Je možné naučiť sa 2500 strán za dva mesiace?
Zaujíma ma váš názor – myslíte si, že by sa dalo za 2 mesiace naučiť 2500 strán učiva? Denne by som musela prejsť cca 40–50 strán + opakovanie. Má niekto skúsenosť s tak intenzívnym učením?
Pomohli by vám nejaké techniky? Ako by ste si to rozdelili? A hlavne – je to reálne, alebo čisté sci-fi?
Čo znamená "naučiť sa?" Je veľký rozdiel či to potrebuješ vedieť recitovať ako zákon alebo potrebuješ pochopiť obsah a byť schopná ho voľne zreprodukovať.
A samozrejme, každý má iné schopnosti a inak trénuje svoj mozog.
Ano, ved za tyzden som musela dat skriptum z napr morfologie, cca 600 stran, normalka.
to sa asi nedá zovšeobecniť... pre niekoho by bol problém daný počet strán aj prečítať za 2 mesiace, nieto aj niečo vedieť. 😉
musíš sám odhadnúť svoje sily...
Pre mňa nereálne. Možno pre niekoho s dobrou pamäťou je to možné. Ale za seba si to neviem ani predstaviť
Ako naučí? Vedie výcuc?
Ja som sa tak učievala že 50 strán denne za 7 dní celú učebnicu aj s opakovaním.. učila som sa ale intenzívne 8 hodín denne
Ja keď som chodila na vysokú školu, bolo potrebné zvládnuť prečítať 100 strán za hodinu s porozumením. Takže pri učení sa 8 hodín denne to máš za tri dni naučené a zvyšok času máš na opakovanie. Na čo potrebuješ 2 mesiace?
To je extrémne individuálna záležitosť. Či už človek od človeka... Ale aj akých 2500 strán? Dobre vcelku ľahko napísaných alebo sa to aj ťažko číta, a nie to ešte chápe/učí? 2500 strán v téme, kde si "doma" aspoň v základoch alebo niečo pre teba nové? Baví ťa to, zaujíma ťa to? Treba sa to naučiť tak, že namemorovať rôzne poučky, definície, latinské názvy atď. alebo stačí "len" pochopiť?
V každom prípade - ak musíš (chceš), tak proste musíš (chceš) .. a dáš to 🙂 Ono to znie hrozivo, ale keď si to v hlave rozdelíš na časti (nie "musím sa naučiť 2500 strán", ale "teraz sa idem naučiť x strán"), tak psychologicky sa ti to bude zdať menej nereálne a krok po kroku to bude odbúdať.. Netreba hneď na začiatku padnúť do paniky, že to nedáš.
Mne osobne presne to "psychologické kúskovanie" pomohlo vždy. Rozdeliť si to na časti - dať si tam aj nejakú rezervu (keby čosi nejde podľa plánu, tak nech ma to nepoloží 🙂) ) a proste sa učiť.
Čo znamená "naučiť sa?" Je veľký rozdiel či to potrebuješ vedieť recitovať ako zákon alebo potrebuješ pochopiť obsah a byť schopná ho voľne zreprodukovať.
A samozrejme, každý má iné schopnosti a inak trénuje svoj mozog.
Tak ako píše @tanyan , to je strašne individuálne a záleží to od konkrétneho človeka . Pre mňa by nebolo reálne naučiť sa za dva mesiace ani sto strán , ja jednoducho nemám to potrebné sústredenie
, žiadna fotografická pamäť atd. Ale sú ľudia , ktorí bez problémov , každopádne ti držím palce !
Tazko povedat. Neni strana ako strana, text ako text. Mojich 50 stran, kde som mala 4xA4 obojstranne s hutnym textom, kde boli dolezite veci bez omacok, by som sa za den nenaucila 🥲
To je absolútne reálne a nemal by to byť žiaden problém. Čím viac ťa to bude baviť, tým to bude ľahšie. Všimni si, že ak si videla nejaký dokument, ktorý ťa bavil, hneď na prvý raz si ho zapamätáš a pamätáš si ho veľmi dlho.
Potom je druhý level to, že k tomu nemáš aspon žiaden odpor. A ak nemáš chuť a cítiš odpor, tak to bude veľmi ťažké. Takže zapracuj na vnútornej motivácii – to je všetko, čo potrebuješ. Pocas ucenia tak roziahlych materialov je tiez velmi dolezite udrziavat v hlave mapu toho co vies, to neuveritelne pomaha a myli na to stale. Vela stastia a uz nestracaj cas 🙂
Presne záleží aký máš styl ucenia a akú pamät..ale naucit sa to da..ja som mala na práve skusky aj take, ze som musela dať 600 stran za 4 dni..ale teda, čo mne fungovalo, keď som sa učila napr na štátnice je ucit sa cez den..začala som ráno o 8 a bud som si dala, že hodinu sa ucim a hodinu oddychujem alebo som si rozdelila napr tých 40 stran na 5 casti a po 8 stranach ucenia vždy pauza..išla som sa opalovat na terasu, zabehat si alebo som si pozrela seriál a zas učenie..a končila som najneskor o 20 hod, pozrela si vecer film a išla spat o 22-23 nech si hlava do rana oddychne..mne to takto fungovalo..keď som sa snažila ucit sa hodiny bez prestávky tak som trpela
Podľa mna áno. Ak vieš o čo ide, čo predpokladám asi vieš, tak by to nemal byt problém.
Joj, toto je strasne vseobecne dane. Co je to za oblast vedy? My sme mali na matfyze skripta povedzme len 100stranove, ale ver tomu, ze nad jednou stranou som sedela dobru pol hodinu. Potom su vedy, kde je to kvantovka, ale da sa to obkecat, alebo prepojit. Ak si pevacka, tak asinnemas moc na co naviazat, ale ak si vo vyssich rocnikoch, mozno uz to pojde lahsie
Presne záleží aký máš styl ucenia a akú pamät..ale naucit sa to da..ja som mala na práve skusky aj take, ze som musela dať 600 stran za 4 dni..ale teda, čo mne fungovalo, keď som sa učila napr na štátnice je ucit sa cez den..začala som ráno o 8 a bud som si dala, že hodinu sa ucim a hodinu oddychujem alebo som si rozdelila napr tých 40 stran na 5 casti a po 8 stranach ucenia vždy pauza..išla som sa opalovat na terasu, zabehat si alebo som si pozrela seriál a zas učenie..a končila som najneskor o 20 hod, pozrela si vecer film a išla spat o 22-23 nech si hlava do rana oddychne..mne to takto fungovalo..keď som sa snažila ucit sa hodiny bez prestávky tak som trpela
@pl2y Ja tiez takto na statnice... 2 tyzdne od 8-22 total intenzivka, vsetko som si 3x presla a 2 dni pred statnicami uz som to spievala odpredu odzadu.
Je to aj o tréningu. Teraz by som sa nevedel tolko toho naučiť. Ale na škole som zvládal za dva týždne celý semester zopakovať ale my sme nemali 2000 strán maximálne 200. Zas ale problém bol, že niekedy som strávil nad troma stranami aj hodinu kým som ich pochopil. Ja som skôr počítal príklady a robil si poznámky. Čo mi prešlo cez ruku to som si zapamätal. Doteraz to tak robim aj v práci a doteraz mám mozoľ na prostredníku - už trvalý. Po skúškach som vždy vyhodil asi 7kg načmáraného papiera. Prepáč nepomohol som ti. Ak si trénovala pred tým iné predmety tak to zvládneš. Dôležité je sekektovať podstatné a nepodstatne. Účasť sa vo vrstvách. Horná vrstva musí byť všetko stredná asi 80% a z detailných vecí stačí vedieť len niečo.
Ak nejde od slova do slova, tak áno. Ja som sa na škole bežne učila 300 strán za 2 až 3 dni.
Joj, toto je strasne vseobecne dane. Co je to za oblast vedy? My sme mali na matfyze skripta povedzme len 100stranove, ale ver tomu, ze nad jednou stranou som sedela dobru pol hodinu. Potom su vedy, kde je to kvantovka, ale da sa to obkecat, alebo prepojit. Ak si pevacka, tak asinnemas moc na co naviazat, ale ak si vo vyssich rocnikoch, mozno uz to pojde lahsie
@basska_b Tiez som isla pisat, ze na matfyze som sa ucila 20-30 stran poznamok niekedy tyzden a to cele dni 🙂
Ak si student a si zvyknuta sa ucit,ano stihas. Ale ak pracujes,kde nepotrebujes nejako extra pouzivat hlavu a nie si zvyknuta si studovat materialy a podobne,tak velmi tazko ti to pojde. Na skusky sme sa bezne ucili z 500stranovych knih a dali sme to za tyzden. 2500 stran za 2 mesiace by sa dalo. Zalezi od tvojej kondicie mozgu a pamate. Ale ine ma zaujima,preco rozmyslas,ci sa to da? Ved ak sa to musis naucit,tak sa uc,daj do toho vsetko a neuvazuj,ci sa to da. Vytyc si ciel a chod si za tym.
Zalezi aj na to, co to je. Taka anatomia by bola z mojho pohladu nerealna. Ale za to nieco, co ma "hlavu aj patu", zalozene na principe pochopenia problematiky a volnom prejave tak v pohode.
Ja keď som chodila na vysokú školu, bolo potrebné zvládnuť prečítať 100 strán za hodinu s porozumením. Takže pri učení sa 8 hodín denne to máš za tri dni naučené a zvyšok času máš na opakovanie. Na čo potrebuješ 2 mesiace?
@iffushka to by som chcela vidiet, to ani neprecitas, aj keby si vynechavala stred riadku ako pri novinach... 😂😂😂
Jasné že sa dá. Na medine bežne toľko musia zvládnuť.
Zvladla som 1000 stran za 3 dni. Treba citat a a rozoberat si to pritom vhlave, davat tomu zmysel a potom to ide. Drzim palce.
Zvladla som 1000 stran za 3 dni. Treba citat a a rozoberat si to pritom vhlave, davat tomu zmysel a potom to ide. Drzim palce.
@kvalitka 1000 strán za 3 dni a to dá ?
Áno..ja osobne som si robila poznámky a opakovala len tir. Tzn velku knihu som prešla viac menej raz ale štrukturne som to mala spisane. Patologia napr... mikrobiologia..
odhadom rozsah ako na advokatske skusky. 2 mesiace mi stacili, ale vacsinu veci som nemusela vediet od slova do slova, stacilo rozumiet logike a vediet reprodukovat
Ja som sa tak učievala že 50 strán denne za 7 dní celú učebnicu aj s opakovaním.. učila som sa ale intenzívne 8 hodín denne
@angeli121212 co si studovala ak sa môžem spýtať
Musela si vedieť učivo odreagovať alebo stačilo svojimi slovami obsiahnut podstatu?
@angeli121212 co si studovala ak sa môžem spýtať
Musela si vedieť učivo odreagovať alebo stačilo svojimi slovami obsiahnut podstatu?
@lapersefona študovala som drevené stavby ale mali sme predmety ako vlastnosti dreva, chémia a pod. Nemusela som to vedieť ako zákon to vôbec ale musela som tomu hlavne rozumieť a tiež tam boli aj zložitejšie vzorce a pod. Ale dalo sa to, bavilo ma to. A zas keď som odpovedala aj som používala odbornejšie výrazy, nebolo to úplne, že povedať obsah ale taký stred
Ešte pamätám skúšku z antiky...do týždňa. Ak sa rozhodneš, úplne v pohode, ak sa rozhodneš, že nie, tak nie......je to len o tebe.

Podľa mňa, podľa toho, čo by to malo byť a ako si na tom s učením doteraz ...