icon

Je hanba mať dnes slabú úroveň angličtiny?

23. jan 2023

Ahojte… ako to vnimate vy? Ked dnes mlady clovek nevie dobre anglicky, taka slabsia B1, slabsie komunikacne zrucnosti? Ako ste na tom vy s anglictinou?

santiago_segura
25. jan 2023

Ja som zvykol občas v telefóne tú aplikáciu Duolingo (taká sova zelená) to si stiahnite a môžete sa učiť rôzne jazyky. Angličtina a nemčina majú aj možnosť učiť sa z češtiny a maďarčiny. Slovenčina tam nieje. Ale z angličtiny sa môžete učiť aj 40 jazykov. A to dáva úlohy, úplne ako v škole. Musíte doplňovať slová, vyslovovať, obrázky pomenovať, prekladať, spájať vety, máte aj záverečný test. A núti vás to učiť sa lebo ak nedodržíte učebný plán, tak vás to hodí na začiatok a môžte ísť z nova. Aj to tie push pripomienky dáva. Dobré to je. Len ja som netrpezlivý a prestane ma to vždy baviť.

kabinka11
25. jan 2023

@melanta šikovná si, obdivujem Ta.

sisaka
25. jan 2023

Ja to od staršej generácie neočakávam, ale očakávala som od teenagerov a mladých ľudí, lebo tu sa vždy ženy predbiehajú, ako už v troch rokoch deti hovoria po anglicky a v 10 už na úrovni rodeného Angličana a potom človek príde na Slovensko a deti a mládež nevedia ani zaťať, pripadne vedia pár fráz. Rozmýšľam, kde sú všetky tie talentované deti poschovavané …

marca12
25. jan 2023

@santiago_segura Vacsina filmov je v anglictine a titulky sa mi nechce citat. Takisto vela dobrych knih je v anglictine a nielen knih,ale aj informacii. Takisto by som chcela napisat svojim oblubenym hercom,spevakom na soc.siet len tak spontánne. Na dovolenke by som rada pokecala a nie mavat rukami nohami 🤣 jasne,ze prezijem aj bez anglictiny,no ma to vela vyhod,ked ovladas jazyk.

santiago_segura
26. jan 2023

Zaujímavé lebo ja som si všimol film s titulkami maximálne na STV2 neskoro večer. Ale tie bežné hocikde na JOJ, Markíze, Prime, maďarských TV sú vždy s dabingom. A knihy ktoré som čítal tiež boli vždy v SK/CZ/HU... Počas dovolenky nezvyknem byť tak ďaleko aby mi nerozumeli.

V podstate som chcel povedať že som sa nikdy nestretol s potrebou vedieť po anglicky. A keď aj v mojoj blízkosti rozprávajú inými jazykmi nieje to pre mňa. Čo sa týka etník tak vždy vedia buď po slovensky alebo maďarsky podla toho v ktorej časti slovenska žijú.

tiezjedna
26. jan 2023

@santiago_segura tak ty tu potrebu nemáš, ale obrovská časť sveta áno 🙂 Neviem, prečo to tu stále projektuješ tak, že angličtina je nepotrebná. Nepotrebná je pre teba, pretože ty nevytiahneš päty z okresu, rozprávaš sa len s kamionistami a za pásom máš Ukrajincov a nič z toho nemáš evidentne v úmysle meniť. Ale uvedom si, že toto len tvoj svet 😉

banderaska29
26. jan 2023

nie nadarmo sa hovorí, že koľko jazykov vieš, toľko krát si človekom 🙂 to je totálna pravda!

a nie, nie je to hanba ale škoda. neviem si predstaviť nevedieť cudzie jazyky. moje deti k ním vediem od mala. anglicky obaja plynule rozprávajú, ja rozprávam troma jazykmi plynule plus materskym.

nikdy nie je neskoro začať ! duolingo je perfektné 🙂 ja osobne odporúčam kurzy.

melanta
26. jan 2023

@kabinka11 ďakujem, nie som prirodzený talent na jazyky, takže to mám oddreté. Ale zase viem, prečo som to robila a robím.

zuzulka558
26. jan 2023

A koľký nevedia slovenčinu to je hanba 🤭 ja som raz dostala z úradu papier a našli sa chyby, tak som im to vrátila, keď nevie správne opísať ulicu,, ostatné som sa zabavila

tiezjedna
26. jan 2023

@zuzulka558 tak si tiež zopakuj, pretože 1. pád mn. č. = koľkí 😉

zuzulka558
26. jan 2023

@tiezjedna no vidíš 😅😅😅 doplnilo ale nie som na úrade ale na koňovi,, ale el myslím že tlačivo a papiere ktoré mi bolo treba by malo byť bez chýb,, známej stále priezvisko zle písali tiež to stále posielala späť,, mne za slobodna tak isto preto narážam na toto

tiezjedna
26. jan 2023

@zuzulka558 v pohode, chápem😀 Len mi to nedalo no😇😂

zuzulka558
26. jan 2023

@tiezjedna ja som sa nenahnevala 🙂 len som chcela poukázať na to,, že niekto vie anglicky super ako táto baba na úrade a v našom jazyku dôležité veci chybičky

majamat
26. jan 2023

pre mna je ovela vacsia hanba to, ze sa anglictina prilis pretlaca aj tam, kde netreba.
sme slovaci, mame svoj krasny rodny jazykm a vsade okolo napisy v anglictine. aj tam, kde netreba.
a verim tomu, ze sa anglictina v mnohych krajinach pouziva len preto, ze niekde v minulosti doslo nejakym sposobom k vytlaceniu ich povodneho jazyka, ci jazykov. to mi nepride dobre, ale skor smutne. nadradovat jeden jazyk nad ostatne a vyhovarat sa na potrebu.

minule som sledovala reakcie na spevaka z Kazachstanu, ktory spieval anglicky. bola tam kritika jazyka, hoci mnohi priznavaju, ze sa v anglictine velmi zlepsil. samozrejem kritika zo strany ludi, ktorym je anglictina rodny jazyk. prave preto, ze sa anglictina takto nadraduje, tito ludia si akosi neuvedomuju dolezity fakt. niekto hovori inym ako rodnym jazykom, nikdy to dokonale nebude. neuvedomuju si to preto, lebo to nikdy nepotrebovali, ale kritizovat vedia. bolo by ovela lepsie, keby si potrebu naucit sa iny jazyk vyskusali tiez.

santiago_segura
26. jan 2023

Lebo mi je čudné čítať jak velmi to potrebujú ale presne tak ja nevyjdem z okresu a načo by som to aj robil? Nepotrebujem to. Ale niesom ani za to ako nacionalisti vyskakujú že jaaaaj netlačte angličtinu lebo máme svoj jazyk... Globalizovaný svet je dobrý projekt, zjednocovať menu aj jazyk. Len keby sme to vedeli do tých hlavenek natĺct. Slovensky a Maďarsky som sa tak naučíl že ani neviem jak. Nikdy som sa tie jazyky neučil z kníh a predsa ich viem. Takto by mala byť angličtina. Od mala to batolatám rozprávat a nech si na to zvykajú. A všetci by vedeli. A né že rumunské ženy musím cez google translator volať na rande... Keď je to svetový jazyk tak nech ho vedia na celom svete.

Áj em veri stupid mén. Áj dont lérn ingliš. Bernolákovčina píš ako počuješ. 🙂

Ich géhen essen lebo už som veri hangri. 😀

majamat
26. jan 2023

@santiago_segura ja nie som proti anglictine, ale tiez sa mi nepaci to prehananie. nie som proti globalizovaniu, ale fakt u nas tie napisy a nazvy neusia byt v takej miere anglicke.

nejde o to, ze by som napr bola proti globalizacii, ide o to, ze casom moze povodny jazyk zaniknut, aj ked to je asi daleka buducnost a netvrdim, ze sa to vyslovene stane, ale je to cesta k neicomu takemu. zmeny v slovencine su uz badatelne.

santiago_segura
26. jan 2023

Ano vedie to k tomu. Vo väčšine scifi filmov už celá planéta hovorí jednym jazykom. Ale kľudne môže byť aj Čínština alebo Indčina. Bacha na to. Stačí pozrieť demografický vývoj ktoré národy stúpajú a ktoré upadajú. Ale možno je angličtina populárna preto, že je najlahšia pre všetky národy. Že sa ju vie naučiť aj slovan, aj latin, aj ugrofín, aj číňan aj japonec atď.

jú iz nájs görl ženuša

santiago_segura
26. jan 2023

I have to go to timi-into tomorrow to print the stupid paper for the tax return.

tiezjedna
26. jan 2023

@majamat
@santiago_segura
vy dvaja ste sa hľadali, až ste sa našli 🌹 Naštudujte si trochu históriu a zistíte, že ovládanie anglického jazyka nemá nič spoločné s globalizáciou a už vôbec nesmeruje k zániku slovenčiny 😉 Btw., nič ako "Indčina" neexistuje 😀 Predstav si, že aj tam je úradným jazykom angličtina a hindština

bluka2
26. jan 2023

@majamat tie nápisy v angličtine sú tam pre tych, čo nevedia po slovensky. Čo človek ocení, ako ja ja vždy napríklad v takej čine, lebo mi inak tie ich nápisy nič nehovorili. Nerozumiem, ako môže mať niekto niečo proti tomuto?

scorpionflower1
26. jan 2023

No ja mam taku B2 a hanbim, lebo jednoduchy rozhovor zvladnem, ale dlhsie vety...jaj...s porozumenim je to lepsie, zvladnem serial s anglickymi titulkami :D chodila som do jazykovky aj sukromne hodiny, ale ked aktivne nepouzivas AJ nenaucis sa poriadne.

katkazocele
26. jan 2023

@scorpionflower1 takto presne to mám aj ja

temperature
26. jan 2023

Podla mna je dolezite to, ci chces ty s tvojou anglictinou nieco robit (a plati to vseobecne pre cokolvek 🙂 ). Poviem ti moju skusenost, tiez som bola vacny zaciatocnik. Pri pohovore v praci (mala som 25) som narovinu povedala, ze s EN mam problem (lebo skor ci neskor by na to prisli) aj keby som bola neviem ako sikovna ;). Mala som stastie, ze buducemu sefovi zalezalo primarne na ludskej stranke a to ci na tu pracu clovek ma vseobecne (ci ma Filipa ;) ). Pre mna to bola velka motivacia, ze mi dali sancu. v praci nam platili extra sukromne anglictinu (1,5 hod. tyzdenne v ramci prac. doby) + 1,5 v ramci volneho casu), a doslova som odchadzala so spotenym zadkom a s pocitom, ze mi exploduje hlava s totalnou horuckou. Potom ma hodili do ,,vody,, na projekt kde sa pisomne komunikovalo v anglictine - IT (a nikto neriesil to, ze mam otvoreny google translator), kupila som si pro verziu Grammarly - velmi mi pomohlo sa zlepsit v slovoslede, gramatike, pouzivani vhodnych ,,variant vyrazov,, etc.. Neskor pribudli online meetingy a prezentacie pred zakaznikom toho co sme urobili za posledne obdobie... Vsetky meetingy ,, som si tajne nahravala,, . a z tyzdna na tyzden to bolo lepsie a lepsie. Trochu som upadla pocas materskej 🙂 ale jazyk je ako cvicenie...necvicis a ochabne.
Teraz po tych ,,rokoch trapenia,, je to oslobodzujuci pocit bez dvojdnovych stresov a bez spanku, ze ma caka meeting v EN. Mam taku B2,ale bez problemov sa dohovorim na meetingoch, na dovolenke aj osobne (smalk talks) a vobec sa nehanbim opytat ,,ci to moze dana osoba zopakovat,, lebo som nerozumela, alebo sa opytam, ci to co povedal znamena toto a chapem to spravne alebo aby rozpravali pomalsie,, a ver mi ze nikdy ma za to nikto nezdrbal. 🙂 a nikdy som sa necitila menejcenna ze pouzivam ,,jednoduchsie a nekomplikovane vety,, a doteraz mam na pracovnom stole zapisnik, do ktoreho si pisem slovicka ktore su pre mna nove alebo som zabudla ich vyznam :D.
Keby som pracovala na nejakej vysokej funkcii opat by som pristupovala k EN inak... ale je to presne ten uhol pohladu, ci je clovek sam se sebou spokojny v danej chvily, kam chce smerovat a co je ochotny pre to urobit.
Nemas sa za co hanbit, niekomu to prosto ide lahsie iny musi pocit doslova krv. Velmi ti drzim palce, aby si mala energiu a aby ta to bavilo objavovat nove moznosti, ktore by ti prinieslo/ prinesie zlepsovanie sa v akomkolvek jazyku alebo v comkolvek inom 🙂.

santiago_segura
27. jan 2023

@tiezjedna pozor, nikde netvrdím že mi vadia anglické nápisy. Však my sami ako národnostná menšina ich máme tiež dvojjazyčné. Takže s majamat to nič nemá, ona iné myslí. Že zaniknú jazyky a také, že slovenčinu plnia anglickými slovami. Napríklad teenagerka povie: slejla som svoj autfit. Nejaký dedo by to už nerozumel. Ale znamená to že som to zabila ako som sa obliekla. Ideme sa bajkovat a potom dame hik. Ale dnes už nie lebo som grogy a včera som bola bizi. Majamat ty si moja crush 🙂

santiago_segura
27. jan 2023
scorpionflower1
27. jan 2023

@temperature ano, rada by som s tym nieco robila, ale mam zamestnanie v slovenskej firme, kde sa moc AJ nepouziva, chcem zmenit robotu, vratit sa k uceniu, ale tam tiez nebudem vyuzivat anglictinu. Ja uz som si platila sukromne hodiny, aj sa mi anglictina zlepsila, ale potom som isla na MD a s malym dietatom, ktore vecne nespalo som uz AJ nestihala, resp. ked cez den, ked uz bolo vacsie a spalo, som sa venovala inemu konicku. Ked znova nastupim niekde ucit budem musiet absolvovat skolenia ineho druhu. Vzdy je lahsie, ked ti to plati firma a zamestnavatel ta podporuje, aby si sa zlepsila a AJ vyuzivas pravidelne. Ja som spravila jednu fatalnu chybu - ze som anglictinu neriesila uz na vysokej, lebo tam som ju nemala, mala som chodit na kurz, nuz vtedy som myslela na ine veci, mlada a sprosta, co ti poviem.

katka0123
27. jan 2023

Je to hanba. Dnes sa deti učia Anj od prvej, niekde od tretej triedy. Nie je to o talente na jazyky, ale mentálnom nastavení rodičov a učiteľov. O prístupe k učeniu, práci, cestovani. Pre mna je to dôležité. Otvára brány do sveta v kariére, v súkromí.

akvi
27. jan 2023

Hanba to nie je, ale obrovská nevýhoda. Vnímam to denne. Moja AJ je biedna, som z generácie povinnej RJ, úroveň AJ sme mali zodpovedajúcu dobe. V RJ sa dorozumiem bez problémov, v AJ mám problém. Veľmi by som chcela vedieť poriadne, ale ja som tiež ten typ, že pamäť na jazyky strašná. Ja si skôr zapamätám 10 telefónnych čísel, ako dve slová v AJ 😅 Nerozumiem mladým ľuďom, ktorí neovládajú žiadny jazyk, pri tých možnostiach, aké dnes majú. Ja sa snažím aspoň filmy pozerať v AJ a určite to pomáha, ale nelepí sa to na mňa ako by som chcela. Syn ten melie v AJ ako rodnou rečou, naučil sa prirodzene, žiadne drislenie ani kurzy, počúval v AJ, hral hry, komunikoval veľa.

lapersefona
27. jan 2023

@muchotrafka298 a ste ich prijali?

lapersefona
27. jan 2023

@tiezjedna a co taky co ovlada aj a nj ale nema vodicak? Tiez nepoužiteľný?