Má zmysel študovať medicínu ako 25-ročný?
Ahojtee, chcel by som sa opýtať na Váš názor či má zmysel ísť študovať medicínu v 25 rokoch? Premýšľam nad tým už dlho, ale mám obavy, či nie som už „príliš starý“ začať. Má niekto skúsenosť, že začal neskôr?
Ak je tvoja jedina obava len tvoj vek, tak potom si na tom ok😄. Vseobecne sa vsak tuto otazku zodpovedat neda. Treba sa pozriet na to, ako si na tom s financnou strankou, ci a kto ta bude zivit dalsich 6 rokov, ci ta vobec motivuje 6 rokov studovat a potom ist pracovat s ludmi (: ale tak to nepochopis, kym si nezazijes… Ja si neviem predstavit, ze by ma po 25ke este zivili rodicia a celkovo ani ten studentsky zivot uz nie.. ale to som ja.
Nie je to neskoro, za mna dobre rozhodnutie, cloveka to musi bavit
Nie je to neskoro. A keby ťa v tomto sne mala brzdiť len myšlienka na financie, vôbec sa nestresuj, dá sa popri škole aj pracovať. Držím palce!
Kamarat koncil medicinu v 40ke ako svoju tretiu vysoku skolu. Urcite nie je neskoro.
@marianarem popri tom pracoval? alebo ho zivili rodicia do 40tky? alebo zena?
ved to ma zaujima, kto ich zivi, ako vazne rodicia do 40? Mozno ak maju otca podnikatela a maju na to peniaze.
@radkaradix Nikto ho nezivil, mama uz nezila, otec sa prepil a uz tusim tiez nezil, zenu nema. Neviem presne detaily, lebo pocas toho studia som ho stretavala uz len sporadicky, ale pretlkal sa sam. Viem ze to studium aj prerusoval, chodil na misie do zahranicia. V podstate to aj studoval preto, aby mohol pomahat na misiach ako lekar, hned po skonceni skoly isiel na Ukrajinu.
@katulienkax z mojho okolia, co som zazila, tak napriklad muz tahal, alebo zienka mala rozbehnutu firmu, kde prisla na hodinku-dve do prace (samozrejme mala zamestnancov), alebo praca popri skole a skola na individualny vyucny plan. Moznosti je kopec, ak clovek ma zaujem....
@vevesh da sa medicina studovat individualnym planom? teda ako keby externe?
@radkaradix da sa. Lenze to nie je akokeby externe. Len si prisposobis ucebny plan podla tvojej prace (napriklad pracujes 6-10, tak ti daju cvika a prednasky az od 11. s vsetkymi roznymi skupinami) atd. Kvazi chodis na denne, len ti studijne prisposobuje plan na tvoj cas.
Otazka je ci ti to ma kto financovat, ked ze medicina je tusim iba denne studium.
Nie. Vôbec to nie je neskoro. Choď. Nepýtaj sa druhých
Určite nie
Urcite ano.
@radkaradix 😄
@vevesh
@radkaradix
@radkaradix neda sa to studovat externe a nie veruze ti cvika nebudu prisposobovat kedze vyucuju casto lekari a cloveku sa prisposobovat nebudu mozno to naninych skolach funguje nie na medicine, jedine ak je to clovek so specialnymi potrebami v ramci roznych diagnoz a aj to nie kazda fakulta
A prve roky su tak nasekane predmety , ze je clovek rad ze pride domov za svetla a veruze sa nedaju vynechavat prednasky a chodit len na cvika kedze teraz to ide na system, ze su napr citacky pri vstupe na prednasky kde sa clovek musi pipnut isic kartou a pred skuskou si vytahuju zaznamy a podla toho kto kolko odchodil zavisi ci ta pripustia alebo nie ku skuske
( samozrejme, ze pri skuske sa vacsinou pytaju ucivo prave z tych prednasok co clovek nebol ako doplnujuce info pomimo otazok, ktore si clovek vytiahol)
@taktotedanie mozno na tvojej uni to tak fungovalo. Znama mala tak ako som pisala, kedze popri studiu aj pracovala na ciastocny. Externe je jasne, ze sa neda. Ja som pisala o ISP.
@vevesh nie neda
@bolarazjedna nevola sa Peter ?😃ja tiež jedného poznám a tiež mal myslím 33,a popri Tom ešte aj pracoval na pol úväzku
Nie je to neskoro. Mali aj omnoho starších spolužiakov, dokonca aj ďaleko po tridsiatke. Držím palce.
@taktotedanie Ale @vevesh pise o individualnom studijnom plane, nie o externom studiu.
@stanzi ale na ten individualny studijny plan musis mat aj dovod - ze ma niekto pracu? To je dovod?
Individualny plan je umozneny vo vynimocnych pripadoch napr zo zdravotnych dovodov nie preto, ze niekto maka v kauflande lebo ho nema kto financne podporovat
Mala som x spoluziakov co pracovali popri skole makali dokonca v nemocnici ako sanitari a nikto im nedal individuaony studijny plan, spoluziacky co robili casnicku , animatorku pre deti, predavali v sportovom obchode a nie neboli to brigady ani nerobili na cierno, normalne mali pracovne zmluvy a veruze nikto z nich nemal studijny plan
@taktotedanie
Neviem ako teraz, ale pred 15 rokmi sa dalo v pohode pracovať popri škole. Najlepšie to išlo práve v tých prvých ročníkoch.
@taktotedanie no vidis, a ja poznam ludi, co dostali takto isp a naozaj kopec. Ale vo vsetkych pripadoch to boli samozivitelia, nie studenti, ktorych podporovali rodicia, lebo ti mohli a nemuseli ist na brigadu...

@unicornlady Tak nebudem sa vyjadrovat k dialkovemu studiu zdravotnych sestier. Porovmavat ich studium s medicinou ako Daciu s Porsche.
Pani studovala, aby mala vyssiu vyplatu, tot vsjo. Nic nove sa na skole nenaucila.