icon

Musia profesori akceptovať akademický titul?

1. mar 2025

Dievčence ak mám titul PhDr. a študujem na univerzite mali by profesori akceptovať titul? Je bežné aby Vás oslovovali menom a keď si napíšete dopredu aj titul škrtajú Vám ho?

Strana
z5
pribinak
1. mar 2025

Ehm, profesori s mäkkým i

Keď ti to vadí, tak mu povedz

prasiatko30
1. mar 2025

A studujes nieco v tvojom odpore? Alebo je to studium mimo tvojho odboru?

autor
1. mar 2025

@pribinak nedalo sa mi to už opravit

autor
1. mar 2025

@prasiatko30 je to môj odbor

prasiatko30
1. mar 2025

Tak potom si to s nim prediskutuj, ale skor by som sa popozerala ako to funguje na tej fakulte/uni - mozno ked si tam ako student tak tituly nepouzivaju - nieco ako vnutorna politika katedry

tramtada31
1. mar 2025

A kde si ten titul uvádzaš a z akého dôvodu? Ked som študovala druhu vysoku skolu, nikde som si (až na diplomovku) titul neuviedla. takto som bola za inteligentnú študentku, nie za vyštudovanú s medzerami. Taktiež učitelia nemajú radi premotivovaných, takze neviem, čo tym ocakavas. Inak mam už tri tituly a som v takom štádiu, že si ich uz nikam neuvádzam, ani v mailovej komunikacii.

zmrzlinka8
1. mar 2025

mali by akceptovať, samozrejme. titul ti patrí.

autor
1. mar 2025

@tramtada31 lebo keď som chodila na skúšky doktori sa ma pýtali prečo nepoužívam titul keď som tiež doktorka a,že sa za to hanbiť nemusim

eeffka
1. mar 2025

Sama mam titul ale nevidm si predstavit v skole ze ma oslovia pani Inzinierka XY podte k tabuli

lindous
1. mar 2025

U nás je oslovovanie menom úplne bežné, robím si doktorát a nikto ma nevolá pani magisterka a kolegov, ktorí si spravili malý doktorát nikto neoslovuje pán doktor/pani doktorka, ale u nás celkovo vládne skôr neformálna atmosféra a bolo by mi to asi smiešne (samozrejme mimo oficiálnych udalostí ako napríklad obhajoby a podobne) 😅 ale čo sa týka škrtania titulu to mi príde cez čiaru..neviem kde presne si ho takto uvádzaš, niekde v prezenčkách či na zápočtoch mi to príde úplne zbytočné a trošičku úsmevné (nie preto, že by to bola hanba, ale proste u nás sa ani profesori nezvyknú nejak oháňať titulmi v bežnej komunikácii, tak pri čerstvých bakalároch napr. ma to vie pobaviť), ale škrtanie považujem naozaj za drzé...

ivka225
1. mar 2025

Mimochodom, aj študenti by mali akceptovať tituly. A neoznačovať za profesora aj človeka, ktorý ním nie je.

autor
1. mar 2025

No ja ich titulujem ale napríklad doktori povedia poďte pani kolegyňa ale napríklad nasae profesorky ktoré majú menší titul tak ma oslovujú miesto pani xy má oslovujú krstným menom čo mi príde zvláštne keďže ja mám skoro 45 a toto sú mladé dievčatá Max do 30 rokov.

vroni
1. mar 2025

Mám titul a obvykle ho neuvádzam. Ale ak by mi ho niekto škrtol, asi by som mala dosť výhrady (Jano v krčme môže, na univerzitnej pôde alebo odbornom kontakte rozhodne nie). Rozhodne by som sa ohradila, čo sú to za spôsoby?
@ivka225, douc sa slovenčinu. Profesor nie je len akademický titul, je to aj oslovenie učiteľa.

baboobchod
1. mar 2025

Tiež nechápem, kde si ten titul uvádzaš, keď ti ho “škrtajú”. Ja som Ing. a študujem právo, to ma majú oslovovať pani inžinierka? 😂 no asi by som sa zasmiala. Oslovujú všetkých študentov “pán kolega/kolegyňa”, my ich podľa titulu, čiže pán doktor/docent/profesor. Konzultant na bakalarke ma oslovuje krstným menom a je o 10 rokov mladší ako ja. Moc to prežívaš 😁

baboobchod
1. mar 2025

@vroni ty sa douč “akademickú prax”. Na výške nemôžeš hocikomu povedať profesor, to platí tak na strednej. Originál profesori by ti dali 😂

ivka225
1. mar 2025

@baboobchod presne tak … @vroni - nemyl si strednu skolu s univerzitou.

selenka7
1. mar 2025

@baboobchod
@ivka225 presne baby, suhlas, co ma najviac zaraza, autorka tu riesi vlastny titul a nema jasno vo veci, citujem "profesorky ktoré majú menší titul..." To nie su profesorky, ale odborne asistentky a bezne sa oslovuju ako doktorky. Mimochodom, tieto rigorozne tituly ako PhDr., RNDr. PaedDr... takmer nikto vo svete nepozna ani neuznava. Kolegyna teraz prisla z takej mensej staze zo Spanielska, tam si na univerzite nikto nikde tituly nepise, vsetci sa oslovuju menami a ked sa jej miestna proferoska pytala, ci ju na Slovensku ako odbornu asistentku oslovuju "pani doktorka" a kolegyna povedala, ze ano, spanielska profesorka zhodnotila, ze je to crazy.

lindous
1. mar 2025

Čiže ťa učia magisterky/inžinierky, hej? Keďže píšeš, že s "menším" titulom (aj keď teda rigorózka je stále 2. stupeň)... predpokladám, že ide o doktorandky alebo začínajúce asistentky (NIE PROFESORKY) a teda asi si robíš ďalšieho bakalára aktuálne?? ja keď takto učím, tak tiež študentov oslovujem krstným menom, zatiaľ som v skupine síce nemala nikoho s titulom, ani výrazne staršieho odo mňa, ale nerobila by som v tom rozdiely... nie preto, že by som ten titul nerešpektovala, ale navodzuje to podľa mňa omnoho príjemnejšiu atmosféru a neviem si asi predstaviť volať študneta k tabuli s oslovením "pani doktorka"... keďže ide o mladšie baby, možno tiež stále v podstate študentky 3. stupňa, myslím, že ide proste o to, že preferujú neformálnejší kontakt a nie, že by sa ťa snažili nejak ponižovať.... a áno, starší vyučujúci sú často formálnejší, prípadne sa neučia mená študentov a používajú oslovenie pán kolega/pani kolegyňa, ale to aj pri študentoch, ktorí ešte ani titul nemajú, čiže by som to nevnímala ako nejaké uzanie titulu... myslím, že čím viac si to budeš snažiť vydupkať, tým smiešnejšie im to bude

andreakotesova
1. mar 2025

Ako môže mať profesorka nižší titul ako ty...? Ved profesorka ma pred menom prof. Môj muž je profesor (s titulom prof. 😁) a ak ma niekto titul Ing. tak ho oslovuje pan inžinier, ak má niekto titul PhD., tak pan doktor.

liz_lemon
1. mar 2025

@andreakotesova zjavne v tom autorka sama nema jasno, kto je vlastne ten profesor 😂

btus
Autor odpoveď zmazal
nynia
1. mar 2025

Tak u nas v prezencke ani na hodiny ani na skusky titul nemali v zozname. Titul bol samozrejme napisany v univerzitnom informacnom systeme v profile studenta ale nevidim dovod aby bol nevyhnutne aj v osobnom styku a nikto sa ani s titulom nepodpisoval - podpisujes sa menom a priezviskom poznam viacerych, ktori na skole mali aj viac ako jeden titul dokonca aj za menom len z ineho odboru ale ani jeden ho nepouzival ani nevyzadoval.

autor
1. mar 2025

@andreakotesova nerozumieš. Keď má niektorá Mgr. tak ju nebudem titulovat profesorka a príde mi dosť neúctivé aby ma oslovovala menom a týkala mi. Ja napríklad neznášam keď ma oslovujú menom. Nie som nejaká hej počkaj. Týkať môže tak tým 19 ročným študentom. Ani svojim zamestnancom nedovolím týkať. Nie som radový zamestnanec a dosť často riešim s univerzitou prax mnohých spolužiakov v mojej práci keďže som v riadiacej funkcii takže určitý rešpekt voči mne vyžadujem. Určite nie keď príde za mnou,že chcú poslať do mojej práce 3 študentky a týka mi u toho. To si vyžadujem aby sa ku mne správali profesionálne. Čo je na Tom zle

lucy_ms
1. mar 2025

Keď som si robila druhú vysokú školu, externe, okrem formálnych dokumentov som si titul neuvádzala nikde, ani napr. na test zo skúšky, nevidím v tom zmysel. Pedagógovia nás oslovovali menom alebo priezviskom, pri prezenčke tiež bez titulu, možno len na prvej hodine povedali celé meno s titulom. Keď som bola na doktorandskom, tiež externe, bola som pani kolegyňa, alebo tí, s ktorými som bola častejšie, tak menom. A ja som tých mladších oslovovala menom, rých starších titulom. Keď som si išla teraz na inú vš ešte rozšíriť štúdium, pri prezentácii nás oslovujú celým menom so všetkými titulmi, v komunikácii pani kolegyňa. A keď sa pýtam vyučujúceho na iného vyučujúceho alebo zamestnanca školy, tak vyžadujú, aby som povedala aj titul toho zamestnanca, nie len jeho priezvisko, lebo sme na akademickej pôde.

autor
1. mar 2025

A mimochodom stratila sa pointa príspevku. Ja som sa pýtala či je ok keď škrtajú môj titul

oblecenie99
1. mar 2025

Sama nemám svoj doktorsky titul uvádzaný ani len na vizitke, ani na občianskom preukaze, či vodičáku, na druhej strane si vždy dám záležať pri oslovovaní klienta, aby som uviedla aj jeho titul, aj v e-mailovej komunikácii. Sluší sa.
Keď som dorábala rigo, pani na študijnom si mimoriadne dala záležať na Tom, aby ma vždy oslovovala AJ titulom, najprv ako pani magisterka, potom ako pani doktorka. Ako píšem vyssie, ja si na tom nepotrpim, nemám ho ani v úradných dokladoch, ale škrtanie titulu mi príde ako maximálna drzosť a neúcta.

zmrzlinka8
1. mar 2025

@btus na výške nemôžeš oslovovať titulom profesor hocikoho. veď to je najvyšší akademický titul, najvyssia vedecko-pedagogická hodnosť. udeľuje ho prezident.
to nie je stredná škola, kde učiteľom hovoria pán profesor, aj keď nemajú titul prof.

autor
1. mar 2025

@oblecenie99 a najväčší gól bol keď mi docenta napísala,že si neželá aby som uvádzala svoj titul. Tak ja jej akceptujem a ona môj nie? Tak som jej v slušnosti napísala,že pokiaľ viem sme na akademickej pôde a keď ju oslovujeme ja docentka je od nej ozaj zvláštne,že môj titul neakceptuje a všade mi ho skrka..odvtedy sa somnou prestala baviť a sťažuje mi studium

lindous
1. mar 2025

Je pravda, že aj ja si myslím, že ak si niekto chce tykať so študentami, malo by to byť navrhnuté obojstrane, čiže toto by som chápala, že ti vadí, ale keď sa na to pozriem ako na celok, nebolo by ti zvláštne, že ostatným spolužiakom tykajú a teba oslovujú jedinú pani doktorka? Mne by to bolo extrémne trápne takto vytŕčať a pretŕčať.. ale každý sme nejaký, čiže chápem, tebe na tom záleží, takže ak ti to tak prekáža a naozaj na tom trváš, rieš to s vedúcim katedry odkiaľ dané vyučujúce sú, či garantom programu... ako som písala už vyššie, škrtanie v poriadku určite nie je, ale neodpovedala si stále kde si ho uvádzaš a či nestojí za zváženie, či by nebolo jednoduchšie ho proste nepísať ako robiť kvôli tomu fukoty a možno si narobiť nepriateľov... ale teda hovorím, keď nie, tak to rieš, ak to tak cítiš

koniarova
1. mar 2025

Vieš čo by povedal môj dedko? 😂 Pani doktorka,aby ste sa z toho titulu neposrala. 😁

Strana
z5