icon

Musia profesori akceptovať akademický titul?

1. mar 2025

Dievčence ak mám titul PhDr. a študujem na univerzite mali by profesori akceptovať titul? Je bežné aby Vás oslovovali menom a keď si napíšete dopredu aj titul škrtajú Vám ho?

autor
1. mar 2025

@lindous keď som neuviedla titul všetci si mysleli,že som nejaká študentka a začali mi týkať. Keď som sa ohradila povedala som im,že určite si neželám aby ma oslovovali krstným menom. Je rozdiel hovoriť s 19 ročnou študentkou a 45 ročnou ženou ktorá ich univerzite umožňuje robiť prax v mojej firme.
Nehovorím,že mi majú hovoriť doktorka ale mam aj priezvisko. Určitá úcta a rešpekt by mala byť.

lindous
1. mar 2025

"všetci si mysleli,že som nejaká študentka", no to bude asi tým, že študentka si, síce staršia, s titulom a firmou, ale nastúpila si tam ako študentka .. súhlasím však určite s tým, že ak si sa ohradila, že si nepraješ tykanie a oslovovanie krstným menom, mali by to akceptovať, ja by som si teda nedovolila len tak automaticky tykať ani mladším študentom bez titulu, vždy to navrhnem keď tak obojstranne... ak sa cítiš na to to riešiť, rieš to, ak teda ohradenie sa nezabralo... aj keď si myslím, že netreba si vykanie nutne mýliť s rešpektom, lebo človek, dokáže druhého zhodiť, aj keď mu vyká a naopak, ako vravím, ja študnetom krstným menom oslovujem, ale myslím, že som voči ním úctivá a rešpektujem ich...ale to už je trochu mimo tému

andreakotesova
1. mar 2025

Nič na tom nie je zle. U nás na univerzite sa vyka aj 19-rocnym študentom. Netykam ani 18-rocnej cudzej osobe.

petracandle
1. mar 2025

@btus to na akej pseudoškole si študovala keď ste volali docentov či doktorandov "profesor"?? 🤦‍♀️ toto je možné (pre mňa aj tak z nepochopiteľných dôvodov) iba na strednej..
Všade sa má oslovovať buď SPRÁVNYM akademickým titulom (čiže žiadny profesor u docenta) alebo vôbec nepoužívať titul @autorka

gelifil
1. mar 2025

a to si dopredu nevedela, ze urobi...riesis sprostosti a zbytocne sama sebe skodis

gelifil
1. mar 2025

tak ja neviem, na aku pofidernu skolu to chdis, ale este som nepocula, ze by vyucujuci na VS studentom tykali

betulinka1
1. mar 2025

Nie je v poriadku, ked skrtaju akademicky titul. Treba sa na to spytat toho, kto to škrtol. Ze ten titul, ste preco škrtli, ked som si ho udala. Mna by to zaujimalo ake mal na to clovek dovody. Co sa tyka tykania ja som sa s tym na VS nestretla. A kedze som bola z praxe toho co som studovala, tak mnoho tych skúšok bolo na urovni diskusie teórie a praxi, ked som napriklad povedala skusajucemu, ze toto a toto napisal v knihe ale to nie je aplikovateľné v praxi preto a preto. Tak neviem ako ty pôsobis na ludi, ked sa niekto odbavuje na tom, ze ti škrtne titul. Ja som bola rada, ked mi vobec napisali spravne priezvisko 🤣🤣.

baboobchod
1. mar 2025

Ja doteraz nerozumiem, odkiaľ ti ho škrtli, prosím napíš konkrétny príklad.
Tykanie nie je ok. Ani môjmu synovi na strednej škole a jeho spolužiakom netykajú, ale vykajú.
Celkovo nechápem tvojmu štúdiu ani vzťahom čo tam máte, keď si nejaká vysoká manažérka, posielajú k tebe študentov, ale sama študuješ… možno si vyučujúce myslia, že máte familiárnejší vzťah, ťažko povedať. Info z teba idú ako z chlpatej deky.

ibrunova
1. mar 2025

Ako nejaká študentka? Veď ty si študentka, nie?

krasneleto
1. mar 2025

@andreakotesova a to je rozdiel. niekto je profesor, lebo ma titul profesor.. niekto je pedagog na vysokej skole a je oslovovany profesor

krasneleto
1. mar 2025

neviem ci je bezne škrtat titul, ak ho uvadzas a mas ho, tak tu myslim, ze rozhodne nie... druha vec, prisla si do nejakeho kolektivu , kultury... u nas / hoc v uplne inom odvetvi/ si všetci tykame... oslovujeme sa menom a interne si tituli pred ani za meno nepiseme a oslovujeme sa krstymi menami, kedze si tykame... na akademickej pode kde sa nachadzas , je asi tiez nejaka kultura v oslovovani.. ak trvas na tom , aby ta niekto tituloval, hoc to nie je zvykom, požiadaj o to.... nemala by si sa cítit zle v práci... trochu mi však príde, že hodnotu človeka určujes titulovaním... mne osobne ked niekto povie, pani inžinierka, tak mi ide usta vykrútit, pretože ja sama sa tak neprezentujem... ale rešpektujem staršie ročníky, ktoré sa rady titulujú.

krasneleto
1. mar 2025

@petracandle a tu zase ja nesuhlasim... pretože učitel na strednej škole je učiteľ, nie profesor.. pokial teda nemá titul prof. pred menom, čo drvivá väčšina nemá. je to len z doby dávnej používané oslovenie- zdvorilostne a zle zaužívané.
dokonca ani na vysokej skole neprislucha tento titul kazdemu pedagogovi...

krasneleto
1. mar 2025

@vroni nesuhlasim. profesor je akademicky titul udeleny vysokou skolou po habilitacii alebo po profesorskom konani, alebo titul nadobudnuty alebo udeleny akademickou obcou/ prezidentom za prínos napriklad k vede... cize nie, ziaden ucitel ani na strednej ani na vysokej skole nie je automaticky profesor... to , ze v dobe minulej sme tak oznacovali kazdeho pedagoga z ucty, alebo neviem coho, neznamena , ze je to správne

gelifil
1. mar 2025

@krasneleto ze ty to nepokladas za spravne , je tvoja subjektivna vec
je to oficialny druhy vyznam slova v kodofikacnej prirucke
https://slovnik.juls.savba.sk/?w=profesor&s=exa...

gelifil
1. mar 2025

*kodifikačnej

krasneleto
1. mar 2025

@gelifil dakujem za vysvetlenie, dostuduj kto je opravneny pouzivat oslovenie profesor- iba clovek, ktorý tento titul nadobudol....

krasneleto
1. mar 2025

@gelifil a pozri si aj vysvetlenie z linku , ktory si poslala... pracovne oznacenie ucitela...

gelifil
1. mar 2025

@krasneleto čo?? to mas odkial?
@krasneleto a pracovne oznacenie sa pouziva kde, v akej komunikacii, v hovorovej pri pive s ferom v hornej dolnej??
ty si dostuduj, co je pracovna komunikacia

ivka225
1. mar 2025

@krasneleto len pre upresnenie: po habilitácii sa udeľuje titul docent a udeľuje ho rektor príslušnej univerzity. Titul profesora sa udeľuje po vymenúvacom konaní (ľudový názov inauguračné konanie) a udeľuje ho prezident republiky.

krasneleto
1. mar 2025

@ivka225 ano presne tak ako pises... cize priamo udeleniu predchadza habilitacia a niekolko rokov cakania na udelenie titulu profesora

gelifil
1. mar 2025

@krasneleto zrejme si sa chcela opytat, kto je opravneny pouzivat tento titul, teda pisat si ho pred menom....ale aj otazku si polozila nespravne

krasneleto
1. mar 2025

@gelifil este raz, lebo nerozumies... profesor je najvyssi akademicky titul... bohuzial rokmi zauzivane oznacenie pedagoga na strednej , alebo vysokej skoly- je pracovny nazov... ale je nespravny...

krasneleto
1. mar 2025

@gelifil nie nechcela som sa nic pytaj...

gelifil
Autor odpoveď zmazal
gelifil
1. mar 2025

@krasneleto nehovor, je nespravny, ale ja povazujem za nespravny, bohuzial, ci chvalabohu...pozri si, co je kodifikacna prirucka

krasneleto
1. mar 2025

@gelifil ta z 2003 roku?

gelifil
1. mar 2025

@krasneleto aj toto tvoje vysvetlenie druhe je zavadzajuce, pises, akoby po habilitacii a rokoch cakania sa clovek automaticky stal profesorom

krasneleto
1. mar 2025

@gelifil nemyslim, ze takto som to napisala.. ale zjavne si chces proste tocit svoje ... v poriadku... ivka to vysvetlila a doplnila moju myslienku,tak aby bola zrozumitelna... nie, automaticky sa nikto profesorom nestava- dufam, ze teraz som to dala na spravnu mieru... ale to tebe moze byt jedno, lebo sa drzis nejakeho slovnika 2003 roku a mas za to, ze profesor je ucitel na strednej skole... tak tu asi zbytocna diskusia

krasneleto
1. mar 2025

@gelifil citaj , co pisem... ja som napisala niekde , ze automaticky ? nie... tak poprosim ...

gelifil
1. mar 2025

@krasneleto svoje opakujes ty...... jediny platny KSSJ z JULS to tak uvadza, aj ked tebe sa to nepaci