Čo začať študovať po 30 - tke?

10. júl 2022

Dobrý večer, rozmýšľala som, čo by som začala študovať, aby som mala o pár rokov dobre platenú prácu a zároveň niečo, čo má baví. Asi 2roky rozmýšľam nad farmáciou. Áno, stále je to v rovine rozmýšľania. Neviem či je to vôbec možné, mám iba SOŠ, ukončenú maturitou a diametrálne mimo farmáciu. No ak by som nepracovala v lekárni, bola by možnosť pracovať ako farmaceutický reprezentant a pod. Teda je to z môjho zaujímavá oblasť.
Dostala som sa do bodu, kedy mám asi potrebu, "posunúť sa niekam inam", 30tka na krku a ja sa chcem niečo naučiť ale zároveň chcem, aby to bolo užitočné a niečo, čo by som uplatnila aj po škole. Preto práve toto zameranie.

Alebo, ak by ste mali ísť študovať, čo by to bolo? O akom zameraní si myslíte, že je zaujímavé a aj sa dá dobre uplatniť?

zuzuliennka1
10. júl 2022

A co aktualne robis? Na farmaciu sa hlasia ludia aj zo vseobecnych gymnazii, nepotrebujes mat strednu zameranu farmaceuticky.
Ale teda farmacia je narocny odbor. Z vl. skusenosti (vystudovala som inu vs) by som teraz, vo veku plusminus 30 rokov, nemala uz na VS ani energiu a popravde ani cas, najma na tak narocne studium, ako je farmacia.
Uplatnit sa da aj s manazmentom, marketingom, jazykmi, hospodarske fakulty, ekonomicka uni,… zalezi ani nie tak od skoly, ako od teba samej.

bennn
10. júl 2022

IT programovanie. Alebo zahraničie, školu netreba :D

vlcik1
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
loginexistuje
10. júl 2022

mozne to je samozrejme studovat farmaciu ale naiorv potrebujes dva -tri roky intenzivnej pripravy v chemii a biologii dennodennej aby si dobehla ucivo a pripravila sa na prijimacky plus doucovanie na pocitanie prikladov z chemie

slovenka753
11. júl 2022

@loginexistuje dva tri roky? To sa mi zdá už trošku veľa. Véd toľko sa to učivo
učí na gymnáziách (mala som gymnázium kde sme učivo museli zvládnuť na 3 roky, posledný rok sme mali už len predmety co sme chceli). Do ďalších primaciek to dospelý inteligentný človek musí dať.

katkine_terapie
11. júl 2022

@slovenka753 kamoska mala gymnazium zamerane na prirodne vedy, po nom si dala 1 rok na chemicko-technologickej fakulte ako pripravu na farmaciu plus sa ucila cielene na prijmacky. Vraj bez toho komba by to nedala na prvy pokus. A bola vyborna studentka na gympli.

tanyan
11. júl 2022

Žiadne štúdium ti nezaručí dobre platenú prácu.
Možno by si mohla začať pracovať na inej pozícii vo zvolenej oblasti a postupne sa môžeš vypracovať aj si doplniť vzdelanie, ak to bude potrebné.
Ak chceš získať vzdelanie v inom odbore, môžeš skúsiť aj strednú školu (individuálny študijný plán na dennom štúdiu alebo externé štúdium).

slovenka753
11. júl 2022

@katkine_terapie dospelý človek sa za rok musí naučiť hocičo keď sa tomu venuje. U nás v škole urobili všetci na farmáciu (5 kusov) prijímačky naprvu, pričom jeden bol 3 z chémie (nesrandukem). Asi nešlo o veľmi kvalitné gymko kam ti chodila kamoška. Nevravím ze to je ľahká škola alevo ľahké prijímačky ale príprava bola asi o ničom keď to musela robiť takto a inak by to nedala.

bambulka814
11. júl 2022

Odporúčam študovať jedno a týchto štyroch odborov: IT, ekológiu, medicínu(alebo zdravotná sestra), učiteľstvo. To sú profesie, ktoré sa zamestnajú hneď a platí to aj do budúcna. Viem to, lebo som sa o tom pred park rokmi bavila s odborníkom z Inštitútu zamestnanosti a tak smerujem aj naše deti.

evkamotka
1. aug 2022

Manzel je farmaceut a vravi, ze toho bolo naozaj velmi vela. Mas moznost studovat denne a nic ine? Lebo popri farmacii by si 5rokov nevedela chodit aj do prace ani na ciastocny uvazok.

A radsej by som isla it smerom, su na to rôzne 3-6 mesacne kurzy a uz bie clovek byt nehake tester a pod.

saimaa
2. aug 2022

na farmaciu sa dostat nie je az take komplikovane, ale potom tych 5 rokov je naozaj narocnych. Ale preco nie....na prijimacky chodia asi nadupani gymnazisti, ktori sa hlasia aj na lekarske univerzity...ale zvladnut sa to da, ak sa CIELENE pripravujes.... ale musis vediet, do coho ides, co to studium obnasa.... co Ti ide, co ta bavi? praca s ludmi, strojmi, biologia, matematika , jazyky, technicke veci....?

ivka716
13. máj 2024

Farmacia je odbor až v magisterskom štúdiu , sa študuje v 3 mestách na 6 fakultách , ale prv treba absolvovať bakalárske štúdium - je tam viac oboborov . Nezáleží aké , lebo všetky odbory sú nadväzujúce na ďalšie magisterské - odbor farnacia
Je aj čisto 5 ročná farmaceutická fakulta ale to nie je podmienka . V bakalárskom štúdiu studuj chémiu a potom si podáš prihlášku po Bc. na magisterské štúdium - farmaceut. Ľudia nevedia že je aj táto možnosť . Ani zdravotné stredne školy už nie sú čisto zamerané na odbor zdravotná sestra kedže štát to tak blbo vymyslel . Ale kazdy odbor čo má blízko k chémii , biológii kde už niečo viete , vám len pomôže a uľahčí štúdium na ďalšie štúdium . Uľahčí to štúdium. Ani psychológ nemusí ísť dnes študovať lekársku fakultu . Dnešní psychológ môže študovať humanitné vedy s odborom psychológ a môže kľudne pracovať ako klinický psychológ . Ale musí si ďalej dopĺňať kredity , čím sa stáva stále po lepší diagnostik a terapeut.