icon

Je hanba mať dnes slabú úroveň angličtiny?

23. jan 2023

Ahojte… ako to vnimate vy? Ked dnes mlady clovek nevie dobre anglicky, taka slabsia B1, slabsie komunikacne zrucnosti? Ako ste na tom vy s anglictinou?

Strana
z4
zuzanaete
23. jan 2023

Neviem, ci je to hanba. Skor to povazujem za nevyhnutnost v dnesnom globalnom svete a za uplny zaklad. Proste dava to vacsiu slobodu pri cestovani, rozsiruje pracovne moznosti.

kabinka11
23. jan 2023

Nenazvala by som to hanbou. Mam VŠ technického smeru a žiaľ angličtina ma hodne brzdí v kariére (za 12 rokov učenia neviem nič). Mam sa dobre, podnikám. Keby nie, skončím za pásom, nakoľko sa na "vyšších" funkciách vyžaduje jazyk.

bajka16
23. jan 2023

Nie je to vôbec hanba, čudovala by si sa koľko mladých ľudí neovláda ani základ. Nie je povinnosť vedieť po anglicky. Ak vieš je to super, ak nie nič sa nedeje. Je len to len taká výhoda nie nutnosť.

muchotrafka298
23. jan 2023

Nie kazdy je studijny typ a tiez nemusi mat "nadanie" na jazyky. Mna dost prekvapilo, ze v poslednej dobe k nam do firmy prichadzaju kolegyne, okolo 30, ktore maju velmi slabu anglictinu (A1-A2). Ze maju tolko odvahy, ze pridu pracovat do zahranicnej firmy,kde vela klientov nevie po slovensky a treba veci robit v AJ.

roja01
23. jan 2023

Je dobre vediet jazyk, ale nie povinne. Ci vedia vsetci, ktori maju anglicky j. ako svoj materinsky jazyk, aj iny jazyk? Urcite nie. A hanbia sa, nie. Myslim, ze naopak.

jabadabadu
Odpoveď bola odstránená
tiezjedna
23. jan 2023

U mladých ľudí to považujem za absolútne zásadný nedostatok, hanbou by som to nenazvala. Z pozície zamestnávateľa je znalosť angličtiny pre mňa dôležitejšia než napr. VŠ vzdelanie. Uchádzač bez angličtiny je asi ako uchádzač bez vodičáku - nepoužiteľný...

stellarstar
23. jan 2023

Anglinu viem málo učila som sa len rok neminu som sa učila vyše 8 r, nie je to hanba bud ovládaš jeden alebo druhý jazyk

hsara99
23. jan 2023

Mala som spolužiakov na strednej škole, ktorí nevedeli zložiť jednoduchú vetu. Za mňa áno, je to hanba. Ale nie len žiakov samotných, ale aj učiteľov ktorí takýchto žiakov pustia ďalej len aby sa ich “zbavili” (nehovorím, že to tak je všade, no u nás to tak fungovalo).

tiezjedna
23. jan 2023

@roja01 to bude asi tým, že cca 70 % sveta sa anglicky dorozumie...

santiago_segura
23. jan 2023

Pokial necestuješ do zahraničia, nehráš videohry, nepracuješ na takom mieste kde to vyžadujú tak nie.

Dám príklady zo života. Vždy keď sa bavíme o tom že angličtina, nemčina atď. Ja im vždy poviem: Všade kam chodím sa používa slovenčina, maďarčina, rómčina. Ale nemecky a anglicky nikoho nepočujem. Tak logicky vyplýva že skôr by som mal vedieť tú rómčinu keďže maďarsky a slovensky viem.

kp7333
23. jan 2023

nemyslim si, ze je to hanba, skor to moze byt nevyhoda na pracovn trhu. ale zavisi aj od vzdelania, ambicii a samozrejme typu prace. .

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
ninka297
Odpoveď bola odstránená
santiago_segura
23. jan 2023

@hsara99 videla si to video s Matovičom kde hovoril to “van tajm next tajm” na tom sa dosť ludí zabávalo.

panelacikova
23. jan 2023

je to v súčasnosti nevýhoda, nie hanba. rovnako, ako je to so šoférovaním, ovládaním vysokozdvižného vozíka, rovnako ako je to napríklad s fyzickou zdatnosťou a podobne. proste ak neovládaš jazyk, musíš počítať so zamestnaním (a hlavne také hľadať), kde ten jazyk nevyžadujú. ešte stále sú aj také zamestnania a ľudia normálne pracujú a žijú. takže ak ti to raz nelezie do hlavy, lebo jednoducho nemáš na to predispozície, tak ak nemusíš, ani to nesiľ. nájdi sa radšej v niečom inom 🙂

jabadabadu
Odpoveď bola odstránená
santiago_segura
23. jan 2023

Napriklad u nas na pase je polovica romovia a druha polovica madari... Takze o tom tolko. Kde by som tu anglictinu vyuzil? S kym?

amelia89
23. jan 2023

Ja zijem v socialnej bubline expatov a vzdy ma velmi zarazi ked mladsi clovek odo mna vobec nevie ani ten najzakladnejsi zaklad. Ale nepovazujem to za hanbu len ma to proste zarazi ze ako to je vlasne mozne. Ale hovorim,ja zijem v uplnej inej bubline ako vacsina ludi takze je to len moj uhol pohladu. Kazdopadne ked mame odporucim serial a ona mi povie ze to nema slovenske titulky ze to nemoze pozerat si poviem ze som rada ze toto nemusim riesit haha 😅

adeladulova
23. jan 2023

Som casnicka, po anglicky rozumiem vsetko, povedat tak 70%... samozrejme v mojom obore 😀a hanbim sa za to, ze neviem lepsie po angl.. kazdy treti "stolik" u nas su anglicky hovoriaci ľudia a preto sa chcem doucovat konverzacie aby to bolo super

sparrows
23. jan 2023

Hanba nie, skôr nevýhoda. Ale skutočná hanba je neovládať gramatiku slovenského jazyka 😐

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
amelie2017
23. jan 2023

Ja som mala AJ od 3. triedy zs po maturitny rocnik, minula som mozno 2-3000 eur za doucka uz v dospelosti a proste som debil. Nejde mi to. Pritom dalsi cudzi jazyk mam ba urovni C2 a dalsi na B1 a to sa ho neucim, len pocuvam 2 roky. Ale v praci pouzivam anglictinu velmi, dohovorim sa bez problemov aj s tou mojou A2-B1. Len to nie je gramaticky najlepsie, ale rozumieme si 😂

majamat
23. jan 2023

hanba nie a ani nevyhnutnost. zavisi od zamestnania. nepracujem za pasom aj napriem tomu, v mojom zamestnani anglictinu nepotrebujem. je fakt, ze ja uz sa za mladu uplne nepovazujem. na zakladke som mala este rustinu, potom anglictina povinna nebola, bol povinny jazyk podla vyberu. mala som nemcinu + eschopnu nemcinarku 1 som antitalent na jazyky.
nie kazdy sa vie jazyky naucit. mne isla chemia, matika, prirodopis, vytvarna atd

savanna
23. jan 2023

Nie je to hanba, ale ja to vnimam ako velku skodu. Je to vlastne stratena prilezitost - otvorit si svet, cestovat, dostat sa k tisicom zahranicnych knih, materialov, spoznat ludi z inych kultur. Samozrejme aj velka nevyhoda na pracovnom trhu. Nemyslim si, ze by sa mlady clovek mal za to hanbit, to vobec nie. Skor by mal na sebe popracovat, lebo tym dokaze vela ziskat.

bluka2
23. jan 2023

Hlavne človek o dosť prichádza, keď musí všetko citát v slovenčine. Lepšie a čerstvejšie info skôr s anglictinou.
A potom čas nehrá s tebou. Čím je mozog starší, tým pomalšie sa učí. Tak sa nakopni, pár mesiacov a budeš sa tejto otázke čudovať

andrejka1974
23. jan 2023

Záleží či ju potrebuješ alebo nie,ja viem len pár slovicok ale ja ju nepotrebujem,a zvládli sme aj dovolenky v zahraničí

ropucha6
23. jan 2023

Ano, u mladeho cloveka do 30 rokov to vnimam ako hanbu, ked sa nevie dorozumiet. Nemusi mat uroven statnice, ale aspon zakladnu konverzaciu by mal zvladnut.

bavlnka92
24. jan 2023

ťažko posúdiť. zmaturovala som na 1 z oboch častí ale stále sú to len základy = dohovoriť alebo nebodaj pracovne to je lámané ruky nohy lebo nič také čo by sa v realite zišlo nás nenaučili.

martinka13
24. jan 2023

Je mi jedno, čo si myslia ostatní, ja by som sama kvôli sebe chcela vyššiu úroveň. Mám "C", ale nakoľko aktívne angličtinu používam menej, neviem uplne plynulo hovoriť. To by už spravil len dlhší pobyt v zahraničí. Čo mi teda už nehrozí.

Strana
z4