Nezvládam vysokú školu
Ahojte, píšem sem, lebo už fakt neviem čo mám robiť. Som prváčka na ošetrovateľstve, prišla som sem zo strednej zdravotníckej školy. Už na strednej som sa veľmi málo učila, už keď bolo niekoľko strán, nevedela som sa na to naučiť. Nejako som tú školu prešla s trojkami. Prax mi naopak išla bez problémov, len teóriu si nasúkať do hlavy bol problém. Rovnako to mám aj teraz na VŠ. Nespravila som jeden test, bola som jedna z mála čo to neurobila. Snažila som sa na neho pripravovať, lenže nedostatočne. Nedokážem sa učiť, mám problém sa na učivo sústrediť, vždy radšej idem robiť niečo iné. Nepomáha ani predstava, že ak zvládnem túto školu, budem sa mať dobre - výborný plat, vždy pracovné miesto. Dokonca ma na tú VŠ najskôr neprijali, až neskôr keď sa málo ľudí z prijatých prihlásilo. Tento predmet bol predmet, ktorý som mala celý čas na strednej a aj tak som ho nezvládla. Neviem ako zvládnem oveľa ťažšie predmety či skúšky. Asi jednoducho nie som študijný typ.. mám aj brigádu, síce v kaviarni ale úprimne má tá práca neskutočne baví a vždy sa tam teším. Čiže ak by som odišla zo školy, mohla by som aspoň na nejaký čas ostať tam na TPP. Alebo mám možnosť sa zamestnať ako zdravotnícky asistent v nemocnici. Myslite, že VŠ je pre šťastný život dôležitá? Stojí to za tie stresy, depresie, dennodenný plač, že som urobila chybu? Aj keď kto vie, či ma nevyhodia, ak takto všetko pokazím.. Nikto ma nechápe, všetci mi hovoria aby som sa viac snažila, aj priateľ, + do toho rodičia, tí to neprežijú, sú strašne šťastní, že ich dcéra išla študovať sestričku.. Ďakujem za rady, už naozaj neviem čo ďalej..
@elisebah91 nemôžu mi prispievať práve pre to, že sú na tom finančne veľmi zle, práveže ja im častejšie požičiavam peniaze ako oni mne dávajú. Už od 15 brigádujem pretože mi nemohli dávať peniaze. Vtedy mi ešte stravu, oblečenie atď platili ale na moje “von chodenia” som si musela zarobiť.
@h2o2 veď jasne, práveže to zatiaľ neni extra náročné, preto sa hanbím za to, že som tak ľahký test nedala. Chýbali mi 3 body a presne som urobila chyby z nedbalosti, hneď ako som test odovzdala som si chyby uvedomila.. našťastie si ten test môžem opraviť pred skúškami, lenže ma ešte čakajú 2 testy z toho predmetu a tie musím zvládnuť, lebo ma potom nepustia ku skúškam.. dnes sme písali organizáciu zdravotníctva - legislatíva atď, som zvedava ako to dopadne. Len mi je ťažko, keď som hneď prvý test pokazila, a to ani veľa učiva nebolo, neviem čo budem robiť pri skúške.
šikovné sestry, ošetrovateľky ktoré odbor baví sú dnes žiadané a klobúk dolu pred nimi. Možno naozaj skús úplne iný spôsob učenia: píš si veci, kresli si schémy pri učení, nejaké časti si zaspievaj, rozprávaj si ich, alebo si nájdi kamošku a rozprávajte si to spolu. Nech Ti učebnicu alebo potrebné úseky z nej niekto načíta (alebo aj Ty sama) a púšťaj si učivo do uší hoci aj na prechádzke, pri upratovaní. ... Dôležité je vedieť aký si typ - si vizuálny typ? potrebuješ to radšej počuť? určite písanie poznámok / myšlienkových máp pomáha . lebo zapájaš viac zmyslov. nebifľuj s, hľadaj medzi vecami súvislosti a logiku - aj keď niekedy sa človek proste musí naučiť niečo naspamäť. Samozrejme musíš mať na učenie aj čas a istú pohodu. Nech sa rozhodneš akokoľvek- nechať školu alebo ju predsa len skúsiť držím palce.
@lneviemmeno ako píše vyššie nájdi si nejaké seberovne jamky s ktorými sa budete ťahať a pomáhať si. A skús byť trochu dôraznejšia a prísnejšia v štúdiu na seba lebo sama píšeš že tie tri chyby ani nemuseli byť keby ..drzim ti palce nech nájdeš svoj systém učenia, spriaznené duše a vietor do plachiet 😉
Ja som so svojím ADHD doštudovala učiteľstvo a to som nemala uznané žiadne úľavy 😃 výška je neskutočná makačka a naozaj nie je pre každého, keby som sa nedala nahovoriť naprosíkať od mamy, tiež by som to nebola dokončila pretože to pre mňa bolo 4 ročné (externé) utrpenie. Je to úplne v pohode priznať si ak na to nemáš, sú ľudia ktorým jednoducho učenie nič nedáva. To že ti prax vždy išla mi ale o tebe vraví že teba tá práca aj baví len tie omáčky okolo by nemuseli byť. V zdravotníctve síce neakceptovateľné ale rozumiem 😃. Je teraz len čisto na tebe či sa zatneš, aj za cenu toho že budeš celé štúdium trpieť a sedieť nad učením trikrát toľko čo ostatní a potom po štátniciach budeš na seba o to viac hrdá, alebo sa na to vykašleš a nájdeš si prácu. Ja som ešte pred tým ako som sa nechala citovým vydieraním natlačiť do štúdia plánovala pár rokov popracovať a až tak ísť znova študovať pretože môj mozog to tak jednoducho potreboval. Možno by toto bolo pre teba ideálne, na teraz vypnúť od štúdia a potom sa k tomu vrátiť. V každom prípade držím palce v rozhodovaní čo ďalej, a pamätaj na to že akokoľvek sa rozhodneš robíš to najlepšie pre seba 😉
Nie VS nie je dolezita. Neskor si mozno spravis inu? Netrap sa teraz.
@lneviemmeno pozri ja som sa neucila na strednej este som aj prepadla. Lenze nastupila som na VŠ a prepla som sa, vsetko je o tom ako sa nastaviš, ja cez skuškove som fakt doma zavreta a učim sa nonstop aj si poplačem….
@lneviemmeno Môj prvy test na VŠ bol Fx 🤣 a nikdy nezabudnem na to ako mi profesor vynadal že neviem variť lebo neviem chemický vzorec masla...a vôbec ma nenapadlo odchádzať zvlášť keď som si školu platila sama.
Z môjho pohľadu je väčšina študentov takých ako píšeš. Áno jasné, že existuje človek, ktorý sa pozrie na učivo a hneď to má v malíčku. No to sú skôr výnimky a teda neskutoční šťastlivci 😁. Aj študent, ktorého štúdium neskutočne baví raz narazí na predmet, ktorý je zbytočný, ťažký alebo nudný 🤷.
Ja študujem externe a keď sa rozprávam so spolužiačkami, tak väčšina hundre, že učivo ide veľmi ťažko do hlavy 🤷..a to študujem učiteľstvo 😄, čo by človek povedal, že učiteľky by sa mali vedieť naučiť raz-dva 😃. No aj my máme predmety, ktoré sú zbytočné, nudné a plné teórie, ktorá nejde do hlavy 😵. S tým bojuje veľmi veľa študentov. Aj preto existujú opravné termíny 👍.
P.S.: možno ťa tým trochu podporím, tak si plesknem maslo na hlavu 😄. Ja by som sa práve mala učiť na zajtrajšiu skúšku a vidíš, píšem komentár 🤣.
@lneviemmeno precitaj si svoj príspevok znovu a znovu. Nie, pre teba VS nie je. Vyzerá, že si dobrá v praxi, prečo sa silou mocou hrnies do štúdia keď ťa to nebaví? Len kvôli rodičom, budú ta mať radšej keď budeš na VŠ? Budeš lepšou dcérou, keď sa môžu popýšiť že dcéra študuje VŠ? Nie sú tlaky hlavne od nich? Btw sú ľudia a ľudia. Niektorí sa na SŠ a VŠ dobre učia a v práci sú priemerni a tí druhí v škole preliezaju a dotiahnu to ďaleko. Nie je všetko len o tom či máš skoncenu VŠ.
Tak určite že vysokú nepotrebuješ na život. Ale uprimne pomôže ti, ani nie kvôli schopnostiam, ktore akože by si mala vedieť, ale kvôli tomu titulu na ktorý dosť často pozerajú.
Ako zdravotnícky asistent si ešte užiješ veľa roboty. Neviem si predstaviť pracovať 8hodinovky počas štúdia :D ... neexistuje :D Neviem kde by som to vôbec dal. ... akože okej večer sa niekedy dalo ak som nemal hodiny, ale ja som mal len 1 mesiac takého.
Ale mnohí tak žijú, že si platia sami a brigádujú po víkendoch alebo po škole 1-2 dni v týždni.
Nevzdávaj sa v škole, neviem či nahodou nepotrebuješ iba bakalára ako sestrička?...
Ale aj tak, proste daj do toho všetko čo vieš. Vytlač si poznámky na papiere, vypni počítače a mobil odlož, uč sa z papierov pokým vládzeš, pokým nebudeš vedieť... zaleží na tebe ako sa ti lepšie učí, či priebežne, či zoberieš 24hodinovku tesne predskúškou a dáš všetko dočasne do hlavy ( inak presne o tom je vysoká memorovanie, česť výnimkám matematickým a podobným )
Všeobecne to majú študenti zo stredných odborných škôl ťažšie na vysokej, pretože tam sa neučí tak veľa ako na gymnáziu. Na strednej odbornej vie človek viac o odbore a možno má trochu väčšiu prax, čo tí z gymnázia počujú o téme prvýkrát a nemajú prax. Avšak pokial ide o učenie sa textov a strán na skúšky, tak gymnazisti to zvládajú ďaleko lepšie.
tiež môžem povedať, že málo ľudí zo stredných odborných škôl dokončí vysokú školu zameranú na nejaký odborný predmet, obor atď. Práve kvôli tomu kvantu učiva, ktoré je potrebné sa naučiť.
Ale inak to vôbec neznamená, že musíš robiť to čo vyštuduješ. Pracovných ponúk je dostatok na kadečo, aj bez nejakého exaktného vzdelania či skills. Dá sa nájsť. Ale v zdravotníctve to má tiež svoje výhody.
Proste daj do toho všetko, a keď dáš do toho naozaj všetko, a neuspeješ, budeš spokojná, pretože vieš, že si na to proste nemala, a dala si do toho všetko. Nebudeš mať výčitky svedomia. Zoberieš to ako fakt.
A množstvo ľudí čo nastúpilo na VŠ... nedokončilo ani bakalársky stupeň. V mojom prípade resp. ročníku na začiatku bolo 21 ľudí. Dokončilo 9.
Vždy najväčší pártymeni, a povolanie syn, alebo niekto kto má dlhodobú brigádu niekde, a má príjem, partnera, sa na školu proste vykašlal, lebo už "má život" a školu nepotrebuje.
Ja som mala spolužiačku na VS,že ona prečítala a vedela. Ja som sa musela drtit, toez som brigádovala... VS som spravila ale robila som si školu aj v Nemecku a nasla som si iný systém na učenie. Nie len citat ale písať, písať, písať a použila som farbyyyy ... moje poznámky boli na papieroch s farebné a si predstav,ze som bola druhá najlepšia žiačka ☺️ a to som robila od 7:30-18 tej, z domh som isla 6:30 a prisla som o 19tej, + dve deti... este som prisla a ucila sa so starsou.
ale učila som sa pravidelne, každý deň niečo, kamaráti,návštevy, party išli bokom,
Tg si musíš dat priority a nájsť systém v uceni
@dante99 ahoj, diplomovana sestra sa este studuje ? Ja si robim zdravotku, momentalne pomaturitne 2 rocne ako prakticka sestra, kompetencie nemam ani zdaleka take ako Vs sestra ale zaujalo ma diplomovana neni to iba VS?
Niektorým ide VS od ruky, nič doma nerobkaju celý semester, len vegetia a driluju, niektorým šťastným stačí precitat, videla som, zažila som. Spolužiačka chodila na párty, raz-dva krát do týždňa brigádka a stačilo sa jej 2-3dni pred skúškou "nabiflit". Ja som sa pred každou skúškou začala pripravovať 12 dní, potom som to vycibrila na 10. Najprv som sa učila postupne deň za dňom po témach alebo dňoch čo sme prebrali, a posledné 3 dni pred skúškou som to celé preopakovala. Neviem ako inde, ale keď niekto povie, že to bolo ľahké, že možno prvy rok, no.. sú taký obdarený jedinci🙂, no ja som si to musela odmakat a tak som sypala z rukáva. Keď som to prešla ledabolo a sama som si nebola istá, tam to bolo viditeľné na skúške. U mňa sklamanie bolo keď som bola naučená a na skúške dávali chytáky. Vtedy som si až hovorila či to dáva zmysel aby som pokračovala, lebo vtedy prichádzala už tá frustrácia.
Nevzdávaj to, tiež som si zo začiatku hovorila, že iný nemajú také problémy, no neporovnavaj sa s inými(!!),toto je tvoja cesta. A keď sa rozhodneš ju prerušiť tak nenastane koniec sveta. Život pôjde ďalej.🙂👍
@lneviemmeno vieš čo, nevzdávaj to kým ťa nevyhodia pokiaľ to chceš robiť… ak to nechceš robiť kašli na to. Študujem na VŠ už 4. ročník ale spojené štúdium takže keby sa na to vykašlem nemám ani Bc. chcela som sa na to vykašľať každý jeden semester 😂 lebo som na to mala nervy, čím viac si budeš hovoriť, že máš “problém sa učiť” tým viac si to vsugeruješ musíš zmeniť mindset a vravieť si, že aj keď to je ťažké tak to dáš a nie zahodiť sa, presne takí ľudia potom vyletia z tej školy.
A ešte by som ti rada odkázala, že z gymnázia teda nikto, kto chce robiť stratený nie je, ako si tu spomínala 😂 nepamätám si, že by som poznala niekoho z mojich spolužiakov/kamarátov, kto by bol stratený a nenašiel si veľmi dobre platenú prácu aj keď mal “iba” gymnázium… neobhajuj si koniec školy tým, že máš kam ísť robiť, spomeň si na to ako si budeš chcieť o pár rokov kúpiť auto alebo byt a ten plat ti na to stačiť nebude a začni sa učiť, podľa toho čo píšeš si mladá šikovná baba tak to v svojej hlave nájdi, lebo nikto iný to za teba neurobí
@lneviemmeno tebe rodičia vôbec nič neprispievajú?
Musíš si nájsť systém a štýl, ktorý tebe vyhovuje. Veľmi veľmi skoro sa vzdáva . Osobne si myslím, že problém je v Tom, že ty sa nesustredis preto, lebo na to nemáš priestor. Tiež som skúšala brigádovať popri škole, napokon som to vždy nechala na leto, lebo nevedela som robiť viac veci naraz. Keď sa učím, tak sa učím. Nič iné. Žiadne "ice" a iné párty, žiadne brigády, len štúdium. Od rána do večera, nie narazovo, ale postupne. Na každý jeden seminár. My sme mali z každého predmetu aspoň 2 zapocty a potom skúšku koncom semestra. Cize sme sa učili vždy. Mne ani kamoske nevyhovovalo nárazovo, potrebovali sme to prechádzať postupne a spolu, dve. Len na skúšky sme sa učili zavreté v izbe, každá sama. A nahlas. Od rána do večera, ak bolo treba (ja som študovala právo). Či sa to oplatilo? Samozrejme. Drž sa, nevzdávaj sa.
@lneviemmeno učenie ma tri fázy: vnímanie, porozumenie, zapamätanie.
1. Vnímanie to znamená sústredenie. Píšeš že sa nedokážeš dlhšie sústrediť. To bude tým že ti bludia myšlienky kade tade. Skús si nájsť na učenie každý deň dve tri hodiny s prestávkami a presne si to definuj. Napríklad od 17:00 do 17:45 potom od 18:00 a 18:45 a potom od 19:00- 19:45.
V tento čas si vypni mobil a zabudni na to koľko toho máš sa naučiť aj čo ťa čaká alebo čo bolo. Nemysli na nič iné iba na to čo čítaš. Snaž sa tomu porozumieť. Keď nerozumieš tomu čo si prečítala vráť sa. Keď ti odbehne myšlienka niekam inam pri čítaní a vnímaní spozoruj to a zastav myšlienku a vráť sa späť do témy.
3. Keď už budeš danej téme rozumieť ešte potrebuješ si ju zapamätať. Na to slúži opakovanie a skúšanie. Posledných 15 minút z 3/4 hodiny si daj na opakovanie a skúšanie. Skús vlastnými slovami zopakovat prečítané a keď ti to nejde tak ešte raz.
Pri matematike a fyzike som používal iný postup. Všetko v jednom. Prečítal som si len jednu vetu. Lebo viac viet mi nedávalo zmysel. Zakryl som si text a rozmýšľal som o tom, čo som prečítal. Keď som tomu porozumel, šiel som ďalej. Potom som si zopakoval to isté vlastnými slovami. Bude sa ti to zdať pomalé ale vydrž a uvidis že to je najrýchlejší spôsob učenia. Problém je totiž aj to, že pod záplavou informácii sa snažíš naraz všetkému porozumieť a to nejde. Treba to vypletať ako keď háčkuješ sveter.
A pýtaj sa spoluziacok. Kolektívny mozog je tiež super. Každá ti niečo povie a ty povieš - pomôžeš jej.
@lneviemmeno ahoj ak si len prváčka,daj tomu šancu. Veď vyletieť zo skúšky je bežné, stáva sa to aj najlepším. Niekedy nesadnu otázky proste...
Nie každý môže mať vysokú školu... Keď to nezvládas už v prvom ročníku a ešte sa ani poriadne škola nezačala tak nerozumiem načo tam ešte si.
@lneviemmeno k stastnemu zivotu clovek vysoku nepotrebuje, ovsem, musis si zvazit, co ta robi stastnou.
Bavi ta praca v zdravotnictve? Ak ano tak sa pokus hladat nejako sposoby, ako prekonat prvy rok na vyske. Skus naozaj zistit, ci nemas nejaku dis-. Nemusis ist hned po ulavach, ale odbornik by ti podla mna vedel aj poradit, ako pristupovat k uceniu.
Pokial musis pracovat, aby si mala financie, tak by si mohla pouvazovat o extermon studiu, musis pozistovat podmienky a ci je taka moznost. Myslim, ze ak mas prezencne studium a popri tom odrobis vela hodin v restike, je logicke, ze si unavena lebo nemas ziaden oddych a nemas energiu sa ucit.
Uprimne ti poviem, jednu vysku som vzdala a lutujem to. Bol to prvy rocnik, predmety, ktore ma vobec nebavili, citila som, ze je toho velmi vela a nezabojovala som a teraz mi je to luto.
Z tvojich reakcii je citit, ze by si to asi najradsej vzdala, ale ak potrebujes precistit hlavu, skus prerusit ak to ide.
Popremyslaj nad tym, co by si chcela ty, nie rodicia, nie priatel ale ty.
Ak ti ide prax vynimocne dobre, stavaj na tom. Apeluj na to. Ukaz ze si v tom fakt dobra, pri ustnych skuskach potom prizmuria oko. A testy ti staci urobit na minimalny pocet bodov. Na vs sa skuska/test bezne opakuje aj tri krat. Ja som napr jednu robila 8* - 3 semestre, a na 8my pokus som ju dala vdaka tomu, ze sa mi zopakovalo zadanie 🤣
Takze ak ti ucenie nejde, moze ist o jemne adhd priznaky, lebo povedzme si na rovinu, osetrovatelstvo nie je jadrova fyzika.
Ma ta bavit praca, nemusi samotne ucenie. To staci pretrpiet a nejak preliezt. 😊
Ps, zdravotnictvo potrebuje dobrych ludi. Nie jednotkarov. 👍 Radsej stvorkarku s citom nez jednotkarka pizda
@lneviemmeno kup si melasu v bio obchode a davaj si denne do caju, vody, masa....
@lneviemmeno vôbec nie, čo to s tým má spoločné 🙈😄myslíš ze každý co ma VS je stastny? Ja nemám tiež vysokú školu a vôbec ma to netrápi, mam šťastný život, rodinu, všetko čo som si vždy priala. Zalezi od teba aké máš ambície a ciele. Ani peniaze niesu všetko
@lneviemmeno ahoj ja som po strednej pedagogickej chcela ist do praxe.Mna vyska nelakala chcela som zacat ucit v MŠ preto som si vybrala strednu PG. Ale od rodicov bolo ze sak vyskusaj a blabla bla,ok vyskusala skoncila som Bc. to iste bolo aj s Mgr..Nakoniec mam skoncne aj to Mgr.Mna osobne hoc ma vyska nelakala ale bavi ma ta robota cize vela veci sa mi prepajalo s praxou.Velky plus bol ze ucivo som mala prebrate na strednej a na vyske sa doplnali len informacie.Ak ides v jednom odbore od strednej nieje to az take narocne ako ked zacinaju baby z inej strednej na vyske.Ak mas predmety ktore v praxi moc nevyuzijes tak si urob tahaky (netvarme sa ze ich nikdy nikto nerobil a nepouzil) aj robenim tahakov sa ucis.Su stredne skoly z ktorych mozes ist hned do praxe ale su skoly kde do zamestnania potrebujes aj vysku a zdravotna to asi vyzaduje.Ak ta bavi to co si vystudovala tak by nemal problem si rozsirovat si vedomosti.Ak ta to nebavi a nezaujima zacni robit nieco ine co ta bude naplnat.
@hubka51 lenže ona aj strednú ledva prešla s trojkami. Keď si porovnám náročnosť a mieru benevolentnosti učiteľov na strednej a na vysokej, tak jej podľa jej statusu odporúčam radšej ísť do práce a nechať vysokú... Keď už niekto ledva ma na strednej trojky a na podobnej vysokej chce čo? Ved tam sa 3 rovná Ecku. A aj to sa musí na makať... Nehovoriac o tom, že si neviem predstaviť ako bude písať záverečnú prácu alebo sa učiť na štátnice..ak tam prelezie bude viac ľutovať, že marnila čas lebo to nezvládne. Nie každému je určená vysoká škola... Preto je vysoká.. A je to v poriadku. Nepotrebuje ju k šťastiu
VŠ Ti síce nezaručí šťastnejší život, ale bola by škoda nedokončiť VŠ.
Je jedno, či prejdeš VŠ len - tak, alebo budeš robiť skúšky na 2x, ale budeš mať diplom.
Skús sa učiť, sústrediť sa. Podľa toho, čo píšeš si nepohorela na biofyzike napr., ale na niečom ako ošetrovateľstvo a to sa naučiť naozaj dá.
Sama si urči režim, ale tak, aby si sa vtedy sústredila iba na učenie, nič viac. Mne na VŠ pomáhalo pozvýrazňovať si, dôležité veci, príp. si popísať poznámky. Sama vieš, kedy sa Ti lepšie učí, ráno - večer, v noci. Na prednáške sa snaž sústrediť, písať si poznámky, alebo si nahrať prednášku.
@lneviemmeno otázka je len jedna. Či chceš alebo nechceš. Ak chceš a problém je v tom, že sa nevieš učiť, to sa dá riešiť. Na škole máte isto psychologickú poradňu. Alebo skús napísať na ipcko.sk alebo zostávať dlhšie so spolužiakmi a debatovať o témach na skúšku. To, že na strednej si nemala jednotky, neurčuje, že ich nemôžeš mať na vysokej. Ak je to ale o tom, že to proste nechceš študovať, tak v tom nepokračuj. Je veľa zamestnaní, kde si ťa aj vyškolia. Len vnímam u teba jeden problém a to je tvoje sebavedomie. Bolo by fajn dopriať si v niečom úspech a pochváliť samú seba. Možno skús navštíviť kariérneho poradcu a spolu nájdete oblasť, v ktorej by sa ti darilo ;)

@lneviemmeno Na ošetrovateľstvo som chodila tiež lenže ja som ešte 3 roky predtým chodila na diplomovanu sestru takže sme sa učili dookola to isté ale nemyslím si že to je ťažká škola. Áno niektoré predmety boli horor ale podľa mňa to bola pohoda a to som chodila na skúšky po nočnej. Veď nemusíš hneď odchádzať , prvý ročník bol aspoň pre mňa najťažši. Na VŠ sa treba naučiť zvládať stres okolo toho všetkého a naučiť sa svoj systém učenia. A hlavne si nájsť nejaké kamošky.