Možno sa stať zdravotnou sestrou so strachom z ihiel?
Prosím mám otázku na tie ktoré vykonávajú túto prácu, rozmýšľam nad štúdiom, ale mám taký problém, že mám panický strach z ihiel, nielen keď mne odoberajú krv, ale aj keď si niekto iný pichá injekcie tak je mi z toho na odpadnutje a celá sa klepem, inak som šikovná, empatická 😀 tak teraz neviem, dá sa niečo také prekonať, naučiť ?
@janinah a čo je horšie ? Lebo rany, hnis, moč, krv samotná všetko ok nevadí mi sa na také veci dívať,či to upratovať, vyslovene len tie ihly mi robia problém, zvažovala som aj psychológiu, alebo predškolskú pedagogiku, nič ma tak neláka a nezaujíma ako zdravotná sestra
tazko povedat, ci sa a to da zvyknut, naucit sa. netvrdila by som, ze sa to neda,a le asi to chce pevne odhodlanie a nepolavit.
no nevhnes sa ihlam,a si by si bola sestra. jedine, ez by si si nasla pracu, kde to netrba, ale takych miest je asi malo.
No ihlám sa z ďaleka nevyhneš, denne som pichala kvantum injekcii a realizovala kvantum odberov. Nepoznám oddelenie, kde sestra nepichá injekcie a nerobí odbery.. možno tak ako zubná sestrička ale minimálne na škole si tým prejsť musíš. Čiže jedine to prekonať pokiaľ to naozaj veľmi chceš
@lneviemmeno este sa niekedy sestry zamestnaju anpr v kupeloch, tam neviem, ale mzno aj tam treba pouzivat inj. nemam prehlad, co sa tam robi.
@majamat fu to neviem, mysela som skôr klasiku ako nemocnica, ambulancia, domov dôchodcov.. vsade injekcie sú, veď aj napr na odd. šestonedelia kde sú väčšinou "zdravé" pacientky sa robia aspoň odbery, ale neviem, nerobila som vsade
@lneviemmeno to ano. ned ´a sa tomu moc vyhnut.
a sanitara? Len platovo asi nebudes spokojna plus je to narocna praca
Ahoj. Ja robím sestru. Teraz v máji som si dokončila Bc. Ked som nastupovala na praktickú sestru mala som rovnaké pocity. Keď sme si medzi sebou v triede brali krv. To bol zážitok. Ruky sa klepali :D ale veľmi rýchlo sme sa do toho dostali. Teraz mi už nič nevadí. Takže ja byť tebou skúsim to štúdium určite :- )
Baby a pri štúdiu zdravotnej sestry ste niekde prítomné aj napr na nejakej pitve? Alebo v styku s mŕtvymi? Pri práci asi podľa oddelenia, napr na očnom asi ťažko su mŕtvi na rozdiel od interného...ale ako je to pri štúdiu? A na prax sa chodí v ktorom ročníku? A koľko dní praxe býva?
@summer23456 my sme boli na pitve 1x, s mrtvymi som sa moc pri praxi nestretla.
ako je to teraz s praxou neviem a zavisi aj od skoly.
neviem co konkretne chce autorka studovat, lebo zdravotna sestra sa casto zamiena aj s praktickou sestrou.
@summer23456 ja chodim na stredné pomaturitne a na pitve sme neboli, u nas v nemocnici sa nerobi. Starostlivosť o mrtve telo je v nasej kompetencie, to ano, umytie, obliekanie.
@majamat
@trema dcéra rozmýšľa ísť na strednú zdravotnú. Tak preto sa pýtam... Umyť, obliecť to robia sestričky? Ja som bola v tom,že to vyzdvihne mŕtveho nejaká pohrebná alebo neviem aká služba a dá do márnice... Či to funguje inak? Popravde veru ja by som na to žalúdok nemala, ja sa veľmi bojím mrtvych
@summer23456 nie staroslivost o zomreteho musi jak sestra tak aj sanitar, ps alebo opatrovatel. Neexistuhe aby niejto neurobil lebo sa boji mrtvych. Da sa to prekonat. Personal mrtveho umyje, prebali zviaze mu sanku ale my napriklad neoblieka. To si robia pohrebaci
@modrykolibrik fúha to som veru netušila. Potom už len hľadať prácu tam,kde je najmenšie riziko,že niekto zomrie. Dakujem
Da sa na to zvyknúť. Raz keď som ležala v nemocnici, sme sa o tomto bavili so sestrickami a studentami . Lebo ja mam rovnsky problém ako ty 🙂.
Hovorili ,,že mali žiačku ,ktora len videla ihlu v skrinke tak ju to zložilo k zemi a teraz picha jedna báseň. Proste si na to zvykla . Odpadla síce veľa krat 😅 ,ale už jej to problém nerobí 🙃
@summer23456 ano, robia to aj sestry. robim v DSS a kedysi sme aj obliekali, no prestali sme to, lebo peniaze za obliekanie si uctuje pohrebna sluzba, no to, co napisala @modrykolibrik sa robi vsade.
ja som nikdy problem s ihlami nemala a ani nemam, ale fakt je, ze trpim za chudakov, ktorych musim pichat viackrat. ked je naordinovany odber, je dolezite,a by sa odobral, ale su ludia, ktori maju naozaj jemne a krehke cievky, rychlo prasknu, pripadne mozu mat zaustenu krv, lebo menej piju, niekedy sa stava, ze nic netecie, ale ked sa ihla vytiahne, krv odtial vali jedna radost.
niekedy je to komplikovany a starsi a demenrny clovek, alebo clovek s psychiatrickym ochorenim casto ani nemusi spolupracovat. a deti, to je este horsie, lebo mozu mat naozaj velmi jemne cievky.
@majamat vy to neriesite adoskou?
@modrykolibrik nie, preco by sme mali?
@majamat a mame statu zdravotnickeho zariadenia ci socialneho?
@modrykolibrik sme socialne zariadenie.
@majamat tak v tom pripade porusujete zakon. Pretoze odbery moze v tomto pripade odoberat ados. Taktiez podavat lieky, inzuliny by ste nemali.
Keby Vase zariadenie ma statut zdravotneho tak ok ale nema. Ste len socialne
@modrykolibrik neviem, nemyslim si, ze porusujeme zakon. u nas sa dba na to,a by zakon porusovany nebol, casto sa niektore kompetencie menia, upravuje sa to,a by to bolo vporiadku. casto sa vdaka tomu nieco meni, ale teda s tymto sa nikdy nic nerobilo, nic sa neriesilo, lebo nikdy s tym problem nebol. nikdy teda z naseho vedenia nikto nenarazil na to, ze by sme to robit nemali.
@majamat no mi sme s tym mali problem. Baby si museli robit specializacie atd. Odbery nam robi ados a inzuliny si klienti pichaju sami iba lieky im davame
@modrykolibrik scoailne zariadenia predsa bezne poskytju osetrovatlesku starostlivost a problem s tym nie je.
neviem ako to amem my osetrene, ale vzdy sme to robili a robime, dokonca terazmame zazmluvnenych v poistovni a pokial to robime my sestry, nei ej problem.

Ihly zďaleka nie sú to najhoršie..
Ale viem co sa pýtaš, mozes skusit psychologicku,ale myslim,ze sa hodis na ine povolanie,kde vyuzijes empatiu...