Musia profesori akceptovať akademický titul?
Dievčence ak mám titul PhDr. a študujem na univerzite mali by profesori akceptovať titul? Je bežné aby Vás oslovovali menom a keď si napíšete dopredu aj titul škrtajú Vám ho?
Strasne by ma zaujímalo, na akej skole to studujes. Lebo seriozna VS sa takto nesprava, aby svojim studentom tykali a aby docentka neuznavala titul. Autorka, stazovala by som sa oficialne veducemu katedry na zaciatku. Odhliadnuc od toho, ci si clovek ma alebo nema zakladat na tituloch, preciarknut titul, ktory clovek oficialne ziskal, je cez čiaru.
@andreakotesova a tych 5 rokov predtym?? 5+1-6
@gelifil napr. inzinier s titulom Ing. si nemoze urobiť rigorozku. Podla mojho subjektívneho názoru je titul ziskany rig.konanim úplne zbytocny. Stále si v II. stupni VŠ vzdelania.
Pokial ti na tom tak zalezi, tak sa ohrad. Aj oficialne
@eleanor2510 presne pre toto jej neverím ani slovo
@andreakotesova a preto nie je rozdiel medzi PhDr. a MUDr., je to rovnaký titul, iba v inom odbore.
MUDr. 6 rokov štúdia, PhDr. 5+1 = tiez 6.
MUDr. doktor všeobecnej medicíny, PhDr. doktor iného odboru.
@andreakotesova splietaš blbosti v tomto, prepáč.
Mgr. je nižší titul ako PhDr., logicky.
Mgr. chýba ten 1 rok.
Podla toho kde ho skrtaju... Na pisomke? Prezencke? Ci v seminarnej praci? Ako, nemali by, ked ho mas.
Ja si na titul nepotrpim, uvadzam len v oficialnych veciach, kde musi byt.
Ale boli i take mamicky, co v skolke pri podpisovani xy suhlasov si pisali meno aj s titulom...tej potrebe som nikdy nechapala
Nejako to moc prezivas… na osloveni krstnym menom nevidim nic zle. Nedavno som bola na skoleni a vsetkych, aj mna, 54 rocnu, oslovovali krstnym menom. Bolo to take prijemne, osobne. Ona vec je tykanie…
@krasneleto prečítaj si môj komentár ešte raz 😃 napísala som, že je to pre mňa nepochopiteľné aj na strednej škole, ale tam sa to deje. Ale na vysokej si obzvlášť dávajú pozor na správny titul
@zmrzlinka8 je to bezvýznamný (v zahraničí neuznavany) "naviac" titul.
@andreakotesova je to titul staršieho rázu, ale neznamená, že neuznávaný, skôr ho málo poznajú, ale tento typ v zahraničí tiež existoval, napr. ako v bývalom východnom Nemecku Dr.phil.
"Doktor filozofie (z lat. philosophiae doctor), ve zkratce PhDr. psané před jménem, je akademický titul, který je udělován v oblasti humanitních, společenských (a v Česku od zrušení udělování titulu ve zkratce PaedDr.) i pedagogických věd na příslušných fakultách vysokých škol. Podmínkou k jeho obdržení je již získaný titul magistr (ve zkratce Mgr.) a složení rigorózní zkoušky z příslušného vědního oboru, jejíž součástí je i obhajoba rigorózní práce.[1] Dnes se jedná zpravidla o fakultativní zkoušku, nikoli o další formální studium – nejedná se o typ studia třetího stupně vysokoškolské soustavy (Ph.D. – doktor).[2]
PhDr. je titul historicky specifický pro české a slovenské univerzitní prostředí (za společného státu i v československém školství) spolu s dalšími tzv. malými doktoráty (7 v ISCED). Hovorově se tituly získané rigorózní zkouškou (PhDr., JUDr., RNDr. apod.) tedy obecně označují právě jako tzv. malé doktoráty."
Týmto je snáď jasné, že po Mgr. môže nasledovať prehlbujúce rigorózne štúdium pozostávajúce z rigoróznej skúšky a obhajoby rigoróznej práce, teda nemôže PhDr. sa rovnať Mgr !
@zmrzlinka8 stále je to len a len II. st. VŠ. Uznávaný je možno v SR a ČR. To máš ako s titulom CSc. (neskor PhD., ktory je uz uznavany aj vo svete), ktorý mal váhu len v ČSR. Alebo Ing. ekonómie, ktory v SR máme. V zahraničí titul Ing. dostanú len technické vedy.
Dievčatá, nemýlite sk tu náhodou niektoré PhD. a PhDr.?
@andreakotesova u nás Ing pre ekonómiu skončil pred asi 10 rokmi. Teraz sú už Mgr.
@autorka cize si 45tke robíš ďalšiu VS a tebe vadi, ze 19 ročným študentom vyučujúci (teraz naschval nepíšem titul) povie, že Monika, poďte k tabuli a tebe, erudovanej "starej skole" by mali hovoriť, pani doktorka Kováčová, poďte k tabuli? Akože prepac, ale si ty normálna?🤦♀️ si raz študentka, tak sa k tebe chovajú ako k študentovi paneboze. Inak v tom kolektíve si aspoň obľúbená, alebo tiež takýto horenos? 👎
@eleanor2510
@bielasovicka ja si myslím, že problém bude v tom, ze ona študentom školy dovolí praxovat vo svojej firme a za to ma ako "barter" titul z danej VS. No a navyše samozrejme očakáva, že z jej terajšieho titulu sa každý teraz 💩💩💩.
Musí to byť celkovo veľmi "prijemny" človek. 👌👎
@luliu to iste aj na Trenčianskej univerzite.
@andreakotesova náš titul Ing. zodpovedá napr. v Nemecku titulu Dipl.-Ing.
Nemecký iba Ing. je menej než náš Ing., keďže ho dávali aj technické stredné školy resp. akadémie.
Väčšinou som sa stretla s tým, že nás oslovovali "pani kolegyňa" 😏 a škrtať titul? Kde? Na nejakej práci, či na teste? Na práci určite nie, a na test (ani nikde kde si to vyslovene nežiadajú) si ho nepíšem 😏 Na to som výšku fakt neštudovala 😏
@petracandle prepac, mozno som chcela reagovat na niekoho ineho
@andreakotesova podobne "neuznávaný" (ako píšeš) je aj PaedDr. v pedagogike. Ale bezvýznamný nie, keďže rigorózna skúška je momentálne (našťastie, chvalabohu, tisíce děkovných dopisů🥰😁) náhradou I.atestácie, čo ti významne zmení vyplatnú pásku 🤑
Mňa skôr zarazil ten familiárny pristup na tej univerzite.. nás už ako 19 ročných oslovovali na výške ako "pani kolegyňa/pán kolega". Dokonca nám netykali ani na gymnáziu. Ako, ja by som na tom teraz nešla špeciálne že trvať, silou mocou, ale keby mi to vyškrtli, a to je jedno odkiaľ, a to je jedno, aký titul, kus by to nasralo. Cirkus by som zrejme neurobila, to je tiež také no.... Ale škrtať?
Čo sa týka týka toho malého doktoratu.. noooo... Ja som ho neuvadzala a zatiaľ nemám v žiadnom doklade, vždy som tvrdila, že som predovšetkým občan XY, ale tak všímam si rozdiel v starostlivosti a v prístupe, môžte si hovoriť kto chce čo chce. V pôrodnici som bola predtým len pani XY, odkedy som nadiktovala na drzovku a takú skúšku aj ten JUDr., ulalá, zrazu doktorka sem doktorka tam, a neprejavuje sa to len v oslovovaní.. Sme asi tak malomeštiansky nastavená spoločnosť, ale tak sme. Proste, bodné ak je a dáte to najavo. Zároveň som si robila preto, aby som sa zdokonalila v Tom, čo robím, vybrala som si trošku inú oblasť, bola to pre mňa aj profesionálna výzva. A pracu som určite nezbuchala, ale dala si na Tom záležať, vratane prípravy na obhajobu a štátnice. Mala som z toho dobrý pocit. Nie len odflaknute, a odškrtnute, že tak rigo mám z krku.. beriem to ako zaslúžený výsledok mojej snahy. Išla som na to tak, a to až po rokoch praxe, aby mi to aj niečo dalo.
@oblecenie99 my sme dosli za kamoskou do porodnice.. mala titul RnDR. pytali sa za kym ideme, my ze za tou a tou.. a sestricka, za pani doktorkou? hovorime nie, ideme za tou a tou... a ona stale svoje , ze za pani doktorkou a my dokola svoje, ze za kamoskou co rodila... :D bolo to usmevne, nakolko my sme sa poznali iba tu cez MK, lebo sme mali rovnaky pribeh, rovnakeho doktora, rovnakeho porodnika atd... a to ze bola doktorka prirodnych vied sme ani len netusili a v porodnici, je pre mna doktorka- lekarka :D
@maya_hi tak toto je jeho jediná výhoda 😁

@autorka , konfrontovala si dotyčnú? Samozrejme toto by si dovoliť nemala