icon

Je správanie autistického študenta vhodné na vysokej škole?

3. jan 2024

Chcem sa opýtať aký máte názor na to, že rodiča dajú chlapca autiatu na vysokú školu technickú.
Pri zápočete ak niečo nevie, začne si búchať hlavu rukami, trepať do tých troch kalkulacie co ma pri sebe,chodit po triede.
Je pravda, že na 4 pokus tie príklady vypočíta, lebo sa ich nabifli doma. Ale podľa Vás je takéto správanie vhodné na VŠ?

ibatanecnica
3. jan 2024

@nikaeli veľká škoda, že je nedostatok asistentov. Možno by to niektoré z tých detí niekam dotiahli , takto sú ich šance zmarené. Mnohé ani nedostanú šancu

annm81
3. jan 2024

@1ryba Vtipné, ako niekto, kto okolo danej oblasti ani nešiel, umiestni študenta čo sa trieska do hlavy keď nevypočíta jeden príklad, rovno do výskumu... Čo tam asi tak podľa teba bude robiť? Lebo výskum je o permanentom počítaní príkladov, kde na jeden úspech pripadajú desiatky neúspechov a ešte k tomu ani nemáš zadné strany učebnice, kde si vieš výsledok skontrolovať... toto je tak absurdné, že to snáď ani nestojí za akúkoľvek diskusiu.

ibatanecnica
3. jan 2024

@annm81 ale nechoďme zase do extrému. Takýto človek nemusí byť na najdôležitejšom príp. riadiacom poste. Viem, že to napísala 1ryba ale takýto človek môže pracovať aj na polovičný úväzok, HO a môže byť z neho osoh. Pokiaľ človek nedostane šancu, nikdy sa nikto nedozvie, čoho je schopný. Koľkí muži majú také amoky že trieskajú ženy, deti. Ale nič sa nedeje.

1ryba
Odpoveď bola odstránená
katka2602
3. jan 2024

Tak autista na VŠ nepatrí, hlavne, že tam patria ľudia čo ledva zmaturuju a majú 4 od hora po spodok, čo takmer celé štúdium prešiel vďaka ťahákom (ano takeho som mala spolužiaka, bol blby ako pen ale vdaka ťahákom prechadzal skúškami). Hlavne, že na školu patria detičky lekárov (čo na tom, že sú aj lepší študenti no majú smolu, lebo nemaju rodiča čo školu vybaví). Že na medicínu zoberú študenta len preto, že mu tam už študuje súrodenec a ocko je lekár, to že ledva zmaturoval nevadí. Mimochodom počas môjho štúdia na VŠ tam študovala nevidiaci baba a bola tak samostatná a šikovná, bola najlepšia z celého ročníka. A študovala na TU strojnickej fakulte, žiadne "smiešne" socialne štúdium ako sv Alžbeta. Pre mňa je 100x horší študent čo kašle na učenie a prechádza vďaka ťahákom, ako študent autista, ktorí rieši všetko sám, lebo pre neho niečo ako ťahať neexistuje.

sss777
3. jan 2024

@1ryba
Autorka napísala o 12:01 citujem: "Prečo by sa malo k takýmto študentom pristupovať tak, že počas písomky môžu stále pýtať a učiteľ musí ho usmerňovať ako ma postupovať. To už rovno môže za neho vypočítať ten príklad alebo napísať prácu."
Myslím, že si nerozumieme. Sama som napísala, že by mal každý dostať šancu študovať. Ale mala by v tom byť spravodlivosť. Možno sa sem autorka prišla medzi riadkami vyžalovať, lebo išla zo skúšky, nemohla sa sústrediť, lebo spolužiak svojimi otázkami vyrušoval.
Aj ja mám v rodine dospelého muža s PAS. Nikdy to nebolo také aké ako uvádza autorka- nebúchal si hlavu, neprechádzal sa len tak, keď uznal za vhodné, ale odmalička bolo jasné, že má svoj vnútorný svet trochu iný ako jeho rovesníci. Pred 30 rokmi sa o tom nehovorilo tak ako dnes, ale má skvelých rodičov, ktorí sa mu venovali a síce sa mu až na tretíkrát podarilo zvoliť ten správny odbor, ale nakoniec vyštudoval aj VŠ a z môjho pohľadu je to úspešný človek.
Ale ako hovorím, on nepotreboval špeciálny prístup a ani nerušil spolužiakov.
Zdá sa, že sa v téme vyznáš- čo by si poradila napríklad v tomto prípade? Dá sa predpokladať, že spolužiakov toto vypytovanie ruší pri skúške a chodenie po triede a búchanie po kalkulačkách asi tiež nie je úplne nehlučné. Bolo by riešením, aby písomku písal sám v triede? Necítil by sa v tomto prípade vyčlenený?

annm81
3. jan 2024

@1ryba Tak mi jednoducho v tom svojom nečiernobielom svete osvetli, čo bude takýto človek robiť vo výskume, kam si ho umiestnila. Kto mu bude asistovať aby sa x-krát denne netrieskal do hlavy? Ako bude obhajovať svoju prácu a diskutovať ju s kolegami? Ako pôjde na konferenciu, kde mu budú klásť spochybňujúce otázky ? Ako sa vysporiada s pozitívnym posudkom na svoj článok od oponenta? A čo potom ešte s negatívnym?

viestta
3. jan 2024

@cyberk nastastie uz zijeme v 21. storoci a s ludmi s autizmom sa vie pracovat. Sice nie vsetci su tejto "spoluprace" so znevyhodnenymi schopni, pretoze im chyba tolerancia a vseobecny prehlad, ale uz je dost takych, ktori sa o to snazia. Som rada, ze deti a ludia s "papierom na hlavu" (autisti, ludia s roznymi dys... diagnozami, s ADHD...) nekoncia na okraji spolocnosti ako nevzdelatelni a nezamestnatelni a maju sancu na plnohodnotny zivot. Mnohi z nich su napriek svojim hendikepom prinosnejsi pre spolocnost ako ti "bezprobelmovi".

buberova
3. jan 2024

@tinqua môžem sa opýtať na akej pozícii pracuje? A čím je jeho životopis zaujímavý? Absolútne nerýpem, len ma to zaujíma ako inšpirácia 🙂

nikaeli
3. jan 2024

@ibatanecnica je to rovnako zlé pre deti s akoukoľvek diagnózou, ako aj pre deti bez nej. Integrácia u nás je úplne o ničom, kde to inklúzia 🤦🏻‍♀️ Hovorím to ako špeckar, aj ako matka dieťaťa s dyskami. Dcéra integrovaná od 2.roč. sa po celú ZŠ asistenta nedočkala. Dnes je už stredoškoláčka. Kdesi hore sa nasľubujú hory doly a potom len každý lamentuje, ako to učitelia nezvládajú 😞 a ako, keď sú hodení do vody bez akejkoľvek pomoci? nehovoriac o tom, ako každý rodič vidí iba to svoje dieťa a jeho práva. Ale to je už o inom..

prasiatko30
3. jan 2024

Poznam autistu - chalanisko je neverbalny, ale ma absolutny sluch, hra na 3 ci 4 hudobnych nastrojoch a studuje na konzerve. Je clenom viacerych orchestrov a hudobnych skupin. Hra bez chyby a stresove situacie ho mozu vyviest z rovnovahy. Ked som ho prvy krat videla tak po dohrani svojej casti skoro odhodil kontrabas na zem a prakticky zdrhal z podia - este stastie, ze ani jeho rodicia ani jeho ucitelia si nemyslia, ze tym ze je autista by nemal studovat a participovat s ostatnymi “normalnymi” hudobnikmi tak na koncertoch ako v jeho dalsom vzdelavani . Lebo ten chalanisko je hudobnik - moze sa to niekomu pacit viac alebo menej a je prinosom pre vsetkych, s ktorymi sa stretne i ked toho vela nenahovori

ibatanecnica
3. jan 2024

@nikaeli tak toto poznam. Mam dceru s inou dg. Papiere sme mali ale co z toho. Najhorsie to bolo na zakladke. Na VS nikto s tym nema problem. Ked si to uvedomila tak zmizli stresy zlepsil sa stav a momentalne ten papier ani ''nepotrebuje'' lebo vsetko stiha zvlada. Ako opadli stresy tak je v pohode. Na strednej nikoho nezaujimalo ze sa nemohla lrilravit na pisomku lebo cely den kvoli silnej migrene prelezala a pregrcala. Tak som jej povedala kasli na znamky a na VS je zrazu medzi najlepsimi studentami. A to nestuduje jednoduchy odbor

zuz115
3. jan 2024

@anjelicek26 bravo! Veľmi múdro!

777januska777
3. jan 2024

@annm81 chudák tesla ani dnes by sa nedožil uznania. Keďže stále je až príliš čudný.

annm81
3. jan 2024

@777januska777 1. Tesla sa pri neúspechoch trieskal do hlavy? 2. Tesla pracoval v tíme v dobe, keď poznanie bolo tak komplexné, že jednotlivec neznamenal vôbec nič?

777januska777
3. jan 2024

@annm81 aj tesla mal svoje svojské správanie a bol považovaný za veľkého čudaka, takže áno mohol tam byt aj tento prejav. A to druhe. To je zas len tvoj pohľad, nie všade sa pracuje v tíme a aj ten tím je často tvorení rôznymi ľuďmi. Často veľmi schopní ludia nemusia vôbec tvoriť tím. Jednotlivec, ktorý zapadá do priemeru neznamená nič, ale jednotlivec vysoko prevysujuci svojimi schopnosťami iných je veľmi dôležitý. A dobrá firma si toto uvedomuje.

annm81
3. jan 2024

@777januska777 Debata sa tu vedie o inžinieroch a výskumnikoch so silnými autistickými črtami. To, že nejaký asperger funguje v týchto odvetviach nie je úplne nezvyčajné, aj keď rozhodne netvoria žiadnu väčšinu, ale nemá to nič spoločné s prípadom človeka, ktorý nie je schopný zvládnuť vysokoškolské štúdium bez asistenta, čo ho vraj má upokojovať, keď sa začne pre jeden hlúpy nevyriešený prípad biť do hlavy. Diskutujúca s ktorou som viedla rozhovor posielala takého človeka do výskumu- neexistuje nik, kto by v dnešnej vede pracoval sám bez akejkoľvek spolupráce - NIK, bez ohľadu na to, ako je schopný.

777januska777
3. jan 2024

@annm81 debata je prikraslena, to je cítiť z písania autorky. Ty tu píšeš nejaký extrém, ktorý daný študent ani nemusí mať. Lebo on sam, ak by bol silný extrém v správaní si uvedomí, že reálne vysokú školu nezvládne a realnu prácu tiež, zas sa sa netvarme, zeby mal neviem ake úľavy a nie hlavne v dnesnom svete. Baby ti tu skôr píšu, že treba "inym" ľuďom skúsiť vytvoriť podmienky a dat im možnosť byť pre spoločnosť dôležití. Lebo dnes sa pracuje v tíme, ale ak je fakt schopný človek aj keď nedokáže pracovať v time, podla našich predstáv a kvôli tomu by sme ho vylúčili, tak by sme sami seba obrali o dar budúcnosti. Rovnako ako to bolo u teslu v jeho dobe.

annm81
3. jan 2024

@777januska777 Takže ty prípad poznáš, keďže vieš, že debata je prikrášlená? A ja to vediem do extrému, keď odpovedám, že správanie, ktoré autorka popisuje nie je vhodné pre študenta vysokej školy. Ty si si v tom vyfabulovala nie len to, že autorka preháňa, ale ešte aj to, že tento študent má nejako extrémne vysokú inteligenciu (pritom realita je taká, že viac ako polovica ľudí s poruchami autistického spektra má podpriemerné IQ a miera vysoko nadpriemerne inteligentných ľudí s týmito poruchami sa nijako zásadne nelíši od bežnej populacie - teda tvoj predpoklad vychádza neviem z čoho). Ja som teda presne odpovedala na otázku autorky.

Druhé vlákno som tu viedla s diskutujúcov, čo mala naivné predstavy, ako sa niekto takýto určite uplatní vo výskume- neuplatní a dôvody som uviedla.

777januska777
3. jan 2024

@annm81 nepoznám, ale vychádzam z toho, ze sa ten chalan dostal na vysokú školu, takze verím, že niečo v hlave ma, ak nemá, tak pôjde preč po prvom semestri a tato debata je zbytočná.
Tie štatistiky nemusia byť úplne správne, keďže nie každý "iný" človek sa testoval na autizmus a aj na následnú inteligenciu.
Pozri možno by sme neskôr našli nejaký spoločný kompromis k danej téme, len teda tu na to nie je čas a ani priestor. Za mňa osobne si stojím za tým, ze dnešná spoločnosť sa ma viac snažiť hľadať tu individualitu a snažiť sa využívať "iných" ludi, lebo za veľkými objavmi a myšlienkami sveta väčšinou vždy stali svojskí a zvlastni ludia.

tinqua
Autor odpoveď zmazal
1ryba
Odpoveď bola odstránená
1ryba
Odpoveď bola odstránená
annm81
3. jan 2024

@1ryba Tak to je len tvoj príklad a vôbec sa nebavíme k prípadu, ktorý uviedla autorka? Tak áno, keď si dosadím iné povolanie, tak chlapec môže byt archivár, maliar, umelecký rezbár, alebo hoc aj účtovník... ale potom by sme sa asi nebavili o vysokoškolskom študentovi na technickom odbore, že?

viestta
3. jan 2024

@annm81 poznam chlapika, je patdesiatnik. S dnesnym povedomim o prejavoch poruch autistickeho spektra som si na 100% ista, ze ak by ho diagnostikovali, tak by nejaku PAS diagnozu mal. Napriek tomu, ze je dyslektik ma vystudovane prirodne vedy, nie lahky odbor kybernetiku, je RNDr a pracuje ako uznavany IT-ckar, analytik pocesnych systemov, Je narocne sa naladit na jeho "taktovaciu frekvenciu" ak s nim potrebujes spolupracovat pri nejakej uplne beznej ludskej cinnosti, ale v praci je uspesny.

annm81
3. jan 2024

@viestta Lenže je rozdiel, či je niekto z pohľadu povedzme bežného človeka trocha divný, introvertný, spoločensky neobratný alebo iné podobné eufemizmy pre ľudí, ktorí normálne bez problémov vyštudovali, úľavy nemali, pretože v tej dobe sa nik nedíval na tieto diagnózy takým jemným sitom a prípadom, aký spomína autorka.

rachel36a
3. jan 2024

@cyberk velmi malo vies o autizme ked napises ze davaju take deti k normalnym...autista nie je mormalny? Msm syna autistu, co ma IQ urcite vyššie ako ty, a ako vacsina deti v jeho veku...este bude par rokov trvat, kym ho vo vedomostiach dobehnu deti v jeho veku...nemam pocit ze nie je normalny...qno su autisti co nie su funkcny, ale taki na VS nechodia

viestta
3. jan 2024

@annm81 laicky pohlad sice moze skreslovat, ale mnoho ludi s PAS je nadpriemerne inteligentnych, maju svoju specificku oblast zaujmov, v ktorej su vyslovene nadpriemerni. Mali by sme vyuzit ich potencial, nie ich zatracovat, lebo svojim specifickym spracovanim niektorych udalosti "vyrusuju" tych priemernych. Chapem aj tych priemernych, maju to s tymi "inymi" naozaj tazke, ale zijeme v 21. storoci, uz by sme sa mohli naucit respektovat aj inakost.
Neviem ci si pozerala posledne Cesko - Slovensko ma talent. Bola tam baba s ADHD ale ako ta spievala. Mnoho vysokofunkcnych autistov, mnoho aspergerov moze daleko presiahnut tych priemernych. Budme za nich vdacni a nehadzme im polena pod nohy. Ta tolerancia sa nam raz vrati, ani nevieme ako.

thoughtfulweirdo
3. jan 2024

Ja by som pre autorku, @annm81 a aj ďalších pochybovačov rada zdôraznila jeden bod, ktorý už vyššie niekto spomínal, ale akosi sa v debate stratil- to, že počas prvého semestra si mladý muž pri skúške búcha hlavu, skutočne nezaručuje, že si ju bude búchať aj počas výkonu povolania. Možno áno, ale rovnako je možné, že už počas tretieho semestra to zvládne len so "stipanim do ucha" alebo iným, menej výrazným prejavom. Nielen deti, ale aj dospelí s poruchami navštevujú odborníkov, terapie a učia sa ďalšie a ďalšie techniky zvládania situácii v živote, takže riešiť, ako raz bude taký pracovať, je veľké predbiehanie. Nehovoriac, že kúpené tituly u nás dostávajú iné "diagnózy", nie autisti 🙂 takže aby ho vôbec zvládol získať a mohli sme sa o nejakom vykonávaní práce vobec baviť, bude musieť zamakať vo viacerých ohľadoch a ktovie, kam až sa zvládne dostať.

dskjhfdlkdjhl
3. jan 2024

@annm81 Ale ved studenti so spec. potrebami nemaju take ulavy, ze by sa dalo povedat, ze nejako jednoduchsie studuju. Zvyknu mat moznost navysenia casu na skuskach, ale nemaju ziadne terminy navyse, ani nic podobne. Neviem, ci sa naozaj pohybujes v takej oblasti, aku opisujes, lebo miestami o tom silno pochybujem.