Dospelý syn sa odsťahoval z domu
Ahojte maminy... mám 18r syna, ktorý sa sám dobrovoľne odsťahoval z domu, sám si nahlásil trvalý pobyt inde, lebo sa.rozhodol, že nechce bývať doma s rodičmi a pod ich dozorom, lebo má 18 a chce sa osamostatniť. Má pred sebou ešte 2r štúdia na strednej škole v mieste doterajšieho bydliska, ale namiesto toho, aby býval u rodičov, chce bývať na internáte ( ktorý je vo vedľajšej ulici od domu rodičov...). Nikto ho z domu nevyhnal, sám sa rozhodol aj o trvalom pobyte, pri odsťahovni kľúče od bytu odovzdal. Ja ako matka som s tým odsťahovanim ešte aspoň počas štúdia nesúhlasila, preto sme sa nerozisli v dobrom, ale je dospelý, nemôžem nič urobiť... platím mu výživné a prídavky, a to je všetko z mojej strany. Otázka teraz znie, keď on sám sa vlastne vyhodil z domu, kde mal všetko zabezpečené, komplet full servis, denne navarene, oprate, dostupná hygiena, súkromie, 2 pc k dispozícii na prípravu do školy alebo len tak na bežné používanie... toto všetko vymenil za internatny život, resp. teraz cez prázdniny u kamaratov v Ba, kde si dal aj ten trvalý pobyt... či v prípade, ak si "zrazu" rozmysli, že to samostatne nezvláda, z akýchkoľvek dovodov, či už finančných alebo neviemakych, ho prijať automaticky naspäť do tejto domácnosti, odkiaľ dobrovoľne a napriek všetkému odišiel, odkiaľ sa odhlásil z trvalého pobytu...
@78jarmila No ano, lebo si momentalne nahnevana, hrda, citis sa ohrdnuta, ale aj ustarostena a ustrachana mama.
Ale na zaver ti napisem este moj pohlad....bud rada, kym tie deti dokazu byt samostatne, aj ked s moznymi preslapmi a neuspechmi, pretoze je mozne, ze ja sa tohto u mojho starsieho nikdy nedozijem 😉 Ale stale verim v to najlepsie 😉
@charlie1980 ale ja.som rada....aj ked to tak možno nevyznieva... len... stále tam bude akési "len"...o obavách, starostiach matky o každé svoje dieťa... či je dostatočne pripravený na samostatný život, či to UŽ zvládne sám... a k Tvojej predposlednej vete - to nemôže s určitosťou povedať nikto z nás... pretože nikdy nevieme, kedy, kde, čo, ako...
Nuz ja mam tiez takyto typ matky a s odstupom casu mozem povedat ze ak by som mala vazne problemy za nou nepojdem viem si predatavit co by hovorila a riesila obdobne ako uvazujes tu ty takze podla mna je tvoja obava jeho navratu neopodstatnena
@loginexistuje však ok 😉 aspoň nie som sama "takýto typ matky" 😉 despoticka, tyrajuca, rozprávajúca 😉😉😉
@78jarmila ojojoj tak moja taka neni skor je presvedcena o svojej pravde vidi iba chyby na svojich detoch napriek vsetkemu co sme dosiahli dokaze nas potopit v sekunde ale oficialne je vzorom matky a babky aj ked starsie vnucata uz o nu velky zaujem nemaju lebo ona je zvyknuta ze vsetko ode podla nej a jej potrieb a nie podla vnucat a pod a teda tam to neni len o tom ona dokazala svojim detom a vnucatam velmi nepekne veci urobit ale samozrejme len s tym najlepsim umyslom twn je tam vzdy my ju uz pozname respektujeme ale vztah a laska tam neni ani omylom
@loginexistuje a zo mna máš teda pocit, že som "taký typ matky" ako Tvoja? 😏
@78jarmila podľa toho čo tu vypisuješ, si myslím že si dobrá matka. To sa utrasie, potrebuje to čas a vzťahy sa znormalizujú. Potrebuje si odžiť, životnú skúsenosť, nechaj ho, to vychladne všetko
@78jarmila neviem skor si myslim ze z teba hovori hnev co je aj normalne v istej faze straty ktorou prechadzas vrat sa k teme o pol roka precitaj ju a budes to vidiet zasa inymi ocami a vzdy je lepsie citit k svojmu dietatu hnev a sklamanie ako ho ignorovat
@loginexistuje ja ho neignorujem."vo svojej podstate"... skôr to vnímam, v momentalnom mojom rozpoložení, z mojej strany naozaj ako istý hnev, sklamanie, bezmocnosť, možno ľahostajnosť... 😏 v zmysle že evidujem ho vo svojom živote, viem, že tam kdesi patrí, aj je, kdesi na dne duše a srdca, ale momentálne "bez života"... pridusene tým negativnom, čo sa udialo v posledných dňoch... nezivim tie negatívne pocity, teda nedusim to ešte viac, ale momentálne nie som ešte v stave nejak pomôcť tomu, aby z toho dna môjho srdca stúpal vyššie... 😢 je mojou veľkou chybou, a zlou vlastnosťou, že v hneve častokrát konám a reagujem neuvážene, prchko, a veľmi dlho mi potom trvá dať sa do normálu... dokážem "sa hnevať" aj niekoľko dní... 😢 ale, ako sa hovorí - "hádky utuzuju vzťah" 😘 tak možno časom sa dáme so synom do štádia aspoň bežnej komunikácie, a ostatné nechame voľne plynúť a vyvíjať sa... "nový začiatok"... 💟
@katarinapekna ale áno, mohli 🙂 nikomu v tom nič nebráni. teda vačšine ludí asi hrdosť a následné oplietačky všade kde následne uvádzajú svoj trvalý pobyt ( práca, úrady, poisťovne.....) nikto sa s človekom čo býva len v ,,meste,, nejako príjemne asi baviť nebude. Ale vôbec nič nikomu nebráni mať trvalý pobyt v ,,meste,,.
@78jarmila nuž, zvláštna situácia. Pokiaľ je však študent, stále je na vás závislý, finančne určite. To, že sa odsťahoval, na situácii nič nemení, pretože stále ho budete " živiť", pokiaľ sa nezamestná a nebude sám zárobkovo činný...takže je dospelý len vekom, nie tým, že sa dokáže už sám o seba postarať. Dospelý je u mňa človek, ktorý sa dokáže postarať sám o seba vo všetkom, úplne nezávislý na rodičoch, takže to nie je len vo veku. Odstrihnite ho od vašich financií a budete vidieť, ako veľmi je dospelý.
Tak som tu znova s aktuálnym stavom veci: stav je taký, že syn sa nevrátil, a podľa jeho vyjadrení sa ani neplánuje. So mnou prerušil kontakt, zablokoval ma úplne na fb a zmenil aj telefónne číslo, je v občanom kontakte cez fb len s mojim manželom, s vôbec nikým ďalšim z rodiny. Škola... Štúdium mal najskôr prerušene do 31.8.2018, avšak potom od septembra nenastúpil, takže škola vydala rozhodnutie o ukončení štúdia a bodka. Tento rok by už v týchto dňoch maturoval... Takto má ukončené vlastne iba základné vzdelanie, lebo zo strednej školy ukončil iba 2 ročníky... V januári mal 20rokov... Pokiaľ mám info, tak nikde ďalej alebo ani odznova nestuduje a ani nepracuje, je evidovaný na UP, pravdepodobne však bez nároku na podporu ci iné dávky, keďže nemá ani ukončené vzdelanie a ani nič odpracovane. V novembri 2018 bolo súdne pojednávanie o zrušenie výživného na neho, ktoré podal jeho otec, ktorému bolo určené výživné súdom. Na pojednávaní bol, a aj ja ako verejnosť, ale vôbec so mnou súkromne nekomunikoval. Pri výpovedi uviedol, že bol zamestnany počas leta brigádnicky, v súčasnosti (vtedy v novembri) bez zamestnania i príjmu. Avšak nemá žiadnu prekážku v "schopnosti živiť sa sám", preto bola vyzivovacia povinnosť rodičov súdne zrušená. Od toho novembra teda som ho nevidela, neviem o ňom nič bližšie, nekomunikuje so mnou vôbec, jedine s mojim manželom občas cez fb, pokiaľ teda viem, naďalej býva v BA u tých svojich priateľov, žiadne ďalšie informácie nemám.
To je zvláštne s tým pobytom. To kde sa prihlásil?
Býva u kamaráta v BA... Trvalý pobyt mu dala kamarátova matka...
@0silvia0 neviem... Bola som za ním v BA asi po 3mes ako sa odsťahoval... Vyhľadala som ho na adrese kde býva... Privítal ma slovami, načo som prišla, ja nie som jeho matka a on nie je môj syn... Nechce byť so mnou v žiadnom kontakte a nechce aby som o ňom čokoľvek vedela...
@78jarmila Tak to si myslím neprišlo len tak. Toto decko neurobí len tak niečo sa muselo stať, resp.dialo sa dlhodobo.
Nedala by som trvalý pobyt synovmu kamarátovi, to by musel byť sakra dôvod.
@saslavka73... Mne to je tiež proti logike a vôbec...ad trvalý pobyt... Ale s 20r dospelým človekom neurobim vôbec nič... A dôvod odchodu a celkovo tohto správania, jeho rozhodnutia, mi do dnešného dňa nepovedal...
Ani sam to nevedel špecifikovať alebo nejak vyjadriť, odôvodniť, prečo vlastne odchádza, okrem toho ze "dospelý zodpovedný samostatný"... Ak by som vedela co mu vadí, ale ani mi to nikdy ani len nevykrical, ako mi tu bolo komentované, že mu vadia súrodenci alebo má menej pozornosti, objatí, láskavosti,... Zhrnul to do slova "všetko"...
@78jarmila Nezdá sa mi to. Ozaj si si tým istá? Nedozvedel sa niečo o čom nevedel? Nemáte doma problémy? Tlačila by som na odpovede. Ak mi dá relevantnú odpoveď tak sa nad sebou zamyslím.Otázka na neho či si myslí, že dokedy bude môcť bzť u kamaráta? Stretla by som sa s kamarátom, s jeho mamou, určite nech mi to vysvetlí teda ona, veď aj ona je matka.
fúha a nemôže mať nejaké psychické problémy? Alebo má ozaj všetkého už plné zuby a potrebuje byť istý čas sám. Nájsť sa v životea možno sa časom ozve, keď si to zrovná v hlave.
@saslavka73 ako som už písala, s 20r dospelým človekom neurobim vôbec nič... Relevantná odpovede nie sú... Odchodu predchádzali hodiny a hodiny rozhovorov o všetkých + a - samostatného života... Minimálne 2 týždne denne... Ale ak niekto odmieta celkovo komunikovať, tak darmo tlačiť na odpoveď... "nemému dieťaťu ani vlastná matka nerozumie"... A prečo mu dali trvalý pobyt?... Ak to im tam všetkým takto vyhovuje, ja to nemám prečo riešiť...
@78jarmila Tak na čo pýtaš?
@saslavka73 "Ak mi dá relevantnú odpoveď tak sa nad sebou zamyslím"... A pokúsim sa o zmenu samozrejme... ALE KEĎ NEVIEM CO MU VADÍ TAK CO MAM ZMENIŤ... ☹

@charlie1980 tak rozhodne si nič také nebudem vynucovat, ak si mala na mysli toto. On zas je taký, že si prizná, ak niečo po...hnojil, aj sa ospravedlni, aj keď s odstupom času 😘 ale, pravdu povediac, s variantou "no tak tu som naspäť, vratil som sa, a rodičia starajte sa o mňa naďalej, lebo musite, kým študujem, a budem si aj naďalej robiť čo ja chcem..." by som mala asi že dosť veľký problém akceptovať... 😏