záleží, aké má výsledky pri ostatných predmetoch. Dekansky termín by mal byť pred komisiou, ktorá nebude zaujatá. Forma skúšania sa dá dohodnúť. Je dôležité slušne vystupovať a nehrotit.
@lienka.7 nepredkladáš nič dvakrát za rok, to viem 100%, myslim ak študuješ v zahraniči
@ibatanecnica predmet už je prenesený, tým pádom ho musí urobiť.
@janaanaj45 moze sa opýtať na preskúšanie, ale vyučujúci jej nemusí vyhovieť. U nás sa urobene skúšky vyhodnocovali pred rokmi ukončením školského roka, nie semestra, ale teraz netuším ako to je. Ak máš obavy ci urobi a prejde (inak 8otazok z 80 určite nie je na Fx, čiže to sa mi vôbec nezdá) , treba ju prihlásiť na štúdium znovu, prejde prijímačky ak by ju vylúčili a nasledne si dá uznať urobene skúšky, tie už robiť nebude. A pôjde odznova.
@janaanaj45 Anatómia na medicíne? Co si pamätám, je to najdôležitejšia skúška v prvom ročníku.
Ak tu skusku mala prenesenu teraz do zimneho a druhy raz ju nrurobila,tak ju vylucia poslednym dnom zimneho semestra.Nepustia ju ani do letneho
@janaanaj45 prepac autorka necitala som všetky odpovede ale moj nazor z druhého brehu je to anatómia (nie matematika, fyzika ani chémia kde predsa len treba logiku, ani umelecké predmety kde potrebuje talent). Tu platí sadnut a biflit sa, nic iné nepomoze. A momentálne sa zamerať na urobenie skúšky nie na to čo bude keď ju neurobí. Väčšina študentov skončí štúdium presne takto: nestihnú termín, prenášajú, neurobia a sú von. Ona nech sa nabifli a skúšku spraví ak jej nevyjde test tak nech ide za vyučujúcim a prosí nech ju doskúša trebárs ústne hocičo nech ho uprosi nech ju neako vyskúša že chce byt na tejto škole ak ukáže záujem a vedomosti väčšina pedagógov to pochopí aj akceptuje. Jednoducho skúšku musí spraviť, koniec.
u nas bol medzirocnik iba u tych, co nespravili skusky v 3. ročníku na Bc. studiu a nemohli ist kvoli jednemu predmetu na statnice, tak museli ist potom do medzirocnika, aby dorobili bakalára. To iste ked mate mgr./ing. studium a nespravite skusku v 2.rocniku, tak az potom sa ide do medzirocnika (študujete mgr. /ing. treti rok) . Dcera ked je druhacka, tak nemoze ist do medzirocnika, moze ist len do tretieho ročníka. Ak skúšku nespravi a vylucia ju, tak treba skusit podat prihlasku nanovo a dat si uznat vsetky predmety. Ale hlavne by to ako studentka vysokej skoly mala riesit sama a nie mama miesto nej.
@ibatanecnica predmet si nemôžeš dvakrát prenášať.... Čiže ak neurobí,vyhodia ju. Stále môže zase nastúpiť do školy a požiadať o uznanie predmetov... Myslím,že po D uznávajú...ale závisí to od školy...
Ak to doma vie, choďte na skúšku s ňou. Budete ju čakať vonku a ona bude mať istotu, že skúšku spraví
@janaanaj45 takze ide v pondelok poziadat o dekansky? drzim palce 🙂
"Taktiež mi povedala, že ak po teste bude mať dcéra zlý pocit, tak aby hneď išla za ním a prosila nech ju hoci aj na chodbe preskuša. Nech ukáže že jej na tom štúdiu záleží a chce pokračovať."
To kde take prosikanie funguje preboha... ostatni sa musia drtit a niekto bude robit toto...
@sisa_s Tiez to s udivom citam. U nas by takymto sposobom dotycny student nevyprosil absolutne nic.
@janaanaj45 niekedy boli 2 terminy a potom este dekansky termin...
@janaanaj45 teraz na aký test ide?
@janaanaj45 ja som mala spolužiačku, ktorá si skúšku z prvého ročníka prenášala až do 4.ho (sme externisti)...nespravila, vyhodili ju, znova sa zapísala na tú istú školu aj fakultu, dala si započítať všetky spravene skúšky a šla s nami až do teraz...po tom ako skúšku nespravila asi 8* to vzdala
@natalia912 externe studium ma ine pravidla ako denne
@sisa_s ale zase premýšľajte, koľki spravia ani nevedia ako, alebo podvádzajú a ona CHCE a to je viac ako vedieť.
@janaanaj45 dcére povedz, nech si pred skúškou dá niečo bylinné na upokojenie. Napr. Persen. Mne to pomáhalo.
Ahoj , skúsenosť nemám osobnú ale minulý rok keď som bola prváčka bola s nami baba z 3r a mala dekanský termín . Teda vyučujúcej hovorila , že má povolenie od dekana . Určite aj takéto ide . Nech sa hlavne nevzdáva 🙏
@janaanaj45 👍
Tak hlavne by bolo vhodne, aby si taketo veci obvolala dcera, lebo nie je mozne, aby toto za vysokoskolacku riesili rodicia.
@janaanaj45 ked nedala anatomiu ako spraví dalsie skusky?
dcera je v 6rocniku LF UPS, teraz mala statnicu z internej...
rano boli piati,
jedna skolabovala,
dvaja dostali FX teda nepresli,
moja dala B, a este jedna dala A
toto ju caka a ked to nedava teraz...
@zeldia mne sa už nožík vo vrecku otvára..na to netreba logiku 😝 .Syn študuje medicínsku biologiu a áno musí mať encyklopedické vedomosti z rôznych predmetov, povedzme genetika,molekulárna biologia, fyziologia, ale má predmety ako fyzikálna chémia, matematika,fyzika pre biologov, takže logické myslenie musí mať aj študent na prírodovedeckej fakulte, načo by mu boli nabiflené vedomosti keby ich nevedel prakticky využiť

@mooonika1975 aha ano mas pravdu. kazdopadne ak skusku nespravi, prenesie, ak ani prenesenu nespravi, ani na opravnom - tak leti zo skoly. a studentkou nebude.
moze sa zapisat zas od prvaku a nechat si uznat co ma hotove