Mám 18 rokov a som na dne

vanda_vann
8. apr 2016

Asi to tu píšem zbytočne ale..už skutočne nevládzem. Som vyčerpaná,nemám chuť na nič. Neustále plačem a cítim sa strašne..akoby ma vo vnútri niečo dusilo,zoviera mi celé vnútro.Potrebujem pomoct..poradit..mozno povzbudit....mám 18 rokov. Neviem ako začať ale...píšem sem preto,že sa cítim strašne sama. Kamarátky od detstva nemám a vzťah s mamou strašne zlý..Nebudem tu opisovať celý príbeh,poviem iba toľko,že keď som sa narodila,nebola pripravená,zľakla sa,mávala časté depresie,zlé vzťahy s rodičmi,nezaujímali sa o ňu veľmi a o mňa sa síce starala ale..ale..vždy keď som mala problém,nezvládala som,nevedela ma objať,byť pri mne..chápať ma,ani sa nesnažila,proste vzťah máme celkom zlý..cítim sa pri nej skôr ako spolubývajúca..nič o sebe nevieme..nezaujíma sa o nič čo sa so mnou deje,keď mám depresie skôr ju to nahnevá ako sa snaží byť pri mne..

andrea1010
8. apr 2016

@vanda_vann choď von, pozri sa okolo seba, aký je svet krásny, otvor si knihu a nechaj sa ňou pohltiť, si zdravá, mladá, určite aj pekná, tak si to váž, ver mi, v tomto veku občas veci vyzerajú horšie ako sú, sama som si tým prešla, bude to dobre, neboj 😉 zamestnaj sa vecami, ktoré máš rada, nemysli na zlé, svet je plný pekných vecí a ľudí, oni prídu do tvojho života, otvor sa 🙂

charity
8. apr 2016

@vanda_vann Smer psychoterapia. Nemozes za to do akeho prostredia si sa narodila, ale mozes s tym nieco aktivne urobit, aby Ti to nerozdrbavalo naladu aj v dospelosti... ;)

jumama
8. apr 2016

Skus malovat, vysivat, strikovat, skratka nieco tvorive rukami, pri com si aj upraces myslienky. Naozaj to pomoze, arte terapia. A na konci bude obrazok, vysyty obrusok alebo ustrikovany sveter, ktory bude mat pre teba velku hodnotu. Na syndrom vyhorenia, ked zdanlivo naozaj uz nemozes pomoze prave aktivita. Spociatku si ale naplanuj len malicke kusky, aby si nebola sklamana, ze to nejde rychlo. Napriklad si kup relaxacne omalovanky, maju aj v hociakom stanku a vymaluvaj, aspon kusok obrazka kazdy den. A uvidis, postupne zabudnes na to co ta trapi a zacnes sa viac tesit na vytvory a casom mozno aj vyhladavat ludi s rovnakym konickom. Mamina mozno naozaj nezvladla, ze i o nu sa nik nezaujimal a nedokaze inak, nik ju to nenaucil. Mozno to len prijat a snazit sa existovat najlepsie ako sa da. Pripadne vymalovavajte omalovanky spolu. A myslim to naozaj, sup sup si zajtra kupit omalovanku a farbicky. Taka v stanku stoji okolo 4 eurace...

stardust
8. apr 2016

@vanda_vann suhlasim s radou od @charity ...dobry psychoterapeut ti moze velmi pomoct...kludne sa objednajte s mamkou na spolocne terminy, lebo nespracovany problem mate obe.

lunkaa
8. apr 2016

@vanda_vann na takéto niečo si strasne mladučká, mala by si si život užívať, radovať sa z každého dňa. Na mamku sa nehnevaj, dala ti život, pravdepodobne to tiež nemala lahke. Vezmi život do vlastných rúk, ako píše andrea1010 si zdravá, vaz si to, sú ľudia ktorí bojujú o každý jeden deň. Na druhej strane ta chapem, až moc ... Prajem ti, aby si si našla niekoho kto ti ukáže aký je život krásny, niekoho pre koho sa oplatí zit, hlavu hore dievca.
Mne strasne pomohla kniha od Baricaka- SLABIKAR STASTIA, ak budes mat možnosť, prečítaj si ju. Ak budes cítiť, že to už je ozaj nad tvoje sily, vyhladam pomoc psychologicky, možno ťa nasmeruje na správnu cestu.
Drzim ti palce, velmi verím, že to zvládnes!!!

valentinkaa
8. apr 2016
Používateľ valentinkaa je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od valentinkaa.

este si mlada a dufam ze sa opat postavis na nohy.. vaz si svoj zivot

lauricka
8. apr 2016

zober to tak, ze tvoja mama to lepsie nevie, predstav si ako zila, ze vdaka tomu je taka, aka je. Stav je taky aky je, minulost je aka je. A teraz ako sa k tomu postavit. Lutovat sa, vzdat to alebo nazbierat energiu buducnost urobit lepsiu. Mozes urobit vela pre seba do buducna. Nevies, co ta caka, ale to, ake je to teraz neznamena, ze nemozes mat pekny zivot a byt stastna v buducnosti. Ukaz mame lasku, ukaz ako sa to ma, objim ju, povedz jej o pocitoch...mozno sa preberie. A chod dalej, hlavu hore, dokazes vela. Ak potrebujes pomoc, v kazdom meste su zdarma centra, kde sa poskytuje pomoc psychologa pre deti aj mladez, vola sa to pedagogicko-psychologicke poradne a pod. Stoji za to vyskusat rozhovor s nimi. Mozno ukazu nove cesty, sposoby, ako na veci pozerat, ako sa k tomu postavit. Drzim palce, nic nie je stratene!

tobnuf
8. apr 2016

@vanda_vann ahoj .. vies ono sa tazko radi niekomu koho nepozname a nevieme presne ake ma problemy .. myslim si ze radit ti aby si sa s mamou porozpravala nema vyznam podla tvojich slov.. skor by som si na tvojom mieste nasla nejaku aktivitu kde sa odreagujes a spoznas pri nej novych ludi.. potrebujes niekoho kto bude stat pri tebe. Hlavne neupadaj do depresii si este taka mladucka vsetko sa napravi neboj .. mozno teraz to vidis cierne ale po kazdej burke vynde slnko .. uvidis .. drzim palce!

misel0806
8. apr 2016

@vanda_vann si este mlada zivot mas pred sebou. Kazdy den nesvieti slnko rovnako napriek tomu si uzivaj zivot vsetko zle je na nieco dobre.. Odreaguj sa chod von medzi ludi alebo niekde do prirody nieco si precitaj. Neupadaj do depresie nedaj sa tym pohltit. Uvidis bude lepsie treba verit. Drzim👍

tyelde
8. apr 2016

bola som na tom podobne...kamošov ešte stále nemám, akurát z depresií som sa nejak dostala...ale keď sa skutočne nemáš s kým porozprávať, vždy sa dá nájsť ochotnú dušu čo ťa vypočuje aj na nete (alebo psychológ), aj vyrozprávať sa robí veľa...

euka210
8. apr 2016

na toto Ti budem moct odpovedat, ked si dokoncim psychoterapiu. Nie je sice zakladny problem mama, ale to co pises...hmm...celkom ako ta moja, nemam v nej oporu, objatie nepoznam. So svokrou vychadzem lepsie. Vsetkemu som sa naucila inde a najviac od mojho manzela...ze hnev a plac je napriklad normalny.
A ako riesenie najst nejkych kamosov, kamosku, spriaznenu dusu, ci hoci nebat sa ist za psychologickou. Tam Ta moze poslat obvodna. Ked uz nevies fungovat, tak to treba riesit. Urobi to a zmeni vela.

silvia117
17. apr 2016

Mila vanda-vann,niektore z nas ti napisali aby si vyhladala odbornu pomoc...ja s tymto nazorom plne suhlasim.Pises ze ta prepadaju depresie,tie su nebezpecne a ty si este moc mladucka aby si to zvladla sama.Mozes vyskusat napr.aj regresnu terapiu-pomocou nej si mozes zdvihnut vlastne zdrave sebavedomie a tiez nastartovat sa do dalsieho zivota.Hlavne vsak nezabudni na to najdolezitejsie-ze vsetko co robis robis len a len pre seba☺Ja ti zo srdca prajem aby ti vlastna hlava povedala,ktora terapia by bola pre teba najvhodnejsia.Este raz vsetko dobre a hlavne hlavu hore.

sova76
12. máj 2016

Ako už bolo povedané, smer terapia. V škole predsa máte výchovného poradcu, to by mala byť Tvoja prvá cesta, kde sa poradiť, keďže s mamou to nie je možné. Keďže si už vekom dospelá, podľa možností skús problémy riešiť vlastnou cestou. Za opýtanie predsa nič nedáš a možno sa viac naučíš ako sa zorientovať pri svojich trápeniach a na koho sa obrátiť. Verím, že natrafíš na fajn terapeuta, ktorý Ti poskytne množstvo priestoru a pomôže Ti tak odbremeniť sa od negatívnych nálad a starostí. Prajem veľa šťastia a úspechov do budúcnosti.